Tiraspolul a introdus taxe sezoniere la exportul de floarea-soarelui, rapiţă şi soia. Cât va trebui să scotă din buzunar un producător

0

În regiunea transnistreană a fost introdusă o taxă sezonieră la exportul de floarea-soarelui, rapiţă şi soia. Un decret în acest sens a semnat de liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. 

Documentul are scopul „să aprovizioneze cu materie primă producătorii autohtoni din sectorul industriei prelucrătoare a culturilor oleaginoase şi să asigure piaţa internă cu producţie de ulei autohtonă”, precizează moldpres.

Impozitul va constitui 5% din costul vamal al încărcăturii, care nu va fi mai mic de 10 euro pentru o tonă. Decizia va fi valabilă pe o perioadă de patru luni.

În anul curent, recolta de rapiţă în regiunea transnistreană a fost mult mai mare faţă de anul trecut, graţie condiţiilor meteorologice favorabile, constituind 20 de chintale la hectar. Recoltarea culturilor de floarea-soarelui şi soia în stînga Nistrului abia a început.

În 2012, după o pauză de opt ani, şi-a reluat activitatea fabrica extragere a uleiului din Bender – singura întreprindere mare din regiunea transnistreană specializată în prelucrarea culturilor oleaginoase.

 

 

Afacere cu creşterea Nurcilor. Ce trebuie să ştim despre îngrijirea animăluţelor

0

Nurca este un animal sălbatic aparţânand familiei Mustelidae, care este crescut în captivitate, în special pentru producţia de blănuri. Primii pui de nurcă născuţi în captivitate au fost obţinuţi în 1936, în Statele Unite. În libertate, se întţlnesc două subspecii de nurcă: – nurca americană (Mustela vison) sau vizonul; – nurca europeană (Mustela lutreola).

În captivitatea, se creşte, în special, nurca americană. Extinderea creşterii nurcilor se datorează adaptabilităţii animalelor la condiţiile de mediu oferite de crescător şi calităţilor deosebite ale blănurilor.

Aspectul exterior şi dimensiunile

Nurca este un animăluţ de talie mică. Capul mic şi lat, cu fruntea tesită este prevăzut cu urechi mici, rotunjite. Botul este lat. Buza superioară, anterior şi toată buza inferioară sunt de culoare albă. Corpul este alungit, cu picioare scurte. Degetele de la nivelul membrelor posterioare sunt unite printr-o membrană interdigitală, acoperită cu păr, ceea ce îl face un bun înotător. Nurca prezintă glande perianale. Blana lor este deasă, lucioasă, uşor aspră. În urma creşterii în captivitate din nurca salbatică, ce prezintă varietatea de culoare maro închis, au apărut în mod spontan mai multe mutaţii care s-au stabilizat ca varietăţi de culoare.

Se cunosc 27 varietăţi de culoare dintre care 19 sunt determinate de gene recesive şi 8 de gene dominante. Astăzi, se întâlnesc o gamă largă de culori, ca: negru, maro, gri, albastru, violet, alb. Blana este mai închisă în partea dorsală a corpului, mai ales pe ceafa şi către membrele din spate. Faţa ventrală a corpului are o nuanţă mai deschisă, sur-cafenie. Pe gât, caracteristic, se poate sesiza o pată mică, galbenă sau albicioasă.

Lungimea corpului variază între 28-45 cm, iar cea a cozii este de 11-18 cm. Masa corporală este de 1-5 kg la mascul şi de 0,5-1 kg la femelă.

Află aici despre Creșterea nurcilor pentru blană. Norme de întreținere.

Comportamentul

Nurcile sunt mamifere carnivore semiacvatice. Nurcile sunt animale extrem de sensibile la stres, femelele putând avorta spontan, în aceste circumstanţe. Nurca duce o viaţă monogamă, săpându-şi galerii pe malul apelor. Înoată şi se scufundă bine. Este un vânător crunt, chiar dacă agresorul este mai puternic. Este un animal carnivor, hrănindu-se cu peşte, insecte, mormoloci de broască, şoareci.

Habitatul

Nutria este raspandită în cea mai mare parte a Nordului Europei, precum şi în aproape toată America (nurca americană), Asia de Nord-Vest, Caucaz şi Siberia de Vest. În Moldova, se întâlneşte în regiunea cursului inferior al Nistrului. În sălbăticie, nutria traieşte, de obicei, în scorburi de copaci, în vizuini sau în galerii.

Creşterea nurcilor

Nurcile crescute în captivitate, în crescătorii, trebuie să beneficieze de anumite condiţii de viaţă. Toată crescătoria trebuie să fie betonată şi prevazută cu un sistem de canalizare. Cuştiile individuale montate pe un cadru metalic, fiecare la un metru înălţime de la platforma de beton sunt acoperite cu o copertină. Cuştile prezintă o dimensiune standard (Lxlxh = 100x36x31 cm). La unul dintre capetele cuştii se amenajează un cuib ce comunică cu padocul printr-un orificiu circular. Cuştile sunt formate din plasă de sârmă. În partea opusă cuibului este prezentă o adăpătoare din aluminiu pentru consum. Întreaga crescătorie este împrejmuită de un gard din plasă, cu o înălţime de 2 metri, 30 de centimetri intrând în beton.

Hrănirea

Alimentaţia nurcilor este alcatuită în proporţie de 60-80% din furaje de origine animală şi restul din furaje de origine vegetală. Furajele de origine animală sunt reprezentate de confiscate de abator, organe (de ovine şi taurine), peşte, lapte şi derivaţi din lapte, ouă, pui în vârsta de o zi, confiscate de păsări de la abator. Acest sortiment se toacă mărunt (circa 5 mm). Furajele de origine vegetală sunt reprezentate de pâine neagră (bogată în complex B), roşii, cartofi fierţi, frunze de salată, de spanac tocate mărunt (circa 1 mm). În hrana nurcilor se vor întroduce, de asemenea, minerale, sare fosfocalcică şi cărbune de lemn. Toate aceste alimente se amestecă în malaxoare speciale şi se administrează circa 300 g/zi/nurca adultă. Nu se pregăteşte hrana decât pentru ziua respectivă. În timpul sezonului rece, hrana se administrează în timpul prânzului, iar în sezonul cald, la sfârşitul zilei.

Citește și despre Creșterea castorilor în fermă. Blana lor se vinde cu 5-6 mii de euro.

Viaţa reproducătoare

  1. nurcile se reproduc o singură dată pe an, între 5-25 martie. Raportul de sexe este 1:3;
  2. în perioada de călduri, maturarea ovulului se face în 2-3 serii, la un interval de 6-8 luni;
  3. ovulaţia este provocată de actul sexual şi are loc la 48 de ore după împerechere;
  4. în urma fecundării, începe diviziunea celulară ducând la apariţia zigotului. Acesta coboară în uter, dar nu se implantează, hrănindu-se prin difuziune şi osmoza cu embriotrop (lapte uterin);
  5. nu se formează placenta ca la restul mamiferelor;
  6. dacă se folosesc doi masculi se obţin semifraţi sau semisurori (fraţi vitregi), dar de obicei, se foloseşte acelaşi mascul;
  7. gestaţia durează între 38-78 de zile, cu o medie de 52 de zile;
  8. fătarea se desfăşoară eutocic (fără probleme), în cuibul de fătare, femela dând naştere, în medie, la 4-6 pui (cu o lungime de 5-7 cm şi o greutate de circa 7-9 grame). Puii prezintă canalul auditiv înfundat, sunt lipsiţi de păr, iar ochii sunt lipiţi, deschizându-se în jurul vârstei de 30 de zile. La 50 de zile, părul de vară este complet dezvoltat;
  9. înţărcarea se realizează la 50-60 de zile (circa 2 luni), hrănirea suplimentară a puilor făcându-se după primele 3 săptămâni de viaţă cu un amestec format din ficat şi splină de vită şi ouă fierte.

Sursa: Gazetadeagricultura.info

Un fermier din Rezina scoate profit din cultivarea căpşunilor. Ce la motivat să iniţieze afacerea

0

Plantaţia de căpşuni a SRL „Rivar Comerţ” din s. Pecişte, Rezina a fost săptămâna trecută subiectul unui seminar organizat de filiala ACSA Rezina cu genericul „Înfiinţarea şi întreţinerea plantaţiei de căpşuni”.

Plantaţia dată ocupă 1 hectar, situat în imediata apropiere a râuleţului Cogâlnic, apa căruia se foloseşte pentru irigare şi a fost înfiinţată în anul curent. Lotul este plantat cu soiuri remondante franceze „Charlotte” şi „Sanandreas”.

Cunoştinţele sunt baza oricărei afaceri

Partea teoretică a seminarului, organizat pentru consultanţii locali ACSA şi întreprinzătorii care doresc să facă din creşterea căpşunilor o afacere de succes, a început în Casa de cultură din Pecişte. Tudor Gore, directorul filialei ACSA Rezina le-a povestit celor circa 30 de participanţi despre importanţa pomuşoarelor, inclusiv a căpşunelor, în alimentaţia umană, despre soiurile sezoniere şi remontante de căpşuni omologate în Republica Moldova, particularităţile înfiinţării şi exploatării unei plantaţii de căpşuni, componentele unei atare afaceri etc.

Priorităţile soiurilor remontante faţă de cele sezoniere, după cum a accentuat Tudor Gore, este că acestea înfloresc de mai multe ori pe vară şi rodesc aproximativ 6 luni, în perioada mai-octombrie, roada totală ajungând până la 25 de tone la hectar. Dar la începutul afacerii, a menţionat dumnealui, este foarte important de studiat bine piaţa de desfacere, posibilităţile şi capacităţile de păstrare a producţiei (subsoluri, frigidere), calităţile terenului destinat pentru această cultură, existenţa forţei de muncă etc. Terenul, potrivit lui T.Gore, trebuie să aibă o textură mijlocie, să fie bogat în humus, slab acid, curat de buruieni, cu o înclinaţie minimală, de dorit spre soare, aproape de o sursă permanentă de apă (râu, lac).

Vorbind despre bolile şi dăunătorii căpşunului, T.Gore a menţionat modalităţile de combatere a acestora şi preparatele care se găsesc pe piaţa din R. Moldova.

Cu o deosebită atenţie participanţii la seminar au ascultat capitolul dedicat metodei progresive de plantare a căpşunului pe biloane şi mulcire acoperite cu folie neagră. Prin această metodă, după o schemă anumită, solul se „râureşte”, adică se fac nişte ridicături pe care se instalează sistemul de irigare prin picurare şi se acoperă cu paie, peste care se aşterne o peliculă de culoare neagră, care în două rânduri, la distanţa de 25 cm este perforată. În aceste găuri plantele de căpşun se sădesc cu ajutorul unui cultivator (chitonog). Paiele şi pelicula au menirea de a împiedica creşterea buruienilor, a păstra umezeala în sol, dar şi de a proteja fructele de impurificare.

Proprietarul şi calculele lui

Partea practică a seminarului s-a desfăşurat la lotul demonstrativ – plantaţia de căpşuni a SRL „Rivar-Comerţ”. Lotul este îngrijit de Valeriu Rusu, unul din fondatorii gospodăriei. Valeriu este originar din Pecişte, are studii în domeniul agriculturii, ramură în care şi activează timp de 13 ani. Gospodăria „Rivar-Comerţ” este specializată în producerea, prelucrarea şi comercializarea producţiei agricole.

Valeriu Rusu a remarcat, că factorii care l-au determinat să iniţieze afacerea cu căpşuni sunt: condiţiile relativ simple şi ieftine de creare a plantaţiei, termenul relativ scurt de recuperare a investiţiilor, lipsa concurenţilor în regiune, veniturile posibile. Dumnealui a mai spus că, potrivit calculelor, va reuşi să îngrijească plantaţia şi să strângă roada cu ajutorul a 5 salariaţi.

Valeriu Rusu a povestit detaliat despre toate operaţiile de organizare a plantaţiei, succesiunea lucrărilor. Dânsul a subliniat că a investit circa jumătate de milion de lei în această plantaţie, dar speră să scoată cam 700 mii de lei, deşi nu întotdeauna socoteala de acasă coincide cu cea de la târg.

O informaţie mai detaliată despre metodele de combatere a bolilor şi dăunătorilor căpşunului şi preparatele utilizate în acest scop a făcut Parascovia Sava, şefa laboratorului de plante bacifere (pomuşoare) al Institutului Naţional de Pomicultură, doctor în ştiinţe biologice. Dumneaei a informat participanţii la seminar şi despre metodele de certificare a materialului săditor şi producţiei bacifere.

Despre cheltuieli şi perspective

La finele seminarului participanţii au ajuns la concluzia că, în raioanele Rezina şi Şoldăneşti, ar fi bine să fie fondate mai multe plantaţii de căpşuni şi în realizarea acestei sarcini un rol deosebit trebuie să-l joace consultanţii locali ACSA. Plantaţia se înfiinţează pentru 3 ani. Cele mai mari cheltuieli se fac în primul an. În continuare cheltuielile ţin doar de îngrijirea plantaţiei, irigare, culesul, păstrarea şi comercializarea roadei. Desigur, cultivarea căpşunului, ca şi oricare altă afacere, necesită o bună organizare, cunoştinţe şi responsabilitate, s-a accentuat în cadrul seminarului.

Un articol de Ion Perciun

Sursa: cuvintul.md

Ucraina vrea să reia activitatea agricolă pe suprafeţele afectate de explozia de la Cernobîl

0

Decizia a fost luată după ce populaţia de copaci de pe fostele suprafeţe agricole din zona centralei nucleare s-a extins, indicând scăderea nivelului de radiaţii.

Fermierii ucraineni vor să cultive porumb, grâu, orz, ovăz şi floarea-soarelui, scrie ziarul bursa. Prima recoltă va avea loc peste doi ani, însă producătorii din ţara vecină s-au declarat optimişti cu privire la performanţe. Acum autorităţile de la Kiev caută investitori dispuşi să reintroducă aceste terenuri în circuitul agricol.

Potrivit autorităţilor ucrainene, mostre din produse agricole cultivate în apropierea centralei (n.r coacăze) au fost trimise pentru testare în laboratoare din Germania, iar rezultatul a confirmat că acestea sunt sigure pentru consumului uman. Şi pentru viitoarele culturi nivelul de radiaţii va fi măsurat de experţii unor laboratoare din străinatate.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc acum 25 de ani. De atunci, întrega zonă a fost evacuată şi radiaţiile au împiedicat orice activitate umană pentru decenii.

 

 

În prima jumătate a anului 2013 producţia de vin în Moldova a crescut cu 11%

0

În Moldova, în I jumătate a anului 2013, a fost produs vin în sumă totală de 980,1 milioane de lei sau cu 10,8% mai mult față de aceeași perioadă din 2012.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în același timp, veniturile din vînzările acestuia, în ianuarie-iunie 2013, au constituit 1 mld. 250,8 milioane de lei, notează TV7. 

Costul total al vinului livrat în I semestru al anului 2013 pe piața internă și externă a constituit 1 miliard 134,8 milioane de lei, inclusiv la export au fost vîndute produse de 908,6 mil. lei.

Potrivit BNS, în ianuarie-iunie 2013 în Moldova au fost produse băuturi alcoolice distilate în valoare de 480,4 milioane de lei sau cu 22,7% mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut.

Veniturile din vînzările lor, în I semestru al anului 2013, a totalizat 534,7 milioane de lei. Costul total al băuturilor alcoolice distilate, livrate pe piața internă și externă, în ianuarie-iunie a acestui an, a fost de 447,7 milioane de lei, inclusiv exportul lor a însumat 371,2 mil. lei.

 

 

Sfaturi utile: Ce trebuie să ştiţi pentru semănarea corectă a cerealelor de toamnă

0

În mod normal, grâul trebuie să vegeteze în toamnă 40-50 de zile la temperaturi medii zilnice mai mari de 5 grade Celsius, astfel ca până la intrarea în iarnă să acumuleze 450-550 de grade termice pozitive. Asemenea situaţii se înregistrează în toate zonele ţării în perioada 1 octombrie – 30 noiembrie.

În măsura în care prognozele meteorologice ar fi mai aproape de realitate, s-ar putea stabili cu mai multă precizie epoca optimă de semănat în funcţie de data când se instalează iarna.

Experienţe de lungi durată au stabilit ca optimă, pentru nordul ţării, perioada cuprinsă între 20 septembrie şi 5 octombrie, dar, în funcţie de evoluţia vremii, se poate începe semănatul cu 6-7 zile mai devreme sau mai târziu. În zonele din centrul şi din sudul ţării, semănatul începe cu 5-10 zile mai târziu.

De regulă, semănatul începe când temperatura aerului este de 13-15′C şi trebuie să se termine când ajunge la 8-9′C. Respectarea epocii optime de semănat contribuie cu 40-50% şi uneori chiar cu 70% la realizarea nivelului producţiei. Semănat în epoca optimă, grâul trebuie să aibă la intrarea în iarnă 3-4 frunze şi 1-2 fraţi, iar orzul 4-5 frunze şi 2-3 fraţi pentru a rezista la rigorile iernii.

Vezi aici 5 recomandări de bază la semănatul culturilor de toamnă în condiții de secetă.

În condiţii normale, răsărirea cerealelor are loc în 8-10 zile şi în primul rând se dezvoltă sistemul radicular prin creşterea celor 3-5 rădăcini embrionare, care au rolul hotărâtor în nutriţia plantelor până la desprimăvărare.

La 10-12 zile de la răsărire în faza de 3 frunze, încetează creşterea în lungime a tulpinii şi se formează nodul de înfrăţire la 2-3 cm sub nivelul solului, unde temperatura este mai mare cu 6-8′C.

În următoarele 2-3 zile, din nodul de înfrăţire pornesc fraţii. Tot din nodul de înfrăţire pornesc rădăcinile coronare (adventive), odată cu apariţia celei de-a treia frunze, şi acestea cresc, în perioada de toamnă, până la lungimea de 5-10 cm. Lor le revine rolul principal în nutriţia plantelor în perioada creşterii intensive a acestora.

Se recomandă fertilizarea cu îngrăşăminte complexe NPK 12:52:0 sau 11:46:0 etc., în cantitate de 100-150 kg/ha. Prin aceasta se asigură necesarul de fosfor şi o parte din azotul necesar pornirii în vegetaţie.

Restul de azot (200-250 kg/ha azotat de amoniu) se aplică în primăvară. Cu o zi înainte sau în ziua semănatului, se pregăteşte patul germinativ cu combinatorul special. Această lucrare este esenţială pentru reuşita semănatului de calitate.

La semănat sămânţa folosită trebuie să fie din recolta anului respectiv, să fie certificată şi tratată. Sămânţa trebuie să aibă puritatea şi germinaţia cea mai mare şi trebuie tratată cu produsele: DIVIDEND 030FS, DIVIDEND STAR 036 FS, GAUCHO 70WS, SIGNAL, în doză recomandată.

Citește și despre Semănatul rapiței de toamnă – top 7 cele mai frecvente greșeli.

Se execută semănatul orzului şi al grâului de toamnă concomitent cu fertilizarea de pornire cu îngrăşăminte complexe, precum amofosul sau nitroamofosca.

Densitatea de semănat a orzului de 450-500 şi a grâului de 450-550 boabe germinabile/metru pătrat, iar adâncimea de semănat 2-3cm la orz şi 4-6 cm la grâu. Se vor folosi loturi de seminţe cu masa a 1000 de boabe cât mai mare. Cantitatea de seminţe necesară este la orz de 160-200 şi la grâu de 200-220 kg/ha.

Semănatul să se efectueze în parcele mari, comasate şi să se asigure „poteci” pe care să se deplaseze agregatele de fertilizare şi de tratamente fitosanitare.

În toamna anului 2013, solul are umiditatea optimă. În perimetrele irigate, în situaţia în care toamna este secetoasă şi nu se poate realiza pregătirea terenului, se va aplica, în prealabil, o udare cu 300-400 metri cubi de apă la hectar.

Dacă terenul a fost pregătit din vară şi s-a putut însămânţa, însă se menţine seceta în toamnă, se va aplica o udare de răsărire cu aceeaşi normă de apă.

Află aici despre Cum influențează temperatura și umiditatea solului semănatul și eficiența îngrășămintelor.

Pentru a putea respecta epoca optimă de semănat, este necesar, în primul rând, să avem terenul bine pregătit din timp, să avem sămânţa şi utilajele necesare pentru ca lucrarea de semănat să se încheie în maxim 10-15 zile.

Respectarea tehnologiei de cultură face din culturile de toamnă culturi profitabile.

Ştiaţi că:

  • întârzierea semănatului grâului de toamnă peste perioada optimă reduce recolta viitoare cu 30-50 kg/ha pentru fiecare zi din cursul lunii octombrie şi cu 60-100 kg/ha pentru fiecare zi din cursul lunii noiembrie;
  • culturile de grâu semănate târziu au rezistenţă scăzută la iernare, dar şi la secetă, din cauza neparcurgerii de către plantă a procesului de călire;
  • tratarea seminţelor înainte de semănat împotriva bolilor şi a dăunătorilor este cel mai ieftin şi eficient tratament, dar şi cel mai puţin poluant, deoarece se folosesc cantităţi mici de substanţe;
  • monocultura de grâu, respectiv, cultivarea de grâu după grâu mai mult de un an are efect deprimant asupra producţiilor viitoare, deoarece terenul se îmburuienează puternic, bolile şi dăunătorii specifici se înmulţesc, iar în sol se acumulează o floră bacteriană specifică, care, prin produsele ei vitale, dăunează dezvoltării rădăcinilor plantei de grâu.
  • Important este ca răsărirea să aibă loc în timp scurt şi cât mai uniform. Realizarea însămânţării în epoca optimă diminuează la maximum riscurile la culturile de toamnă.

Un articol de Andrei Gumovschi

Sursa: gazetadesud.md

METEO: Vreme instabilă şi rece. Ce maxime vor arăta termometrele în următoarele zile

0

Săptămâna începe cu vreme mohorâtă și instabilă. În următoarele zile, mercurul din termometre va continua să coboare.

În acest an, toamna și-a intrat în drepturi mai devreme decât ne-am fi așteptat. Astăzi cerul este mai mult noros și local, în special în nordul și centrul țării vor cădea averse. Maxima zilei va oscila între +18…+20 de grade Celsius. Nopțile devin mai reci și vom avea +11 grade. Presiunea atmosferică va fi scăzută, iar vântul va sufla mai intens, în rafale de până la 12 m/s.

Marți vremea se menține la fel de răcoroasă. Cerul va fi variabil, iar soarele își va face și el loc printre norii denși. Maxima zilei va fi de +20 de grade Celsius, iar noaptea se vor atesta +11 grade. Presiunea atmosferică va fi scăzută, iar vântul va sufla cu până la 12 m/s.

Miercuri revin din nou precipitațiile. Vor cădea averse de scurtă durată în nordul și centrul țării. Temperaturile nu suferă schimbări și vom avea aceeași maximă de +20 de grade Celsius. Noaptea temperaturile cresc până la +13 grade. Presiunea atmosferică va fi normală, iar vântul va continua să sufle mai nervos, cu până la 12 m/s.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în a doua parte a săptămânii vremea se va răci și izolat vor cădea averse.

 

 

Cinci producători agricoli de legume şi fructe din Hânceşti obţin profit din afacerea comună. Cum a început totul

0

„Pentu a te menţine pe piaţă, trebuie să oferi o producţie agricolă calitativă”, acesta este motto-ul de principiu al celor 5 producători agricoli (3 fiind din s. Buţeni – soţii Mihai şi Zinaida Barcaru, şi Mihai Macari, ceilalţi 2 din Chişinău), care acum 4 ani şi-au consolidat pămînturile gospodăriilor ţărăneşti, iar în 2012 şi-au fondat Cooperativa de producere a legumelor şi fructelor „Legbiofruct”.

Cei 5 parteneri au astăzi în proprietate circa 140 de ha, inclusiv 40 ha fiind la Hînceşti, iar cele 100 ha – la Hîrtop, raionul Cimişlia. Pe cele 40 de ha din marginea or. Hînceşti, cei 5 gospodari au în posesie 10 ha de viţă de vie cu struguri de masă, 8 ha de livadă de prun şi restul cereale.

O frumuseţe şi o bogăţie rară am avut să descoperim pe cîmpurile şi podgoriile din Hîrtop, unde am admirat cele 30 ha de viţă de vie cu struguri, (souiri de masă „Moldova” şi „Prezentabil”), cele 3 ha de seră cu roşii şi castraveţi, 7 ha de căpşuni, 30 ha de livadă de prun, (printre rîndurile cărora pe 2 ha se cultivă ţelină, iar pe altele 3 ha varză pechineză), cele 30 ha de legume de cîmp şi cele 5 ha de livadă de cireş.

„Pînă la cooperare şi fondare, am studiat intens pieţele de desfacere din ţară şi de peste hotare, din vecinătate, ocupîndu-ne mai mult cu importul şi exportul producţiei agricole,” ne relatează preşedintele cooperativei Mihai Barcaru, care s-a arătat foarte bucuros de vizita noastră în treritoriu, fiind dispus să-şi împărtăşească buna experienţă. „Începutul a fost cam greu, deoarece pe cele 50 ha pe care le-am procurat aici la Hîrtop (altele 50 ha sunt luate în arendă) era pădure, astfel am fost nevoiţi să defrişăm întreg teritoriul pentru a-l transforma în pămînt arabil. Din start, vreau să reiterez faptul că agricultura este o ramură foarte rentabilă, important este să investeşti corect, făcînd în prealabil un studiu. Spun acest lucru, deoarece chiar în primii ani am dat în bară, pierzînd 40 mii de euro, pe motiv că n-am studiat îndeajuns cultura ce urma s-o plantăm şi condiţiile de creştere a acesteia”.

Preşedintele cooperativei ne-a făcut o excursie prin gospodăria sa, prin serele de roşii şi castraveţi, care l-a moment erau la a doua recoltă (prima fiind în luna aprilie), prin lanurile de vii „Moldova”, doldora de struguri ce aşteptau faimoşi să fie culeşi de la o zi la alta de pe tufe, ademenindu-ne prin boabele măşcate şi mirosul îmbietor.

La toate culturile, inclusiv cele de seră este folosită sistema de irigare prin picurare, avînd în arendă un iaz ce se întinde pe o suprafaţă de 13 ha. Majoritatea producţiei agricole obţinute merge la export în Rusia, Belarusi, Ucraina şi România, o cantitate mai mică este comercializată la unele depozite angro din or. Chişinău. „Deoarece avem probleme cu forţa de muncă, aceasta fiind lipsă, pentru anul viitor preconizăm să excludem în genere folosirea oamenilor la prăşit, această procedură fiind înlocuită cu una mecanizată prin intermediul anumitor agregate.”

„Investim în tehnică, ca să economisim în plata forţei de muncă”, un alt principiu de care se conduc cei 5 parteneri agricoli, deoarece, cred ei, o calitate înaltă şi un profit înalt al producţiei îl obţii doar atunci cînd investeşti calitativ – în oameni, în tehnică, în prelucrarea culturilor, în seminţe, în materialul săditor calitativ şi performant, etc. Ceea ce m-a surprins în convorbirea cu ei, (alţi doi proprietari alăturîndu-se mai tîrziu discuţiei noastre) a fost faptul că ei nu mizează doar pe susţinerea şi ajutorul statului (aşteptînd careva subvenţii ocazionale), ci pe forţele şi investiţiile proprii.

„Pentru ţara noastră, care este una preponderent agrară, este foarte important să se facă anumite studii de creştere a diverselor culturi pentru pămînturile şi clima noastră, o statistică a cererii şi ofertei producţiei agricole pe pieţele de desfacere din ţară şi de peste hotarele ei, să se menţină nişte relaţii de prietenie cu ţările vecine, în favoarea unui schimb benefic de producţie agricolă, lucruri de care, de fapt, ar trebui să se ocupe Ministerul Agriculturii, ce într-un final ar fi un suport considerabil pentru producătorii agricoli autohtoni. Cooperativa are circa 50 de angajaţi, majoritatea sezonieri, încadraţi în lucrările de producere, dar şi cules, care sunt salarizaţi la timp, iar odată pe zi – asiguraţi cu un prînz cald.

Valentina Damaschin din s. Hîrtop este angajată chiar de la începutul constituirii cooperativei, din start fiind încadrată în lucrările agricole, la moment – ca bucătar. „Sunt foarte mulţumită de serviciul care-l am şi le sunt recunoscătoare, din numele tuturor oamenilor din Hîrtop şi Mereni, acestor băieţi tineri, care ne-au oferit locuri de muncă permanente şi bine plătite. Muncesc în cooperativă şi eu, şi soţul, pe perioada estivală, şi copii, astăzi fiind studenţi (unul la buget şi altul la contract), locul de muncă mă ajută să mă descurc de minune cu toate cheltuielile, ” ne spune dna Valentina.

Doar cu cuvinte de laudă şi înalte aprecieri la adresa celor 5 parteneri ai Cooperativei „Legbiofruct”a venit şi directorul executiv al Asociaţiei „Agroinform”, filiala Hînceşti Maria Rotaru, care ne-a însoţit pe parcursul vizitei noastre în teritoriu. „Sunt nişte tineri energici, entuziasmaţi, predispuşi de a implementa şi folosi tehnologii agricole performante, pentru a se extinde şi obţine roade calitative, şi profituri înalte. Nu scapă nici o ocazie de a participa la diverse seminare, trening-uri sau mese rotunde pe care le organizează asociaţia noastră, pentru a implementa diverse inovaţii în domeniul agriculturii recomandate de specialişti din ţară şi de peste hotarele ei. Dacă am avea mai mulţi producători agricoli de acest gen, cred că şi situaţia din agricultură ar fi altfel,” a încheiat dna Maria Rotaru.

Un articol de Tatiana Todoseiciuc

Sursa: curierul.md

Cel mai mare proiect agricol din lume dezvoltat de China în Ucraina. Ce îşi propun asiatici să obţină de la vecinii noştri

0

China intenţionează să cheltuiesca câteva miliarde de yuani pentru a cumpăra teren agricol în Ucraina, în cadrul unui proiect care are toate şansele să devină cel mai mare proiect agricol peste hotare al ţării.

Mişcarea reprezintă un pas semnificativ înainte, în eforturile Chinei de a încuraja companiile private să facă agricultura în alte ţări, pe fondul cererii tot mai mari de alimente din ţara, notează Antena3.

În prima fază a proiectului, Ucraina ar urmă să asigure Chinei cel puţin 100.000 de hectare de teren – o bucată de pământ cu dimensiunile Hong Kongului, teren de bună calitate în estul regiunii Dnipropetrovsk, în special pentru cultivarea cerealelor şi pentru înfiinţarea de ferme de porci.

Produsele vor fi vândute către două conglomerate deţinute de statul chinez, la preţuri preferenţiale. Proiectul se va extinde treptat pentru a ajunge în cele din urmă la trei milioane de hectare achiziţionate de China în Ucraina.

Ding Li, cercetător la Institutul de Consultanţă Agricolă din Beijing, a declarat că afacerea este cea mai importantă afacere în domeniul agriculturii, pe care China o face în afară ţării.

Până în prezent, cele două părţi nu au făcut publică valoarea investiţiei, dar cotidianul ucrainean Kiev Post a titrat, luna trecută, că suma pe care China o va investi se ridica la 2,6 miliarde de dolari. Ziarul a numit înţelegerea drept „o investiţie străină fără precedent” în serctorul agricol din Ucraina.