Ce trebuie să cunoști dacă vrei să-ți construiești un depozit frigorific modern

6

Una din problemele de bază, actuale pentru companiile producătoare și rețele de distribuție a produselor alimentare este păstrarea îndelungată a producției. Întrebările ce țin de păstrarea fructelor și legumelor în stare proaspătă devin actuale atunci, când este necesar de menținut strict regimul de temperatură, în tot lanțul de mișcare a produselor: compania-producătoare, punctul de distribuție și consumatorul final. Un element cheie în acest lanț se consideră existența camerelor frigorifice de păstrare a producției, atât la producători, cât și la rețelele de distribuție.

După destinația sa, încăperile frigorifice de păstrare se împart în câteva categorii, în acest buletin, însă, vom vorbi despre cele destinate păstrării fructelor și legumelor.

Pentru investitorii care dezvoltă afacerea și construiesc depozite frigorifice noi, multe lucruri sunt deja cunoscute ce privește construcția acestor obiecte. Dar, cum să procedeze începătorii, care nu au depozite frigorifice, experiență și cunoștințele necesare?

În acest buletin o să vă atragem atenția la principale etape de construcție a unui depozit frigorific, pentru păstrarea fructelor și legumelor în stare proaspătă.

În primul rând, trebuie să faceți cunoștință cu cadrul legal în domeniul în care doriți să activați. Să cunoașteți care documente veți avea nevoie pentru a primi autorizațiile necesare.

Aceste informații o să vă ajute să construiți corect viitorul obiect (în cazul nostru – depozitul frigorific).

Ulterior este necesar de formulat (cât mai minuțios) sarcina tehnică, care presupune descrierea soluției tehnice și costul estimativ al obiectului de construcție. Detaliile importante privind punctele de reper pentru elaborarea sarcinii tehnice ar fi:

Specificația produsului

  • Tipul produsului depozitat: struguri, mere, pere, caise, prune, cireșe, legume rădăcinoase etc.
  • Perioada de recoltare / depozitare.
  • Condițiile de păstrare a produsului.
  • Tipurile de procese și operațiuni cu produsul dat.
  • Operațiunile de tratare termică.
  • Operațiunile de procesare.
  • Tipul procesului.
  • Tipul sau producătorul liniilor tehnologice.

Specificația fizică a obiectului

  • Capacitatea fizică.
  • Configurația internă.
  • Configurația internă de amplasare.
  • Zona administrativă.
  • Pavajul.
  • Rampa.
  • Structura de rezistență.
  • Tip izolație.
  • Comunicații.
  • Sursa de energie (transformatorul).

Specificația utilajului (pentru depozitare):

  • Utilajul existent.
  • Utilaj frigorific nou solicitat.
  • Cerințe speciale.

Specificația economico-financiară (cost-beneficiu) a investiției:

  • Modalitatea de selecție.
  • Cerințele speciale fată de produs.
  • Obiectivele operaționale pe termen mediu.
  • Cheltuieli de exploatare a obiectului (mentenanță).
  • Perspectivele de extindere a obiectului.
Fig.3. Planul general de amplasare a unui complex frigorific.

În baza datelor din caietul de sarcini, specialiștii vor calcula volumul necesar al depozitului și dimensiunile acestuia. Vor propune schema proiectului depozitului. La elaborarea proiectului depozitului frigorific se ia în considerație seismicitatea zonei, normele de ecologie și cele antiincendiare ale obiectului, intensitatea vântului și cantitatea de zăpadă, modalitatea de gestiune a lucrărilor de încărcare-descărcare, densitatea stocării produselor, înălțimea de stocare, spațiul liber între pereți și paleți, culuare. Conducânduse de sarcina tehnică, furnizorii vor propune soluții constructive de selectare a echipamentului frigorific potrivit și vor calcula costul construcției depozitului frigorific.

Beneficiarul trebuie să primească spre aprobare una sau chiar două variante ale proiectului, care vor fi justificate din punct de vedere tehnic și economic. Proiectul final trebuie să fie aprobat de către beneficiar, administrația locală și organizațiile de stat competente: serviciul de pompieri, inspectoratul ecologic, arhitectul-șef, primăria, etc. Toate lucrările viitoare, începând cu livrarea echipamentului și finalizând cu montarea și pornirea acestuia, vor fi efectuate în strictă conformitate cu proiectul de lucru.

Deci, construcția unui depozit frigorific cuprinde următoarele etape:

1. Elaborarea sarcinii tehnice conform necesităților clientului.

2. Efectuarea lucrărilor de proiectare și elaborarea proiectului de lucru.

  • Construcția frigiderului:
  • Lucrări de terasament și fundații,
  • Construcții metalice și panouri sandwich,
  • Acoperișul,
  • Pardoseli.

1. Rețele inginerești și comunicațiile.

2. Montarea echipamentului frigorific.

3. Amenajarea teritoriului.

4. Darea în exploatare a frigiderului.

După cum s-a vorbit mai devreme, succesul investiției depinde de elaborarea corectă și detaliată a sarcinii tehnice. Trebuie să menționăm că, în cele mai dese cazuri, sarcina tehnică efectivă va genera rezultate eficiente și va recupera investiția într-un timp scurt, cu condiția că investiția și gestiunea lucrărilor de construcție și cele aferente acesteia, să fie executate conform documentelor normative și cadrului legislativ al Republicii Moldova.

În tabelul de mai jos sunt prezentaţi parametrii optimi de păstrare pentru unele soiuri de mere în dependenţă de metodele de păstrare [1, 2]. 1. Chapon Jean-François (Ctifl), Westercamp Pascale (Ctifl/Cefel). Entreposage frigorifique des pommes et poires: Tome 2 1996 – Conduite de la conservation. 2. Pierre VAYSSE (Ctifl) – Pierre LANDRY (Ctifl) Pomme-poire de la récolte au conditionnement: Outils pratiques, 2004.
© Buletin inovaţional pentru producătorii de fructe, legume și furnizorilor de servicii agricole din Republica Moldova editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).

Utilizarea extinsă a biomasei solide a adus Republicii Moldova tehnologii noi și locuri de muncă

0

Producerea de energie regenerabilă în Republica Moldova a crescut de la 4% la peste 14% din consumul intern de energie în doar câțiva ani, în mare parte datorită susținerii Uniunii Europene, prin intermediul Proiectului Energie și Biomasă. Cu toate acestea, preocuparea pentru securitatea și eficiența energetică și producerea energiei proprii, din surse regenerabile, rămâne una esențială pentru Republica Moldova.

Perspectivele pieței de energie din biomasă după anul 2017, când se încheie Proiectul Energie și Biomasă în Moldova, au fost discutate în cadrul unui club de presă cu participarea Viceprim-Ministrului, Ministrului Economiei, Octavian Calmîc, Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, și a Coordonatoarei Rezidente ONU, Reprezentantei Permanente PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva.

„Fiind cea mai accesibilă sursă de energie regenerabilă în ţară, biomasa este prima opțiune atunci când vorbim de promovarea regenerabilelor. Aceasta deja asigură mai mult de jumătate din energia primară produsă în Republica Moldova și preocuparea principală a Guvernului va fi asigurarea bunei funcționări a tuturor elementelor acestei piețe”, a declarat Octavian Calmîc.

Oficialul a precizat că, astfel, calitatea biocombustibilului, disponibilitatea materiei prime, planificarea corectă a achizițiilor și livrărilor în instituțiile publice vor fi câteva din prioritățile Ministerului Economiei pentru următoarea perioadă.

Spre deosebire de alte tehnologii de producere a energiei regenerabile, biocombustibilul are potențial mare de generare a locurilor de muncă. Cele cca 100 de întreprinderi producătoare de biocombustibil au generat peste 300 de noi locuri de muncă în Republica Moldova, iar în țările Uniunii Europene, peste 280 de mii de persoane activează în sectorul combustibilului din biomasă solidă.

„Finanţat de Uniunea Europeană, Proiectul Energie şi Biomasă reprezintă o parte din pachetul comprehensiv de investiţii al UE  în dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova prin diversificarea surselor energetice şi fortificarea securităţii energetice. Uniunea Europeană oferă suport pentru ca toţi cetăţenii din ţară să beneficieze de energie sigură, sustenabilă şi la preţuri accesibile”, a afirmat Pirkka Tapiola, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Dezvoltarea sectorului de consum de energie din biomasă, dar şi a pieței de biocombustibil solid în Moldova a adus cu sine transferul și implementarea unor tehnologii moderne, prietenoase mediului și a crescut calitatea vieții în comunitățile rurale, înscriindu-se astfel în prioritățile Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, aprobate de toate țările membre ONU, susține Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă PNUD în Moldova.

„Sectorul rural poate avea beneficii enorme în rezultatul dezvoltării corecte a industriei biocombustibililor. Aceasta va asigura crearea de noi locuri de muncă şi surse de venit în sate. Extinderea pieţei de producere a biocombustibililor în comunităţile rurale va atrage, la rândul său, noi prestatori de servicii. Astfel va fi creat efectul de multiplicare ce va ajuta la dezvoltarea rurală, va diminua sărăcia energetică şi, nu în ultimul rând, va spori securitatea energetică a ţării şi va reduce dependenţa de importurile de gaze şi petrol”, a spus Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă ONU, Reprezentantă Permanentă PNUD în Republica Moldova.

Republica Moldova s-a angajat să asigure 17% din consumul intern de energie din surse regenerabile, iar în anul 2015 a atins deja cota de 14,7% (potrivit BNS), dintre care 92% este produsă din biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului , implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro).

Experți: În următorii ani în Moldova vor crește semnificativ suprafețele plantate cu pomușoare

0

Suprafețele plantate cu pomușoare în Republica Moldova vor crește în următorii ani și agricultorii vor trebui să facă față provocărilor care îi așteaptă sub acest aspect. Mai ales în ce privește fenomenul lipsei forţei de muncă calificate. Afirmația aparține experților în agricultură menționată în cadrul Conferinței anuale Pomușoare din Moldova, care a avut loc pe data de 27 aprilie la Chișinău.

Mai mult, experții au menționat că acest sector este atractiv pentru că atinge un spectru larg de consumatori: copii, gravide, diabetici, bolnavi, maturi, bătrâni etc.

Cât de profitabile sunt pomușoarele

Viceministrul agriculturii și industriei alimentare Ion Parea, prezent la eveniment, a menționat că suprafețele plantațiilor cu pomușoare sunt în continuă creștere în Republica Moldova. 

„Datele Biroului Național de Statistică ne arată că în 2016 am avut o creștere semnificativă în ceea ce privește dezvoltarea acestei ramuri. Suprafețele s-au mărit considerabil – în 2013 au fost 0,8 mii hectare și în 2016 au ajuns la 3,1 mii hectare. Volumul global de producere a acestor fructe foarte prețioase a ajuns la 9,4 mii tone”, a spus Ion Parea.

Viceministru al agriculturii și industriei alimentare Ion Parea.

Acesta a făcut și un mic exercițiu, comparând profitabilitatea unui teren cultivat cu cereale cu unul de aceeași dimensiune, dar pe care sunt crescute pomușoare.

„Vă dau un mic exemplu al unui fermier care deține un hectar de pământ în proprietate. Dacă acesta va cultiva grâu și chiar dacă va obține 4 tone de roadă per hectar realizat cu 2 lei sau cu 2 lei și 50 de bani vedeți cam ce profit va avea. Și dacă pe aceeași suprafață o să cultive căpșună sau alte tipuri de pomușoare cred că beneficiile vor fi cu mult mai mari”, a exemplificat Ion Parea.

Potențialul de creștere

Și experții care au participat la conferință au menționat despre faptul că Moldova înregistrează o creștere a suprafețelor plantate cu pomușoare. Totuși aceștia susțin ideea că agricultorii din Moldova nu utilizează în deplină măsură potențialul de creștere al pomușoarelor.

Director Executiv al organizației „Centrul de Consultanță în Afaceri”, Anatol Palade, a spus că sectorul de pomușoare din Republica Moldova este atractiv inclusiv pentru că cererea pe piața a acestor produse este nesatisfăcută și aceste fructe au un potențial mare de creștere.

Director Executiv AO „Centrul de Consultanță în Afaceri” ONG (CCA) Anatol Palade.

„Sectorul de pomușoare este cu un trend de dezvoltare cel mai înalt în Moldova din sectorul agricol. Deoarece vedem că din 2013 până în 2015 suprafața a înregistrat o creștere de 275%. Da, poate că pentru că e și la început de cale și ca orice start-up în primul an trebuie să se dezvolte foarte rapid. Dar este și următorul moment – la nivel internațional sectorul de pomușoare este un sector în creștere. Plus la aceasta pomușoarele sunt produse cu valoare adăugată. Circa 10 mii de persoane vor fi implicate în culesul pomușoarelor în 2018-2019. Deci este un sector care solicită foarte multă forțe de muncă. Și aici este și partea pozitivă și negativă. Pentru că va trebuie să căutăm aceasta forță de muncă, a spus Anatol Palade.

Acesta a oferit și unele prognoze de dezvoltare a sectorului de pomușoare. Anatol Palade a spus că estimările arată că în 2018-2020 va crește volumul de producție de două sau trei ori datorită întrării în rod a mai multor plantații peste. Și astfel oamenii de afaceri se vor ciocni inevitabil cu problema „brațelor de muncă”.

Președintele Asociației Pomușoarele Moldovei Vitalie Pintilei a spus la rândul său că toți producătorii de pomușoare trebuie să-și unească forțele pentru a crea o viziune comună asupra dezvoltării acestui sector și pentru a rezolva provocările cu care se confruntă în prezent, dar și pe viitor.

Sănătate

Viceministru al agriculturii și industriei ușoare Ion Parea a vorbit și despre importanța pomușoarelor sub aspectul sănătății. Acesta a spus că pomușoarele joacă un rol foarte important în alimentația copiilor, bolnavilor și al bătrânilor sub aspectul terapeutic.

Crescătorul de mure Ștefan Grosu.

Crescătorul de mure Ștefan Grosu s-a arătat de acord cu aceasta afirmația a viceministrului. Crescătorul de pomușoare a spus că murele au un efect terapeutic nemaipomenit și te pot scăpa de multe boli.

„Vă spun un caz. Am fost la medic și am verificat nivelul colesterolului. Medicul s-a uitat în rezultatele analizelor și s-a uimit. M-a întrebat ce fac că analizele arată atât de bine. Și eu i-am răspuns că mănânc mure în starea proaspătă și beau sucuri din mure. Și el deodată a înțeles tot pentru că știe efectul acestor fructe”, a spus Ștefan Grosu.

La conferința Pomușoare din Moldova au participat peste 100 de antreprenori agricoli care cultivă, prelucrează și exportă pomușoare, precum și experți în domeniul producerii pomușoarelor din Serbia, Ucraina, Bulgaria și Ungaria.

Sisteme de susținere al pomilor în livezile moderne

16

În cazul când se folosesc pomi altoiți pe portaltoi pitici sau semipitici la înființarea livezilor se necesită unele investiții adiționale pentru instalarea unui sistem de suport. Sistemul de suport este necesar pentru a menține pomii în poziție verticală, în caz contrar ei vor fi dezrădăcinați (căzând) odată cu obținerea recoltelor înalte și din cauza vânturilor puternice, ploilor abundente etc.

Pentru a lua o decizie corectă ce tip de sistem de suport va fi folosit în livadă, trebuie de luat în considerație un șir de factori cum ar fi: tipul portaltoiului, înălțimea pomilor, modul de formare a coroanei pomilor (UFO spre exemplu la cireș), vom proteja pomii contra grindinei sau ploii, precum și combinația acestora anti ploaie/grindină, vom folosi firele metalice ca suport pentru sistemul de irigare etc.

Citește și despre Tratamente de toamnă în livezi. Vezi lucrări recomandate.

Pe lângă cele menționate mai sus pentru a folosi la maximum potențialul productiv al pomilor se recomandă ca spalierul deasupra solului să aibă înălțimea de circa 4,0 m. În livezile moderne se practică, de obicei, următoarele sisteme de susținere:

  • monoplan simplu;
  • monoplan combinat;
  • individual fiecărui pom;
  • în două planuri oblice în formă de „V”.

Sistemul de susținere monoplan

Sistemul de susținere monoplan simplu este cel mai răspândit sistem de susţinere a pomilor și este format din stâlpi de beton armat sau lemn şi 3-5 fire metalice de care se leagă pomii (Fig. 1).

Ca avantaj acest sistem îl deţine prin tărie şi durabilitate, iar ca dezavantaje întâlnim greutăți la instalare, rănirea mecanică a pomilor când sunt vânturi puternice ceea ce poate duce chiar şi la ruperea lor în aceste locuri, înclinarea pomilor de-a lungul firelor metalice, limitarea înălțimii de legare a pomilor de linia metalică de sus prin micșorarea potențialului productiv al pomului.

Fig. 1. Aspectul unui sistem de susținere a pomilor în livezile moderne.

Sistemul de susţinere monoplan combinat

Este asemănător sistemului de susținere precedent numai că se adaugă tutorii de bambus și la dorință brațele de suport al ramurilor cu două fire metalice. Prin utilizarea acestor modificări la sistemul de susţinere prin spalier monoplan se poate de obţinut cea mai înaltă rezistenţă a acestei construcţii.

Fig. 2. Sistemul de susținere prin spalier combinat: a) – componența unui sistem susținere prin spalier combinat; b) – brațul de suport al ramurilor de la capătul rândului; c) – tutori din bambus.

Tutorele de bambus trebuie să aibă o înălţime de 3,05 m şi un diametru de 22-24 mm, ce se plasează lângă fiecare pom în parte şi se fixează pomul de el în cinci locuri. Pentru o fixare calitativă a tutorelui de bambus de firele metalice se recomandă de folosit fixatoarele speciale „STEBOFIX”.

Află aici despre Tăierea rădăcinilor la pomi în livezi. Când și cum se realizează.

Tutore individual lângă fiecare pom

Reprezintă un stâlp din lemn cu înălţimea nu mai mare de 3,6 m şi diametrul de 10 cm tratat cu substanţe antiseptice pentru a stopa procesul de putrefacţie (Fig. 3).

Fig. 3. Tutore individual lângă fiecare pom.

Acest sistem de susţinere este foarte uşor de instalat, asigură efectuarea cu uşurinţă a proceselor tehnologice privind tăierea pomilor şi recoltarea fructelor, însă are un şir de neajunsuri. Unul dinte ele fiind folosirea substanţelor chimice pentru a stopa procesul de putrefacţie, costul înalt al stâlpilor, transportarea şi păstrarea lor datorită numărului mare a lor pentru o unitate de suprafaţă, plus la aceasta, se foloseşte mai mult material pentru palisarea (legarea) pomilor de stâlpi. În acest caz se folosesc stâlpi cu lungimea de 2,5 – 3,0 m.

Sistemul de susţinere în două planuri oblice

Sistemul de susţinere în două planuri oblice în formă de „V”. Constă din stâlpi de lemn sau beton armat cu lungimea 3,2 – 3,5 m fixaţi în sol pe rândul de pomi, în poziţie înclinată unul faţă de celălalt, la un unghi de 60 grade.

Fig. 4. Sistemul de susținere prin spalier în două planuri oblice în formă de „V”.

Stâlpii se încrucişează între ei la înălţimea de 30-40 cm de la sol. În zona de încrucişare se leagă între ei cu sârmă pentru o fixare mai bună sau cu ajutorul unei tije de metal filetată (şurub). Distanţa dintre stâlpi pe rândul de pomi este de 7 – 10 m, prima sârmă se instalează la 40 cm de la punctul de inserţie a şarpantelor, iar celelalte la distanţa de 30 – 40 cm una de alta.

În continuare vor fi redate suplimentar încă două scheme a sistemului de susținere la amplasarea pomilor în două planuri oblice (Fig. 5.). Indiferent de sistemul de susţinere utilizat, el este format la general din stâlpi de lemn sau precomprimați din beton armat şi fire metalice (sârmă).

Fig. 5. Scheme a sistemului de susținere la amplasarea pomilor în două planuri oblice2.

Stâlpii după amplasarea lor în livadă sunt de două tipuri: fruntaşi (marginali) şi intermediari (mijlocaşi). Stâlpii fruntaşi se instalează la ambele capete ale fiecărui rând și pentru fiecare rând în fiecare parcelă, fiind cei de bază. Cei din beton precomprimat armat au un diametru de 9×9 cm sau 10×12 cm și o lungime de aproximativ 5,2 m, fiind mai duri ca cei mijlocaşi, deoarece ei trebuie să suporte greutatea pomilor cu fructe şi forţa firelor metalice întinse. Un moment foarte important este ca ei să fie instalați sub o poziție puțin înclinată (18 grade…30 grade) spre exteriorul rândului.

Adâncimea de instalare a acestor stâlpi este de 0,9 m. Pentru întărirea lor se utilizează ancorele (de obicei sunt din metal, mai pot fi utilizate pietre etc.) ce sunt amplasate la o distanță de 2 m de la stâlpul fruntaș. Stâlpii intermediari se instalează vertical la o distanţă de 8 – 10 m unul de la altul.

În cazul în care se utilizează stâlpi din beton precomprimat armat diametrul lor trebuie să fie de 7×8 cm sau 8×8 cm, cu o lungime de 4,7 m, la care 0,7 m, se instalează în sol. Iar dacă, se folosesc stâlpii din lemn, ei sunt din speciile de salcâm sau stejar. Instalarea stâlpilor se efectuează mecanizat cu ajutorul diferitor agregate de presare asupra stâlpilor sau prin săparea gropilor folosind diverse burghiuri mecanizate etc.

Firele metalice (sârma) pentru spalier trebuie să fie rezistente, protejate de ruginire, fără grad mare de tensionare. Ea trebuie să aibă diametrul de la 1,8 – 2,0 mm până la 3,0 – 3,5 mm. Înălțimea de amplasare a sârmelor de la nivelul solului depinde de mai
mulți factori, printre care fiind forma de coroană, amplasarea și tipul sistemului de irigare etc., de obicei prima fiind amplasată la 60 cm deasupra nivelului solului, următoarele fiind urmate la diferite înălțimi dar în limitele de 60 – 80 cm una de la alta. Pentru o întindere optimală, respectiv şi uşoară a firelor metalice pot fi folosite mai multe metode printre care: sistemul „Gripple”, scripetele cu clichet etc.

Fig. 6. Metode utilizate la întinderea sârmei.

Pentru palisarea (legarea) pomilor de firele se recomandă de folosit garoul de vinil, piesă de fixare a pomilor (Fig. 7) sau orice alt tip de accesorii trainice folosite la legarea pomilor de firele metalice.

Fig. 7. Garoul de vinil și piesa de fixare a pomilor în livezile moderne.

Sistemul de susţinere a pomilor în caz că este planificat se recomandă să fie instalat îndată după ce pomii au fost plantaţi sau înainte de plantare. Montarea sistemului de susținere mai târziu de anul plantării pomilor poate crea o serie de probleme la instalarea stâlpilor cât și la întinderea firelor metalice, ce deseori provoc diferite răni pomilor.

Citește aici despre Fertilizarea livezilor – ce îngrășăminte și când se aplică la pomi.

Surse: Producerea merelor. Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac, Andrei Cumpanici – Chișinău 2013. Producerea cireșelor. Lynn Long, Ananie Peșteanu, Marlene Long, Eugeniu Gudumac – Chișinău 2014.

© Buletin inovaţional pentru producătorii de fructe, legume și furnizorilor de servicii agricole din Republica Moldova editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).

Ghid practic pentru participarea la expozițiile internaționale

0

Organizația de Atragere a Invesțiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) pune la dispoziția antreprenorilor un Ghid pentru participarea la expoziții. Documentul conține recomandări și răspunsuri la cele mai fregvente întrebări ale exportatorilor referitor la alegerea expoziției și oportunitatea participării la eveniment, pregătirea standului, rezervarea spațiului expozițional, costuri de logistică și materiale promoționale, concursuri de produse, lucrul la stand, comunicarea cu potențialii clienți, semnarea de noi contracte și se încheie cu descrierea acvităților post-eveniment.

Parciparea la expoziție este unul din cele mai eficiente instrumente de a identifica noi piețe pentru majoritatea tipurilor de produse. Acest fapt este valabil cel puțin pentru produsele moldovenești precum fructele proaspete, vinurile, produsele alimentare procesate, hainele, încălțămintea și mobila. De asemenea, participarea la expoziții este un test de compevitate a produsului, de analiză a reacției pieței.

Reieșind din experiența MIEPO și din specificul exportului din Republica Moldova, în ghid au fost incluse propuneri utile pentru exportatorii moldoveni, în dependență de sector și piețele prioritare. Sectoarele selectate în acest document sunt importante pentru țară fie prin potențialul înalt de venituri (produsele cu valoarea adăugată înaltă), fie prin importanța lor socială (numărul de angajați în sector). De asemenea, au fost luate în considerație regiunile prioritare pentru promovarea produselor/serviciilor moldovenești.

Ghidul a fost elaborat cu suportul Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Compevității (CEP-II) si poate fi accesat aici.

Salariul minim în sectorul real va fi majorat de la 1 mai

0

Hotărârea ce prevede majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real de la 1 mai curent va fi publicată mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, relatează MOLDPRES.

Conform documentului, salariul minim garantat în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică), va fi majorat de la 1 mai 2017 cu 280 de lei, până la 2380 lei pe lună. În prezent, salariul lunar minim garantat este de 2100 lei.

Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se reexaminează anual de Guvern, în funcţie de creşterea sumară anuală a indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii. În anul curent a fost luată în calcul o rată a inflației de 6,4 la sută, o rată de creștere a valorii adăugate brute cu 4,8 la sută, o descreștere a numărului scriptic mediu al salariaţilor în anul 2016 față de anul 2015 cu doi la sută.

Conform legii în vigoare, salariul lunar al unui angajat nu poate fi mai mic decît cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real.

De asemenea, în numărul de mâine al Monitorului Oficial va fi publicată şi hotărîrea ce prevede transferul unei zile de odihnă în luna mai. Potrivit actului aprobat de Guvern, ziua de 8 mai va fi liberă şi va fi recuperată de către bugetari pe data de 20 mai.

Zeci de hectare de nuci, compromise de îngheţuri

0

Zeci de hectare de livezi din nordul ţării au fost compromise în urma îngheţurilor. Gerul a lăsat în urmă copaci în floare îngheţaţi. La Soroca, cel mai mult au avut de suferit nucii, scrie tvrmoldova.md.

Cireşii au îngheţat în proporţie de 90 la sută, iar merii şi caişii în proporţie de 70 la sută. Agricultorii privesc neputincioşi şi speră că vor fi susţinuţi.

Anatol Slivinschi din satul Racovăţ, raionul Soroca, are peste trei hectare de nuc, dar îngheţul i-a afectat în totalitate livada. De 10 ani investeşte în nucii săi.

Agricutorul şi soţia sa au investit timp, efort şi bani în livada de nuci şi au pierdut totul. Acum îşi pun speranţa doar în autorităţi.

La Soroca a fost creată o comisie a situaţiilor excepţionale de evaluare a pagubelor, iar specialiştii au verificat şi livada familiei Slivinschi.

Agricultorii care au suferit pierderi în urma intemperiilor de săptămâna trecută, dar şi-au asigurat culturile, vor primi despăgubiri. Compensaţii vor fi oferite oamenilor ale căror culturi au fost distruse în proporţie de cel puţin 20 la sută.

Cum a făcut Svetlana Dodon din Sadova o afacere de succes cu căpșuni, ajutată de europeni

0

Svetlana Dodon din satul Sadova, raionul Călărași, de mai mulți ani administrează o afacere de cultivare a căpșunilor. Aceasta susține că adoră căpșunile și atunci când se gândea să pornească afacerea a avut de ales între producerea tomatelor și căpșunii, dar a ales anume aceste fructe pentru că îi plac la nebunie.

Deși a fost avertizată de mai multe persoane că dezvoltarea unei afaceri de căpșune necesită multe cunoștințe în domeniu, aceasta a recunoscut într-un interviu pentru Agrobiznes că nu s-a lăsat cu una cu două – a luat cartea în mână și a depus tot efortul pentru a obține rezultate bune. În prezent este mulțumită de rezultatele obținute pentru că fructele pe care le produce se vând ușor atât pe piața locală cât și peste hotare.

„Noi producem. Noi păstrăm. Noi ambalăm. Noi avem transport și facem exportul. Cândva Ministerul Agriculturii promova aceasta idee – uite că trebuie să aveți frigidere, trebuie să aveți depozite. Mai bine mai mic, dar să fie mai compact. Și eu am urmat sfaturile acestea. Acum deja ne lărgim și ne gândim să facem asociație. Dacă în 2010 eram numai noi, pe urmă au apărut încă doi producători. Anul trecut au fost 24, iar acum sunt  deja 48 de producători”, a spus Svetlana Dodon.

Femeia a povestit că a inițiat afacerea în 2010 și că pe lângă căpșune mai produce cireșe și struguri, dar cel mai mult îi plac, totuși, căpșunile.

Sfatul europenilor

Dodon a spus că a inițiat afacerea cu căpșunele atunci când a apărut mai mult timp liber vara, până la culegerea strugurilor.

Svetlana Dodon.

„Eu foarte mult iubesc fructul acesta. Dar am început afacerea cu strugurii. Și vara apărea timp liber. Și din cauza că nu-mi ajungeau resurse financiare pentru a cumpăra chimicale, pentru a prelucra strugurii, pentru motorină – care este foarte scumpă, pentru a cumpăra piese, m-am gândit ce să fac ca să mă întrețin până la culesul strugurilor. I-am întrebat pe colegii din Europa ce să fac în acest sens. Și ei mi-au spus – uite ori cultivă căpșune ori crește tomate în solarii. Și eu am spus clar că vreau să mă ocup cu căpșune. Ei m-au învățat să fac răsaduri. Mi-au dat așa ca un buchet de flori”, își amintește zâmbind Svetlana Dodon.

Truc financiar

Antreprenorul din Sadova a spus că inițial a apelat la sistemul bancar din Moldova pentru a obține resurse financiare, dar din cauza că nu avea gaj a primit o sumă nesemnificativă. Au ajutat-o din nou colegii din Europa, care au luat credit cu o rata de dobândă mai mică în comparație cu băncile moldovenești și i-au oferit o parte din bani pentru ca aceasta să-și dezvolte afacerea.

„Am agenți economici cu care eu lucrez în Europa. Ei m-au ajutat în felul următor. Ei au luat credit pentru dânșii și o sumă de bani mi-au dat-o și mie, și eu am întors-o la procentul lor. Am luat și de aici credit, dar nu aveam gaj și mi-au dat o sumă mică. Nu ai gaj nu poți primi sumă mai mare! Îmi pare rău cum finanțează ai noștri. Noroc de acei agenți economici care m-au ajutat”, a povestit Svetlana Dodon.

Concurenții din Ucraina

Dodon spune că în ultimul timp prețul la căpșune a scăzut și că foarte mult producătorii din Ucraina influențează politica de prețuri în regiune.

„Vine căpșuna din Ucraina care este oleacă mai acrișoară, dar mai ieftină și ne afectează mult. Acum prețul a scăzut la 20 de lei, dar ajunge și la 14 lei. Costul căpșunei, când o culeg, ajunge și până la 15 lei, fără cheltuielile de transport”, a spus Dodon.

Căpșunele apar pe piață de pe 20 mai până pe 10 iulie.

Soiuri din Europa

Svetlana Dodon are șapte soiuri de căpșuni pe care le crește pe 7 hectare de pământ. Pe an Svetlana Dodon culege 27 de tone per hectar.

„Eu mă stărui să cumpăr soiurile care sunt cele mai rezistente la transportare. Cel mai rezistent soi este Honeoye, care este și un soi timpuriu, dar este și Marmolada, și soiul de căpșuni Matis. Mai sunt încă un șir de soiuri pe care eu le studiez. Pentru că în acest caz contează și terenul pe care crești, și curenții de aer sunt importanți”, a explicat Svetlana Dodon.

Aceasta susține că vrea să studieze și alte soiuri de căpșune pentru a satisface diversitatea gusturilor consumatorilor.

Miros magic

Svetlana Dodon a destăinuit și principalul „secret al firmei” privind obținerea mirosului dulce al căpșunei. Aceasta susține că administrează solurile cu îngrășăminte organice și că datorită acestui fapt se obține un „miros magic” al căpșunelor.

„Sunt producători din alte raioane care se ocupă cu animalele și păsări. Și eu obțin de la dânșii îngrășăminte organice și le administrez. Vă spun secretul – după aceasta căpșunele capătă un alt miros. Când deschizi cutia cu produse congelate simți așa un miros magic și asta datorită hranei pe care o utilizez”, a spus Dodon.

Cald-frig

Aceasta a mai spus că inițial s-a speriat când a văzut cât de multă zăpadă a căzut pe 20 aprilie, dar frica a dispărut după ce s-a topit zăpada.

„Vă închipuiți crengile de la cireș stăteau în omăt. Și eu m-am gândit că dacă nu afectează temperatura, atunci greutatea zăpezii” va afecta”, a povestit Dodon.

Dar după ce zăpadă s-a topit a văzut că nu au fost afectate puternic culturile de căpșune. În prezent Svetlana Dodon se gândește mai mult ca nu cumva să crească brusc temperaturile de afară ceea ce din nou nu este bine pentru culturile respective.

„Mult depinde și de căldură. Dacă o să apară treptat atunci e bine. Dar căpșuni oricum o să avem”, a conchis optimist Svetlana Dodon.

Peste 90 de agenți economici au participat la Forumul Economic Bilateral România- Republica Moldova

1

Joi, 27 aprilie 2017, în cadrul Expoziției „Republica Moldova Prezintă” organizată în premieră la Ploiești, România, s-a desfășurat Forumul Economic Bilateral România- Republica Moldova, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Camera de Comerţ și Industrie Prahova, Consiliul Județean Prahova și Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.

La forum au participat peste 90 de companii din Republica Moldova și România. Evenimentul a avut drept scop dezvoltarea, promovarea și consolidarea relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două state.

Potrivit lui Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova, Forumul de astăzi reprezintă o platformă de discuții și informare în ceea ce privește actualizările economice și legislative în domeniul atragerii investițiilor străine, promovării exporturilor, dar și în ceea ce privește succesele înregistrate în urma colaborării Republicii Moldova cu România.

“În calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova sper ca interesul din partea antreprenorilor români să fie reciproc, chiar dacă RM reprezintă o piaţă relativ mică, are potențial mare și  oferă o serie de avantaje specifice momentelor de start-up, un şir de avantaje fiscale pentru investitorii străini, inclusiv o mare deschidere pe piaţa statelor din spaţiul CSI”, a mai adăugat Sergiu Harea.

Octavian Calmîc, viceprim-ministru, ministrul Economiei al R. Moldova a menționat că România este partenerul comercial principal al țării noastre, ceea ce ne încurajează să colaborăm și în contiuare cu mediul de afaceri român, iar Forumul Economic Bilateral România – Republica Moldova oferă noi oportunități agenților economici din cele două state.

Forumul continuă cu întrevederi B2B între agenții economici din Republica Moldova și România. La Expoziția ,,Republica Moldova Prezintă” la Ploiești, care se desfășoară pe parcursul perioadei 27-29 aprilie curent participă cca 40 de companii autohtone din domeniul industriei alimentare (uleiuri alimentare, ceaiuri din plante medicinale, sucuri din fructe, miere, migdale, fructe uscate, vinuri, băuturi spirtoase ș.a), materiale de construcții, construcții metalice, articole din mase plastice, bijuterii și accesorii, echipamente electronice, servicii profesionale- de evaluare, audit, instruire și atestare, servicii medicale, confecții, etc.