‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 28 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriBloomberg: Ucraina declară că dezbaterile referitoare la limitarea importurilor de cereale din Ucraina sunt...

Bloomberg: Ucraina declară că dezbaterile referitoare la limitarea importurilor de cereale din Ucraina sunt motivate politic

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Solicitările venite din partea mai multor state membre ale Uniunii Europene, vizând limitarea importurilor de cereale din Ucraina, sunt motivate politic şi nu reprezintă o problemă economică pentru acele guverne, a declarat luni ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, transmite Bloomberg, notează agerpres.ro.

Mikola Solski urmează să participe marţi la reuniunea miniştrilor europeni ai Agriculturii, într-un moment în care blocul comunitar rămâne criticat pentru propunerea de prelungire a tarifelor vamale preferenţiale acordate Ucrainei.

Mai multe state membre au spus că cele mai recente propuneri ale Bruxelles-ului nu merg suficient de departe pentru a rezolva problemele create de afluxul de cereale ucrainene, o acuzaţie respinsă de Mikola Solski.

„După părerea mea, astăzi, asta nu este o problemă din punct de vedere comercial. În primul rând este o problemă politică, pentru a îndeplini cererile fermierilor din UE. Dacă luăm cifrele şi ne uităm la ele în mod obiectiv atunci cred că 80% din subiectele care sunt discutate vor dispărea”, a spus Mikola Solski într-un interviu pentru Bloomberg.

Solski intenţionează să se întâlnească cu ministrul francez al Agriculturii iar ulterior va merge în Polonia, unde are de gând să vorbească şi cu fermierii polonezi, care au fost cei mai vehemenţi în protestele lor şi au ceruit Guvernului de la Varşovia să oprească tranzitul de cereale ucrainene.

În ultimele săptămâni, fermierii au organizat proteste în mai multe ţări din Europa, din cauza importurilor ucrainene dar şi a poverii cadrului de reglementare stabilit la Bruxelles, şi marţi intenţionează să organizeze noi proteste la Bruxelles, în faţa clădirii unde va avea loc reuniunea miniştrilor europeni ai Agriculturii.

Uniunea Europeană analizează încă modul în care ar putea să sprijine comerţul cu Ucraina, fără a-i afecta pe fermierii europeni.

‹ adv ›

Una dintre opţiunile discutate est prelungirea, pentru încă un an, a măsurilor comerciale preferenţiale care au dat Kiev-ului acces aproape nelimitat pe piaţa UE.

Însă fereastra de timp pentru această opţiune se reduce, în condiţiile în care actualele facilităţi comerciale expiră la data de 5 iunie.

Potrivit celui mai recent plan, care nu a fost încă aprobat de statele membre UE, tarifele vamale ar urma să fie reintroduse în situaţia în care va exista o explozie a importurilor de produse ucrainene, incluzând porumb, carne de pasăre, zahăr şi ouă, dincolo de volumele comerciale din ultimii doi ani. Totuşi, garanţiile propuse nu includ şi cerealele, un pas solicitat de Polonia şi Franţa.

‹ adv ›

Potrivit agenţiei franceze Intercereales, în sezonul 2022-2023, UE a importat de peste 17 ori mai mult grâu moale din Ucraina decât în sezonul anterior, dinainte de război.

Mikola Solski a spus că „factorul ucrainean” nu este principalul factor care stă la baza scăderii preţurilor mondiale la cereale, pentru că recoltele bune din alte părţi, inclusiv în Brazilia şi Argentina, au un impact mult mai mare.

Oficialul ucrainean a precizat că în cursul vizitei sale în Polonia mesajul pe care îl va transmite „societăţii şi fermierilor din Polonia este că trebuie să înţeleagă că sunt multe mituri în această situaţie”.

În ultimele săptămâni, fermierii polonezi au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, dar şi cu Lituania şi cu Germania, cerând protecţie faţă de importurile ucrainene.

„Dacă vorbim despre tranzitul prin Polonia, cerealele practic nu ajung acolo. Tot tranzitul lunar este echivalent cu o zi de operaţiuni în portul Odesa, aproximativ 250.000 de tone. Nu este ceva vital”, a spus Mikola Solski.

„Totuşi, această blocadă are un impact asupra altor produse, provoacă emoţii greşite, pentru care trebuie să cheltuim timp şi asta nu este primul lucru pe care ar trebui să îl facem cu Guvernul polonez”, a adăugat oficialul ucrainean.

Solski a mai spus că, dacă discuţiile cu oficialii polonezi vor eşua, există opţiunea de a reacţiona prin Organizaţia Mondială a Comerţului dar „nu asta este varianta pe care am dori să mergem”.

Referindu-se la prognozele de producţie, Solski a spus că Ucraina va produce în acest an o cantitate de grâu mai mică cu 5%-10% comparativ cu cea de anul trecut, pentru că suprafaţa însămânţată a scăzut, în timp ce recolta de rapiţă ar urma să fie aproximativ la fel cu cea de anul trecut.

Volume comparabile sunt aşteptate la porumb, oleaginoase şi soia boabe, a adăugat ministrul ucrainean al Agriculturii.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›