O fabrică de producere a biogazului a fost lansată la Drochia. În ce scopuri va fi utilizată energia obţinută

0

Compania Sudzucker Moldova a pus în funcțiune vineri, 20 septembrie, pe teritoriul fabricii de zahăr din Drochia, prima fabrică de producere a biogazului la scară industrială din Moldova.

Thomas Kirchberg, membrul consiliului de administraţie al Sudzucker AG, a spus că compania Sudzucker Moldova este membru cu drepturi depline al holdingului european Südzucker Holding GMBH și și-a exprimat speranța că și Moldova „va deveni de asemenea membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, informează agenţia Infotag.

Întreprinderea construită cu ajutorul specialiștilor cehi va permite utilizarea la maxim a produselor secundare ale producției de zahăr din sfeclă, prin procesarea acestora în „energie verde” și îngrășăminte organice.

Capacitatea de producție de 8 mil. metri cubi de biogaz pe an face posibilă acoperirea în proporție de circa 15% a nevoilor energetice ale companiei. Stația va produce energie termică și electrică pentru necesitățile proprii în sezonul de producție, iar în restul timpului energia electrică va fi livrată la stația de distribuție.

Biogazul, alături de gazul natural achiziționat de Sudzucker Moldova, va fi ars la CET a fabricii, energia electrică și aburii vor fi folosiți la producția de zahăr. Proiectul are un buget de 7,6 mil. euro. Investitorul speră să își recupereze investițiile în termen de cinci ani.

Sudzucker Moldova a construit fabrica în cadrul programului de creștere a competitivității zahărului moldovenesc pe piața regională și cea europeană, datorită reducerii consumului de energie și a costurilor de producție. Compania contribuie la realizarea strategiei Republicii Moldova în domeniul energetic, care în conformitate cu directivele UE prevede ca până în anul 2020 cota energiei din surse regenerabile să constituie 20% în consumul de energie total.

 

 

 

Producătorii de miere de albini din Republica Moldova sunt invitaţi să participe la Congresul Internaţional al APIMONDIA 2013

0

În perioada 29 septembrie – 4 octombrie 2013, Asociaţia Naţională a Apicultorilor din Republica Moldova va participa cu stand naţional în cadrul ediţiei 43 a Congresului Internaţional al Organizaţiei Mondiale a Apicultorilor „Apimondia 2013”, care se va desfăşura în capitala Ucrainei, or. Kiev.

Congresul APIMONDIA are loc sub patronajul Preşedintelui Ucrainei, Victor Ianucovici şi va întruni atât apicultorii amatori, cât şi profesionişti şi experţi din domeniu şi din industriile conexe, oameni de ştiinţă şi inventatori, importatorii şi exportatorii de produse apicole ţi a utilajului de producere, reprezentanţi ai organizaţiilor publice şi guvernamentale.

Participanţii Congresului vor avea posibilitatea de a primi din prima sursă informaţii privind cele mai recente cercetări şi inovaţii în domeniul apiculturii la nivel mondial, de a prezenta toată gama de produse, de la miere de albini până la cel mai performant echipament şi utilaj de producere şi, nu în ultimul rând, de a stabili contacte noi cu exportatorii şi importatorii.

Pentru mai multe informaţii privind Congresul Internaţional al APIMONDIA accesaţi www.apimondia2013.org.ua 

 

 

METEO: Un sfârşit de săptămână frumos. Ce temperaturi vom avea

0

În weekend vom avea parte de vreme frumoasă și maxime tomnatice.

Sâmbătă ne vom bucura de o zi frumoasă de toamnă. Soarele va străluzi pe cer, iar temperaturile mai urcă. Ziua vom avea +20 de grade, iar noapte maximele rămân la același nivel, de +11 grade Celsius. Vântul va sufla moderat, cu până la 8 m/s.

Duminică cerul va fi mai mult noros, izolat se va ivi și soarele. În nordul țării vor cădea averse slabe. Maxima zilei va oscila între +18…+20 de grade Celsius. Noaptea se vor atesta +11 grade. Vântul va sufla moderat, cu până la 10 m/s.

Potrivit meteorologilor, săptămâna viitoare vom avea parte de vreme frumoasă și maxime de +20 de grade Celsius.

 

 

 

O familie de moldoveni s-a stabilit la Praga şi este reprezentanta unei companii vinicole din Republica Moldova. Află ce vinuri preferă europenii

0

Moldoveanul Dumitru Tcaci locuiește în Cehia cu întreaga familie unde-și dezvoltă propria afacere.

Familia Tcaci este preocupată de exportul vinurilor moldovenești pe piața cehă și s-a integrat bine în societatea cehă. Comunitatea moldovenilor de aici este a șaptea ca mărime în această țară.

Pregătiți pentru businessul european

Dumitru Tcaci a început să exporte vinuri în Republica Cehă în 2010. Împreună cu soția sunt proprietarii afacerii, iar fiica lor de doi anișori frecventează deja grădinița. Pe lângă aceasta, Diana, soția sa, activează într-o companie internațională cu sediul la Praga. Ei conduc reprezentanța oficială a unei fabrici de vinuri din R. Moldova în Cehia, promovând vinurile acestei mărci pe piața cehă. „Au istorie bogată, plantații proprii, utilaj modern și produs calitativ”, zice Dumitru despre fabrica moldovenească pe care o consideră pregătită pentru businessul european.

„Avem vânzări bune”

Deși își comercializează produsele într-o țară în care este preferată mai mult berea, tinerii antreprenori spun că „licorile” moldovenești sunt apreciate și pot lesne concura cu mărcile renumite de vinuri. Își realizează marfa prin intermediul unor rețele mai modeste, nu în supermarketuri, unde se fac și cele mai mari vânzări. „Nu vindem în magazinele mari, din cauză că este nevoie de investiții majore de promovare. În celelalte rețele de desfacere, care nu necesită investiții importante, avem vânzări bune și suntem apreciați”, ne-au comunicat ei.

Secretele pieței europene

Băuturile noastre țin piept concurenței, deși, spune Dumitru, condițiile de joc sunt dictate pe piață de către marii „jucători”. Pe piața cehă, produsele vinicole de la noi ocupă o poziție relativ modestă, cu toate că, la capitolul calitate, nu sunt în urma Cehiei, Germaniei, Italiei sau Franței. În magazine poți găsi o sticlă de vin din R. Moldova la un preț de doi euro, inclusiv TVA de 21%. În circuitul angro, vinul moldovenesc poate fi vândut nu mai scump de 1,50 euro, cu tot cu TVA. „Consumatorii finali sunt obișnuiți ca vinul moldovenesc să fie ambalat în sticle ornamentate frumos, neconvențional, sub forma unui cadou. Europenii cunosc despre vinurile noastre că sunt, de obicei, demidulci, de o calitate medie și cu un grad de alcool de 10-11%. Pe când vinurile din statele UE sunt cu un grad de tărie de 12-13%”, ne-a spus vinificatorul.

Cehii preferă vinurile albe și seci

Cât privește tehnicile de lucru și mecanismele de promovare a produselor autohtone pe piața cehă, inclusiv cea europeană, Dumitru Tcaci consideră că este nevoie doar de fonduri din partea statului moldovenesc. „Doar cu ajutorul statului poți pătrunde cu succes pe o piață nouă, cu un produs nou”, spune el.

În Cehia, deși aici se consumă mai mult berea, totuși aceasta este și o țară vinicolă. După consum, ponderea cea mai mare o au vinurile albe, seci, cu un grad de alcool mai mare de 12,5%: „Pinot Gris”, „Chardonnay”, „Sauvignon” și alte soiuri albe. Pentru industria vinicolă, condițiile climaterice din Cehia sunt mai puțin favorabile, însă ea se dezvoltă datorită tehnicii moderne și legislației, ceea ce le oferă viticultorilor mai multă libertate în activitate.

Nu trebuie pierdută nici piața din Est

Deși activează pe piața europeană, Dumitru susține că nu trebuie pierdută nici piața din Est. În Europa este nevoie de câștigarea încrederii consumatorilor de vin, pe când în țările din Est avem destul de mulți amatori. „Poate că R. Moldova încă nu este pregătită să-și realizeze produsele în UE. Nici comunitatea europeană nu poate, deocamdată, absorbi cantități de vin similare cu cele exportate în Rusia, Ucraina, Kazahstan sau Belarus. Moldova are mari avantaje în domeniul vitivinicol și trebuie să-și protejeze și mențină pozițiile. Participarea statului în promovarea produselor moldovenești peste hotare este un factor absolut necesar”, a subliniat el.

Un articol de Cătălin Mihai

Sursa: ziarulnational.md

Producătorii agricoli cer păstrarea cotei TVA de 8 % şi un fond de subvenţionare mai mare

0

Agricultorii sunt supărați pe planul Ministerului de Finanțe de a reveni la cota de 20 la sută a Taxei pe Valoarea Adăugată, măsură impusă de Fondul Monetar Internațional. Asta după ce în aprilie, deputații au votat pentru reducerea valorii până la 8 procente. În plus, producătorii agricoli vor un Fond de Subvenționare în mărime de 600 milioane de lei.

Proiectul de politică bugetar-fiscală pentru anul viitor prevede revenirea la cota de 20 % pentru produsele agricole, cu restituirea producătorilor a 12 procente, notează TV7.

Alexandru Slusari, președintele uniunii asociațiilor producătorilor agricoli a declarat că „toată modificarea operată în aprilie 2012 se duce de râpă, există propunerea cu restituirea TVA, adică formula împotriva căreia am ieșit la proteste. Ce va fi dacă 2000 de agenți economici vor cere restituirea TVA nici nu vreau să îmi închipui ce cașă vom avea în relațiile cu FISC-l și MIN FIN-l și ce corupție va fi”.

Pe de altă parte, proiectul legii bugetului pe 2014 prevede un Fond de Subvenționare a Producătorilor Agricoli neschimbat, tot în mărime de 400 milioane de lei. Agricultorii propun suplinirea lui din contul Fondului Rutier.

„Aproape fiecare al doilea grant sau credit merge pentru reabilitarea drumului, cu toate problemele, schemele, dar se vede că este prioritate, țara s-a transformat într-un șantier. Dacă noi micșorăm de la 1 mlrd 100 milioane dacă e pornită situația cu drumurile în patru ani Micșorăm cu 200 milioane poate sau cu 150 milioane mai ales că accizele sunt majorate”, a menţionat Alexandru Suslari.

Totodată, vicedirectorul federației naționale a agricultorilor din Moldova agroinform, Iurie Hurmuzachi, a specificat că „decalajul este prea mare între mărirea prețurilor la producția agricolă, mărirea prețurilor la combustibil, pesticide și ceea ce avem la subvenții”.

Proiectul de politică bugetar-fiscală mai prevede majorarea accizelor pentru carburanți. Asta în condițiile în care anual în Moldova se importă circa 150 mii de tone de motorină pentru folosirea la lucrările agricole.

 

 

Cantitate mare de vinete expusă la pieţele din regiuni. Cât costă un kilogram?

0

În ultimele 2-3 săptămâni, piaţa din Bălţi a fost suprasaturată cu vinete. Toată producţia expusă spre comercializare este de origine autohtonă, crescută în raioanele de nord ale ţării. Mai bine de jumătate din producţia respectivă este vândută de către producătorii agricoli din raioanele Floreşti, Râşcani, Edineţ, Briceni, Drochia.

Vinetele sunt de calitate înaltă, proaspete, bine calibrate, cu un aspect exterior atrăgător, ambalate în saci de plasă, iar cererea este medie. Conform operatorilor prezenţi pe piaţă, cele mai mari vânzări se fac în ajunul zilelor de piaţă, când intermediarii de la pieţele din raioanele vecine, cumpără producţia agricolă angro, informează portalul Agravista.

În dependenţă de dimensiuni şi calitate, preţul de comercializare a vinetelor variază între 2,00 şi 5,00 lei/kg. Comparativ cu aceiaşi perioadă a anului 2012, s-a înregistrat o diminuare a preţului mediu cu 25%, influenţat de creşterea ofertei de producţie respectivă în această perioadă. Conform producătorilor agricoli prezenţi pe piaţă, în anul curent condiţiile climaterice au fost favorabile pentru obţinerea unei roadă bogate de vinete.

Vinetele se comercializează pe toate pieţele agricole monitorizate din ţară. Cel mai mare preţ – 6,00 lei/kg a fost înregistrat la piaţa din Ungheni. La Chişinău şi Cahul producţia respectivă s-a vândut la preţul mediu de 4,00 lei/kg.

Recent, pe pieţele din Ucraina (Copani şi Lvov) vinetele au fost comercializate la preţul de 2,15 UAH (3,37 lei/kg) şi corespunzător 3,00 UAH (4,71 lei/kg), iar la piaţa din Bronishe (Polonia) cu 0,67 EUR (11,40 lei/kg).

În următoarele 1-2 săptămâni, mari schimbări în evoluţia preţurilor de comercializare a producţiei respective nu se aşteaptă.

 

 

Cu banii câştigaţi peste hotare, o familie din Ungheni şi-a deschis o afacere cu ceai

0

Au încercat de toate în viaţă. Au fost la munci în Italia, au fost la munci în Rusia. Au revenit însă acasă. Acum, Galina și Vladimir Cojocaru din Ungheni își cîștigă bucățica de pîine aici, în ţara lor, în oraşul lor.

Toate au început cu zece ani în urmă. Atunci, după multe plecări la cîștig peste hotare, soții s-au gîndit că ar fi bine să se oprească din drumurile lor şi să încerce să-şi facă un rost acasă. Au decis să iasă pe piață cu… ceaiuri. „Ne-am dorit să avem o ocupație comună, dar să nu fie nici pur bărbătească, nici pur feminină”, explică Galina Cojocaru. Li s-a părut că o afacere cu ceaiuri e tocmai ceea ce-şi doresc.

Nu au dat greş. Şi astăzi, oamenii îi găsesc, ca şi acum zece ani, în aceeași piață, dar deja într-o adevărată împărăție de ceaiuri, şi nu ca la începuturi – doar cu cîteva pachete la o tarabă.

De-a lungul anilor, au deprins gusturile ceaiurilor, ştiu cum să deosebească un ceai veritabil de unul contrafăcut. De aceea se simt siguri pe ceea ce fac şi ştiu ce să le recomande cumpărătorilor. „De cînd lucrez în acest domeniu, nu mi s-a întîmplat ca cineva să rămînă nesatisfăcut de ceea ce le oferim noi”, spune cu mîndrie Vladimir Cojocaru.

Chiar dacă ambii preferă să înceapă ziua cu o cafea aromată, înainte de somn neapărat se alintă cu cîte un ceai verde, în care adăugă puțină miere de albine. Beau şi ceai negru. Principala regulă este însă ca ceaiurile să fie vrac, şi nu în pliculeţe. Asta le recomandă şi clienţilor săi. „Nu este o satisfacţie mai mare decît să vezi cum se desface, încet, frunza de ceai, acoperită cu apă fierbinte”, spune Vladimir Cojocaru. Ceaiul la plic e bun doar pentru cei ce se grăbesc şi nu au timp să savureze această băutură miraculoasă în liniște și pace.

Dar, atenție, pentru a te bucura cu adevărat de un ceai gustos şi aromat, mai trebuie de știut un secret. Este vorba de apa pe care o folosim la prepararea infuziei de ceai. „Nu orice apă e bună pentru ceai”, susţine Vladimir Cojocaru. „Mulți oameni, mai ales de la sate, după ce cumpără de la noi ceaiuri, ne spun că, preparîndu-l acasă, nu a fost atît de gustos ca aici”, îşi completează soţul consoarta.

Sigur că nu-i gustos, dacă apa nu-i potrivită. Reţineţi! Cea mai bună apă pentru ceai este cea îmbuteliată, plată, sau apa filtrată.

Şi încă ceva. Nu vă zgîrciţi atunci cînd cumpăraţi un ceai, dacă doriţi să-i savuraţi din plin aroma şi gustul. Este un sfat de la soţii Cojocaru. Iar ceaiul, potrivit dînşilor, revine în forţă. În comparaţie cu zece ani în urmă, a devenit un produs foarte solicitat. Probabil, spun ei, acest fapt se datorează unei game largi de ceaiuri, astfel că oricine poate să-şi găsească un ceai după gustul său.

La final, Galina Cojocaru a recunoscut că nu i-ar strica să meargă şi la niște cursuri, pentru că „a cunoaște toate secretele ceaiurilor este o știință întreagă, pe care o studiezi o viață întreagă”.

Cît privește planurile de viitor ale familiei Cojocaru, acestea se rezumă, de fapt, doar la unul – să deschidă la Ungheni o adevărată ceainărie. Deși, la moment, este doar un vis, ei nu exclud că, într-o bună zi, acesta se va îndeplini, iar cei ce iubesc cu adevărat ceaiul și poveștile lui, preferînd să-l savureze într-un loc liniștit și deosebit, îl vor găsi neapărat la ceainăria familiei Cojocaru.

Un articol de Ina Landa

Sursa: expresul.com

Nucile la mare căutare. Chiar dacă sunt mai puţine ca în 2012, preţul pentru un kilogram nu va creşte

0

Roada de nuci este mai mică față de anul trecut, întrucât, doi ani la rând a fost secetă şi ierni severe, care au afectat copacii şi au diminuat din recolta de nucifere. Cu toate aceastea, producătorii de nuci susţin că preţul la miezul de nucă nu se va schimba.

„Copacii nuciferi au avut de suferit şi nu s-au refăcut ca să dea roadă bună. Roada e mai mică la soiurile moldoveneşti, dar e un pic mai mare la cele franţuzeşti. Însă în Moldova sunt mai multe livezi cu soiuri moldoveneşti”, a comunicat Constantin Gajim, directorul executiv al Uniunii asociaţiilor producătorilor de culturi nucifere, notează evz.md.

Preţul la miezul de nucă nu va creşte, spune liderul producătorilor de culturi nucifere. „Noi depindem de piaţa europeană şi ei nu vor oferi mai mult decât până acum, dar este posibil ca pe piaţa internă să crească un pic preţul”, a precizat acesta.

În anunţurile specializate pe site-urile de vânzare şi cumpărare un kilogram de nuci cu coajă costă în jur de 12 lei, iar un kilogram de miez de calitate costa o sută de lei.

Roade bogate, dar nu la nivelul aşteptărilor. Mai mulţi fermieri din raionul Cahul au atins recorduri la producţia agricolă

0

Faţă de anul trecut, 2013 a fost un an cu mult mai bun, agricultorii cahuleni bucurându-se de o vară productivă aproape pentru toate culturile, acestea dezvoltându-se cu spor în raionul Cahul.

Cu toate acestea, intemperiile au frânat şi în acest an entuziasmul producătorilor agricoli, care au suferit de pe urma celor patru episoade de ploi cu grindină. În rândul descurajaţilor sunt şi păgubiţii din anul 2012, care încă mai aşteaptă subvenţiile promise de autorităţile centrale.

Sergiu Munteanu, şeful Direcţiei agricultură şi alimentaţie a Consiliului Raional Cahul, vorbeşte pe larg despre frustrările, dar şi reuşitele cahulenilor în domeniu agricol.

Conform statisticilor oferite de autorităţile raionale, dacă anul trecut se obţinuse la hectar puţin peste o tonă de cereale din prima grupă, anul acesta au fost agenţi economici cahuleni care au colectat chiar şi câte cinci tone de culturi cerealiere de pe hectar. Astfel, în această vară au fost treierate 50,622 tone de grâu de toamnă, fiind recoltate în medie câte 3,3 tone de grâu de pe un hectar. Cifrele indică creşteri şi în ceea ce priveşte orzul de toamnă, recoltându-se la nivel de raion 9754 de tone de orz de toamnă şi 9358 de tone de orz de primăvară.

Rapiţa, o tendinţă nouă şi profitabilă

De pe suprafaţa celor 2783 de hectare însămânţate cu rapiţă de toamnă, au fost recoltate 5566 de tone de rapiţă, proprietarii terenurilor obţinând în medie aproximativ câte două tone la hectarul de rapiţă. Rapiţa cultivată în raionul Cahul ajunge în realitate la o minifabrică de prelucrare din Comrat, din seminţele colectate extrăgându-se uleiul folosit pe post de combustibil ecologic. În acest an, în raion s-au încumetat să mizeze pe acest tip de producţie 18 producători agricoli, care au intrat în industria creşterii rapiţei.

De asemenea, cele 1129 de hectare de mazăre au adus în vistieria raionului alte 1354 tone de leguminoase. Sergiu Munteanu precizează că cifrele nu reflectă sută la sută realităţile cahulene, deoarece mulţi producători agricoli nu-şi declară veniturile în baza de date raională. Prin urmare, recolta a fost cu mult mai mare decât o arată cifrele. Cea mai recentă nemulţumire a agricultorului din sud o constituie calitatea seminţelor de floarea-soarelui, o bună parte din producţie fiind alcătuită din seminţe seci. Specialistul în agricultură de şa CRC consideră că la această situaţie a dus lipsa precipitaţiilor necesare în lunile de formare a seminţelor.

Cei care au mizat în 2013 pe producţia de porumb au reuşit să atingă noi recorduri, deoarece, conform surselor APL, anul acesta recolta porumbului va fi de şase-şapte ori mai mare decât cea din 2012. Sergiu Munteanu confirmă că deşi colectarea porumbului abia a început în Cahul, sunt proprietari de loturi care au reuşit deja să obţină chiar şi şapte tone de grăunţe la hectar.

Comerţ agricol „pe sub mânecă”

Şeful Direcţiei agricultură şi alimentaţie a Consiliului Raional Cahul susţine că cel mai dureros lucru după un an agricol atât de rodnic îl constituie comerţul „pe sub mânecă”. Sintagma defineşte situaţia când agricultorii, în disperare de cauză, temându-se să nu rămână cu producţia necomercializată pe tarla sau în hambare, sunt dispuşi să accepte un preţ derizoriu pentru munca lor.

Dacă marii fermieri vor obţine, totuşi, profituri bune, pentru că deţin spaţii de depozitare proprii şi îşi permit să aştepte momentul cel mai prielnic pentru a vinde cerealele, micii agricultori nu deţin astfel de spaţii şi sunt nevoiţi să le vândă imediat după recoltare, când preţurile sunt cele mai mici. Tirurile care părăsesc ţara fiind pline cu produse de înaltă calitate obţinute cu bani puţini de la producător nu avantajează economia ţării sau a raionului, declară Sergiu Munteanu. Acesta precizează că, pentru moment, agricultorul nici nu prea are de ales, având în vedere mica probabilitate de a răzbate pe pieţele de desfacere din Est sau Vest, iar intermediarii profită, batjocorind munca ţăranului.

Grindina a costat 80 de milioane de lei în doi ani

Numai în acest an, patru episoade de ploaie cu bucăţi de gheaţă au provocat mari pierderi raionului Cahul. Aceeaşi situaţie a fost şi anul trecut, iar unii dintre păgubiţi aşteaptă încă subvenţiile promise ca despăgubire în 2012. Munteanu povesteşte că unii agenţi economici au fost loviţi în acest an de trei ori de grindină, unele plantaţii de viţă-de-vie fiind compromise în proporţie de 80-90%.

„Numai ploaia cu grindină de pe 2 septembrie a cauzat prejudicii în valoare de 18 milioane de lei, la nivel de raion”, confirmă specialistul. Cahulenii continuă să creadă în promisiunile ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, care a promis alocarea unor sume ce vor fi folosite la renovarea celor 12 puncte antigrindină din raionul Cahul.

Entuziasmul agricultorului creşte

Sergiu Munteanu afirmă că datele colectate din teren indică o creştere a interesului cahulenilor faţă de agricultură, comparând numărul hectarelor lăsate în paragină în anul 2012 cu cel înregistrat în 2013. Dacă anul trecut figurau 23000 de hectare nelucrate în raionul Cahul, anul acesta au rămas pârloagă 14000 de hectare.

Adresându-se către cei care trudesc pe câmpuri, în vii sau la ferme, Sergiu Munteanu, şeful Direcţiei agricultură şi alimentaţie a Consiliului Raional Cahul, îi îndeamnă să îşi trateze deziluziile de orice fel cu o doză mare de optimism.

„Îi sfătuiesc pe agricultorii din orice colţ al raionului să-şi continue activitatea, deoarece s-ar putea ca într-o bună zi conducerea ţării să se întoarcă cu faţa spre agricultură, în principiu, aceasta fiind o activitate profitabilă”. Munteanu susţine că, pentru moment, consideră că este nevoie ca actualele politici agricole să fie rescrise, în mod practic, de oameni care să iasă în teritoriu şi să ia în consideraţie realităţile cu care se confruntă omul simplu. „Până când ţăranul nu va fi apărat şi până când conducerea ţării nu va realiza că agricultura trebuie să fie o ramură strategică a economiei, investind în a o face mai performantă, vom fi nevoiţi să rezistăm în aceleaşi condiţii şi ne vom confrunta cu unele şi aceleaşi probleme”, a conchis Sergiu Munteanu.

Un articol de Ana Hodinitu

Sursa: gazetadesud.md