‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaExperți: În următorii ani în Moldova vor crește semnificativ suprafețele plantate cu pomușoare

Experți: În următorii ani în Moldova vor crește semnificativ suprafețele plantate cu pomușoare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Suprafețele plantate cu pomușoare în Republica Moldova vor crește în următorii ani și agricultorii vor trebui să facă față provocărilor care îi așteaptă sub acest aspect. Mai ales în ce privește fenomenul lipsei forţei de muncă calificate. Afirmația aparține experților în agricultură menționată în cadrul Conferinței anuale Pomușoare din Moldova, care a avut loc pe data de 27 aprilie la Chișinău.

Mai mult, experții au menționat că acest sector este atractiv pentru că atinge un spectru larg de consumatori: copii, gravide, diabetici, bolnavi, maturi, bătrâni etc.

Cât de profitabile sunt pomușoarele

‹ adv ›

Viceministrul agriculturii și industriei alimentare Ion Parea, prezent la eveniment, a menționat că suprafețele plantațiilor cu pomușoare sunt în continuă creștere în Republica Moldova. 

„Datele Biroului Național de Statistică ne arată că în 2016 am avut o creștere semnificativă în ceea ce privește dezvoltarea acestei ramuri. Suprafețele s-au mărit considerabil – în 2013 au fost 0,8 mii hectare și în 2016 au ajuns la 3,1 mii hectare. Volumul global de producere a acestor fructe foarte prețioase a ajuns la 9,4 mii tone”, a spus Ion Parea.

Viceministru al agriculturii și industriei alimentare Ion Parea.

Acesta a făcut și un mic exercițiu, comparând profitabilitatea unui teren cultivat cu cereale cu unul de aceeași dimensiune, dar pe care sunt crescute pomușoare.

„Vă dau un mic exemplu al unui fermier care deține un hectar de pământ în proprietate. Dacă acesta va cultiva grâu și chiar dacă va obține 4 tone de roadă per hectar realizat cu 2 lei sau cu 2 lei și 50 de bani vedeți cam ce profit va avea. Și dacă pe aceeași suprafață o să cultive căpșună sau alte tipuri de pomușoare cred că beneficiile vor fi cu mult mai mari”, a exemplificat Ion Parea.

Potențialul de creștere

‹ adv ›

Și experții care au participat la conferință au menționat despre faptul că Moldova înregistrează o creștere a suprafețelor plantate cu pomușoare. Totuși aceștia susțin ideea că agricultorii din Moldova nu utilizează în deplină măsură potențialul de creștere al pomușoarelor.

Director Executiv al organizației „Centrul de Consultanță în Afaceri”, Anatol Palade, a spus că sectorul de pomușoare din Republica Moldova este atractiv inclusiv pentru că cererea pe piața a acestor produse este nesatisfăcută și aceste fructe au un potențial mare de creștere.

Director Executiv AO „Centrul de Consultanță în Afaceri” ONG (CCA) Anatol Palade.

„Sectorul de pomușoare este cu un trend de dezvoltare cel mai înalt în Moldova din sectorul agricol. Deoarece vedem că din 2013 până în 2015 suprafața a înregistrat o creștere de 275%. Da, poate că pentru că e și la început de cale și ca orice start-up în primul an trebuie să se dezvolte foarte rapid. Dar este și următorul moment – la nivel internațional sectorul de pomușoare este un sector în creștere. Plus la aceasta pomușoarele sunt produse cu valoare adăugată. Circa 10 mii de persoane vor fi implicate în culesul pomușoarelor în 2018-2019. Deci este un sector care solicită foarte multă forțe de muncă. Și aici este și partea pozitivă și negativă. Pentru că va trebuie să căutăm aceasta forță de muncă, a spus Anatol Palade.

Acesta a oferit și unele prognoze de dezvoltare a sectorului de pomușoare. Anatol Palade a spus că estimările arată că în 2018-2020 va crește volumul de producție de două sau trei ori datorită întrării în rod a mai multor plantații peste. Și astfel oamenii de afaceri se vor ciocni inevitabil cu problema „brațelor de muncă”.

‹ adv ›

Președintele Asociației Pomușoarele Moldovei Vitalie Pintilei a spus la rândul său că toți producătorii de pomușoare trebuie să-și unească forțele pentru a crea o viziune comună asupra dezvoltării acestui sector și pentru a rezolva provocările cu care se confruntă în prezent, dar și pe viitor.

Sănătate

Viceministru al agriculturii și industriei ușoare Ion Parea a vorbit și despre importanța pomușoarelor sub aspectul sănătății. Acesta a spus că pomușoarele joacă un rol foarte important în alimentația copiilor, bolnavilor și al bătrânilor sub aspectul terapeutic.

Crescătorul de mure Ștefan Grosu.

Crescătorul de mure Ștefan Grosu s-a arătat de acord cu aceasta afirmația a viceministrului. Crescătorul de pomușoare a spus că murele au un efect terapeutic nemaipomenit și te pot scăpa de multe boli.

„Vă spun un caz. Am fost la medic și am verificat nivelul colesterolului. Medicul s-a uitat în rezultatele analizelor și s-a uimit. M-a întrebat ce fac că analizele arată atât de bine. Și eu i-am răspuns că mănânc mure în starea proaspătă și beau sucuri din mure. Și el deodată a înțeles tot pentru că știe efectul acestor fructe”, a spus Ștefan Grosu.

La conferința Pomușoare din Moldova au participat peste 100 de antreprenori agricoli care cultivă, prelucrează și exportă pomușoare, precum și experți în domeniul producerii pomușoarelor din Serbia, Ucraina, Bulgaria și Ungaria.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›