‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 17 mai, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSfaturi utile: Ce trebuie să ştiţi pentru semănarea corectă a cerealelor de toamnă

Sfaturi utile: Ce trebuie să ştiţi pentru semănarea corectă a cerealelor de toamnă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În mod normal, grâul trebuie să vegeteze în toamnă 40-50 de zile la temperaturi medii zilnice mai mari de 5 grade Celsius, astfel ca până la intrarea în iarnă să acumuleze 450-550 de grade termice pozitive. Asemenea situaţii se înregistrează în toate zonele ţării în perioada 1 octombrie – 30 noiembrie.

În măsura în care prognozele meteorologice ar fi mai aproape de realitate, s-ar putea stabili cu mai multă precizie epoca optimă de semănat în funcţie de data când se instalează iarna.

Experienţe de lungi durată au stabilit ca optimă, pentru nordul ţării, perioada cuprinsă între 20 septembrie şi 5 octombrie, dar, în funcţie de evoluţia vremii, se poate începe semănatul cu 6-7 zile mai devreme sau mai târziu. În zonele din centrul şi din sudul ţării, semănatul începe cu 5-10 zile mai târziu.

De regulă, semănatul începe când temperatura aerului este de 13-15′C şi trebuie să se termine când ajunge la 8-9′C. Respectarea epocii optime de semănat contribuie cu 40-50% şi uneori chiar cu 70% la realizarea nivelului producţiei. Semănat în epoca optimă, grâul trebuie să aibă la intrarea în iarnă 3-4 frunze şi 1-2 fraţi, iar orzul 4-5 frunze şi 2-3 fraţi pentru a rezista la rigorile iernii.

Vezi aici 5 recomandări de bază la semănatul culturilor de toamnă în condiții de secetă.

În condiţii normale, răsărirea cerealelor are loc în 8-10 zile şi în primul rând se dezvoltă sistemul radicular prin creşterea celor 3-5 rădăcini embrionare, care au rolul hotărâtor în nutriţia plantelor până la desprimăvărare.

‹ adv ›

La 10-12 zile de la răsărire în faza de 3 frunze, încetează creşterea în lungime a tulpinii şi se formează nodul de înfrăţire la 2-3 cm sub nivelul solului, unde temperatura este mai mare cu 6-8′C.

În următoarele 2-3 zile, din nodul de înfrăţire pornesc fraţii. Tot din nodul de înfrăţire pornesc rădăcinile coronare (adventive), odată cu apariţia celei de-a treia frunze, şi acestea cresc, în perioada de toamnă, până la lungimea de 5-10 cm. Lor le revine rolul principal în nutriţia plantelor în perioada creşterii intensive a acestora.

Se recomandă fertilizarea cu îngrăşăminte complexe NPK 12:52:0 sau 11:46:0 etc., în cantitate de 100-150 kg/ha. Prin aceasta se asigură necesarul de fosfor şi o parte din azotul necesar pornirii în vegetaţie.

‹ adv ›

Restul de azot (200-250 kg/ha azotat de amoniu) se aplică în primăvară. Cu o zi înainte sau în ziua semănatului, se pregăteşte patul germinativ cu combinatorul special. Această lucrare este esenţială pentru reuşita semănatului de calitate.

La semănat sămânţa folosită trebuie să fie din recolta anului respectiv, să fie certificată şi tratată. Sămânţa trebuie să aibă puritatea şi germinaţia cea mai mare şi trebuie tratată cu produsele: DIVIDEND 030FS, DIVIDEND STAR 036 FS, GAUCHO 70WS, SIGNAL, în doză recomandată.

Citește și despre Semănatul rapiței de toamnă – top 7 cele mai frecvente greșeli.

Se execută semănatul orzului şi al grâului de toamnă concomitent cu fertilizarea de pornire cu îngrăşăminte complexe, precum amofosul sau nitroamofosca.

Densitatea de semănat a orzului de 450-500 şi a grâului de 450-550 boabe germinabile/metru pătrat, iar adâncimea de semănat 2-3cm la orz şi 4-6 cm la grâu. Se vor folosi loturi de seminţe cu masa a 1000 de boabe cât mai mare. Cantitatea de seminţe necesară este la orz de 160-200 şi la grâu de 200-220 kg/ha.

Semănatul să se efectueze în parcele mari, comasate şi să se asigure „poteci” pe care să se deplaseze agregatele de fertilizare şi de tratamente fitosanitare.

În toamna anului 2013, solul are umiditatea optimă. În perimetrele irigate, în situaţia în care toamna este secetoasă şi nu se poate realiza pregătirea terenului, se va aplica, în prealabil, o udare cu 300-400 metri cubi de apă la hectar.

Dacă terenul a fost pregătit din vară şi s-a putut însămânţa, însă se menţine seceta în toamnă, se va aplica o udare de răsărire cu aceeaşi normă de apă.

Află aici despre Cum influențează temperatura și umiditatea solului semănatul și eficiența îngrășămintelor.

Pentru a putea respecta epoca optimă de semănat, este necesar, în primul rând, să avem terenul bine pregătit din timp, să avem sămânţa şi utilajele necesare pentru ca lucrarea de semănat să se încheie în maxim 10-15 zile.

Respectarea tehnologiei de cultură face din culturile de toamnă culturi profitabile.

Ştiaţi că:

  • întârzierea semănatului grâului de toamnă peste perioada optimă reduce recolta viitoare cu 30-50 kg/ha pentru fiecare zi din cursul lunii octombrie şi cu 60-100 kg/ha pentru fiecare zi din cursul lunii noiembrie;
  • culturile de grâu semănate târziu au rezistenţă scăzută la iernare, dar şi la secetă, din cauza neparcurgerii de către plantă a procesului de călire;
  • tratarea seminţelor înainte de semănat împotriva bolilor şi a dăunătorilor este cel mai ieftin şi eficient tratament, dar şi cel mai puţin poluant, deoarece se folosesc cantităţi mici de substanţe;
  • monocultura de grâu, respectiv, cultivarea de grâu după grâu mai mult de un an are efect deprimant asupra producţiilor viitoare, deoarece terenul se îmburuienează puternic, bolile şi dăunătorii specifici se înmulţesc, iar în sol se acumulează o floră bacteriană specifică, care, prin produsele ei vitale, dăunează dezvoltării rădăcinilor plantei de grâu.
  • Important este ca răsărirea să aibă loc în timp scurt şi cât mai uniform. Realizarea însămânţării în epoca optimă diminuează la maximum riscurile la culturile de toamnă.

Un articol de Andrei Gumovschi

Sursa: gazetadesud.md

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›