‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 iulie, 2024
34.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrincipalele probleme ale mediului de afaceri care afectează dezvoltarea sectorului privat

Principalele probleme ale mediului de afaceri care afectează dezvoltarea sectorului privat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociația Businessului European (EBA) în cooperare cu proiectul finanțat de UE „Suport pentru implementarea DCFTA în Republica Moldova” (DCFTA project) au prezentar publicația „Principalele probleme ale mediului de afaceri care afectează dezvoltarea sectorului privat” pe data de 6 aprilie la Chișinău.

La deschiderea evenimentului, ES Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Moldova, a subliniat valoarea adăugată a acestei publicații în vederea orientării deciziilor de investiții ale companiilor de afaceri.

„DCFTA este cel mai bun lucru care i se putea întâmpla Moldovei și piața UE este locul unde vrei să fii, este locul unde poți să-ți faci reputație, averi și asta dacă îndepliniți standardele UE. Cu toate acestea, încă mai sunt multe de făcut și aș vrea să mulțumesc pe această cale Asociației Businessului European pentru organizarea acestui eveniment, pentru rolul lor în conceperea acestei publicații și colectarea problemelor care afectează sectorul privat. Acum aceste probleme sunt foarte complexe și sunt chestiuni care vor ghida în mod fundamental deciziile de investiții ale companiilor de afaceri în Moldova“, a spus Tapiola.

Dl Petros Sourmelis, șef de unitate la DG Comerț din cadrul Comisiei Europene (Bruxelles), a subliniat creșterea pozitivă a exporturilor moldovenești către UE în 2016 (în prezent 65% din exporturile moldovenești merg în UE, comparativ cu 48% anterior) și creșterea cu 7% a exporturilor UE în Republica Moldova. El a declarat că Zona de Liber Schimb a Moldovei cu UE este un mecanism de reformă și nu doar un instrument mercantil de liber schimb.

‹ adv ›

Dl Thomas Moser, președintele EBA, a prezentat principalele constatări ale acestei publicații autoritățile publice, dar și reprezentanți ai sectorului privat. El a evidențiat atât evoluțiile pozitive, cât și domeniile de risc pentru opt subiecte: stabilitate politică, stabilitate macroeconomică, cadru juridic și fiscal, cadru vamal, statul de drept, infrastructura, accesul la servicii financiare și resurse umane.

  1. Stabilitate politică. Comunitatea de afaceri rămâne a fi îngrijorată din cauza incertitudinii create ca urmare a declarațiilor președintelui Republicii Moldova și ale principalului partid de opoziție prin care au fost contestate beneficiile Acordului de Asociere RM cu UE și examinată posibilitatea de renegociere a acestuia.
  2. Stabilitatea macroeconomică. Pe termen lung menținerea stabilității macroeconomice necesită măsuri de consolidare a sectorului financiar, iar pentru diminuarea independenței Republicii Moldova de asistența financiară internațională și remitențe ar trebuie să se înregistreze o creștere substanțială a exporturilor de bunuri și servicii.
  3. Cadrul legal. În ceea ce privește procesul de modificare a legislației, atât Guvernul, precum și donatorii internaționali ar trebui să urmărească în primul rând, calitatea politicilor de reglementare și nu neapărat rapiditatea promovării acestor amendamente.
  4. Cadrul fiscal și vamal. În privința cadrului fiscal mediul de afacere consideră că autoritățile ar trebui să mențină cote de impozitare favorabile, să introducă sisteme de facturare electronică și să clarifice procedura de audit fiscal. În privința cadrului vamal ar trebui de îmbunătățit infrastructura vamală din Republica Moldova și România, reducerea documentației solicitate de organele vamale, dar și revizuirea procedurii de evaluare la vamă.
  5. Statul de drept. Este necesar ca Guvernul să se axeze pe lupta împotriva corupției în sistemul judecătoresc și să consolideze capacitățile de funcționale ale organelor de reglementare (ANSA, ANRE, CNPF, ANRCETI).
  6. Infrastructura. Sunt necesare investiții suplimentare pentru reabilitarea drumurilor, pentru construcția rețelelor electrice, gazoductelor, telecomunicațiilor, dar și rețelele de aprovizionare cu apă.
  7. Accesul la serviciile financiare. Companiile se confruntă cu dificultăți în accesarea finanțării, ca urmare a fraudei bancare de proporții. Mediul de afaceri consideră că este necesar de a face transparent sectorul acționariatului al băncilor. Ca și sectorul bancar, sectorul asigurărilor necesită măsuri de restructurare.
  8. Resurse umane. Companiile sunt din ce în ce mai mult îngrijorate de migrația de muncă a forței calificate de muncă, precum și de progresul insuficient în domeniul învățământului. Pentru rezolvarea acestor probleme este necesar de a consolida sistemul de învățământ în special în acelea domenii care sunt cerute de sectoarele strategice care stimulează creșterea economică, cum ar fi industria de prelucrare, agricultura, prelucrarea produselor agricole, IT.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›