Marți, la Chișinău, începe cel mai mare eveniment economic al anului – „Moldova Business Week 2016”

0

„Moldova Business Week 2016” (MBW) reprezintă un complex de evenimente orientate spre promovarea imaginii țării peste hotare, precum și stimularea atragerii investițiilor străine în economia națională. Totodată, evenimentul are drept scop ameliorarea climatului investițional, dezvoltarea parteneriatelor dintre companiile autohtone și cele străine, sporirea competitivității, etc.

Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul unei conferințe de presă, cu ocazia desfășurării în perioada 4 – 7 octombrie curent a celei de-a III-a ediții a Forumului ”Moldova Business Week 2016”.

Potrivit  ministrului Economiei, scopul evenimentului constă în identificarea de noi instrumente de politici investiționale și promovare a exporturilor, promovarea măsurilor stimulatorii pentru mediul de afaceri, care au fost adoptate de Parlament și Guvern pe parcursul anului 2016, etc.

”Avem mesaje și pentru investitorii străini, prin care dorim să-i convingem că cadrul juridic din Republica Moldova este unul atractiv pentru lansarea a noi platforme industriale sau de alt gen în țara noastră”, a punctat Octavian Calmîc.

Viceprim-ministrul a mai subliniat că în cadrul MBW Ministerul Economiei va pune în discuție crearea Comitetului Național de Facilitare a Comerțului, în conformitate cu angajamentele față de Organizația Mondială a Comerțului, panelul de discuții fiind organizat cu sprijinul Corporației Financiare Internaționale (IFC), iar împreună cu Proiectul Ameliorarea Competitivității al Băncii Mondiale vor fi prezentate oportunitățile de finanțare pentru sporirea competitivității la export a întreprinderilor moldovenești.

”Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM) a elaborat și va prezenta în premieră un top al celor mai mari firme și al celor mai mari exportatori cu capital privat moldovenesc, precum și evoluția acestora în ultimii ani. În cadrul Conferinței AOAM „Antreprenorii Moldovei – capitalul privat moldovenesc” vor fi puse în discuție relația între capitalul privat moldovenesc şi investitorii străini, măsurile de creștere a productivității și condițiile din mediul de business ce necesită a fi îmbunătățite de către autoritățile publice locale pentru impulsionarea dezvoltării capitalului privat moldovenesc”, a spus ministrul Economiei.

În cadrul MBW, Organizația pentru Dezvoltarea IMM-urilor (ODIMM) va lansa „Proiectul femei în afaceri” și va organiza, pe data de 5 octombrie, Ziua ușilor deschise la Incubatoarele de afaceri din țară, iar Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova va organiza, joi, 6 octombrie, un eveniment de brokeraj pentru companii ce vor să-și găsească parteneri de afaceri cu numele „Moldova industry brokerage event 2016” în cadrul Enterprise Europe Network.

Agenda integrală a evenimentului poate fi găsită pe www.moldovabusinessweek.md.

Pentru participarea la eveniment s-au înregistrat peste 300 de reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova și din peste 10 state ale lumii, inclusiv România, Italia, Ucraina, Turcia, Belarus, Qatar, China, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Federația Rusă, etc.

6 greșeli de evitat la păstrarea merelor

0

Un pas greșit în modul de păstrare a merelor poate compromite întreaga roada. Vedeți mai jos șase din cele mai des întâlnite greșeli pe care le fac pomicultorii și cum le puteți evita.

1. Depozitarea în comun a unor sorturi incompatibile

Descriere. Se pare că nu toate soiurile de mere se împacă între ele când vine vorba să fie păstrate împreună.

Să zicem că în încăperea unde sunt depozitate merele din soiul Golden a rămas  spațiu și vreți să adăugați mere din soiul Simirenko. Nu este de dorit să o faceți. Merele depozitate respiră oxigenul din încăpere și elimină dioxid de carbon. După o perioadă îndelungată conținutul de CO2 depășește nivelul optim și cauzează arsuri. Astfel, dacă Golden poate să tolereze un conținut de CO2 de 2- 5%, atunci Simirenko poate să tolereze doar 1,5%, respectiv se va alege cu arsuri.

Soluție. Stabiliți un calendar al culegerii. Pentru aceasta, cu trei săptămâni înainte de culegere, ar fi bine să calculați cam ce recoltă veți obține de la fiecare soi în parte. Așa veți puta depozita fructele în încăperi în funcție de parametrii de toleranță la CO2.

Dacă dispuneți de brațe de muncă cel mai bine ar fi bine să culegeți fructele în câteva etape pentru a forma partide uniforme. Lucru valabil mai ales în cazul merelor din vârful pomilor, ce prind culoare și se coc mai repede fiindcă anume în partea de sus se acumulează cel mai mult azot.

2. Recoltarea timpurie sau întârziată

Descriere. Epoca optimă de recoltare variază de la un soi la altul. Culese mai devreme, merele riscă să se ”bronzeze” și să se păteze, iar dacă se întârzie cu recoltarea termenul de păstrare va fi de numai 2-3 luni, după care fructele își vor pierde din fermitate și greutate.

FOTO:dacha-vprok.ru
FOTO:dacha-vprok.ru

Soluție. Merele se vor păstra un timp mai îndelungat dacă perioada de recoltarea se va finaliza în 5,5-7 zile. În cazul soiului Fuji epoca optimă de recoltare este de 7-8 zile, Jonagold – 11-12 zile, Simirenko – 5-7 zile. Din merele prea coapte cel mai indicat ar fi să faceți suc.

În caz că nu se ține cont de aceste reguli, termenul maxim de depozitare se reduce cu 1,5-2 luni cu fiecare 8 zile de până sau după momentul optim de culegere întrucât fructele își pierd din rezistență și îngăduie sintetizarea etilenei.

Puteți determina timpul ideal pentru culegere în câteva moduri.

Testul la amidon-iod. Pentru a face acest test trebuie să plasați într-o soluție de iod fără glicerină de 1% o felie de măr pentru 1-2 minute. Dacă pulpa se va colora în alb-gălbui atunci fructul este matur, iar dacă se va colora în albastru atunci ar fi bine să mai zăboviți cu culesul. În caz că soluția conține glicerină testul poate da rezultate greșite.

Verificarea conținutului de zahăr din mere. Dacă conținutul zahărului este sub 11% atunci depozitarea fructelor va fi problematică. Excepție fac sorturile acrișoare cum ar fi Simirenco, unde nivelul zahărului rareori atinge 11%.

Totuși cea mai exactă metodă pentru determinarea timpului ideal de recoltare este măsurarea producției de etilenă din interiorul mărului. Astfel, dacă conținutul de etilenă endogenă este sub 0,1% atunci fructul este încă verde. Dacă procentul variază între 0,1 și 0,5% termenul maxim de depozitare este de 11 luni, între 1 și 5% – 5-6 luni, iar peste 5% fructele trebuie comercializate imediat sau prelucrate.

3. Ajustarea culesului după colorația merelor

Descriere. Unii pomicultori amână culesul până merele dezvoltă o colorație potrivită, ceea ce este greșit deoarece există riscul ca fructele să fie prea coapte și respectiv să se păstreze mai puțin timp.

Soluție. Cel mai indicat e să le culegeți la timpul potrivit. Merele se vor colora de la sine întrucât fructul își continuă procesele metabolice chiar și după ce a fost cules.

4. Depozit frigorific ce nu corespunde necesitățiloe

Descriere. După recoltare merele nu trebuiesc păstrate la temperatura mediului ambiant, însă unii agricultori o fac deoarece încăperile nu sunt încărcate suficient.

Soluție. La construcția frigiderului trebuie să se țină cont de suprafața livezii, productivitatea și capacitatea zilnică de recoltare.

Dacă pe zi capacitatea de recoltare este de 50 de tone de mere atunci nu merită să construiți o încăpere a cărei capacitate să depășească 200 de tone deoarece aceasta trebuie încărcată timp de 2-4 zile.

5. Răcirea bruscă a merelor

Descriere. Răcirea merelor trebuie să aibă loc treptat. Mai ales în cazul soiului Fuji ce tinde spre sticlozitate. Dacă mărul va fi răcit brusc, sticlozitatea din pulpă nu va dispărea, dar riscă să formeze un miez apos.

FOTO: dacha-vprok.ru
FOTO: dacha-vprok.ru

Soluție. Merele trebuiesc răcite treptat pe durata celor 2-4 zile de care am vorbit mai sus.

În cazul Fuji, fructele se vor răci mai întâi până la 8 grade, după care, în următoare 7-14 zile, temperaturile se vor coborî cu câte 0,5-1 grade pe zi, reieșind din gradul de sticlozitate. Acest lucru este necesar pentru a nu încetini procesele metabolice și a face ca sticlozitatea să se absoarbă.

6. Cumpărarea unui echipament defectuos

Descriere. Dacă până a fi depozitate în condiții de atmosferă controlată merele sunt ținute un timp îndelungat în frig din cauza echipamentului defectuos, acestea produc prea multă etilenă și respectiv vor putea fi păstrate mai puțin timp.

Problema este în oxigenul care se dispersează din cauza încăperii insuficient de ermetice și vina o poartă echipamentul necorespunzător ce nu asigură închiderea ermetică a încăperii.

Soluție. Ca să nu se întâmple acest lucru nivelul oxigenului în încăpere trebuie micșorat până la 4%. După ce temperatura a fost redusă, depozitarea merelor în condiții de atmosferă controlată trebuie să aibă loc în 36-48 de ore. Adică ciclul pe care îl fac merele din câmp și până în încăperea cu atmosferă controlată trebuie să dureze  8 zile. Doar în aceste condiții puteți conta pe un termen maxim de păstrare a fructelor.

Merele din recolta curentă vor putea fi păstrate mai puțin decât se obișnuiește, doar 5-8 luni, din cauza grindinei, arsurilor solare, dar și tendinței fructelor de a se păta și pierde în greutate. Mai mult, merele nu vor avea o colorație calitativă deoarece au fost puține nopți răcoroase. Astfel, ca să nu compromiteți și mai tare roada este foarte important să respectați regulile de păstrare.

Articol realizat în baza materialelor aggeek.net

FOTO. „ECOncordia” – prima fermă ecologică mixtă din Republica Moldova

0

La data de 29 septembrie 2016, în satul Breanova, raionul Orhei, a fost inaugurată prima fermă ecologică mixtă din Republica Moldova – „ECOncordia”.

Acest proiect inovativ, susținut şi gestionat de partenerii din Austria şi reprezentanții A.O. „CONCORDIA. Proiecte sociale” contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova, în special, în domeniul agriculturii ecologice.

Inițierea lucrărilor de amenajare a fermei „ECOncordia” este planificată pentru luna februarie 2017, urmând ca deja pe parcursul anului viitor cantinele și centrele sociale CONCORDIA Moldova să fie asigurate cu tot necesarul de produse alimentare ecologice, iar în anul 2018 produsele agricole ecologice să fie comercializate în centrele comerciale din Chișinău, venitul obținut în rezultatul vânzărilor fiind investit în proiectele sociale ale CONCORDIEI Moldova.

În decurs de 1 an şi jumătate de la inaugurare vor fi date în exploatare un apartament social pentru o familie de părinți-educatori, 11 camere duble prevăzute cu baie proprie pentru tineri din Concordia care vor munci în fermă și o camera pentru odihnă, o bucătărie, o cantină socială, două săli pentru seminare, birouri pentru personal, o linie de spălare, sortare, cântărire și ambalare în lădițe și caserole a fructelor, câteva camere frigorifice, o seră dublă pentru producerea răsadurilor, 8 sere simple destinate producției de legume, câteva uscătoare solare și o fermă de găini.

„Acest proiect va crea aproximativ 50 de locuri de muncă cu un venit stabil, iar cantina creată în cadrul fermei va asigura 50 de mese pe zi pentru angajați și aproximativ peste 30 de mese pe zi pentru nevoiașii din satul Breanova. De asemenea, pentru tineri vor fi organizate cursuri, lecții practice despre agricultura ecologică, organizarea serelor și alte detalii de producție, în speranța că experiența dată îi va încuraja să urmeze o profesie în domeniul agricol în viitor. Ne dorim ca tinerii noștri să devină independenți și să beneficieze de suportul necesar pentru a se integra atât social, cât și profesional”, a menționat în cadrul ceremoniei de inaugurare dna Otilia Sîrbu, Director executiv A.O. „CONCORDIA. Proiecte Sociale”.

Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Austria în Republica Moldova, Dna Christine Freilinger, a felicitat organizatorii pentru inițiativă, fiind ferm convinsă că aceasta va contribui la valorificarea patrimoniului agricol național și va accelera alinierea la tendințele globale în domeniul agriculturii ecologice.

La eveniment au participat și reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, cu care Concordia Moldova colaborează eficient mai bine de 10 ani, parteneri și donatori din țară și de peste hotare, exprimându-și deschiderea şi speranța inițierii unor proiecte similare pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Evenimentul a fost celebrat printr-un program cultural susținut de beneficiarii serviciilor Concordia Moldova din cadrul centrului social Ghetlova și alți tineri din cadrul centrelor de plasament Concordia.

CONCORDIA Moldova, începând cu anul 2004, este cel mai mare ONG de prestare a serviciilor sociale gratuite pe întreg teritoriul Republicii Moldova în beneficiul copiilor orfani și copiilor din familiile social-vulnerabile, precum și vârstnicilor și familiilor aflate în dificultate. În 12 ani de activitate au fost ajutați peste 11.000 de copii, vârstnici și familii nevoiașe din țară, peste 400 de vârstnici au fost cazați în 10 Centrele Sociale CONCORDIA şi  peste 3,5 milioane de prânzuri calde au fost acordate persoanelor nevoiașe de pe întreg teritoriul țării.

Galerie foto – aici.

Iată cine sunt învingătorii concursului „Polobocul de Aur 2016”

0

Învingătorii concursului „Polobocul de Aur 2016″ au fost premiați duminică, în cadrul Zilei Naționale a Vinului. Concursul este organizat anual de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, cu scopul de a pune în valoare tradiția producerii vinului de casă, a-i remarca pe cei mai buni producători, a ridica cultura de consum şi a facilita schimbul de experiență între producătorii autohtoni de vinuri. La ediția a XV-a a Concursului pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de Aur”, au concurat peste 600 de vinuri de casă, 110 au ajuns la etapa republicană.

Prezent la eveniment, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a relatat: „Pentru a pune în valoare tradiția producerii vinului de casă calitativ, din anul 2002 Camera de Comerț și Industrie îndeamnă gospodarii să prezinte rodul muncii și măiestriei lor – vinul, la concursul „Polobocul de Aur”. Acesta este apreciat de către degustători profesioniști, iar cei mai iscusiți producători ai vinului de casă sunt premiați la justa valoare. Ne bucură faptul că, pe an ce trece, tot mai mulți vinificatori participă la concurs, iar „Polobocul de Aur” obține o popularitate din ce în ce mai mare. Pe parcursul celor 14 ediții au fost prezentate peste 7000 de mostre de vin, dintre care peste 140 au devenit învingătoare”.

Premiul mare este „Polobocul de aur” – un butoi de 120 litri. Tradițional, învingătorii sunt premiați în luna octombrie, într-o atmosferă solemnă, în cadrul Zilei Naţionale a Vinului.

Conform aprecierii comitetului organizatoric, învingătorii Concursului „Polobocul de Aur 2016″ sunt:

Premiul Mare „Polobocul de Aur”
Nominalizarea: Vin tânăr din soiuri tehnice
Categoria : Cel mai bun vin alb
Vasluian Ion, or. Căușeni

Nominalizarea : Vin tânăr din soiuri tehnice
Categoria : Cel mai bun vin roşu
Nicolenco Ion, or. Căușeni

Nominalizarea : Vin tânăr din soiuri tehnice
Categoria : Cel mai bun vin roze
Gogu Svetlana, or. Căușeni

Nominalizarea : Vin tânăr din soiuri hibride
Categoria : Cel mai bun vin alb
Arhip Tudor, s. Sadova, r-l Călăraș

Nominalizarea : Vin tânăr din soiuri hibride
Categoria : Cel mai bun vin roşu
Radu Ion s. Romanovca, r-l Ungheni

Nominalizarea : Vin de casă din anii trecuţi păstrat mai mult de un an
Categoria : Cel mai bun vin alb
Pogor Timofei, s. Văzieni, r-l Ialoveni

Nominalizarea : Vin de casă din anii trecuţi păstrat mai mult de un an
Categoria : Cel mai bun vin roșu
Iurco Iulian, or. Căușeni

Nominalizarea : Vin de desert
Categoria: Cel mai bun vin alb
Sava Mihail, s. Costești r-l Ialoveni

Nominalizarea : Vin de desert
Categoria: Cel mai bun vin roşu
Bejenari Ilia, s. Gaidar, Ceadîr-Lunga

Premiul special
Nichiforenco Vasile, or. Bender

Premiul special
Anatolie Patrașcu, or. Bălți

FOTO. Cele peste 40 de companii vinicole participante au apreciat rezultatele Zilei Naționale a Vinului 2016

0

Un program artistic de excepție a încins atmosfera în ultima zi a evenimentelor prilejuite de Ziua Națională a Vinului. Un duel al fanfarelor din Orhei, Măgdăcești, Ștefan-Vodă și Ialoveni a atras sute de curioși în centrul Pieței Marii Adunări Naționale.

Fanfarele au pornit pe rând din cele patru colțuri ale Pieței Marii Adunări Naționale, iar odată ajunse în fața scenei, a început concursul pentru a determina care este cel mai bun ansamblu muzical. Datorită talentului muzical pe care l-au demonstrat, toate fanfarele au fost declarate cele mai bune, iar la final au interpretat împreună o compoziție muzicală.

Tradițional, Ziua Națională a Vinului este momentul oportun pentru ca vinificatorii să lanseze colecții sau produse noi și totodată oferă vizitatorilor spre degustare vinuri tinere din recolta toamnei. Mai mult, în acest an și companiile vitivinicole au pus accent pe componenta congnitivă a evenimentului și au organizat la standurile lor masterclass-uri ghidate de experți somelieri.

Elena Uporova, reprezentant companie vinicolă: „Pentru a prezenta consumatorilor noua noastră marcă „Rădăcini”, am organizat masterclass-uri, la care l-am invitat să vorbească pe oenologul nostru de origine italiană, Umberto Menini. Participanții au fost foarte receptivi. „Rădăcini” este un produs absolut nou, iar vinul nostru este un tandem, datorită tehnologiilor moderne, pe care Umberto le implementează în producerea vinurilor noastre și le adaptează pentru soiurile autohtone. Pentru prima dată am creat o serie de vinuri doar din soiuri autohtone. Cei care au participat la masterclass-uri au apreciat foarte mult vinurile noastre, deși preferințele erau diferite.”

Serghei Digo, manager PR, companie vinicolă: „Ziua Națională a Vinului este un eveniment foarte frumos. Noi participăm pentru prima dată, deoarece anul acesta am lansat proiectul, iar impresiile consumatorilor sunt pozitive. Ne dorim să oferim în primul rând un vin de calitate, de categoria premium. Vinurile noastre sunt create de un oenolog spaniol, Manuel Ortiz. Credem că participarea noastră la această sărbătoare națională a fost una foarte bună, fapt demonstrat de interesul oamenilor față de produsele noastre. Vom participa și anul viitor la Ziua Națională a Vinului.”

Sabina Reșetnic, reprezentant companie vinicolă: „Am avut zeci de persoane care au participat la masterclass-urile pe care le-am organizat. Le-am povestit vizitatorilor despre produsele noastre, despre istoria divinului „Călărași”, despre soiurile de struguri din care este produs. Au fost propuse spre degustare vinuri aromatizate, produse pe care nu le putem degusta oricând. Participanții au fost încântați de această prezentare.”

Igor Dragnev, director comercial companie vinicolă: „În cadrul Zilei Naționale a Vinului am prezentat aproximativ 30 de vinuri. E greu de spus care a fost mai mult preferat de consumator, pentru că fiecare vin își are consumatorul său. A fost cerere și pentru tulburel, pentru că e un vin pe care nu ai ocazia să-l deguști oricând, dar și pentru vinuri dulci, seci. Observăm că oaspeții noștri deja solicită să deguste și vinuri seci, ceea  ce este un indicator bun, deoarece vor să învețe să deguste vinuri bune, de calitate.”

Alexandru Canțer, manager export, companie vinicolă: „Cricova participă în fiecare an la Ziua Națională a Vinului. Anul acesta am văzut că toți vinificatorii s-au străduit să-și uimească vizitatorii cu vinuri, cupaje și serii noi. Anul acesta „Cricova” are un stand foarte atrăgător, unde oferim spre degustare și vânzare must Chardonnay creat împreună cu un tehnolog german. La standul nostru avem în permanență mulți oaspeți, acesta fiind întotdeauna deschis, pentru ca oamenii să poată cunoaște vinurile noastre. Evenimentul este unul foarte frumos și bine organizat.”

Mariana Iachim, manager marketing, companie vinicolă: „Vinăria „Et Cetera” participă pentru al patrulea an la sărbătoarea vinului. În acest an la standul nostru am avut sute de vizitatori. Am venit la această ediție cu 8 vinuri, dintre care cele mai populare au fost cele rose. Sunt 2 zile speciale pentru noi, pentru că nu foarte des este scos în evidență anume vinul și vinificatorul.”

Participanții la Ziua Națională a Vinului s-au declarat încântați de Vinul Moldovei.

Maria, vizitatoare: „E un eveniment foarte frumos și această sărbătoare chiar trebuie să existe la poporul nostru, care tot timpul lucrează la vie. Vin cu drag în fiecare an la Ziua Vinului, și mă bucur de ceea ce degust, pentru că sunt niște vinuri de calitate foarte bună.”

Elena, vizitatoare: „Există multe festivaluri acum, iar această sărbătoare este foarte bună, pentru că oamenii își arată roadele muncii lor. Consider că trebuie și să ai ceva cunoștințe în vinuri, ca să le poți degusta corect. Această sărbătoare este foarte frumoasă și eu consider că vinul trebuie consumat cu măsură, lucru care, spre deosebire de mai mulți ani în urmă, nu prea era. Dar acum vezi lumea bună, lumea care degustă și nu care bea fără măsură.”

Iurie, vizitator: „Mi-a plăcut foarte mult Ziua Națională a Vinului, în special masterclass-urile organizate. Întotdeauna încerc să particip la asemenea activități, pentru că e foarte interesant. Totuși suntem o țară vinicolă, dar despre zonele cu indicație geografică, ce fel de vinuri se produc în fiecare și care sunt particularitățile, am aflat pentru prima dată, în cadrul acestui masterclass. Voi participa la Ziua Națională a Vinului și anul viitor.”

Pentru al treilea an consecutiv, evenimentul se desfășoară sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie” și își propune să descopere legendele legate de vinul moldovenesc și tradițiile milenare de vinificație ale poporului nostru.

Sărbătoarea națională desfășurată sub genericul „Omul – Sufletul Vinului” este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), cu susținerea Asociaţiei Producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă” și „Divin” și suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

 

Vă aşteptăm cu drag la Ziua Naţională a Vinului pentru a descoperi Oamenii – Sufletul Vinului!

Agrobiznes – Partener media Ziua Națională a Vinului!

Posted by Agrobiznes – Fermierul on 2 Octombrie 2016

VIDEO. Stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecolare

0

Spotul informativ nr. 6 privind stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecolare şi procesare vizează următoarele domenii:

  • Submăsura 1.6.1. Case de ambalare şi frigidere de păstrare a fructelor, strugurilor şi legumelor;
  • Submăsura 1.6.2. Procesare, uscare şi congelare a fructelor, strugurilor, legumelor şi cartofilor;
  • Submăsura 1.6.3. Prelucrare, uscare şi condiţionare a cerealelor, oleaginoaselor, florii-soarelui şi soia;
  • Submăsura 1.6.4. Prelucrare primară, ambalare, refrigerare, congelare şi păstrare a cărnii, procesare, ambalare şi păstrare a laptelui, precum şi analizei mierii de albine.

De la afaceri mici la afaceri mari

0

Istoria afacerii de succes a producătorului agricol Anatolii Serejnicov, din Cunicea, raionul Floreşti a început acum 10 ani. Astăzi, „SRL Sant-Agro SC” este cel mai mare producător de fructe din regiune, exportând fructe în afara ţării şi în special pe piaţa Federaţiei Ruse. Afacerea sa, care la început număra doar 15 angajaţi, s-a extins asupra localităţilor Cunicea, Napadova, Cuhureştii de Jos şi a aj uns la un număr de 67 de persoane.

Activitatea de bază a întreprinderii este cultivarea legumelor şi a fructelor pe un teren agricol cu o suprafaţă de 1.261 ha, dintre care 610 ha este teren arabil, iar 470 de ha de teren sunt cultivate cu pomi fructiferi.

Livada lui Anatolii Serejnicov este bogată în soiuri contemporane de măr, precum: Golden, Simirenko, Florina, Aidared, Jonagold, Rihard, Prima Ruj, Slava Pobediteliam, Vista Bela şi sunt plantate pe o suprafaţă de 232 de ha; de diverse soiuri de prun, precum – Ceaceakskaia timpurie, Vengherka, Stanley, President, cultivate pe o suprafaţă de 89 de ha, soiuri de cais: Al, Nadejda, Şalah, Krasnoshekii plantate pe 80 de ha de teren, soiuri de cireş – Valerii Chekalov, Krupnoplodnaia, Regina, Cordia, cultivate pe 37 de ha, pomi de piersic de tip Red Haven, Moldova, Cardinal, Collins, plantaţi pe 27 ha de teren, iar 5 ha sunt plantate cu peri de soi Noiabriskaia.

În anii 2010 – 2011, producătorul Anatolii Serejnicov, cu ajutorul subvenţiilor primite prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, a plantat 320 ha de livadă tânără, care la momentul de faţă intră în perioada de rodire.

În anul 2015, întreprinderea a achiziţionat 4 uscătoare, care prelucrează pe zi o cantitate de 20 de tone de prune proaspete. În acest mod, producătorul a găsit o soluţie potrivită pentru comercializarea prunelor.

În viitor Anatolii Serejnicov preconizează construcţia unui frigider care să-i permită să păstreze în condiţii optime toată recolta culeasă din livezile sale, ca ulterior să poată comercializa pe piaţă produse de calitate înaltă, astfel încât să fie mulţumit şi cumpărătorul.

Datorită muncii sale asidue, dar şi încrederii în forţele proprii, Anatolii Serejnicov a reuşit să-şi dezvolte afacerea, devenind un bun exemplu pentru producătorii agricoli care astăzi sunt la început de cale.

VIDEO. La Bălți a fost inaugurat Festivalul Mierii

0

Festivalul Mierii (ediția III) a fost inaugurat sâmbătă, 1 octombrie, în Piața „Vasile Alecsandri” din Bălți, în contextul celei de-a IV-a ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. La eveniment au participat peste 20 de producători de miere din regiune. Locuitorii și oaspeții orașului Bălți au avut ocazia să procure miere de albine de bună calitate direct de la producători, informează serviciul de presă al ADR Nord.

Festivalul Mierii, care are loc al treilea an consecutiv la Bălți în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, este organizat de Asociația obștească „Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord” și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. Atmosfera de sărbătoare însă au asigurat-o muzicanții și interpreții de la Colegiul de Muzică şi Pedagogie din Bălţi.

„Avem o sărbătoare deja tradițională – a treia ediție a Festivalului Mierii. Ați văzut că la prima ediție a Festivalului doar am vândut miere. Deja la a treia ediție, spre sfârșit de an, vom avea un Centru apicol de procesare a mierii, care se va afla în orașul Cupcini, Edineț, grație unui proiect finanțat de Guvernul României și implementat de ADR Nord. Sper că acest Centru le va oferi apicultorilor noștri posibilitatea să exporte în țările vecine – atât în Est, cât și în Vest – produse apicole”, a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug, la inaugurarea evenimentului.

La rândul său, consulul general al României la Bălți, Mihail Baciu, a menționat că întotdeauna participă cu plăcere la astfel de evenimente.

„Cu ocazia sărbătorii mierii, vreau să vă transmit un salut sincer și călduros din partea Consulatului General al României în Bălți și din partea Guvernului României, pe care îl reprezint”, a spus consulul general Mihail Baciu.

La Festivalul Mierii a participat și o delegație din Voievodatul Polonia Mare. Vice-mareșalul Voievodatului Polonia Mare (Wielkopolska, Polonia), Krzysztof Grabowski, le-a spus participanților la eveniment că mierea de albine este un produs alimentar apreciat și în țara sa.

„Istoria relațiilor noastre – între regiunea dvs. și Voievodatul Wielkopolska – nu este o istorie foarte lungă, dar trebuie să vă spun că este una foarte-foarte intensivă, în special în domeniul proiectelor de dezvoltare regională”, a menționat vice-mareșalul Krzysztof Grabowski.

Gheorghe Carpovici, preşedintele Asociația obștească „Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord”, le-a recomandat tuturor participanților la festival să consume mai multă miere, pentru că, în afară de faptul că e gustoasă, este și ca un medicament de neprețuit.

„Ne dorim ca cel mai dulce festival din nordul Moldovei, ajuns la a treia ediție, să rămână o frumoasă tradiție a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord”, a spus Gheorghe Carpovici, la inaugurarea Festivalului Mierii.

Apicultorii care și-au expus în centrul orașului Bălți mierea au primit, din partea ADR Nord, diplome pentru participare la ediția a III-a a Festivalului Mierii.

Peste 100 de mii de vizitatori sunt aşteptaţi la Ziua Vinului în acest an

0

Mai mult de 100 de mii de vizitatori sunt aşteptaţi pe 1 şi 2 octombrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde se desfăşoară Ziua Naţională a Vinului. Peste 30 de mii de vizitatori sunt aşteptaţi de peste hotare. Despre aceasta a comunicat Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, într-o conferinţă de presă înainte de deschiderea sărbătorii, transmite IPN.

În acest an sunt prezentate peste 400 de tipuri de vinuri moldoveneşti. Iar vizitatorii vor fi îndemnaţi să nu se limiteze doar la programul pregătit în PMAN, ci să meargă şi la vinării, care au organizat propriile programe cu ocazia Zilei Naţionale a Vinului. Oficiul Naţional al Viei şi Vinului suportă cheltuielile de transport către cele opt vinării care aşteaptă vizitatori. Gheorghe Arpentin a precizat că se doreşte promovarea consumului moderat de vin. La sărbătoare vizitatorii vor fi informaţi cum se consumă corect vinul.

Ziua Naţională a Vinului este organizată cu susţinerea Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova. Diana Lazăr, vicedirectoarea proiectului, a menţionat că se doreşte ca brandul „Vinul Moldovei” să devină o legendă pe pieţele externe. Pentru a promova mai bine Moldova peste hotare, vizitatorilor li se va propune să scrie un mesaj pe o carte poştală şi să o trimită pe orice adresă din lume, absolut gratuit, astfel imagini cu vinăriile şi locurile frumoase din Moldova vor fi transmise peste tot.

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Eduard Grama, a spus că exportul de vin este în creştere de la an la an, iar după embargoul impus de Rusia producătorii moldoveni au început a valorifica şi alte pieţe, cum ar fi cele asiatice. De asemenea, ministrul a specificat că în România vânzările de vin moldovenesc sunt în continuă creştere.

Potrivit oficialului, vinificatorii i-au comunicat recent că vinurile negre anul acesta au un grad de alcool ridicat, iar acest lucru îi pune în dilemă, căci cumpărătorii încep să caute vinuri cu un grad de alcool mai mic, care sunt mai uşor de consumat. Totuşi, nivelul de zahăr din struguri în anul curent permite să se considere că vinurile vor fi foarte bune. În ceea ce ţine de vinurile albe, volumul de producere este redus căci soiurile respective au rodit mai prost.

Ziua Naţională Vinului a fost instituită în 1990 şi se sărbătoreşte anual din 2002. În 2009, Guvernul a decis ca sărbătoarea să fie marcată la Centrul Expoziţional „Moldexpo”, însă din 2013 aceasta s-a desfăşurat în PMAN. Anul trecut, Ziua Vinului a fost organizată într-un format nou, evenimentele culturale şi degustările fiind desfăşurate la fiecare vinărie în parte. Decizia a fost luată pe motiv că în Piaţă erau instalate circa 300 de corturi ale protestatarilor.