METEO. Mai avem parte încă puțin de vreme caldă. Când vin frigul și ninsorile

0

Vremea neobișnuit de caldă se va menține și în următoarele zile. Însă, începând de săptămâna viitoare, ninsorile își vor face apariția și pe meleagurile noastre. 

Astăzi ne vom bucura de un cer variabil și pe alocuri cu soare. Temperaturile continuă să rămână ridicate. Mercurul din termometre va urca până la +10 grade Celsius în sudul țării și +8 grade vor fi în regiunile din nord. În orele nocturne vor fi +4 grade. Vântul va avea intensificări și va sufla în rafale de până la 12 m/s. Presiunea atmosferică va fi normală.

În prima zi din weekend, vremea nu se schimbă radical. Cerul va fi dominat atât de soare, cât și de nori, iar temperaturile mai coboară cu câteva valori. Ziua vom avea o maximă de +8 grade Celsius, iar în orele nocturne se vor atesta +3 grade Celsius. Vântul va sufla moderat, iar presiunea atmosferică va fi normală.

Duminică vremea va fi mohorâtă și instabilă. Cerul va fi acoperit de nori, iar în nordul țării vor cădea precipitații sub formă de lapoviță. Maxima zilei va fi de +8 grade Celsius, iar noaptea se vor înregistra +4 grade. Vântul va sufla moderat, cu până la 10 m/s, iar presiunea se menține normală.

Potrivit prognozelor făcute de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, începând de săptămâna viitoare, în special în regiunile din nordul țării vor cădea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Agricultura UE va crește stabil până în 2020. Care sunt industriile cu mulți bani pe care mizează europenii

0

Agricultura europeană va fi caracterizată de o creștere moderată începând cu anul 2014 – industria laptelui, cărnii de porc și de pasăre va crește datorită cererii crescânde pe piața internațională, iar cel al cerealelor datorită producției crescânde de biocombustibil, arată prognoza pe termen mediu a Comisiei Europene (CE). 

Stocurile de cereale din Europa rămân limitate, prețurile rămân peste media pe termen lung, iar Uniunea Europeană își va menține statutul de exportator net de cereale, arată prognoza CE, potrivit agrobroker.ro.

Principalul factor al producției de culturi arabile în următorii ani va fi cererea pentru biocombustibil – scopul UE este ca 10% din combustibilul folosit în transportul rutier să provină din surse regenerabile până în anul 2020, din care 8,5% să fie biocombustibil. Conform așteptărilor CE, producția de biocombustibil din Europa va crește la 18,6 milioane de tone anual, față de nivelul curent de 11,3 milioane de tone pe an.

Producțiile de cereale vor fi dependente mult de randamentul culturilor, deoarece suprafețele cultivate se vor reduce ușor, consideră CE. Instituția se așteaptă la creșterea anuală a randamentului mediu al producției de cereale cu 0,6%, ceea ce ar însemna o producție totală anuală de 316 milioane de tone. La porumb CE se așteaptă la o creștere anuală de 1%, pe când în cazul grâului de doar 0,3%.

Creșterea economică va influența pozitiv consumul de carne, în special cea de pasăre, dar carnea de porc se va menține în continuare cea mai consumată carne în Europa – 31,8 kg/an/locuitor. CE se așteaptă în același timp la scăderea consumului mediu de carne de vită și oaie/miel.

Producția de carne de pasăre va crește anual cu 0,8% în următoarea perioadă, ajungând la 13,6 milioane de tone anual până în anul 2023. Exporturile destinate Chinei și Arabiei Saudite vor crește cu 15% până la această dată, arată prognozele CE.

Producția de porcine a scăzut anul trecut datorită introducerii noilor reglementări de bunăstare a animalelor, dar CE se așteaptă ca acest an să readucă creșterea în această ramură, până la nivelul de 23,4 milioane de tone până în 2023. În paralel CE se așteaptă la scăderea producției de carne de vită cu 7%, la 7,6 milioane de tone, în aceeași perioadă.

În ceea ce privește producția de lapte și lactate, CE se asteaptă la o creștere moderată, chiar și în condițiile abolirii cotelor de producție în anul 2015. Până în 2023 producția anuală de lapte din Europa va ajunge la 150 milioane de tone, cu abia 10 milioane de tone peste nivelul înregistrat în anul 2012, arată prognozele.

În Moldova sunt 150 de mii de familii de albine din 500 de mii necesare pentru polenizare

0

Republica Moldova are acum o treime din numărul de albine pe care le avea în anii 80. Numărul de familii se cifrează la 150 de mii, pe când necesarul pentru o polenizare eficientă a culturilor şi florilor spontane este de 450-500 de mii, a comunicat preşedintele Asociaţiei apicultorilor din Moldova, Ştefan Condratiuc. Expertul a fost solicitat de IPN în contextul informaţiei televiziunii britanice BBC că Europa se confruntă cu un deficit mare de albine, iar situaţia din Moldova este mai proastă decât cea din Anglia, unde albinele constituie doar o pătrime din necesarul pentru polenizarea culturilor. 

„În anii 80 în Moldova erau circa 400 de mii de familii de albine. Pe atunci fiecare gospodărie colectivă avea o normă de albine pentru polenizarea eficientă. Către sfârşitul anilor 90, numărul albinelor în Moldova s-a redus dramatic, la 80 de mii. În 2005 am început a bate alarma, au fost instituite programe de susţinere a ramurii şi acum numărul familiilor practic s-a dublat”, a comunicat Ştefan Condratiuc.

Liderul apicultorilor susţine că situaţia treptat se redresează, apar mai mulţi apicultori tineri, fiind susţinuţi de asociaţie şi îndemnaţi de faptul că mierea de albine poate fi exportată pe piaţa europeană. Însă, spune Ştefan Condratiuc, ramura apiculturii nu este susţinută pe deplin de autorităţi, iar programele de subvenţionare sunt anevoioase pentru oameni.

BBC susţine că în ultimii ani populaţia de albine este în scădere în mai multe state ale lumii, printre cauze fiind utilizarea pesticidelor şi bolile. În Europa numărul albinelor a crescut cu 7% în 5 ani, însă s-a mărit volumul terenurilor semănate cu rapiţă şi floarea soarelui – culturi care necesită o polenizare mai mare. Conform estimărilor savaţilor, în Europa lipsa de albine se cifrează la peste 13 milioane de familii.

Ungaria oferă burse pentru studii de masterat în agricultură

0

Guvernul Ungariei oferă burse pentru studii de masterat în horticultură, științe agricole și dezvoltare rurală, precum și agrobusiness, cetăţenilor Republicii Moldova pentru anul de studii 2014/2015.

Potențialii candidați trebuie să cunoască la nivel înalt limba engleză și preferabil să nu depășească vârsta de 30 de ani.

Dosarul de aplicare, conținând documentele solicitate (detalii despre program sunt accesibile pe pagina electronică: http://www.fao.org/capacitydevelopment/scholarships/en/.) și urmează a fi transmise electronic la adresa [email protected].

Termenul de aplicare este 28 februarie 2014.

În următorii 40 de ani pământul va intra într-o nouă eră glaciară

0

Pământul va intra într-o nouă eră glaciară, susţin oamenii de ştiinţă japonezi, printre care şi oceanologul Mototaka Nakamura, relatează postul de radio Vocea Rusiei.

Gheaţa poate să se extindă până la tropice, atât de frig va fi, ceea ce s-a mai întâmplat în istoria Pământului.

Mulţi oameni de ştiinţă susţin acest scenariu bazându-se pe datele obţinute în urma observărilor climei mondiale efectuate o mare perioadă de timp.

Ei menţionează că în total pe planetă au fost înregistrate 15 ere glaciare, fiecare a durat câte 10.000 de ani.

În prezent noi trăim la sfârşitul unei perioade interglaciare şi trebuie să ne pregătim pentru intrarea în următoarea eră glaciară.

Teoria lui Nakamura este susținută și de către oamenii de știință din Rusia, care au făcut asemenea pronosticuri încă în anul 2008.

Idei de afaceri: Cum poți scoate anual până la 40 de mii de euro de pe o jumătate de hectar

0

Când nu dispui de o suprafață de teren agricol mare, atunci trebuie să alegi atent tipul de plante pe care îl cultivi, pentru a spori profitul.

Pentru a transforma grădinăritul dintr-un hobby într-o mică afacere care poate genera venituri de peste 40.000 de euro de pe o suprafață de jumătate de hectar e nevoie să se practice o agricultură inteligentă.

Un celebru autor de cărți dedicate agriculturii inteligente a realizat un top al celor mai profitabile 10 tipuri de culturi, care pot fi înființate pe suprafețe mici, luând în calcul timpul de lucru, cererea și veniturile pe care le pot genera anual.

Locul 10. Ierburi aromatice și plante medicinale. În ultima decadă, oamenii au început să se reîntoarcă la condimentarea mâncărurilor cu ierburi aromatice și tratarea diferitelor afecțiuni cu plante medicinale. Mai mult decât atât, industria cosmetică și a produselor de igienă a devenit un client fidel al fermierilor care cultivă ierburi aromatice și plante medicinale. Cererea pentru asemenea produse a crescut atât în ceea ce privește plantele proaspete, cât și a celor uscate.

Locul 9. Bambusul este o plantă uimitoare, iubită mai ales de peisagiști și de florari. O plantă poate fi cultivată în ghiveci și transplantată în suprafețe de circa un metru și poate genera un câștig de aproximativ 30 de eurocenți.

Locul 8. Folosit din vremuri străvechi nu doar pentru aromarea mâncărurilor, dar și la practici magice, cultura usturoiului poate aduce venituri frumoase fermierilor. Câștigurile pot spori dacă se optează pentru cultivarea unor soiuri îndrăgite de bucătari, cum sunt Rocambole, Purplestripe și Porcelain: clienții sunt dispuși să plătească aproximativ 7 euro pentru o cantitate de mai puțin jumătate de kilogram de usturoi. Și varietatea Elephant se vinde bine, cu circa 4-6 euro pentru o jumătate de kilogram.

Locul 7. Florăresele le folosesc pentru a crea aranjamente florale, alții împletesc coșuri din mlădițele elastice, alții au descoperit soiurile energetice. Salcia, căci despre ea este vorba, poate aduce fermierului circa 40.000 de euro, la o suprafață cultivată de jumătate de hectar. Salcia energetică este o specie arbustivă ce creşte sub formă de tufă, a cărei lujeri ating o înălţime de cca 4 m, în condiţii de recoltare anuală. Are o creștere rapidă (de până la 3-3,5 cm/zi în perioada de creştere activă) şi o mare putere de regenerare, putând produce, începând cu anul II-III de la plantare, în medie 30 tone de biomasă anual/hectar.

Locul 6. De sute de ani, arțarii japonezi au fost cultivați și îndrăgiți de grădinari din întreaga lume. Întrucât comercianții nu au destul loc pentru a expune corespunzător arțarii japonezi, un fermier care se va specializa în cultivarea acestora poate avea câștiguri frumoase. Dimensiunile reduse ale acestui tip de pomi îl fac ușor de cultivat în spații mici. Cum cererea este mare și oferta redusă, arțarii japonezi pot fi o opțiune profitabilă pentru un fermier răbdător.

Locul 5. De la pomi de dimensiunea unui deget, la arțari și pini de 45 de centimetri, specia bonsai este surprinzătoare, iar îngrijirea acestor plante a devenit un hobby pentru locuitori de pe toate meridianele. Cum cererea este în creștere, iar începerea unei afaceri în domeniu nu necesită mult spațiu, cultivarea unui bonsai poate deschide drumul către profit.

Locul 4. Oriunde întorci capul, vezi arbuști și pomi ornamentali, ceea ce transformă aceste plante în unele extrem de profitabile pentru micii fermieri. 1.500 de ghivece cu un volum de circa 10 litri încap într-un spațiu de cel mult 100 de metri pătrați, iar o plantă se poate vinde, în medie, cu 10 euro.

Locul 3. Au fost pictați pe felicitările oferite doamnelor pe 1 martie, au fost puși în aranjamente florale și au nume care variază de la o zonă la alta. Mărțișorii pot fi o sursă de venit, mai ales că sunt plante perene și se găsesc în numeroase varietăți și culori, de la albul catifelat al speciilor recunoscute la noi, la roșul lemnului-câinelui.

Locul 2. Ciupercile sunt ideale spre a fi cultivate de fermierii din mediul urban, deoarece pot fi crescute în spații închise și au productivitate ridicată.

Locul 1. Dureri de cap, mirosuri neplăcute sau insecte nedorite, toate pot fi alungate cu câteva fire de levănțică. În România sunt cazuri când fermierii reușesc să obțină chiar și patru tone de lavandă de pe un singur hectar, dar cererea e de șase, șapte ori mai mare. Florile proaspete se vând producătorilor de uleiuri aromatice. Uscarea florilor nu necesită mult efort, iar apoi pot fi vândute florăriilor, artizanilor care fac diferite aranjamente, perne din ierburi aromatice, produse de aromoterapie sau cosmetice, săpunuri sau odorizante de cameră.

Agricultura inteligentă nu înseamnă doar să folosești tehnologie de vârf, ci și să cultivi plante care pot genera profit cu costuri reduse.

Sursa: Stiriagricole.ro

Alertă în Ucraina din cauza virusului pestei porcine africane

0

OIE raportează descoperirea unui caz de pestă porcină africană pe teritoriul Ucrainei. Boala a fost descoperită în regiunea Lugansk din țară, în partea estică, la granița cu Rusia.

Potrivit Agrobroker, un mistreț mort a fost descoperit într-un râu care reprezintă granița între Rusia și Ucraina, aproape de malul ucrainean.

Testele de laborator au demonstrat faptul că mistrețul a murit din cauza infecției cu pestă porcină africană.

Măsurile luate de autoritățile ucrainene includ verificarea populațiilor de animale sălbatice, carantină în regiune și screening-ul animalelor în zonă.

Sistemul voluntar de muls – vacile singure decid când vor să dea lapte

0

Tehnologiile avansate aduc schimbări revoluționare la fermele producătoare de lapte din occident: vacile decid singure când este timpul cel mai potrivit pentru a fi mulse. Sistemul de muls voluntar funcționează 24 de ore pe zi. O stație servește la șaptezeci de vaci de lapte, înlocuind complet munca fermierilor.

În Canada, fermierul Brian Casey și familia sa întreține aproape 100 de vaci mulgătoare din rasa Holstein. Cel mai interesant este că familia Casey nu se ocupă practic deloc cu mulsul. Potrivit fermierului canadian, animalele sunt libere să decidă când vor să fie mulse, iar unele se apropie de aparatul care a înlocuit mâna omului chiar și de patru ori pe zi.

„Cu acest nou sistem de muls „De Laval” noi producem aceeași cantitate de lapte ca și mai înainte, dar acum avem cu 30 de vaci mai puțin”, se laudă Brian Casey.

Cu doi sau trei ani în urmă, fermierul canadian nici nu vroia să audă de roboți la ferma sa. Acum, el crede că tehnologiile au adus un progres imens în afacerea sa. În prezent, fermierul este mult mai liber și poate chiar lăsa vacile pe cont propriu în timp ce el își vede de chestiile sale. Principalul – să nu uite să-și ia cu el telefonul mobil, pentru că în cazul în care ceva nu merge bine, robotul îl informează la timp.

Brian a observat că sistemul automat de muls a crescut productivitatea fermei sale cu cca 150%. În plus, spune el, și animalele se simt mai bine, mai liniștite, iar ugerul a devenit mai mare.

Plus la toate, acest sistem robotizat contorizează zilnic producția de lapte, face teste de calitate și prezintă informații despre sănătatea animalelor.

Așadar, în concluzie putem spune că sunt o mulțime de avantaje, doar că e greu să facem un pronostic despre apariția și folosirea unor astfel de tehnologii la fermele din țara noastră.

Vodkă produsă exclusiv din lapte de vacă. Afacerea care l-a îmbogățit pe un fermier englez

1

Un fermier din Marea Britanie a dat lovitura pe piața locală cu un tip de vodkă produsă din laptele vacilor pe care le îngrijește la ferma sa.

Jason Barber (în imagine) este un fermier în vârstă de 47 de ani din localitatea Dorset, Marea Britanie. Acesta se ocupă de mulți ani cu creșterea bovinelor. Ferma sa adăpostește peste 250 de vaci mulgătoare, scrie Farmer Portal.

Acum 3 ani, în timp ce privea la televizor o emisiune despre Republica Tuva din Siberia, i-a venit o idee care practic i-a împărțit viața în două, până la… și, de la…

În emisiunea cu pricina se povestea despre tradițiile și obiceiurile băștinașilor din Tuva. În special se vorbea despre abilitatea populației locale de a face „samogon” din orice… chiar și din laptele iacilor. Explicație: (Iacul este un mamifer rumegător din Tibet, mai mic decât bivolul, cu corpul masiv, acoperit de păr lung de culoare brună și cu o cocoașă pe ceafă.)

Trei ani i-au trebuit lui Jason Barber pentru a exerimenta și el producția acestui tip de alcool. Într-un final a obținut un produs unic în Marea Britanie, pe care l-a numit „Black Cow” (în traducere: vaca neagră).

Vodka „Black Cow” este produsă după o tehnologie specială de fermentare și filtrare. Sticlele în care se vinde au un design special și sunt dotate cu un tip de capace frumos aurite, totul pentru a accentua exclusivismul băuturii. Este foarte scumpă, dar fermierul nu duce lipsă de cerere.

Potrivit ziarului londonez „Daily Mail”, această vodkă are o aromă ușoară de cremă și este extrem de apreciată de multe vedete din Anglia, motiv pentru care cele mai bune restaurante din Marea Britanie au inclus-o în meniurile lor.

Jason Barber se laudă acum în fața tuturor că a reușit să obțină cea mai pură vodkă produsă exclusiv din lapte de vacă.

Am reușit să aflăm că pe site-ul de vânzări online Amazon.com o sticlă de vodkă „Black Cow” de 75 cl se vinde cu circa 35 de euro. E lesne de înțeles că în unele localuri prețul poate fi dublu și chiar triplu.