Cantitate record de zahăr la Südzucker Moldova

0

În anul 213, compania Südzucker Moldova a produs 99,5 mii tone de zahăr – cea mai mare cantitate de la înfiinţarea sa în anul 2001.

Acest volum de producţie a fost extras din 692,2 mii tone de sfeclă de zahăr, cultivată de pe 16,4 mii ha de plantaţie, subcontractate de Südzucker Moldova pentru recolta anului 2013. Suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr de către agricultori, în baza contractelor încheiate cu compania în anul trecut, s-au păstrat la nivelul anului precedent, însă indicatorii de randament ai materiei prime au crescut simţitor. Astfel, în anul 2013, productivitatea medie a sfeclei de zahăr de pe suprafeţele de materie primă ale Südzucker Moldova a depăşit 40 t/ha, conţinutul de zahăr al rădăcinilor – 17 %, randamentul zahărului – 14 %. În consecinţă, compania Südzucker Moldova a petrecut unul din cele mai lungi, în istoria industriei de sfeclă de zahăr din RM, sezoane de procesare – 100 de zile, relatează Infotag.

Recolta bună de sfeclă de zahăr a fost condiţionată, în linii generale, de condiţiile climaterice favorabile din sezonul agricol trecut. Cu toate acestea, şi în anul trecut, cultivatorii de sfeclă şi producătorii de zahăr au întâmpinat unele dificultăţi. În special, din cauza temperaturilor înalte din a doua jumătate a lunii iulie, în unele zone de cultivare a sfeclei de zahăr, colectarea sfeclei a fost începută deja în luna august – cu o lună mai devreme de termenul planificat, ceea ce a determinat conducerea companiei să ia decizia de pornire anticipată a fabricii din Făleşti, pentru a evita pierderile de materie primă. Ulterior, ca rezultat al faptului că pe teritoriul ţării a căzut o cantitate mare de precipitaţii, funcţionarea acestei fabrici a trebuit să fie suspendată, ceea ce a generat pierderi financiare pentru companie. Cu toate acestea, în cea mai mare parte a timpului campaniei de recoltare a anului 2013, vremea a favorizat păstrarea şi chiar îmbunătăţirea calităţii recoltei de sfeclă de zahăr. În aceste condiţii, departamentul de materie primă a Südzucker Moldova a optimizat procesul de logistică de materiei prime – s-a stabilit un orar fix de furnizare a sfeclei de pe câmpuri la fabrici, a optimizat rezervele de sfeclă pe câmpurile de depozitare, ceea ce a condus la o reducere radicală a pierderilor.

De rând cu condiţiile favorabile climaterice, a fost posibil atingerea unui rezultat record şi datorită implementării în procesul de cultivare a sfeclei de zahăr a unui sistem de conservare a prelucrării terenurilor agricole – tehnologia de economisire „mini-till” se foloseşte pe mai mult de jumătate din plantaţiile de sfeclă de zahăr Südzucker Moldova.

În sezonul agricol 2013, graţie unei productivităţi bune şi preţurilor mai înalte de realizare în raport cu preţurile regionale (mai mult de 700 Lei/tona), sfecla de zahăr a devenit cea mai rentabilă cultură de câmp în RM. În condiţiile unui nivel maximal al costurilor de producţie (max. 20 mii Lei/ha), venitul brut al gospodăriilor agricole de pe 1 ha de plantaţie de sfeclă de zahăr a constituit aproximativ 7-8 mii Lei.

În acelaşi timp, datorită calităţii înalte a materiei prime, reducerii pierderilor de producţie şi majorării eficienţei energetice la fabricile de zahăr Südzucker Moldova, un cost relativ redus al zahărului, a asigurat competitivitatea producţiei companii nu numai pe pieţele UE, unde preţurile la zahăr sunt înalte, dar şi pe pieţele Federaţiei Ruse şi Republicii Belarus. La majorarea competitivităţii zahărului moldovenesc a contribuit, de asemenea, reducerea cotei TVA la acest produs cu 8 %. La momentul actual, preţul mediu al zahărului pe piaţa Republicii Moldova (cca 790 USD/tona) este considerabil mai mic decât cel la nivel regional – în Ucraina şi România (830-840 USD/tona).

Pe parcursul activităţii sale în Republica Moldova, compania Südzucker Moldova SA a investit în producerea de sfeclă de zahăr peste 600 de mln. Lei. În rezultat, cheltuielile de energie ale întreprinderii s-au diminuat cu mai mult de două ori. Calitatea zahărului a crescut esenţial, astfel în anul 2008, ÎM Südzucker Moldova SA a fost certificată conform standardelor internaţionale ISO 9001:2000 şi HACCP. Acţionarul principal al companiei este concernul european Südzucker AG – cel mai mare producător de zahăr din lume. În componenţa acestuia întră fabrici de zahăr amplasate în Germania, Belgia, Bosnia şi Herzegovina, Franţa, Austria, Polonia, România, Ungaria, Cehia şi Slovacia, precum şi rafinării, fabrici de producere a bio-etanolului, pizzei, aditivilor alimentari, concentratelor de fructe şi produselor intermediare.

Actualmente, pe piaţa zahărului din Moldova activează trei operatori: „Magt-Vest” SRL (fabricile din Glodeni şi Donduşeni, capacitatea lor de producţie constituie circa 32% din întreaga capacitate a ramurii), „Moldova-Zahar” SRL (fabrica din Cupcini, 29% din capacitatea totală de producţie) şi ÎM „Südzucker Moldova” SA (fabricile din Drochia şi Făleşti, 39% din capacitatea totală de producţie).

Buruienile – o problemă nu doar pentru Moldova. Americanii nu pot scăpa de ele nici cu erbicidele

0

Fermierii americani sunt puși în fața unei noi probleme, cauzate – conform unor organizații nonguvernamentale din SUA – de utilizarea excesivă a erbicidelor (în special al glifosatului): buruienile rezistente la acestea. Conform unor cercetători, în unele părți din țară buruienile rezistente la glifosat se regăsesc în majoritatea terenurilor pe care se cultivă boabe de soia și porumb – 90% dintre ele fiind modificate genetic. 

Multe grupuri și persoane asociază proliferarea culturilor transgenice și utilizarea într-un grad fără precedent a erbicidelor pe baza de glifosat cu apariția buruienilor rezistente la aceasta. Un studiu publicat acum circa un an de compania de cercetare Stratus din SUA, rapoartele privind „buruienile rezistente la glifosat” au crescut cu 34% în doar un singur an.

Industria producătoare de semințe transgenice, rezistente la glifosat, nu își asumă responsabilitatea pentru această problemă, susținând că buruienile rezistente la glifosat au fost prezente în natură încă dinaintea lansării primelor semințe de acest fel, în 1996. Conform unui reprezentant USDA, fenomenul rezistenței la erbicide este prezent de decenii – plantele dezvoltă rezistență în timp, prin selecție naturală la orice sistem de erbicide.

Reprezentantul ONG-ului local Anti-GMO Center for Food Safety, este de părere însă că fenomenul dezvoltării rezistenței la erbicide a fost accelerat serios de proliferarea semințelor rezistente transgenice. Un studiu publicat de Pioneer, subsidiara producătorului de semințe GMO DuPont, pare să confirme această idee: glifosatul a fost folosit de două decenii în momentul lansării semințelor GMO rezistente la el, iar problema cu buruienile rezistente a apărut în urma utilizării repetate a glifosatului în același sezon pe aceeași suprafață agricolă, timp de mai mulți ani de zile.

Conform USDA, problema nu este cauzată de semințele GMO, ci mai degrabă de practicile alese de fermieri, care au adoptat într-o mare măsură sistemul de erbicide și semințe vândute de companiile de biotehnologie. Aceștia s-au bazat într-o prea mare măsură pe aceste sisteme, uneori chiar abuzând de ele, negăsind nici o alternativă.

Apariția superburuienilor este un cerc vicios, susține Dr. Charles Benbrook, expert în politica aplicării pesticidelor. Apariția buruienilor rezistente la erbicide duce la creșterea utilizării acestora de către fermieri, chiar și cu 25% anual. Conform unor experți americani, autorizarea unor semințe rezistente la mai multe erbicide va crește gradul de utilizare a acestora cu cel puțin 50%.

Sursa: Agrobroker.ro

Cum a ajuns un lup să îngrijească de turma unui cioban polonez

0

Întâmplare interesantă în regiunea Podlasia din estul Poloniei. Un cioban a adăpostit la stâna sa un cățel, care mai apoi s-a adeverit a fi un lup în toată legea.

Polonezul Zbigniew Pezhik, în vârstă de 50 de ani, a avut parte de o experiență ieșită din comun. Acum ceva timp în urmă, a găsit pe deal un cățel drăguț, de rasă necunoscută, pe care l-a luat la stâna sa. Bărbatul s-a gândit că atunci când „câinele” va crește mare o să-l ajute la păscutul oilor, scrie farmerportal.ru.

„Am luat un cățeluș fără adăpost, crezând că mă va ajuta să am grijă de oi. Nu știam din ce rasă e, dar m-am gândit că posibil ar fi un câine ciobănesc. Când a crescut însă mare și a început să urle în timpul nopții mi-am dat seama că nu mai este el nici un fel de câine ciobănesc, dar un lup adevărat!”, povestește bărbatul.

Pentru că nu știa ce să facă și cum să procedeze, ciobanul a chemat la stâna sa poliția. Astfel, lupul a ajuns la un adăpost pentru animale, după care dus în pădure și eliberat. 

Nouă nu ne rămâne decât să ne minunăm de educația „câinelui” – lup: până când nu a ieșit totul la suprafață, acesta și-a îndeplinit conștiincios atribuțiile de păstor și nici o oaie din turma lui Zbigniew nu a avut de suferit.

De ce au nevoie de arici fermierii care practică agricultura ecologică

0

Puțini sunt cei care știu că aricii sunt sanitari naturali de neînlocuit pe lângă fermele și grădinile particulare. În meniul acestora intră o mulțime de insecte și dăunători care anual le aduc pagube însemnate proprietarilor.

Încă din antichitate este considerat un semn bun dacă o familie de arici se stabilește pe lângă fermă. Și nu numai pentru că se zice că servește ca un talisman aducător de noroc. Acest animal insectivor reprezintă pentru fermieri o adevărată bijuterie. Asta deoarece meniul său include foarte mulți dăunători. Cărăbuși, greieri, gândaci de la sol, larve de țânțari, viermi care atacă plantele, melci, omizi, acești dăunători formează cea mai mare parte a raționului lor alimentar. În total, aricii folosesc în alimentație aproximativ 250 de specii de insecte.

Este de remarcat că aricii, din cauza sensibilității lor scăzute la otrăvuri, pot mânca chiar și insecte otrăvitoare, care nu sunt atinse de nimeni altcineva. Încă în meniul lor mai intră șerpi, broaște, rozătoare. Deși aricii nu sunt într-atât de agili pentru a prinde șoareci, știu însă foarte bine cum să le găsească cuiburile și să le distrugă. Prin natura lor, masculii sunt extrem de egoiști și își apără cu încăpățânare teritoriul. Excepție fac doar pentru femele, atunci când sunt în perioada de împerechere.

Fermierii știutori i-au considerat dintotdeauna buni vecini, i-au hrănit la distanță și în niciun caz n-au îndrăznit să-i ucidă. Aricii iubesc să se stabilească în jurul fermelor. Slăbiciunea lor este laptele. Au un simț ascuțit și atunci când vine vremea mulsului se ascund prin colțuri în așteptarea că pe podea s-ar putea vărsa câteva picături de lapte.

Fermierii care vor să dezvolte afaceri eco ar trebui să se gândească în serios la arici. Pentru a-i atrage, este necesar de creat condiții de viață adecvate. În grădină ar trebui de păstrat un loc în care niciodată să nu se facă lucrări agricole, iar solul să nu fie prelucrat. Cel mai bine ar fi ca acest spațiu să reprezinte o bandă verde în jurul (sau în fundul) grădinii ocupată de garduri vii. În aceste locuri izolate femela poate găsi un loc liniștit, unde să-și facă cuib și să crească puii. Este foarte important de știu că, dacă, din neatenție, atingeți sau stricați cuibul, femela nu se mai întoarce niciodată înapoi, iar puii sunt sortiți pieirii.

Aricii au nevoie, de asemenea, de condiții pentru iernat. Se are în vedere că locul unde își au cuibul nu trebuie lăsat în bătaia ninsorilor și a vântului. În acest scop le puteți face o doseală improvizată din niște crengi, lemne, strujeni sau frunzele copacilor. Important este să nu le stricați adăpostul lor natural.

Ca orice animal care iarna hibernează, aricii trebuie să acumuleze din timp un strat frumos de grăsime. Ar fi bine ca toamna (octombrie, noiembrie) să le aruncați câte ceva de mâncare la distanță, nuci, cereale, fructe, etc.

Federaţia Fermierilor propune o lege care i-ar avantaja foarte mult pe agricultori. Tu ce crezi?

0

Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova propune adoptarea unei legi prin care în fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli să se aloce anual 1,5% din PIB. Din mijloacele respective 50% ar urma să fie repartizate gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi încă 50% altor întreprinderi agricole, prin plăţi directe a câte 400 lei pentru un hectar de teren agricol prelucrat, transmite IPN. 

Preşedintele federaţiei, Valeriu Cosarciuc, a menţionat, într-o emisiune la Radio Moldova, că anul 2014, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU, a fost declarat „Anul internaţional al fermelor de familie”. „Aceste ferme contribuie mult la dezvoltarea agriculturii, aprovizionează populaţia cu principalele produse agroalimentare, creează locuri de muncă şi păstrează biodiversitatea. Totodată, asigură egalitatea de şanse, în aceste ferme lucrează atât bărbaţi, cât şi femei”, a spus Valeriu Cosarciuc. Preşedintele federaţiei s-a pronunţat şi pentru majorarea cu 30% a subvenţiilor pentru tinerii fermieri.

Analistul economic Viorel Chivriga a spus că statul trebuie să susţină gospodăriile agricole mici. Mai ales, că unele dintre ele sunt performante. Nu este normal când acestea beneficiază doar de 20% din suma alocată din buget în fondul pentru subvenţionarea producătorilor agricoli.

Gheorghe Malcoci , conducătorul unei gospodării ţărăneşti din satul Horeşti, raionul Ialoveni, a spus că nu este uşor să menţii o afacere de familie în agricultură. „Anul trecut am câştigat puţin din terenul cu vii. Preţurile la cereale sunt mici, am încercat să cultivăm şi flori. Dar oamenii mai mult dau pe mâncare decât pe flori. Şi totuşi suntem optimişti. Am trei copii, toţi au rămas acasă, lucrăm împreună”, a spus agricultorul.

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că, venind dintr-o societate cu ambiţii de gigantomanie, e greu să admiţi că o gospodărie mică poate fi performantă. Dar asemenea exemple în Moldova există şi atitudinea se schimbă.

Nu doar în contextul Anului internaţional al fermelor de familie, dar şi a semnării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE, urmează să se lucreze mult pentru a spori capacităţile gospodăriilor mici, ca ele să poată accesa fonduri şi să preia experienţa europeană, a subliniat oficialul.

Potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Fermierilor, în Moldova în sectorul agricol activează 436,3 mii persoane, ceea ce alcătuieşte o treime din totalul persoanelor ocupate. Gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi alte entităţi formate în baza relaţiilor familiale alcătuiesc 70% din totalul întreprinderilor agricole active.

Folosește platforma de comentarii de mai jos și spune-ne ce părere ai despre această inițiativă legislativă. Opinia ta contează pentru noi!

Europa este continentul care va suferi cele mai severe secete în următorii ani

0

Încălzirea globală şi creşterea populaţiei vor cauza în Europa o mărire cu 80% a perioadelor de secetă până în anul 2100, potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană, informează Daily Mail. 

Europa este continentul care va suferi cele mai severe secete în următoarele decenii din cauza încălzirii globale şi a creşterii consumului de apă, avertizează oamenii de ştiinţă.

Până la sfârşitul acestui secol, sudul Europei, în special, se va confrunta cu o creştere cu 80% a perioadelor de secetă faţă de perioada actuală.

Un studiu realizat recent de Comisia Europeană prevede că diminuarea rezervelor de apă va fi agravată de creşterea populaţiei şi de creşterea consumului de apă.

Seceta poate avea un impact economic şi social foarte sever şi, potrivit estimărilor, acest fenomen a cauzat doar în ultimele trei decenii pierderi de 100 miliarde de euro la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană.

Oamenii de ştiinţă au folosit modelarea computerizată pentru a previziona zonele din Europa care vor fi cel mai grav afectate de creşterea temperaturilor şi a consumului de apă.

Cercetătorii au utilizat aceste proiecţii meteorologice pentru a alcătui un model hidrologic al tuturor bazinelor riverane din Europa, ce copiază distribuţia actualelor lacuri şi cursuri de apă. Ei au descoperit astfel că anumite zone din sudul Europei vor fi cele mai afectate.

Izvoarele şi cotele minime ale râurilor europene ar putea să scadă cu până la 40%, iar durata perioadelor de secetă ar putea să crească cu 80% în Peninsula Iberică, în sudul Franţei, în Italia şi în Balcani.

Studiul, publicat în revista Hydrology and Earth System Sciences, a evidenţiat totodată faptul că temperatura medie globală va creşte cu până la 3,4 grade Celsius până în anul 2100.

Via Economica.net

Se caută investitori pentru construcția și operarea Centrului agroalimentar Chișinău

0

Ministerul Agriculturii lansează concursul de identificare a potențialilor co-investitori și parteneri pentru dezvoltarea și implementarea proiectului de construcție a Centrului agroalimentar Chișinău. 

Elaborarea propunerii se va realiza în baza caietului de sarcini și va include obligatoriu:

– Proiectul de construcție și operare a Centrului agroalimentar Chișinău elaborat pe baza principiului cost-beneficiu și cost-eficiență;
– Planul de afaceri privind operarea și dezvoltarea Centrului agroalimentar Chișinău pe termen mediu și lung;
– Notificarea din partea unei Bănci comerciale europene privind capacitatea financiară a investitorului;
– Documentele confirmative privind experiența implementării și a gestionării unor proiecte similare la nivel internațional.

Termenul limită de depunere a dosarelor este 31 ianuarie 2014, orele 17.00.

După finalizarea procesului de evaluare a propunerilor, investitorul (co-finanțatorul) va semna un Memorandum de Intenție cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu notificarea ulterioară a Băncii Europene pentru Investiții.

Caietul de Sarcini se acordă la solicitare scrisă. Detalii la numărul de telefon +373 22 210 073.

Transnistria anunță noi măsuri la vamă

0

În anul 2014, în regiunea transnistreană vor putea fi introduse fără achitarea taxelor nu mai mult de 10 kilograme de carne şi produse din carne. Această normă inclusă în tarifele vamale ale autorităţilor separatiste pentru anii 2014-2016 se referă doar la persoanele fizice şi întreprinderile ce activează mai puţin de un an. 

Potrivit unui comunicat al structurilor vamale din autoproclamata rmn, conform unei dispoziţii a liderului separatist Evgheni Şevciuk, persoanele fizice vor putea introduce pe teritoriul regiunii transnistrene, fără achitarea taxelor, nu mai mult de zece kilograme de carne şi produse din carne.

Modificările respective au scopul să „intensifice controlul asupra importului mărfurilor cu acciz, printre care figurează carnea şi produsele din carne”, se arată în comunicatul citat de Moldpres.

Totodată, dacă persoana fizică va introduce pe teritoriul regiunii carne proaspătă sau răcită în cantitate mai mare de 10 kilograme, atunci va plăti o taxă vamală doar pe acea parte de producţie care depăşeşte norma prevăzută. În acelaşi timp, în autoproclamata rmn este interzis de adus mai mult de zece kilograme de carne îngheţată.

De asemenea, introducerea în regiunea transnistreană a mărfurilor cu acciz, printre care carne şi produse din carne, este interzisă persoanelor juridice care funcţionează mai puţin de un an, cu excepţia acelor organizaţii care sunt luate la evidenţa structurilor vamale separatiste în calitate de participanţi ai activităţii ce presupune relaţii economice externe.

Se încheie sezonul de vânătoare la iepuri, fazani şi alte specii

0

Astăzi şi mâine sunt ultimele zile când se mai poate vâna. Pe 12 ianuarie, se încheie sezonul de vânătoare 2013-2014 la iepuri, raţe, găinuşe de baltă, gâşte migratoare şi fazani. Până în aprilie, vor mai putea fi vânate doar vulpile. 

Preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor, Oleg Ciocoi, a declarat pentru IPN că numărul de iepuri a scăzut şi a fost greu de vânat din cauza lipsei de zăpadă. În schimb, s-au vânat bine fazanii.

Potrivit datelor preliminare, pe parcursul sezonului au fost întocmite peste 700 de procese-verbale pentru braconaj şi încălcarea regulilor de vânătoare, fiind ridicate peste 60 de arme. Oleg Ciocoi a spus că au fost aplicate şi amenzi doar că, în opinia sa, acestea sunt simbolice. Pentru vânatul de iepuri, în lipsa carnetului de vânător şi a autorizaţiei de vânat, se aplică o amendă de 1000 de lei, indiferent de numărul de animale omorâte.

Referindu-se la vânatul de mistreţi, Oleg Ciocoi a spus că autorizaţia necesară este scumpă, 2500 de lei, plus 500 de lei pentru intrarea în pădure. „Vânătorii achită aceşti bani, dar se poate întâmpla să nu vâneze niciun mistreţ. Agenţia Moldsilva face business pe seama vânătorilor”, a declarat preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor. Oleg Ciocoi a precizat că peste hotare autorizaţia de vânat mistreţi costă 2-3 euro.

Vânătoarea la vulpi va dura până pe 27 aprilie.