A fost inaugurată Expoziţia Naţională „Fabricat în Moldova”, ediţia a XIV-a

0

La Centrul Internaţional “Moldexpo” a fost inaugurată Expoziţia Naţională “Fabricat în Moldova”, ediţia a XIV-a, sloganul căreia este “Competitivitate – Performanţă şi Calitate”. Evenimentul, care este organizat tradiţional de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) se va desfăşura pînă la 1 februarie, informează Moldpres.

Prezent la inaugurare, Valeriu Lazăr, preşedinte al CCI, a informat că la expoziţie participă circa 260 de producători autohtoni de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv 14 Consilii raionale, care au standuri proprii, la care şi-au expus produsele operatorii economici din teritoriile respective.

Sursa citată a mai informat că, în paralel cu Expoziţia “Fabricat în Moldova”, va fi organizat un amplu program de afaceri, inclusiv mese rotunde şi seminare, care vor oferi antreprenorilor locali posibilitatea de a discuta oportunităţile generate de Acordul de comerţ liber cu Uniunea Europeană. De asemenea, va avea loc o prezentare a oportunităţilor investiţionale în regiunea Mării Negre, cu participarea oamenilor de afaceri şi instituţiilor de dezvoltare din Republica Moldova, România, Ucraina, Bulgaria, Turcia şi Federaţia Rusă.  Evenimentul se va desfăşura în contextul preşedinţiei deţinute de CCI a Moldovei în Consiliul de afaceri al Organizaţiei de Cooperare la Marea Neagră (OCEMN), a menţionat Valeriu Lazăr.

Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, a salutat participanţii la expoziţie  şi a accentuat că “Fabricat în Moldova” este cel mai important brand care contribuie la promovarea produselor autohtone, atît pe piaţa internă, cît şi pe cea externă.

La rîndul său, Tudor Copaci, viceministru al Economiei, a afirmat că actualul eveniment le oferă agenţilor economici posibilitatea de a-şi prezenta produsele şi serviciile, precum şi de a stabili noi contacte de colaborare. La actuala ediţie, Ministerul Economiei, cu structurile sale specializate, va organiza o serie de prezentări a regimurilor comerciale ale R. Moldova cu ţările partenere, a impactului infrastructurii calităţii asupra competitivităţii întreprinderilor şi a instrumentelor de eficienţă energetică puse la dispoziţia operatorilor economici, a subliniat Copaci.

În premieră, în cadrul ediţiei din acest an a Expoziţiei “Fabricat în Moldova”, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului a organizat un stand comun al companiilor vitivinicole autohtone sub brandul vinicol de ţară “Vinul Moldovei. O legendă vie”. Vizitatorii vor putea lua cunoştinţă şi procura, la preţuri speciale, produsele a 15 vinării şi 6 producători de divin şi brandy din Republica Moldova.

Rosselhoznadzor şi ANSA au reluat negocierile privind deblocarea exporturilor de mere pe piaţa rusă

0

Inspecţia fitosanitară rusă Rosselhoznadzor şi Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova (ANSA) au reluat negocierile privind ridicarea embargoului la exportul de mere moldovenești în Federația Rusă. Potrivit instituției fitosanitare a Rusiei, negocierile au avut loc la inițiativa părții ruse, informează Moldpres.

ANSA a dat asigurări că va prezenta oficial inspecţiei de la Moscova garanții de securitate sanitară a merelor, precum și o listă a agricultorilor moldoveni interesați să exporte fructe în Rusia, se arată într-un comunicat al inspecţiei ruse.

Părţile au convenit asupra efectuării unui audit de către Rosselhoznadzor al sistemului de certificare al fructelor moldoveneşti, ce ar garanta respectarea de către exportatori a cerinţelor fitosanitare atît ale Federaţiei Ruse, cît şi a celor internaţionale.

Moscova a interzis, de la 21 iulie 2014, importul de fructe şi conserve moldoveneşti. Pe fondul embargoului impus şi la alte produse, inclusiv băuturi alcoolice, exporturile din Republica Moldova pe piaţa rusă s-au redus cu 31 la sută, în unsprezece luni ale anului 2014.

Recent, şeful Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert, s-a arătat nemulţumit de reforma instituţională de la Chişinău, în urma căruia Ministerul Agriculturii nu mai este instituţia responsabilă de siguranţa alimentară. În special, Dankvert s-a arătat deranjat, în cadrul ultimei întrevederi cu ministrul Vasile Bumacov, că atribuţiile de control al calităţii produselor agroalimentare au fost atribuite unei structuri ce se subordonează direct Guvernului, şi nu Ministerului Agriculturii.

Economişti, dar şi producători au declarat că interdicţiile impuse de Moscova poartă un caracter politic şi au fost anunţate ca răspuns la ratificarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care include și un acord comercial aprofundat și comprehensiv.

Record pentru Agrobiznes: 1600 de persoane au intrat ieri pe site

0

Ziua de marți, 27 ianuarie, nouă ne-a adus o mare satisfacție pentru munca pe care o facem zi de zi.

Site-ul Agrobiznes a fost accesat de 1600 de vizitatori unici, cel mai mare record înregistrat de la lansarea de acum 2 ani de zile.

Contorul Google Analytics* arată că 1600 de persoane au ales ieri Agrobiznes pentru a citi știrile și articolele plasate pe site.

Este interesant că precedentul record a fost stabilit pe 23 ianuarie 2014. Atunci au fost înregistrați 1420 de vizitatori unici.

Captare Google Analytics
Captare Google Analytics

*Google Analytics este un serviciu pus la dispozitie de Google și are rolul de a oferi statistici detaliate cu privire la vizitatorii unui site.

Pierderi de milioane de lei pentru producătorii de carne de porc. Preţul a scăzut cu 30%

0

Preţul la un kilogram de carne de porc a scăzut cu aproape 30%. Din cauza lipsei exporturilor deja de câteva luni, pe piaţa internă este surplus de carne de porc, a declarat pentru IPN directorul executiv al Federaţiei Naţională a Fermierilor, Vasile Mârzenco.

„Mă sună în fiecare zi producătorii şi ne spun că au pierderi de mii de lei. Ei produc carne deja în pierderi”, a spus Vasile Mârzenco. Pentru producătorii care au mii de capete de porcine, pierderile se cifrează la milioane de lei.

Potrivit lui, dacă anterior preţul la un kilogram de carne de porcine era de 80-85 de lei, acum aceste este sub 60 de lei. „Producătorii ne cer să intervenim şi să deblocăm situaţia. Plus la aceasta noi nu avem o politică de sprijin în această situaţie”, spune el.

Şeful adjunct al direcţiei marketing şi relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Agriculturii, Sergiu Ţirigan, a menţionat pentru IPN că anul trecut, în perioada ianuarie-octombrie (până la impunerea embargoului de către Rusia), Republica Moldova a exportat în Ţările CSI peste 5 mii de tone de carne de porcine. În Belarus, Moldova exporta aproape 96% din valoarea totală, iar în Rusia – 4%. În alte ţări Republica Moldova nu exportă carne de porcine.

Totodată, Sergiu Ţirigan a spus că a crescut şi numărul de capete de porcine, anul trecut această cifră era de 410 mii, iar la începutul acestui an datele preliminare arată că sunt 420 de mii de capete de porcine.

Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar (Rosselhoznadzor) din Rusia a decis să interzică importul pe piaţa rusă a cărnii din Moldova şi a produselor derivate, din data de 27 octombrie, iar Belarus din 1 noiembrie. Autorităţile ruse şi belaruse au motivat deciziile luate prin faptul că deseori carnea nu corespunde standardelor de inofensivitate şi au fost depistate cazuri când certificatele veterinare nu erau veridice.

Producţia globală agricolă este în creștere. VEZI sectoarele cu cele mai mari majorări

0

Biroul Naţional de Statistică informează că producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi gospodăriile populaţiei) în anul 2014, conform estimărilor preliminare, a marcat 108,2% faţă de anul 2013. Majorarea producţiei globale agricole a fost determinată de creşterea producţiei vegetale – cu 10,4 % şi a producţiei animaliere –  cu 4,0%.

Analiza impactului diferitor tipuri de producţie asupra ritmului volumului fizic al producţiei agricole în anul 2014 faţă de anul 2013 indică, că o influenţă pozitivă mai semnificativă a avut creşterea producţiei de cereale şi leguminoase boabe (cu 8,9%), vite şi păsări (în masă vie) (cu 7,3%), soia (cu 70,2%), fructe, nuci şi pomuşoare  (cu 17,2%), floarea soarelui (cu 10,1%), legume  (cu 10,2%), rapiţă  (cu 59,4%), cartofi (cu 11,8%), sfeclă de zahăr (cu 14,7%), care a generat majorarea producţiei globale agricole, corespunzător, cu 2,2%, cu 1,3%, cu 1,0%, cu 0,9%, cu 0,8%, cu 0,7%, cu 0,5%, cu 0,5% şi cu 0,4%.

În anul 2014 ponderea producţiei vegetale în total producţia agricolă a constituit 67% (în anul 2013 – 66%), din care de cereale şi leguminoase boabe – 25,2% (25,1%), culturi tehnice – 14,4% (12,9%), cartofi – 4,3% (4,2%), legume – 7,0% (6,9%), fructe, nuci şi pomuşoare – 6,4% (6,0%), struguri – 6,8% (7,6%). Producţiei animale i-a revenit 33% (în anul 2013 – 34%), din care de vite şi păsări – 18,4% (18,6%), lapte – 9,7% (10,6%), ouă – 3,1% (3,3%). Creşterea producţiei vegetale (şi respectiv a ponderii acesteia în total producţia agricolă) în anul 2014 faţă de anul precedent a fost generată de creşterea roadei medii la majoritatea principalelor culturi agricole (cu excepţia strugurilor). Astfel, producţia medie la un hectar de sfeclă de zahăr a crescut cu 43,8%, de rapiţă – cu 39,5%, de soia – cu 25,3%, de legume de cîmp – cu 18,2%, de cartofi – cu 16,9%, de grîu – cu 14,5%, de porumb – cu 6,5%.

Creşterea producţiei animaliere în gospodăriile de toate categoriile cu 4,0% a avut loc datorită majorării volumului producţiei de vite şi păsări cu 7,3% şi producţiei de ouă cu 3,4%. Producţia de lapte s-a diminuat cu 0,9% în rezultatul micşorării efectivului mediu de vaci în gospodăriile populaţiei (cu 2,8%).

Situaţia în profil pe categorii de gospodării indică, că 39% din volumul producţiei globale agricole revin întreprinderilor agricole, 18% – gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), 43% – gospodăriilor populaţiei. Ponderea înaltă a gospodăriilor populaţiei în producţia agricolă este determinată în special de cota importantă a producţiei animaliere în aceste gospodării (circa 74% din total producţia zootehnică pe ţară).

În anul 2014 întreprinderile agricole au produs partea principală a volumului de sfeclă de zahăr – 93%, rapiţă – 93%, tutun – 85%, soia – 77%, floarea soarelui – 73%, cereale şi leguminoase pentru boabe (exclusiv porumb) – 73%. Totodată, 85% din volumul total de cartofi, 84% de legume, 77% de struguri, 69% de porumb pentru boabe, 96% de lapte, 66% de carne, 62% de ouă au fost produse de gospodăriile populaţiei şi cele ţărăneşti (de fermier).

Gustul deosebit la Berlin și Dubai: Moldova se pregătește de două expoziții importante

0

Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea (ACED), finanțat de Guvernul SUA, în parteneriat cu Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct” și Asociația Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor de Masă, a organizat vineri, 23 ianuarie 2015, o sesiune de pregătire pentru producătorii moldoveni care, cu suportul ACED, vor participa la două expoziții internaționale în viitorul apropiat.

Există o percepție foarte răspândită că produsele moldovenești au un gust deosebit, natural, și accentul la aceste evenimente trebuie pus anume pe acest fapt, a declarat Peter White, specialistul în marketing al ACED, în fața reprezentanților celor circa 20 de companii care vor pleca la expozițiile Fruit Logistica (Berlin, 4-6 februarie 2015) și GulFood (8-12 februarie 2015).

”Primul lucru pe care îl observă cumpărătorul este aspectul și, indubitabil, fructele din Moldova arată în prezent excelent. Însă nu suficient pentru a convinge cumpărătorii să-și schimbe obișnuința și să treacă la un alt furnizor. Trebuie să existe un motiv serios pentru a abandona calea bătătorită. Și acest motiv este gustul natural al merelor, strugurilor și altor fructe și legume, cu care Moldova se mândrește,” a explicat expertul. În acest sens, el i-a îndemnat pe participanții la cele două expoziții să ofere mostre de produse tuturor vizitatorilor la standul național.

Fiecare companie participantă la cele două expoziții va avea propria măsuță, la care va primi vizitatorii și promova produsele proprii. White a oferit câteva exemple de comunicare pozitivă și interacțiune cu străinii. Totodată, toți producătorii moldoveni vor activa în cadrul expoziției sub brandul național comun, cu sloganul ”Moldova – taste makes the difference” (Moldova – un gust deosebit). Logo-ul MOLDOVA și sloganul au fost elaborate de Proiectul ACED pentru a consolida identitatea comercială a Republicii Moldova.

Standul moldovenesc la Berlin va ocupa o suprafață de 39 de metri pătrați, iar la Dubai – 57 de metri pătrați. Proiectul ACED va acoperi o parte din cheltuielile pentru participarea producătorilor din Moldova la ambele expoziții. În Germania, companiile moldovenești vor expune mere, struguri de masă, fructe uscate, iar în Emiratele Arabe Unite vor fi expuse mere, struguri de masă, sucuri, legume și fructe conservate, miere și ciocolate umplute cu prune și nucă.

Lazăr: Stabilitatea cursului de schimb este importantă pentru exportatori, ca şi pentru toţi producătorii

0

Stabilitatea cursului de schimb este importantă pentru exportatori,ca şi pentru toți producătorii, care nu este de acord cu afirmaţiile că deprecierea leului ar fi în avantajul exportatorilor, a declarat Valeriu Lazăr, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie, citat de IPN.

„Nu se poate de afirmat că deprecierea leului este în avantajul companiilor moldovenești exportatoare. Acestea, în majoritate, importă materii prime, diverse accesorii pentru producția lor şi această componentă de import se reflectă în structura costurilor”, a menționat într-o conferință de presă președintele CCI Valeriu Lazăr.

În opinia sa, pentru companiile exportatoare, ca, de altfel, pentru toți producători ceea ce contează este stabilitatea, inclusiv a cursului valutar, deoarece toți își doresc o previzibilitate în afaceri.

Valeriu Lazăr spune că remediul cel mai bun pentru perioada actuală de instabilitate a cursului ar fi majorarea şi diversificarea exporturilor, ca agenții economici să dispună de mai multe încasări de valută pentru a diminua riscurile.

„De aceea, în cadrul evenimentului principal al anului antreprenorial – expoziția națională „Fabricat în Moldova” – ne-am propus ca prin programul de afaceri al acesteia, să ajutăm companiile din Republica Moldova să se racordeze la standardele europene de calitate a producției, să aibă mărci cât mai bune și strategii moderne de marketing. Sunt premise care le-ar permite majorarea exporturilor. Va fi, de fapt, și o contribuție a economiei la stabilizarea cursului de schimb”, a precizat Lazăr.

Totul despre creșterea iepurilor de casă: sfaturi utile pentru o afacere profitabilă

0

Mulţi agricultori din Moldova cresc iepuri de casă, dar deseori se simte lipsa informaţiei despre acest subiect şi, astfel, apar multe întrebări despre această activitate şi modalitatea de creştere a iepurilor mai sănătoşi. În acest material vom da răspuns la unele dintre cele mai importante întrebări despre creşterea iepurilor. Și anume:

  • Care sunt avantajele și problemele principale în creșterea iepurilor?
  • Care sunt încăperile cele mai potrivite pentru iepuri?
  • Cu ce plante se poate de hrănit iepurii și care dintre ele sunt contraindicate pentru ei?
  • Cum de protejat iepurii de casă de boli infecțioase?
  • Care este metoda cea mai eficientă și sănătoasă de înmulțire a iepurilor?

Avantajele creșterii iepurilor

  • Carnea de iepure este gustoasă, dietică și are puțină grăsime.
  • Blana poate fi folosită ca subprodus.
  • Alimentația iepurilor nu este costisitoare – pot fi hrăniți cu iarba care se găsește pe câmpuri sau fânețe și care poate fi cosită, de exemplu, nu mai des de două ori pe săptămână.
  • Cușca destinată creșterii iepurilor nu ocupă mult loc.
  • Ciclul rapid de înmulțire.
  • Pe piață pot fi vânduți atât iepurii vii, cât și carnea sau blana lor ca produse auxiliare.

În creșterea iepurilor mai există unele momente, la care e necesar de acordat o atenție deosebită pentu a avea succes în această activitate.

Momentele acestea sunt următoarele:

  • Cușca destinată creșterii iepurilor trebuie să fie curată și bineconstruită.
  • Unele plante și legume obișnuite pot cauza apariția maladiilor și pot provoca chiar moartea animalelor.
  • Iepurii sunt sensibili la boli, care se răspândesc foarte rapid la întreaga populație.
  • Dacă endogamia (încrucișarea între descendenții acelorași părinți) nu este făcută corect, pot rezulta defecte genetice, de exemplu, la oase sau dinți, precum și boli reproductive.

Întreținerea iepurilor

Iepurii pot fi crescuţi cel mai bine în încăperi cu mai multe niveluri, numărul nivelurilor putând să ajungă până la 3-4 etaje. Astfel, faceţi economie de spaţiu. Această încăpere se construieşte uşor dacă acordaţi atenţie următoarelor aspecte:

  • Încăperea destinată întreţinerii iepurilor trebuie să aibă podeaua făcută din plasă de sârmă sau din scânduri de lemn cu o distanţă de 1,5-2 cm între ele. O încăpere cu podea plată va fi mai murdară, întrucât va fi mai dificil de a face curăţenie şi ea va trebui să fie curăţată mai des.
  • Acoperişul căsuţei (la fiecare etaj) trebuie să fie înclinat. În acest caz murdăria va fi curăţată mai uşor din căsuţă. Între niveluri, distanţa ideală pentru o curăţenie cât mai eficientă este de 15 cm.
  • Încăperea pentru întreţinerea animalelor trebuie să se afle într-un loc luminos, dar să nu fie expusă direct razelor de soare, vântului sau ploii. În cazul când această condiţie este respectată, iepurii cresc mai sănătoşi şi sunt mai bine protejaţi de diferite boli.
  • Este important să aveţi o căsuţă suplimentară care trebuie pusă la o anumită distanţă de încăperile iniţiale. Ea va fi destinată izolării iepurilor bolnavi sau iepurilor procuraţi.

Este foarte important să curăţaţi căsuţele cât mai des, cel puţin o dată pe lună. În caz contrar există un risc sporit de îmbolnăvire. Cea mai indicată substanţă chimică de curăţare a încăperilor animalelor este soluţia de înălbitor de 3 la sută.

Pentru a face curăţenie:

  • Scoateţi iepurii şi mâncarea din căsuţă.
  • Măturaţi toată murdăria şi scoateţi gunoiul din căsuţă.
  • Spălaţi căsuţa cu soluţia de înălbitor şi lăsaţi-o să se usuce. Când încăperea este uscată, puteţi să puneţi iepurii înapoi.

(!) Temperatura ideală în încăperile de întreţinere ale animalelor este de +18°C.

Hrana

Iepurii sunt animale erbivore, dar nu toate plantele constituie o hrană potrivită pentru ei. Unele din ele au un efect toxic şi pot provoca îmbolnăvirea sau chiar moartea. Sunt cazuri când aceste efecte toxice sunt întârziate şi apar numai peste câteva zile, săptămâni sau chiar luni. Există şi plante foarte bune pentru sănătatea iepurilor, care au un rol profilactic sau de tratament împotriva maladiilor.

Mai jos vă propunem o clasificare a plantelor cu efect pozitiv pentru iepuri, cât şi cele toxice. În cazul când nu sunteţi sigur dacă o anumită plantă este bună, nu o folosiţi şi cereţi sfatul medicului veterinar în această problemă.

Plantele cu efect pozitiv

  1. Lucerna este o plantă bogată în proteină şi calciu. Poate fi crescută în grădină şi o puteţi recolta de 4-5 ori la sezon;
  2. Morcovul, sfecla roşie sunt bogate în vitamina A şi pot servi ca profilaxie împotriva scabiei şi năpârlirii;
  3. Pătlagina poate fi dată iepurilor în cantităţi nelimitate. Este bună pentru funcţia intestinelor şi pentru membranele mucoase;
  4. Vetrice poate fi dată în cantităţi nelimitate. Ajută în prevenirea viermilor şi altor probleme ale sistemului digestiv.
  5. Podbalul poate fi dat uscat, dar numai de două ori pe săptămână. Va împiedica apariţia balonării.

Suplimentar la aceste plante se mai recomandă hrănirea iepurilor şi cu iarbă obişnuită (din păduri, de exemplu), deoarece are unele calităţi medicinale. Se mai recomandă să daţi iepurilor şi un amestec de plante, astfel ei vor putea să-şi aleagă hrana după plac.

Mai puteţi hrăni iepurii şi cu diferite cereale cum ar fi grâu, porumb şi orz, de obicei ca nutreţ combinat. Astfel de hrană este utilă în special în sezonul rece, când nu este masă verde. Mai puteţi face fân din iarba cosită vara, pentru a hrăni iepurii pe timp de iarnă. Şi cioclejii pot fi folosiţi în hrana iepurilor, cu atât mai mult că aceştia sunt în cantităţi mari, ca produse secundare în Moldova.

Plantele cu efecte negative

  1. Ceapa, sparanghelul, arpagicul și prazul provoacă boli gastrointestinale.
  2. Cartofii cruzi, frunza de cartofi, resturi de plantă de roșii, resturi de plantă de tutun – în majoritatea cazurilor iepurii vor muri.
  3. Plantele conifere sau apa în care a nimerit o plantă coniferă provoacă gastrointerită, vomă, diaree și moarte.
  4. Varza (verde, albă și roșie), trifoiul roșu, conopida – balonare, diaree.

Țineți minte:

  • Este important ca iepurii să fie hrăniţi în fiecare zi la acelaşi timp.
  • Daţi iepurilor o mâncare variată şi balansată.
  • Daţi hrana principală seara. De obicei, iepurii mănâncă mai liniştit în timpul serii, deoarece e mai răcoare şi mai puţin zgomot.
  • Iepurii trebuie să aibă permanent apă potabilă, care trebuie schimbată în fiecare zi.
  • Pentru a şti câtă hrană să daţi iepurilor, trebuie să experimentaţi. Dacă ei nu termină toată mâncarea pe care le-aţi dat-o, data următoare daţi-le mai puţin, în aşa fel că la urmă veţi afla de ce cantitate ei au nevoie.

Bolile

În Moldova cele mai frecvente boli la iepurilor sunt:

A. Maladiile infecțioase:

Hemoragie Septică 

Hemoragia septică este o infecție care atacă toate organele animalului bolnav. Această maladie se caracterizeazã prin: inflamații hemoragice la nivelul mucoasei, creierului, splinei și ficatului. Animalele infectate se nimicesc, iar cele sănătoase din zona afectată se sacrifică, apoi după expertiza sanitară pot fi folosite în alimentația personală.

Mixomatoza

Mixomatoza este o boală infectocontagioasă provocată de un virus. Ea se caracterizează printr-o inflamație a capului și botului, în jurul nasului și ochilor. Iepurii infectați de această maladie sunt uciși și îngropați la o adâncime de 1,5 m. Curățați căsuțele și dezinfectați-le de 3 ori.

În scopul prevenirii acestor maladii infecțioase există un vaccin combinat contra mixomatozei și gemoragiei septice, care se administrează de medicul veterinar de 2 ori pe an (primăvara și toamna) la tot efectivul de animale de la vârsta de o lună. În paralel este foarte important întreținerea animalelor în curățenie.

Scabia, Dermatomicoza

Cauzele cele mai importante ale scabiei sunt lipsa curățeniei în încăperi sau dimensiunile prea mici ale acestora, la fel și numărul mare de animale într-o încăpere. De asemenea, dermatomicoza poate fi cauzată de lipsa vitaminei A, D sau E.

Aveți gijă ca încăperea pentru animale să fie suficient de mare și folosiți pentru curățirea lor soluția de înălbitor. Folosiți hana bogată în vitamina A, D și E; locurile afectate pot fi tratate cu ulei camforat sau cu o soluție de Butox cu vazelină.

B. Maladiile nutriționale

Maladii digestive

Balonarea, voma, gazele și diareea sunt cauzate de hrana nepotrivită. Faceți tot posibilul ca iepurii să nu fie hrăniți cu plantele indicate la capitolul “Plante cu efecte negative”.

Osteoperoza, Rahitul

Osteoperoza și Rahitul sunt maladii ale oaselor. Osteoperoza se caracterizează printr-o descompunere a oaselor, mai ales cele fragile pot fi fracturate foarte ușor. Rahitul se caracterizează prin oase malformate și membre strâmbe. Aceste maladii pot fi cauzate de insuficiența vitaminei D, ceia ce înseamnă că iepurii nu primesc suficientă hrană ce conține calciu, lumină solară, sau ambele. Străduiți-vă să-i hrăniți cu plante ce au un conținut bogat de calciu, de exemplu, cu lucernă sau orz.

Hypercalcimie

Hypercalcimia este cauzată de un exces de calciu în hrana iepurilor. Caracteristica: forma iepurelui se schimbă și mișcarea devine greoaie. Pentru a preveni această maladie, încercați să reduceți nivelul de calciu în dieta iepurilor. Dați mai puține plante bogate în calciu, așa că lucerna, de exemplu.

Hypoavitaminoze

Maladia apare când iepurii duc lipsă de vitamina A și se caracterizează printr-o cădere a părului. Dați mai multă mâncare bogată în vitamina A, de exemplu – sfeclă roșie și morcov.

Îngrijirea iepurilor bolnavi

Dacă unul dintre iepuri este bolnav sau credeți că este bolnav, trebuie să-i izolați pentru a-i proteja pe ceilalți. Căsuța pentru asemenea iepuri trebuie să fie la o distanță de cel puțin zece metri de celelalte încăperi. Dacă iepurii bolnavi sunt prea aproape de cei sănătoși, nu este exclus că boala să se răspândească și să-i molipsească și pe cei sănătoși.

Iepurii bolnavi trebuie să fie hrăniți ultimii, altfel boala poate fi transmisă la cei sănătoși prin mâinile Dvs. După ce ați hrănit iepurii bolnavi, vă spălați bine mâinile. Când iepurii bolnavi sunt luați din căsuță, aruncați toată mâncarea care a rămas. Locul trebuie să fie curățat de două ori cu soluție de înălbitor de 3%. Altfel și următorii iepuri, puși în aceeași încăpere, se pot îmbolnăvi.

Când cumpărați iepuri noi, îi puneți în căsuța de izolare pentru o perioadă de 30 de zile, ca să fiți siguri că sunt sănătoși și apoi administrați vaccinurile corespunzătoare.

Dacă credeți că unul dintre iepuri este bolnav, dar nu sunteți sigur, adresați-vă medicului veterinar. Consultația lui este mai ieftină decât cumpărarea iepurilor noi.

Rețineți:

Iepurii care primesc apă curată, mâncare bună și sunt întreținuți în încăperi curate, vor fi sănătoși. Ca să fiți siguri că ei sunt sănătoși și să descoperiți bolile la timp, se recomandă să-i examinați des, cel puțin odată la fiecare 2-3 săptămâni. Examinați foarte bine ochii, urechile, nasul și organele genitale. Dacă observați că ceva nu este în ordine, izolați animalele ce vă trezesc îndoieli.

Principiile esențiale în creșterea iepurilor

Ca specie, iepurele se înmulţeşte foarte repede şi des, şi în natură are o perioadă de înmulţire de aproape o lună. Astfel, o femelă nu va avea o viaţă lungă pentru că fătarea este obositoare pentru organismul său. La fiecare fătare are de la 4 la 12 iepuraşi.

Masculul ajunge la maturitatea sexuală la vârsta de 5-6 luni. Femela poate fi fecundată la aceeaşi vârstă. Femela poate fi fecundată iarăşi la un interval de 24 ore după fătare, dacă masculul este lăsat cu ea în căsuţă. Aceasta nu este prea bine pentru femelă, deoarece e posibil ca ea să aibă probleme la viitoarea fătare. Problemele pot fi următoarele:

  • Femela nu va pregăti cuibul pentru iepuraşii nou-născuţi şi ei vor muri din cauza frigului.
  • Femela nu va avea lapte sau va refuza să alăpteze puii. Ei pot fi hrăniţi cu biberonul, dar veţi pierde mult timp şi majoritatea iepuraşilor vor muri.
  • Dacă femela nu este suficient de sănătoasă, se va îmbolnăvi din cauza stresului alimentar.

Ce puteți face pentru o înmulțire mai eficientă?

  • Procesul de înmulţire se recomandă de efectuat doar atunci când femela are o vârstă nu mai mică+ de 7-8 luni.
  • Între 2 cicluri de înmulţire se recomandă o pauză de 3-4 luni. Aceasta îmbunătățește sănătatea femelei.
  • Folosiţi numai animale sănătoase pentru înmulţire. În cazul când o femelă este sănătoasă, dar nu are grijă de iepuraşii săi, nu o mai folosiţi ca reproducător. Această lipsă de grijă se poate transmite prin ereditare şi urmaşilor săi.
  • Dacă folosiți endogamia, ea este posibilă între verișori, între bunici și nepoți, sau între unchi/mătușe și nepoți; între frați și surori riscul de apariție a defectelor va fi mai mare, de exemplu a rahitului. Folosiți doi sau trei masculi și selectați pentru fiecare ciclu animale diferite. Faceți o evidență de fiecare dată a rezultatelor obținute.
  • Întotdeauna aduceţi femela la mascul pentru înmulţire. Dacă aduceţi masculul la femelă, ea poate fi agresivă.
  • Masculul şi femela trebuie să fie aproximativ de aceeaşi mărime. Dacă el este mai mare, iepuraşii pot fi prea mari şi vor muri din cauza unei naşteri dificile.
  • Uneori fecundarea poate să nu aibă loc. Cauza poate fi sterilitatea femelei sau lipsa de hormoni. În cazul lipsei de hormoni se recomandă ca în fiecare zi, timp de 2 săptămâni înainte de înmulţire, femela să fie hrănită cu iarbă tânără şi verde sau a i se administra o picătură de ulei de grâu. Dacă acesta nu ajută, înseamnă că femela este sterilă şi poate fi sacrificată.
  • La 28-32 de zile după fecundare femela va făta.
  • La 15-20 de zile după naştere, începeţi să introduceţi plante în dieta iepuraşilor, iar la 30 de zile daţi mâncare iepurilor maturi chiar dacă încă sunt alăptaţi de iepuroaica-mamă.
  • După 8 săptămâni, iepuraşii pot fi înţărcaţi, asigurându-vă că ei mănâncă foarte bine.

Sperăm că acest material va oferit o informaţie utilă şi practică chiar dacă sunteţi un fermier specializat în acest domeniu sau pur şi simplu doriţi să vă ocupaţi cu creşterea iepurilor. Nu uitaţi: calitatea şi sănătatea iepurilor depind mult de felul cum îi îngrijiţi şi ce atenţie le acordaţi.

Vă dorim succes!

Înformație preluată din cadrul ghidului practic ˝Creșterea iepurilor de casă˝. Autori: Constantin Priguza, Vladimir Stamati, Dieteke Timmer și Mark Sekula. 

Expoziţia “Fabricat în Moldova” va întruni peste 250 de participanţi. IATĂ programul evenimentului

0

În perioada 28 ianuarie – 1 februarie curent, la Centrul Internaţional de Expoziţii “Moldexpo” se va desfăşura ediţia a XIV-a a Expoziţiei  Naţionale “Fabricat în Moldova”, care va întruni peste 250 de participanţi autohtoni, inclusiv din stânga Nistrului. Evenimentul este organizat tradiţional de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, informează Moldpres.

Preşedintele CCI Valeriu Lazăr a declarat astăzi în cadrul unui briefing că sloganul ediţiei curente a expoziţiei este “Competitivitate, Performanţă şi Calitate” şi va cuprinde mai multe manifestări – concursurile “Marca comercială a anului”, “Premiul pentru realizări în domeniul calităţii”, “Medalia de aur a Expoziţiei “Fabricat în Moldova” şi va culmina cu “Gala business-ului moldovenesc”.

Sursa citată a mai informat că în paralel cu expoziţia se va desfăşura un program de afaceri, care va oferi agenţilor economici posibilitatea de a discuta oportunităţile generate de Acordul de comerţ liber cu Uniunea Europeană, vor avea loc prezentări de servicii pentru dezvoltarea afacerilor etc.

În context, Valeriu Lazăr a menţionat că va avea loc o prezentare a oportunităţilor investiţionale în regiunea Mării Negre, cu participarea oamenilor de afaceri şi a instituţiilor de dezvoltare din România, Ucraina, Bulgaria, Turcia şi Federaţia Rusă. Evenimentul se va desfăşura în cadrul preşedinţiei deţinute de CCI a Moldovei în Consiliul de afaceri al Organizaţiei de Cooperare la Marea Neagră /OCEMN/.  De asemenea, experţii Biroului Balcanic al Clasei de Mijloc vor face o prezentare a noilor tehnici de vânzare, utilizate în marketingul online, iar Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală /AGEPI/ va  organiza o sesiune privind impactul designului industrial asupra inovaţiei în producere.

În premieră, în cadrul Expoziţiei “Fabricat în Moldova”, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului va organiza un stand comun al companiilor vitivinicole autohtone sub brandul vinicol de ţară “Vinul Moldovei. O legendă vie”. Despre acest lucru a informat la briefing, Dumitru Munteanu, directorul Oficiului, care a subliniat că sectorul vitivinicol al Republicii Moldova este unul strategic pentru economia naţională, de aceea participarea companiilor vinicole la această expoziţie este indispensabilă. Vizitatorii vor putea face cunoştinţă şi cumpăra la preţuri speciale, produsele a 15 vinării şi şase producători de divin şi brandy din Moldova, a mai spus sursa citată.