Principalele probleme ale mediului de afaceri care afectează dezvoltarea sectorului privat

0

Asociația Businessului European (EBA) în cooperare cu proiectul finanțat de UE „Suport pentru implementarea DCFTA în Republica Moldova” (DCFTA project) au prezentar publicația „Principalele probleme ale mediului de afaceri care afectează dezvoltarea sectorului privat” pe data de 6 aprilie la Chișinău.

La deschiderea evenimentului, ES Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Moldova, a subliniat valoarea adăugată a acestei publicații în vederea orientării deciziilor de investiții ale companiilor de afaceri.

„DCFTA este cel mai bun lucru care i se putea întâmpla Moldovei și piața UE este locul unde vrei să fii, este locul unde poți să-ți faci reputație, averi și asta dacă îndepliniți standardele UE. Cu toate acestea, încă mai sunt multe de făcut și aș vrea să mulțumesc pe această cale Asociației Businessului European pentru organizarea acestui eveniment, pentru rolul lor în conceperea acestei publicații și colectarea problemelor care afectează sectorul privat. Acum aceste probleme sunt foarte complexe și sunt chestiuni care vor ghida în mod fundamental deciziile de investiții ale companiilor de afaceri în Moldova“, a spus Tapiola.

Dl Petros Sourmelis, șef de unitate la DG Comerț din cadrul Comisiei Europene (Bruxelles), a subliniat creșterea pozitivă a exporturilor moldovenești către UE în 2016 (în prezent 65% din exporturile moldovenești merg în UE, comparativ cu 48% anterior) și creșterea cu 7% a exporturilor UE în Republica Moldova. El a declarat că Zona de Liber Schimb a Moldovei cu UE este un mecanism de reformă și nu doar un instrument mercantil de liber schimb.

Dl Thomas Moser, președintele EBA, a prezentat principalele constatări ale acestei publicații autoritățile publice, dar și reprezentanți ai sectorului privat. El a evidențiat atât evoluțiile pozitive, cât și domeniile de risc pentru opt subiecte: stabilitate politică, stabilitate macroeconomică, cadru juridic și fiscal, cadru vamal, statul de drept, infrastructura, accesul la servicii financiare și resurse umane.

  1. Stabilitate politică. Comunitatea de afaceri rămâne a fi îngrijorată din cauza incertitudinii create ca urmare a declarațiilor președintelui Republicii Moldova și ale principalului partid de opoziție prin care au fost contestate beneficiile Acordului de Asociere RM cu UE și examinată posibilitatea de renegociere a acestuia.
  2. Stabilitatea macroeconomică. Pe termen lung menținerea stabilității macroeconomice necesită măsuri de consolidare a sectorului financiar, iar pentru diminuarea independenței Republicii Moldova de asistența financiară internațională și remitențe ar trebuie să se înregistreze o creștere substanțială a exporturilor de bunuri și servicii.
  3. Cadrul legal. În ceea ce privește procesul de modificare a legislației, atât Guvernul, precum și donatorii internaționali ar trebui să urmărească în primul rând, calitatea politicilor de reglementare și nu neapărat rapiditatea promovării acestor amendamente.
  4. Cadrul fiscal și vamal. În privința cadrului fiscal mediul de afacere consideră că autoritățile ar trebui să mențină cote de impozitare favorabile, să introducă sisteme de facturare electronică și să clarifice procedura de audit fiscal. În privința cadrului vamal ar trebui de îmbunătățit infrastructura vamală din Republica Moldova și România, reducerea documentației solicitate de organele vamale, dar și revizuirea procedurii de evaluare la vamă.
  5. Statul de drept. Este necesar ca Guvernul să se axeze pe lupta împotriva corupției în sistemul judecătoresc și să consolideze capacitățile de funcționale ale organelor de reglementare (ANSA, ANRE, CNPF, ANRCETI).
  6. Infrastructura. Sunt necesare investiții suplimentare pentru reabilitarea drumurilor, pentru construcția rețelelor electrice, gazoductelor, telecomunicațiilor, dar și rețelele de aprovizionare cu apă.
  7. Accesul la serviciile financiare. Companiile se confruntă cu dificultăți în accesarea finanțării, ca urmare a fraudei bancare de proporții. Mediul de afaceri consideră că este necesar de a face transparent sectorul acționariatului al băncilor. Ca și sectorul bancar, sectorul asigurărilor necesită măsuri de restructurare.
  8. Resurse umane. Companiile sunt din ce în ce mai mult îngrijorate de migrația de muncă a forței calificate de muncă, precum și de progresul insuficient în domeniul învățământului. Pentru rezolvarea acestor probleme este necesar de a consolida sistemul de învățământ în special în acelea domenii care sunt cerute de sectoarele strategice care stimulează creșterea economică, cum ar fi industria de prelucrare, agricultura, prelucrarea produselor agricole, IT.

Producătorii de carne din Comrat au obținut temporar dreptul de a sacrifica porci pentru comercializare

0

Autorităţile raionului Comrat au semnat la începutul lunii aprilie o dispoziţie prin care, temporar, au permis producătorilor locali de carne să sacrifice animale în gospodăriile casnice, iar carnea s-o vândă în pieţele municipale, transmite MOLDPRES.

Interdicţia de a sacrifica animale în gospodăriile casnice a fost impusă la începutul anului curent, pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane. Pentru comercializare era admisă doar carne obţinută în urma sacrificării în abatoare autorizate.

În ultimele luni, producătorii de carne din Comrat au întreprins mai multe acţiuni pentru a li se permite sacrificarea animalelor acasă – de la acţiuni de protest până la negocieri cu administraţia.

Potrivit comercianţilor, ei suportă cheltuieli suplimentare, fiind nevoiţi să transporte animalele pentru sacrificare la întreprinderile specializate, cel mai apropiat abator aflându-se în raionul Ceadâr-Lunga.

„Avem zeci de ani în acest business şi avem grijă de spaţiul din gospodării unde sacrificăm animalele. Dacă e nevoie să folosim abatorul, sântem gata, dar să fie la Comrat ca să nu trebuiască să ne deplasăm în altă parte. Vor avea de suferit în primul rând consumatorii, pentru că astfel, vom fi nevoiţi să ridicăm preţurile la carne”, susţin mai mulţi producători din Comrat, citaţi de gagauzinfo.md.

Temporar, producătorii locali vor reveni la practicile vechi, însă conform dispoziţiei semnate de preşedintele raionului Comrat, Svetlana Camiliciu, autorităţile locale fac tot posibilul pentru a găsi investitori şi parteneri pentru construcţia unui abator dotat în conformitate cu ultimele regulamente veterinare.

Pesta porcină africană este o boală periculoasă, fără tratament în prezent, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeuri alimentare infectate, provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii şi care au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusa, ajungând şi în unele state de pe teritoriul Uniunii Europene.

În atenția pomicultorilor. Cum se face rărirea florilor și fructelor la piersic

0

Pe lângă tăierile anuale ale pomilor și tratamentele fitosanitare, persicul necesită o lucrare obligatorie: o operațiune tehnologică pentru a produce fructe de calitate înaltă – numită normarea încărcăturii de rod. Această operațiune tehnologică obligatorie poate fi realizată prin mai multe metode: manual, semimecanizat și mecanizat.

Rărirea manuală a florilor și fructelor

Rărirea manuală se efectuează în două faze:

  • buton roz sau floare
  • fructe tinere

Rărirea manuală a butonilor rozi sau a florilor este o operațiune foarte migăloasă dar se practică în țările avansate deoarece perioada de efectuare a ei este mai îndelungată.

Fig.1. Rărirea manuală.

Rărirea manuală (Fig.1) a fructelor este mai practicată în Moldova, se face când fructele au diametrul de 8-10 mm (cât aluna), dar trebuie finisată înaintea de întărirea sâmburelui. Este o operațiune destul de costisitoare prin faptul că necesită 25-40 zile de lucru/ha de persoană. În condiții de climă favorabilă, și cu un sol optim, un piersic în mod normal leagă 1200-3000 de fructe, din care poate hrăni doar 400-600.

Rărirea semimecanică – la buton roz sau floare

În Italia o țară care produce piersici de o calitate înaltă și forța manuală foarte scumpă, utilizează rărirea florilor la pomii de piersic pe cale semimecanică. Aceasta duce la reducerea semnificativă a forței manuale de muncă și ca rezultat se produce fructe de calitate superioară, scade costul de producere a fructelor de calitate înaltă.

În continuare vor fi descrise câteva unelte care se utilizează în acest proces:

Fig.2. Răritor de flori electric.

1. Răritorul de flori electric (Fig.2) – are o greutate redusă și ușor de manevrat, foarte convenabil de a folosi, cântărește doar 450 g și are o lungime totală de 37 cm. Lucrează la 6 viteze diferite. Acesta este alimentat de la o baterie de 12 volți și este compatibil cu toate tipurile de baterii pentru foarfece electrice, ajunge la un timp de nouă ore funcționare. Datorită utilizării de energie electrică se reduce cu 35% timpul de lucru.

Fig.3. Răritor de flori pneumatic.

2. Răritorul de flori pneumatic (Fig.3) – are o greutate de 653 g și lungimea de 36,5 cm. Consumă 0,93 litri de aer la viteza de 9 bari. La utilizarea acestor unelte inovaționale la rărirea butonilor rozi sau a florilor de piersic se va obține o recoltă sănătoasă și de calitate, în plus se va reduce timpul de efectuare a acestei proceduri importante ce se utilizează în Spania.

Fig.4. Electroflor.

3. O altă unealtă la fel de utilă și ușor manevrabilă este Electroflorul (Fig.4). Acesta oferă o reducere a timpului de efectuare a acestui procedeu cu 60–70 de ore/ha comparativ ca cel manual. Este compatibil cu bateria foarfecelor de grădină.

Fig.5. Răritorul de flori inventat de Phil Miller.

4. O altă unealtă similară portabilă este utilizată în SUA și este dotată cu o tijă de aluminiu, cu lungimea de 3-4 m și fire metalice căptușite cu cauciuc se poate de prelucrat toate zonele pomului cu ușurință (Fig.5). Aceasta a fost inventată în 2012 de către Phil Miller din Michigan.

Rărirea mecanică la butonul roz sau a florilor

Rărirea mecanică este utilizată mai ales în plantațiile comerciale mari (de peste 50-100 ha în care sunt predominante soiurile pentru procesare), se realizează prin utilizarea fie unui cârlig care vibrează și care transmite vibrațiile unei șarpante, fie a unui pieptene oscilant, care permite perierea ramurilor mixte, una după alta. Există o mașină mecanică numită – Darwin PT 250 (Fig.6) ce efectuează rărirea florilor și poate fi adaptat în dependență de forma de coroană.

Fig.6. Darwin PT 250.

Rărirea mecanică a fructelor

Totodată mașina mecanică Darwin (Fig.7) poate fi folosită atât la rărirea florilor cât și a fructelor. Operațiunea se face când fructele au o anumită dezvoltare.

Fig.7. Mașina mecanică Darwin poate fi folosită la rărirea fructelor.

În ambele cazuri, multe fructe rămân grupate, iar încărcătura nu este repartizată uniform, cum este în cazul răririi manuale. Durata operațiilor este de ordinul a 80 de ore/ ha pentru pieptenele oscilant. Această rărire permite totuși ușurarea rapidă a pomilor, ea fiind considerată ca o tehnică de ultima oră.

Stimați producători, nu ezitați să răriți butonii rozi, florile sau fructele la piersic. Prin această operațiune calitatea fructelor pe care le veți comercializa și ca rezultat veți obține:

  • prețuri mai mari,
  • pomi ce nu-și mutilează coroanele,
  • o diferențiere suficientă cu muguri de rod pentru anul viitor
  • evitați alternanța de rodire.

© Buletin inovaţional pentru producătorii de legume editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).

Recomandările ANSA privind alegerea produselor alimentare în apropierea sărbătorilor de Paști

0

În apropierea sărbătorilor de Paști când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, în deosebi, produsele alimentare, de origine animală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar.

Produsele alimentare care sunt în conformitate cu cerinţele ce reglementează siguranţa alimentelor se consideră ca neprezentând riscuri pentru sănătatea consumatorilor. Calitatea produselor alimentare şi a materiei prime se confirmă prin certificate de inofensivitate, certificate sanitar-veterinare şi certificate de conformitate a calităţii, după caz, care pot fi solicitate de către consumatori în momentul achiziției produselor alimentare, pentru a se asigura de inofensivitatea acestora.

Pentru a evita situaţiile în care, din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine, în ajunul sărbătorilor pot fi achiziţionate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa dumneavoastră, ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte:

  • Să apeleze la Direcţiile teritoriale  pentru siguranţa alimentelor, pentru a sesiza nereguli în domeniul igienei și a siguranței alimentelor.
  • Existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse produsele alimentare;
  • Citiţi cu atenţie eticheta produselor pentru a vă informa privitor la calitatea şi compoziţia produsului. Informaţia de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilităţii minimale sau data limită de consum, ţara de origine, condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, declaraţia nutriţională şi instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar.
  • Integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi a comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte  semne de bombaj;
  • Se interzice aplicarea pe ambalaj sau pe etichetă a autoadezivelor pentru a nu duce în eroare consumatorul și pentru a se evita dubla informare. Informația conținută de etichetă trebuie să fie prezentată în limba de stat,  fără a exclude redactarea acestea şi în alte limbi.
  • Fiţi atenţi la igiena personalului care vă deserveşte şi la condiţiile sanitare de comercializare a alimentelor.
  • Verificaţi senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenţionaţi să le cumpăraţi (culoare, miros, aspect, gust etc.).
  • După procurare, păstraţi produsele conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea etc.)

Pentru a alege corect produsele  alimentare de origine animală, cum ar fi carnea, produsele din carne, peștele ouăle, laptele și produsele lactate, venim cu următoarele recomandări:

Carnea

Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinar.

În cazul când carnea provine din sacrificările efectuate în locurile temporar amenajate pentru sacrificare, aceasta va fi comercializată pe loc, imediat după sacrificare, examinare şi marcare.

Peștele

Peștele se poate valorifica în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, cu respectarea următoarelor condiții:

FOTO: nedeleacristiancluj.wordpress.com
  • comercializarea acestor sortimente este admisă numai în unități specializate, sau secții ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar.
  • se pastrează în spații frigorifice sau în utilaj specializat pentru (peștele viu) cu respectarea parametrilor de temperatură în funcție de sortimentul supus comercializării.
  • sortimentele de pește sunt însoțite obligatoriu de certificat care confirma calitatea, originea și valabilitatea acestuia, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor.

La procurarea peştelui în stare proaspătă acordați o atenție sporită ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi.

Procurarea ouălor

La procurarea ouălor examinaţi aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie integră, curată, mată, poroasă, fără pete şi miros.

FOTO: my-indiana-home.com

Atenţie! Vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate. Ouăle trebuie să fie marcate corespunzător, Marcajul de pe ouă este format din doua componente:

1. codul întreprinderii de producere;

2. data producerii.

Păstrarea ouălor se face în condiții termice adecvate. Termenul de valabilitate a ouălor constituie 28 zile de la data ouatului. Nu  uitați că înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate, deoarece de pe coajă pot pătrunde în alimente microorganisme dăunătoare sănătății.

La procurarea laptelui

La procurarea laptelui trebuie să cunoaștem că acesta trebuie să aibă culoare albă cu nuanță slab gălbuie, ce se accentuează în cazul laptelui cu conținut sporit de grăsime și caroten.

FOTO: sputnik.md

Atenţie! Cumpărați lapte din vitrine frigorifice ce au temperaturi cuprinse între 4-6 0C. Dacă temperatura este mai ridicată, riscați să cumpărați lapte alterat. Păstrați laptele în frigider, în vas închis, deoarece absoarbe foarte ușor mirosurile străine.

Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate.

Atentie! – Se recomandă ca populația să achiziționeze produsele alimentare specifice acestei Sfinte Sărbători, numai din spații sau unități înregistrate sanitar veterinar, evitați comerțul ”stradal”, acesta având un impact negativ asupra sănătății consumatorilor și contribuie la apariţia toxiinfecţiilor  alimentare. De remarcat este faptul că produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sunt expuse în condiții necorespunzătoare din punct de vedere sanitar, personalul care manipulează cu aceste produse nu dețin carnete medicale, instruirea igienică și echipament necesar de protecție, cu atât mai mult produsele alimentare nu sunt sigure din punctul de vedere al calității și siguranței alimentelor, acestea nu dețin documente ce confirmă calitatea, siguranța și proveniența lor  și astfel pot pune în pericol sănătatea consumatorilor şi chiar viaţa lor.

Pentru a elimina riscurile apariției toxiinfecțiilor alimentare, nu procuraţi alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat, depozitaţi şi păstraţi alimentele conform instrucţiunilor producătorului și neapărat ţineţi cont de instrucţiunile producătorului privind congelarea, decongelarea şi pregătirea bucatelor.

Perioada respective atesta apariția pe piața a unor legume timpurii, cum a-r fi: ridichi roșie, varza, diverse soiuri de salate, ceapa verde, castraveți s.a..

Asigurați-va ca aceste legume sunt inofensive și nu vă expun pericolului unei toxiinfecții alimentare, procurându-le în locurile autorizate şi de la agenții economici autorizați sanitar-veterinar.

Atenție! Asigurați-vă că organizați festivități numai în locuri autorizate. Acceptarea  în cadrul unităților de comerț si alimentație publică a produselor alimentare preparate în condiții casnice este interzisă.

Numărul de telefon al linei fierbinți ANSA este 0 800 800 33 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

 

Ce este leonardita și cum poate fi aceasta utilizată pentru tratarea solului

0

Leonardita este un tip special de cărbune care poate fi utilizat pentru tratamentul solului. Beneficiile acesteia sunt comparabile cu cele ale gunoiului de grajd, dar este mult mai concentrată și rapidă.

Dan Farcaș, executive manager în cadrul companiei AECTRA Agrochemicals din România, care are în portofoliul său un astfel de produs ( BlackJak®) explică cum acționează leonardita la nivelul solului.

Cea mai curată sursă de Leonardită are un conținut de acizi humici de 75-85%

La origine, Leonardita este un depozit ce s-a format prin degradarea îndelungată a resturilor de plante și animale în condiții parțial-aerobe. Depozite de Leonardită se găsesc mai ales pe continentul american, acolo unde găsim și cea mai pură sursă de Leonardită.

„O putem considera ca fiind un depozit minier de lignit oxigenat, diferit de lignitul-cărbune, care s-a obținut anaerob. Zăcăminte de Leonardită se întâlnesc în câteva locuri din SUA, Canada, Europa sau Australia, dar cea mai concentrată și mai pură sursă de Leonardită se întâlnește în Dakota de Nord (SUA). Leornadita de acolo are un conținut unic în acizi humici între 75-85% – cel mai ridicat. De exemplu, în New Mexico, la un alt depozit de Leonardită, concentrația de acizi humici este de 30%, în Florida este de 35%, în Texas 50%, deci surse semnificativ mai puțin concentrate. Plus că sursele din Mexico, Florida, Texas conțin contaminanți și metale grele care pot fi toxice pentru sol și implicit pentru plantele de cultură”, a declarat  Dan Farcaș.

Important la Leonardită este partea de materie organică humificată pe care o conține. Astfel, potrivit specialistului de la AECTRA, „în termeni de substanțe humice, are cea mai mare concentrație de 75-85%”.

„Substanțele humice sunt componenta cea mai activă a solului, ele sunt cele care determină, într-un final, fertilitatea și productivitatea lui. Substanțele humice se împart în trei categorii. Vorbim de acizi humici, acizi fulvici și humină. Din acizi humici se pot obține și acizii ulmici. Acizii ulmici sunt o componentă a acizilor humici”, explică Dan Farcaș.

Extracția chimică duce la pierderea unor compusi activi

În cazul Leonarditei, o importanță foarte mare o are metoda de obținere a unui produs pe bază de substanțe humice. Humina și acizi ulmici nu pot fi extrași din Leonardită folosind substanțe chimice.

„Ideea este că prin extracție chimică – cea mai folosită metodă in prezent, humina, de exemplu, nu poate fi selectată din Leonardită, pentru că ea nu este solubilă nici în substanțe bazice, nici în substanțe acide. Deci nu se poate obține chimic. Acizii ulmici – de care vă spuneam că sunt o componentă a acizilor humici, nici aceștia nu pot fi obținuți prin metode chimice obișnuite. BlackJak® nu este un extract chimic, ci este o suspensie concentrată obținută din Leonardită printr-o metoda unică ce permite încorporarea în produsul final a tuturor celor patru componente, care nu se pot obține prin extracție chimică. Toate celelalte produse, care sunt obținute prin extracție chimică, nu conțin decât acizi humici și fulvici, nu au humină, nu au acizi ulmici”, a explicat Dan Farcaș diferența între produsul BlackJak® și alte produse pe bază de acizi humici de pe piață.

Cum acționează Leonardita la nivelul solului

La nivelul solului, componentele active extrase din Leonardită acționează pe trei direcții importante: pe de o parte ajută la refacerea structurii solului, la reținerea și deblocarea elementelor nutritive din sol, iar pe de altă parte determină o dezvoltarea mai rapidă a rădăcinilor, având și o acțiune de protecție pentru culturile înființate pe soluri alcaline. În plus, intensifică puternic activitatea micro-organismelor din sol.

„Humina, componenta care nu poate fi obținută chimic stimulează dezvoltarea rapidă a rădăcinilor și protejează rădăcinile de săruri, deci este un produs foarte bun pentru solurile sărăturoase, solurile alcaline. De asemenea, protejează rădăcinile și de acțiunea altor substanțe toxice. Acizii ulmici au o capacitate foarte mare de a chelata, de a ioniza microelementele din sol și de a le face disponibile plantelor, altfel ele se pierd sau sunt blocate”, a explicat Dan Farcaș.

Semănatul porumbului. Sfaturi pentru o cultură reușită

0

1. Semănați porumbul timpuriu, dar în intervalul optim

Dacă v-ați propus anul acesta să semănați timpuriu, trebuie să știți că alegerea acestei variante se face și în funcție de condițiile din sol.

La începutul perioadei de semănat porumbul trebuie să aveți în sol umiditatea necesară încolțirii, iar răsărirea se realizează în timp scurt. De reținut că pentru fiecare zi câștigată la răsărire, se grăbește cu două zile apariția paniculelor și a mătăsii și se reduce, astfel, perioada de vegetație.

În cazul însămânțării înaintea perioadei optime de semănat vă asumați niște riscuri mari, deoarece timpul până la răsărire se prelungește și duce adesea la: putrezirea semințelor în sol, o răsărire eșalonată, densități scăzute, dar și posibilitatea ca întreaga cultură să fi acoperită de buruienile care cresc înaintea porumbului și încetinesc procesul de dezvoltare a acestuia.

Cu privire la temperatura necesară în sol, cărțile de specialitate spun că momentul optim pentru semănatul porumbului se consideră atunci când în sol, la adâncimea de semănat, temperatura este timp de 3 zile consecutive de 8 grade Celsius cu tendință de creștere.

2. Verificați reglajele semănătorii de mai multe ori pe zi

Pentru a asigura semănatul de calitate al porumbului, reglajele obligatorii ale semănătorii se vor verifica în mai multe momente ale zilei, efectuându-se ori de câte ore este necesar.

Altfel riscați ca în viitoarea cultură să aveți o răsărire neuniformă din cauza adâncimilor diferite de semănat, cu o distribuție neuniformă a plantelor pe rând.

3. Adaptați adâncimea de semănat în funcție de textura solului

Când se seamănă porumbul, în funcție de textura solului și gradul de aprovizionare cu apă la data semănatului, adâncimea de semănat variază.

Astfel, pe solurile grele cu textura argiloasă, adâncimea de semănat va fi de 4-6 cm, iar pe terenurile uscate în stratul superficial de sol și cu textură ușoară, nisipoasă, va fi de 5-7 cm.

O sămânță semănată prea adânc va avea un număr redus de rădăcini adventive, reducându-se astfel spațiul lateral de nutriție. Semănatul la suprafață reduce numărul de rădăcini profunde și astfel spațiul de nutriție pe adâncime.

4. Alegeți adâncimea de semănat în funcție de dimensiunea bobului de porumb

Adâncimea de semănat la porumb variază și în funcție de dimensiunea bobului (MMB). Acest aspect trebuie luat în seamă pentru a evita răsărirea neuniformă.

De reținut că, pentru declanșarea germinației un bob de porumb are nevoie de o cantitate de 44% apă din greutatea sa. Ceea ce înseamnă că un bob de dimensiuni mici va avea nevoie de o cantitate mică de apă pentru a germina în comparație cu un bob mare.

Astfel o sămânță mai mică va fi semănată la adâncimi mai mici (4-5 cm), iar o sămânță mai mare poate fi semănată mai adânc. În condiții normale de tehnologie, din toate studiile realizate din 1937 până în prezent, se demonstrează că semințele mai mici au aceeași informație genetică.

Mărimea bobului nu influențează producția, aceasta fiind dată de potențialul genetic al hibridului.

5. Semănatul porumbului se face la o adâncime de 7 cm dacă nu e suficientă umezeală în sol

În cazul primăverilor secetoase, se recomandă ca semănatul să se facă mai adânc, până la 7 cm, dar în umezeală. Când se seamănă porumbul la o adâncime de 4-6 cm, cu umiditate neuniformă a solului, riscăm să avem o răsărire neuniformă sau o răsărire întârziată până după prima ploaie.

În condițiile în care nu se ajunge la procentul de umiditate necesar germinației, procesele care declanșează startul în vegetație pornesc parțial, iar substanțele folosite în acest proces declanșează putrezirea boabelor, răsărire eşalonată, plante lipsă şi întreaga cultură poate fi acoperită de buruienile care cresc înaintea porumbului.

Prințul de Monaco va vizita Chișinăul în cadrul unui for de afaceri unde va discuta despre domeniul agroalimentar

0

Cu ocazia vizitei Prințului de Monaco, Albert al II-lea, Chișinău va găzdui delegația de afaceri monegască.

Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) de comun cu Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM) invită companiile autohtone de a participa în cadrul „Forului de afaceri Republica Moldova – Monaco”, care va avea loc în data de 4 mai curent, în incinta Radisson Blu Leogrand Convention Center.

Evenimentul are drept scop de a oferi o platformă de comunicare și interacțiune dintre mediul de afaceri din Republica Moldova și Monaco, pentru a valorifica relațiile comercial – economice dintre părți.

Agenda Forului, care începe la orele 10:00, include prezentări despre potențialul climatului de afaceri autohton, oportunitățile sectorului agroalimentar și IT, sistemul bancar, precum și situația economică a Principatului Monaco.

Delegația de afaceri monegască acoperă sectoarele economice precum:

  • domeniu agroalimentar;
  • bănci și servicii financiare;
  • consultanță și prestări servicii;
  • domeniu textile;
  • informații, tehnologii și comunicații;
  • centru de afaceri.

Odată ce evenimentul prezintă interes pentru Dumneavoastră, solicităm respectuos confirmarea prin înregistrarea electronică accesând link-ul – ÎNREGISTRARE, până la data de 28 aprilie curent, unde, veți putea urmări actualizarea informației referitor la agenda evenimentului și delegația oamenilor de afaceri din Monaco.

Pentru informații suplimentare contactați – 022 27 36 54, [email protected] (Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova – MIEPO) sau 0 22 80 91 17, [email protected] (Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova – AOAM).

Cod galben de înghețuri în Republica Moldova

0

Meteorologii au emis o avertizare meteorologică.

Aceștia au anunțat Cod Galben de înghețuri pentru noaptea de pe 9 spre 10 aprilie.

Noaptea pe 10 aprilie se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-3°С, izolat, îndeosebi în jumătatea de nord înghețuri în aer cu intensitatea de -1..-2°С.

Ministerul Agriculturii vrea urgent să revitalizeze sectorul zootehnic din Republica Moldova

5

Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) este hotărâtă să readucă la viață sectorul zootehnic din Republica Moldova. Viceministru MAIA Iurie Ușurelu a stabilit ca până pe data de 20 mai anul curent să fie pregătit un plan de revitalizare a acestui sector.

Ministerul utilizează termenul de revitalizare pentru a sublinia că anterior acest sector a fost dezvoltat cu mult mai bine. Acum însă datele statistice arată că producătorii locali din sectorul zootehnic nu acoperă în totalitate consumul necesar de produse, punând, astfel, în pericol fără voia lor securitatea alimentară a țării.

Despre problemele sectorului zootehnic, dar și posibilitățile de rezolvare a stării lucrurilor s-a discutat în cadrul ședinței de lucru privind revitalizarea sectorului zootehnic la „Institutului Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară”, din satul Maximovca, raionul Anenii-Noi, în data de 7 aprilie.

La discuții au participat atât mediu academic, cât și reprezentanții sectorului de profil, dar și un grup de experți din Japonia JICA (Japan International Cooperation Agency).

De altfel pentru experții din Japonia reprezentații institutului au organizat o vizită la stațiunea Tehnologico-Experimentală „Maximovca” și ferme de bovine abandonate temporar.

Fosta fermă

Starea stațiunii tehnologico-experimentale „Maximovca” este un exemplu a stării sectorului zootehnic și în mod special a științei în Moldova din acest domeniu.

Delegația intră în fosta fermă de bovine a institutului. FOTO: Agrobiznes

Oleg Mașner, director pe știință în cadrul Institutului Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină Veterinară (IMCZMV), a arătat oaspeților încăperi pustii în care cu doar câteva ani în urmă se făceau lucrările științifice în legătură cu implementarea tehnologiei industriale de exploatare a taurinelor şi în scopul sporirii producției de lapte, însă în prezent stațiunea nu este exploatată.

Oleg Mașner (din dreapta) arată ferma oaspeților. FOTO: Agrobiznes.

Oleg Mașner a povestit oaspeților că anterior între 2005 și 2010 institutul a primit subvenții din partea statului pentru crearea fermei de bovine și alte anexe complimentare – sala de muls etc. Acesta a adăugat că în laboratorul respectiv creșteau patru specii de bovine, una dintre care era Bălțat cu Negru Moldovenesc.

Pe geamurile prăfuite ale fermei scrie „capră” în rusă, deși fermele erau destinate pentru creșterea bovinelor. FOTO: Agrobiznes.

În sală de muls era întuneric pentru că furnizorul a deconectat energia electrică. De altfel mirosul de lapte se simte și în prezent deși au trecut doi sau trei ani de când nu mai este exploatată stațiunea.

Aparatele din fosta sala de muls. FOTO: Agrobiznes

Ex-directorul stațiunii Tudor Brad susține că întreprinderea a fost închisă din lipsa de bani, dar și din alte motive despre care acesta nu a vrut să vorbească. Tudor Brad a arătat încăperea și utilajele unde se pasteuriza laptele ambalat.

Ex-directorul stațiunii Tudor Brad. FOTO: Agrobiznes.

Iepuri neozeelandezi

Oleg Mașner a prezentat și ferma de iepuri unde sunt crescute două rase – neozeelandeză și californiană.

Ferma de iepuri. FOTO: Agrobiznes.

Mașner a spus că aceste două specii s-au adaptat cel mai bine la condițiile existente și că pentru a aduce rase noi e nevoie de noi investiții.

Iepurele neozeelandez alb. FOTO: Agrobiznes

Fondul genetic

De asemenea acesta a ținut ca oaspeții să viziteze și Centrul Republican pentru Ameliorare şi Reproducere a Animalelor unde se păstrează genofondul în mare parte la bovine, adică material seminal (sperma) congelat.

Banca genetică din cadrul Centrul Republican pentru Ameliorare şi Reproducere a Animalelor. FOTO: Agrobiznes

Feodora Mihai din cadrul centrului susține că în banca genetică în azot se păstrează material seminal de mai mulți ani.

Feodora Mihai lucrează de 30 de ani în acest laborator. FOTO: Agrobiznes

Aceasta a spus că au chiar și material seminal de taur din 1974. Aceasta a explicat că furnizează material seminal sectorului privat, dar doar conform „planului de împerechere” adoptat de Guvern.

Rezervoarele de păstrare a meterialului seminal. FOTO: Agrobiznes.

Iar specialiștii din teritoriu monitorizează, la rândul lor, ca să nu aibă loc împerecherea între „rude” la animale și la fiecare doi ani se schimbă taurul donator.

Denumirea speciilor. FOTO: Agrobiznes.

În teritoriu activează 725 de astfel de oficii.

În laborator Biotehnologii în Reproducere şi Transfer de Embrioni se selectează și se conservează material seminal de la ovine și alte specii.

Laboranții analizează materialul seminar. FOTO: Agrobiznes

Cât producem și cât nu ne ajunge

Ulterior oaspeții au mers la ședința de lucru unde au avut loc discuții pe marginea sectorului zootehnic și necesitatea de al revitaliza.

Oleg Mașner urcă scările institutului. FOTO: Agrobiznes

Tatiana Nistorică, şef al Direcţiei Politici de producţie şi reglementări de calitate a produselor animale din cadrul MAIA, a prezentat datele statistice care se referă la sectorul zootehnic, inclusiv, în comparație cu situația de până la 1989, atunci când creșterea animalelor era concentrată la ferme.

Nistorică a spus că sectorul de bovine număra circa un milion de capete în anul 1989, iar în prezent sunt 182.000 de bovine, dintre care vaci mulgătoare doar 122.000.

Tatiana Nistorică alături de Oleg Mașner. FOTO: Agrobiznes

La fel a scăzut și producția totală de lapte, dar și productivitatea medie a laptelui de la o vacă începând cu 1989.

„La moment producția totală de lapte constituie 504.000 tone, iar în 1989 a fost de 1.458.000 tone. Totodată productivitatea medie la o vacă începând cu 1989 a scăzut până în 2001. Dar încet-încet o ușoară creștere o observăm în următorii ani. Aceasta creștere se datorează în mare parte animalelor concentrate în ferme cu productivitate înaltă”, a menționat Nistorică.

Conform datelor, unele dintre cele mai înalte indici cu privire la productivitatea laptelui sunt înregistrate în Găgăuzia – în jur de 505 litri per vacă. Specialistul crede că acest lucru se datorează faptului că în această regiune bovinele sunt concentrate în mare parte în ferme.

Tatiana Nistorică prezintă datele statistice din sector. FOTO: Agrobiznes.

Sub aspectul securității alimentare și în special de asigurare cu lapte și produse lactate, Republica Moldova își asigură doar 66% cu lapte ca și materie primă din Moldova. 33% reprezintă deficitul de lapte care este acoperit de produsele de import.

„Consumul total de lapte, conform normelor fiziologice ar trebui să fie 759.000 tone, dar noi producem doar 504.000 tone de lapte anual”, a subliniat Nistorică.

Expertul din cadrul MAIA a menționat că și în alte sectoare se atestă o scădere drastică a efectivului de animale și capacitatea de producere în raport cu necesarul alimentar. De exemplu, conform normelor fiziologice Moldova poate să aprovizioneze consumul necesar de țară de doar 13 % cu carne de bovine, cu carne de porcine sunt asigurați cu 68%, cu carne de pasăre ne asigurăm cu 75%.

Per total, suntem asigurați doar cu 65% cu producție autohtonă din totalul necesar alimentar cu carne de toate tipurile.

Tatiana Nistorică susține că reducerea șeptelului de animale și trecerea efectivului din ferme în gospodăriile casnice nu permite utilizarea eficientă a tuturor factorilor de producție, dar și comercializarea producției zootehnice. De asemenea reducerea șeptelului de animale a redus și consumul de animale.

Viziunea ministerului

Viceministrul MAIA Iurie Ușurelu a menționat că starea actuală a sectorului zootehnic poate fi descrisă ca una „strigătoare la cer”.

Viceministru al MAIA, Iurie Ușurelu. FOTO: Agrobiznes

Acesta susține că este necesar de revitalizat acest sector într-un ritm accelerat.

„Departamentul nostru de zootehnie este clar abilitat cu sarcina de a elabora strategia de revitalizare a sectorului zootehnic. Până pe data de 20 mai nouă în cadrul ministerului o să ne fie prezentată strategia clară”, a spus Ușurelu.

Totodată, viceministrul a spus participanților la ședința de lucru că ministerul și-a trasat ca obiectiv crearea a trei centre model de transfer al cunoștințelor unde vor învăța tineri specialiști, centre de reperfecționare a cadrelor, dar și ca în baza fermei institutului să fie creat un complex de creștere a animalelor.

De asemenea, ministerul va atrage atenția asupra asigurării securității alimentare a țării, siguranței alimentului, dezvoltării sectoarelor conexe, dar și utilizarea deșeurilor, cum ar fi dejecțiile din ferme, ca produs organic în sectorul fitotehnic, utilizarea eficientă a factorilor de producţie și asigurarea nivelului ridicat de eficienţă privind producerea, achiziţia, prelucrarea şi comercializarea laptelui şi a produselor lactate.