‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriBoom-ul fotovoltaic din Moldova continuă: în 2023 puterea instalată a crescut de 3,5 ori

Boom-ul fotovoltaic din Moldova continuă: în 2023 puterea instalată a crescut de 3,5 ori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În 2023 capacitățile instalate de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice fotovoltaice în baza mecanismului de contorizare netă au înregistrat o creștere de trei ori și ceva, arată datele Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), notează mold-street.com.

Acest mecanism de sprijin are în vizor consumatorul final, care deține o centrală electrică cu o putere instalată de până la 200 kW și care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul uz, având dreptul să livreze surplusul de energie în rețeaua electrică, precizează CNED.

5.051 de beneficiari, cu o putere totală instalată de 115,3 MW

Potrivit datelor CNED, în ianuarie 2024, numărul total de beneficiari de Contorizare Netă în Republica Moldova, a ajuns la 5.051 de beneficiari, cu o putere totală instalată de 115,3 MW.

‹ adv ›

Față de anul 2022, când se înregistrau 1.885 de beneficiari, cu o putere totală instalată de 33,4 MW, anul 2023 a atestat triplarea numărului acestora, iar la puterea totală instalată majorarea de aproape 3,5 ori a acesteia.

În rezultat, în ultimii 4 ani, numărul beneficiarilor de contorizare netă a crescut de circa 40 de ori, iar puterea totală instalată de circa 80 de ori, susţine CNED.

În lunile ianuarie-decembrie 2023, au fost înregistrați 3.166 beneficiari noi ai mecanismului de sprijin contorizare netă, cu o capacitate cumulativă de 81,8 MW.

‹ adv ›

Din numărul beneficiarilor, înregistrați pe parcursul anului 2023, 2.340 sunt persoane fizice, circa 74% și 826 – persoane juridice, circa 26%.

Conform analizei de oficiu efectuate de CNED, puterea medie instalată a beneficiarului de Contorizare Netă în sectorul rezidențial depășește necesitățile reale de compensare a consumului.

Astfel, doar pe parcursul anului 2023, puterea medie instalată a crescut de la 8,58 kW la sfârșitul anului 2022 până la 9,31 kW, în decembrie 2023.

„Acest lucru, numit supradimensionarea instalațiilor fotovoltaice, practic și a demonstrat necesitatea includerii unui nou mecanism de sprijin – Facturare netă, pentru a descuraja acest fenomen, al supradimensionării și pentru a oferi oportunități egale pentru cât mai mulți consumatori de energie”, afirmă administraţia CNED.

‹ adv ›

Mecanismul de contorizare netă, substituit cu cel de facturare netă

Centrul menționează că solicitanții de a beneficia de mecanismul de sprijin contorizare netă au putut să o facă până la 31 decembrie 2023. Facilitățile mecanismului pentru acești beneficiari sunt valabile până în 31 decembrie 2027, în urma modificărilor recente la Legea nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

Astfel pentru noii beneficiari, mecanismul de contorizare netă a fost înlocuit cu mecanismul de facturare netă, începând cu 1 ianuarie 2024.

CNED explică că acest nou mecanism continuă să încurajeze producția și consumul local de energie din surse regenerabile, oferind prosumatorilor de energie electrică din surse regenerabile (consumator final care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum și care poate stoca sau comercializa energia electrică din surse regenerabile produsă, cu condiția că, în cazul unui prosumator noncasnic de energie electrică din surse regenerabile, aceste activități nu constituie activitatea sa comercială sau profesională de bază) posibilitatea de a gestiona surplusul de energie și de a-și compensa consumul de energie electrică într-un mod sustenabil.

„În esență, acest mecanism permite prosumatorilor să genereze energie electrică din surse regenerabile și să consume energia produsă direct în propria locuință sau afacere.

Surplusul de energie este transferat în rețeaua electrică, fiind înregistrat ca un credit monetar în contul prosumatorului.

Soldul monetar, rezultat din diferența între energia electrică livrată în rețea și cea consumată este gestionat lunar sau anual.

Acest sold permite prosumatorilor să își utilizeze creditul pentru a compensa facturile ulterioare pentru energia procurată din rețea sau pentru a solicita plata în numerar a soldului pozitiv”, mai spune CNED.

Primii beneficiari de contorizare netă au fost înregistraţi în 2018, dar numărul acestora a început să crească exponenţial după criza energetică din 2022 şi scumpirea semnificativă a gazelor şi energiei electrice.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›