‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 18 noiembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnalitica6 greșeli de evitat la păstrarea merelor

6 greșeli de evitat la păstrarea merelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Un pas greșit în modul de păstrare a merelor poate compromite întreaga roada. Vedeți mai jos șase din cele mai des întâlnite greșeli pe care le fac pomicultorii și cum le puteți evita.

1. Depozitarea în comun a unor sorturi incompatibile

Descriere. Se pare că nu toate soiurile de mere se împacă între ele când vine vorba să fie păstrate împreună.

Să zicem că în încăperea unde sunt depozitate merele din soiul Golden a rămas  spațiu și vreți să adăugați mere din soiul Simirenko. Nu este de dorit să o faceți. Merele depozitate respiră oxigenul din încăpere și elimină dioxid de carbon. După o perioadă îndelungată conținutul de CO2 depășește nivelul optim și cauzează arsuri. Astfel, dacă Golden poate să tolereze un conținut de CO2 de 2- 5%, atunci Simirenko poate să tolereze doar 1,5%, respectiv se va alege cu arsuri.

‹ adv ›

Soluție. Stabiliți un calendar al culegerii. Pentru aceasta, cu trei săptămâni înainte de culegere, ar fi bine să calculați cam ce recoltă veți obține de la fiecare soi în parte. Așa veți puta depozita fructele în încăperi în funcție de parametrii de toleranță la CO2.

Dacă dispuneți de brațe de muncă cel mai bine ar fi bine să culegeți fructele în câteva etape pentru a forma partide uniforme. Lucru valabil mai ales în cazul merelor din vârful pomilor, ce prind culoare și se coc mai repede fiindcă anume în partea de sus se acumulează cel mai mult azot.

2. Recoltarea timpurie sau întârziată

Descriere. Epoca optimă de recoltare variază de la un soi la altul. Culese mai devreme, merele riscă să se ”bronzeze” și să se păteze, iar dacă se întârzie cu recoltarea termenul de păstrare va fi de numai 2-3 luni, după care fructele își vor pierde din fermitate și greutate.

‹ adv ›
FOTO:dacha-vprok.ru
FOTO:dacha-vprok.ru

Soluție. Merele se vor păstra un timp mai îndelungat dacă perioada de recoltarea se va finaliza în 5,5-7 zile. În cazul soiului Fuji epoca optimă de recoltare este de 7-8 zile, Jonagold – 11-12 zile, Simirenko – 5-7 zile. Din merele prea coapte cel mai indicat ar fi să faceți suc.

În caz că nu se ține cont de aceste reguli, termenul maxim de depozitare se reduce cu 1,5-2 luni cu fiecare 8 zile de până sau după momentul optim de culegere întrucât fructele își pierd din rezistență și îngăduie sintetizarea etilenei.

Puteți determina timpul ideal pentru culegere în câteva moduri.

‹ adv ›

Testul la amidon-iod. Pentru a face acest test trebuie să plasați într-o soluție de iod fără glicerină de 1% o felie de măr pentru 1-2 minute. Dacă pulpa se va colora în alb-gălbui atunci fructul este matur, iar dacă se va colora în albastru atunci ar fi bine să mai zăboviți cu culesul. În caz că soluția conține glicerină testul poate da rezultate greșite.

Verificarea conținutului de zahăr din mere. Dacă conținutul zahărului este sub 11% atunci depozitarea fructelor va fi problematică. Excepție fac sorturile acrișoare cum ar fi Simirenco, unde nivelul zahărului rareori atinge 11%.

Totuși cea mai exactă metodă pentru determinarea timpului ideal de recoltare este măsurarea producției de etilenă din interiorul mărului. Astfel, dacă conținutul de etilenă endogenă este sub 0,1% atunci fructul este încă verde. Dacă procentul variază între 0,1 și 0,5% termenul maxim de depozitare este de 11 luni, între 1 și 5% – 5-6 luni, iar peste 5% fructele trebuie comercializate imediat sau prelucrate.

3. Ajustarea culesului după colorația merelor

Descriere. Unii pomicultori amână culesul până merele dezvoltă o colorație potrivită, ceea ce este greșit deoarece există riscul ca fructele să fie prea coapte și respectiv să se păstreze mai puțin timp.

Soluție. Cel mai indicat e să le culegeți la timpul potrivit. Merele se vor colora de la sine întrucât fructul își continuă procesele metabolice chiar și după ce a fost cules.

4. Depozit frigorific ce nu corespunde necesitățiloe

Descriere. După recoltare merele nu trebuiesc păstrate la temperatura mediului ambiant, însă unii agricultori o fac deoarece încăperile nu sunt încărcate suficient.

Soluție. La construcția frigiderului trebuie să se țină cont de suprafața livezii, productivitatea și capacitatea zilnică de recoltare.

Dacă pe zi capacitatea de recoltare este de 50 de tone de mere atunci nu merită să construiți o încăpere a cărei capacitate să depășească 200 de tone deoarece aceasta trebuie încărcată timp de 2-4 zile.

5. Răcirea bruscă a merelor

Descriere. Răcirea merelor trebuie să aibă loc treptat. Mai ales în cazul soiului Fuji ce tinde spre sticlozitate. Dacă mărul va fi răcit brusc, sticlozitatea din pulpă nu va dispărea, dar riscă să formeze un miez apos.

FOTO: dacha-vprok.ru
FOTO: dacha-vprok.ru

Soluție. Merele trebuiesc răcite treptat pe durata celor 2-4 zile de care am vorbit mai sus.

În cazul Fuji, fructele se vor răci mai întâi până la 8 grade, după care, în următoare 7-14 zile, temperaturile se vor coborî cu câte 0,5-1 grade pe zi, reieșind din gradul de sticlozitate. Acest lucru este necesar pentru a nu încetini procesele metabolice și a face ca sticlozitatea să se absoarbă.

6. Cumpărarea unui echipament defectuos

Descriere. Dacă până a fi depozitate în condiții de atmosferă controlată merele sunt ținute un timp îndelungat în frig din cauza echipamentului defectuos, acestea produc prea multă etilenă și respectiv vor putea fi păstrate mai puțin timp.

Problema este în oxigenul care se dispersează din cauza încăperii insuficient de ermetice și vina o poartă echipamentul necorespunzător ce nu asigură închiderea ermetică a încăperii.

Soluție. Ca să nu se întâmple acest lucru nivelul oxigenului în încăpere trebuie micșorat până la 4%. După ce temperatura a fost redusă, depozitarea merelor în condiții de atmosferă controlată trebuie să aibă loc în 36-48 de ore. Adică ciclul pe care îl fac merele din câmp și până în încăperea cu atmosferă controlată trebuie să dureze  8 zile. Doar în aceste condiții puteți conta pe un termen maxim de păstrare a fructelor.

Merele din recolta curentă vor putea fi păstrate mai puțin decât se obișnuiește, doar 5-8 luni, din cauza grindinei, arsurilor solare, dar și tendinței fructelor de a se păta și pierde în greutate. Mai mult, merele nu vor avea o colorație calitativă deoarece au fost puține nopți răcoroase. Astfel, ca să nu compromiteți și mai tare roada este foarte important să respectați regulile de păstrare.

Articol realizat în baza materialelor aggeek.net

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›