Zece companii moldovenești participă la expoziția ”Hannover Messe” din Germania

0

Întreprinderi din Republica Moldova, inclusiv din regiunea stângă a Nistrului, participă cu stand colectiv la cea mai mare expoziţie industrială – ”Hannover Messe”, care se desfășoară în perioada 7-11 aprilie 2014, în or. Hanovra, Germania.

Potrivit directorului Direcţiei Expoziţii şi Târguri a CCI, Marina Petrova, la standul colectiv al companiilor din Moldova și-au expus produsele și ofertele de colaborare 10 întreprinderi – 5 din dreapta și 5 din regiunea stângă a Nistrului, specializate în domeniul industrial.

”Pe lângă lucrul nemijlocit la stand, businessmenii autohtoni vor avea întrevederi bilaterale de afaceri și vor participa la Bursa moldo-germană de contacte. În context, prin intermediul Comitetului de Est al Economiei Germaniei, Camerei de Comerț din Hanovra și Centrului Expozițional ”Hannover” la Bursa moldo-germană de contacte au fost invitați agenți economici interesați de inițierea relațiilor de colaborare cu întreprinderi din Moldova.

Am selectat expoziția respectivă, deoarece este specializată și prezintă într-o formă completă și integrată toate elementele din lanțul de valori industriale. Tehnologiile moderne au un rol esențial pentru sporirea competitivităţii unui stat”, a precizat sursa citată.

La ultima ediţie a ”Hannover Messe” au luat parte 6550 de expozanţi din 62 de ţări. Fiecare al patrulea vizitator a fost din străinătate, în special din Uniunea Europeană, Europa de Sud – Est și Asia Centrală.

Participarea companiilor din Republica Moldova cu stand colectiv la Expoziția internațională ”Hannover Messe” este realizată cu susţinerea Proiectului ”Consolidarea capacităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, prin intermediul participării la expoziţii şi târguri specializate”.

Expoziție de cazane pe biomasă la Ştefan Vodă

0

La Ștefan Vodă s-a lansat expoziţia mobilă de cazane pe biomasă destinate gospodăriilor casnice ce pot fi cumpărate cu 1.300 de Euro rambursare din fonduri europene. Mii de oameni din satele raionului au putut vedea pe viu cum funcţionează cazanele pe biomasă şi tipurile de biocombustibil produs în Republica Moldova.

Evenimentul a avut loc duminică, 6 aprilie. Băştinaşii raionului Ştefan Vodă, dar şi oaspeţii din raioanele limitrofe au primit din prima sursă informaţia completă despre Programul de subsidiere a achiziţionării cazanelor pe biomasă, au văzut oferta de cazane din cadrul programului şi au discutat cu echipa Proiectului Energie şi Biomasă şi ai Agenţiei pentru Eficienţă Energetică despre potenţialul energiei din biomasă pentru Republica Moldova şi valorificarea acestuia în vederea diminuării dependenţei energetice externe.

„Uniunea Europeană oferă alternativă încălzirii cu gaze sau cărbune. Orice gospodărie casnică poate achiziţiona cazan pe biomasă din oferta companiilor înregistrate în program şi primi, după instalarea acestuia, 1.300 de Euro din fondurile Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”, a declarat Nicolae Zaharia, expert în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Expoziţii mobile de cazane pe biomasă destinate gospodăriilor casnice vor fi organizate pe perioada Aprilie – Mai, în raioanele Ştefan Vodă, Cahul, Comrat, Hânceşti, Ungheni, Bălţi, Orhei, Edineţ şi Soroca. Scopul expoziţiilor este de a promova energia din biomasă, ca o alternativă ecologică şi economică încălzirii cu gaze sau cărbune.

„Din octombrie 2013 ne încălzim casa cu energie din biomasă. Cazanul l-am cumpărat în aceeaşi lună ca răspuns la oferta Proiectului Energie şi Biomasă. Primul sezon de încălzire ne-a arătat cifre îmbucurătoare, având economii de circa 40% comparativ cu preţul la gaz pe care îl plăteam până atunci. Pe lângă economiile evidente de bani, încălzirea cu biomasă ne oferă şi siguranţă. Ori, peletele şi brichetele pe care îl folosim este produs în Republica Moldova”, susţine Larisa Seu, unul din beneficiarii Programului.

Programul de subsidiere a gospodăriilor casnice la achiziţionarea cazanelor pe biomasă a fost lansat de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă” şi este realizat în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică. În total, circa 600 de familii din Republica Moldova vor putea cumpăra cazane moderne pe bază de biomasă în condiţii avantajoase în cadrul acestui program.

Toată informaţia despre proiect şi program este accesibilă pe www.biomasa.md. Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).

FAO își deschide reprezentanță în Republica Moldova

1

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) va avea reprezentanţă oficială în Republica Moldova. Un acord în acest sens a fost semnat luni, 7 aprilie, la Chişinău de către directorul general FAO, Jose Graziano da Silva, şi ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, transmite IPN.

Din 1995, de când Moldova a aderat la această organizaţie, au fost implementate mai multe proiecte de transfer de tehnologii, de susţinere a eforturilor fermierilor, în special a celor tineri.

Jose Graziano da Silva a spus că Moldova are soluri de calitate, de aceea, va fi acordată o mai mare atenţie implementării tehnologiilor de conservare a solului. Vor fi în continuare implementate proiecte ce ţin de diminuarea impactului schimbărilor climaterice asupra producţiei agricole, de prevenire a dezastrelor.

Ministrul Vasile Bumacov a menţionat că deschiderea reprezentanţei FAO în Moldova consemnează o nouă etapă în relaţiile ţării cu această organizaţie. FAO nu oferă credite pentru agricultură. Dar proiectele realiate în Moldova cu susţinerea FAO − proiectul privind evacuarea pesticidelor, proiectul de îmbunătăţire a controlului seminţelor, proiectul de susţinere a recensământul agricol − au fost de o mare importantă pentru agricultură. Reprezentanţa FAO va activa în incinta Ministerului Agriculturii şi Industrie Alimentare.

FAO a fost fondată în 1945, cu scopul combaterii sărăciei şi foametei, prin promovarea dezvoltării agricole, îmbunătăţirea nutriţiei şi siguranţei alimentelor.

METEO. Ploi și temperaturi ridicate

0

În această săptămână vom avea parte de vreme ploioasă, dar cu temperaturi destul de ridicate pentru această perioadă.

Pentru astăzi, meteorologii prognozează cer variabil cu ploi de scurtă durată. Maximele vor crește cu câteva valori. Ziua vom avea +19 grade Celsius, iar noaptea vor fi +6 grade. Vântul va continua să sufle cu putere, cu până la 12 m/s.

Marți, vremea nu se schimbă esențial. Cerul va fi variabil, iar mercurul din termometre va urca până la +22 de grade Celsius. În orele nocturne se vor înregistra +8 grade. Vântul mai pierde din intensitate și va sufla moderat, cu până la 10 m/s.

Miercuri revin ploile. Cerul se menține variabil, iar aversele nu vor lipsi din peisajul zilei. Va ploua slab în special în nordul și centrul țării. Chiar și așa, temperaturile continuă să crească. Maxima zilei va fi de +23 de grade Celsius, iar noaptea se vor atesta +11 grade.

Potrivit sinopticienilor, în a doua parte a săptămânii vremea va fi ușor instabilă, iar temperaturile vor mai scădea cu câteva valori.

Site-ul Agrobiznes.md este atacat de hackeri

0

Stimați cititori și parteneri, Agrobiznes.md trece în prezent printr-o perioadă deloc ușoară. În ultimele două zile site-ul a fost de mai multe ori inaccesibil pentru vizitatori.

Nu am ținut să tragem concluzii pripite privind cauza acestor probleme. Acum este însă mai mult decât clar că Agrobiznes.md a devenit o țintă pentru răufăcători.

Se pare că succesul și popularitatea de care se bucură în prezent Agrobiznes.md nu este pe placul anumitor structuri. Prin urmare se încearcă destabilizarea activității siteului prin intermediul unor atacuri informatice sofisticate.

Agrobiznes.md este proprietate a companiei News Media Online și drepturile sale sunt apărate de legile Republicii Moldova. Dacă atacurile nu încetează, administrația site-ului își rezervă dreptul de a depune o solicitare oficială în adresa autorităților pentru a-i depista pe răufăcători.

Facem apel la cititorii noștri să dea dovadă de înțelegere și solidaritate în aceste momente grele prin care suntem nevoiți să trecem.

Ferma de capre de la poalele munților Pirinei

0

Această fermă de capre este amplasată la poalele munților Pirinei, la o distanță de circa 80 de kilometri de orașul Toulouse. Întreaga turmă numără 750 de capre care se mulg, 180 de iezi și 25 de țapi.

Din laptele obținut se pregătește cașcaval direct la fermă, pe care fermierii ulterior îl vând supermarketelor din Toulousse. La fermă se obține circa 750 de litri de lapte. Caprele dau lapte anul împrejur datorită unei sisteme speciale de iluminare a habitatului lor. Fermierii pregătesc din laptele caprelor șase feluri de cașcaval. Doritorii îl pot cumpăra și direct de la fermă.

Proprietarii fermei au mai multe terenuri agricole în proprietate. Pe 75 de hectare seamănă porumb, 15 hectare sunt special lăsate temporar în calitate de pășuni, unde pasc caprele, iar 25 de hectare – pentru cereale.

Grajdul unde sunt întreținute caprele are circa 72 de metri în lungime și 24 de metri în lățime. Pereții sunt construiți dintr-un plastic dur, cu o bună izolare și un sistem de ventilare care este monitorizat cu ajutorul calculatorului. Întrucât grajdul este destul de lat, prin interiorul acestuia se mișcă destul de liber un tractor. Podeaua este construită din beton, iată de ce îngrijitorilor le este ușor să curețe deșeurile după capre. Pe teritoriul fermei mai sunt încă două grajduri, dar cu mult mai mici. Acestea sunt prevăzute pentru iezi și țapi.

Deosebit de interesantă este încăperea unde sunt mulse caprele, care amintește mai degrabă de un carusel, întrucât are o formă circulară. Întregul proces se face absolut automat, cu ajutorul unor aparate speciale. În timpul mulsului caprele au posibilitatea să mănânce hrană granulată. Acest sistem automat le permite fermierilor să petreacă numai o oră și treizeci de minute pentru a mulge toate cele 750 de capre.

Hrana pentru capre este un amestec de porumb, fân, soie și ovăz. Pășunile fermei sunt semănate cu diverse ierburi care dau un randament ridicat, cum este de exemplu lucerna. Fermierii francezi au încercat mai multe tehnici de pregătire a fânului, dar s-au oprit la cea de presare direct în câmp. Spre deosebire de metodele de la noi, când fânul este mai întâi uscat pe deal și pe urmă transportat la destinație, cea de presare asigură că iarba nu-și pierde în mare parte din proprietățile sale nutritive. Această tehnologie de pregătire a fânului se face cu ajutorul unui utilaj special.

Pentru ca animalele să primească un rațion stabil de hrană, care ar corespunde cu necesitățile lor productive și fiziologice, proprietarii fermei au procurat două utilaje speciale Keenan. Aceasta le permite fermierilor să-și producă și amestece propriul lor rațion alimentar pentru capre. Această tehnologie le permite să economisească resurse în cadrul fermei și să crească producția de lapte datorită unui proces de hrănire egal și echilibrat.

Pentru a obține lapte anul împrejur, la fermă se folosește un sistem special de iluminare în grajd, care crește productivitatea caprelor. Acest sistem este foarte complicat și necesită resurse speciale. Cei care vor să-l aplice au nevoie în primul rând de bani și cel mai bine este să se adreseze specialiștilor.

Programul PARE 1+1: 58 de noi afaceri au primit finanțare de 11 milioane de lei

0

Comitetul de supraveghere al Programului PARE 1+1 a aprobat finanțarea a 58 de proiecte investiționale în sumă de 11,3 milioane lei. Amintim că în cadrul Programului pot beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 200 de mii de lei migranții moldoveni reveniți acasă sau rudele lor de gradul I, care investesc într-o afacere cel puțin 200 de mii de lei.

Suma investițiilor atrase de la migranți în cadrul apelului de proiecte desfășurat în primul trimestru din 2014 este de 49,5 milioane lei, astfel un leu investit de stat generează investiții private de 4,4 lei. În cadrul apelului de proiecte curent au fost depuse 59 de cereri de finanțare, dintre care 36 reprezintă „start up”-uri, 61% din beneficiari au până la 35 de ani, iar 20% sunt femei.

54% dintre beneficiarii apelului curent al PARE 1+1 derulează afaceri în domeniul agriculturii (cereale, viță de vie, pepiniere pomicole, creșterea florilor în sere, ferme animaliere, inclusiv creșterea viperelor etc), 22% producere și prelucrare (lemn/mobilier, brichete, materiale de construcții, pâine, înghețată, etc), iar 21% prestează servicii.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a prezidat ședința, a cerut revizuirea procesului de gestionare a programului, sub aspectul simplificării procedurilor, inclusiv a celor de aprobare a proiectelor de către Comitetul de supraveghere al Programului. În mod special, Valeriu Lazăr a subliniat necesitatea intensificării promovării programului atât în țară, cât și peste hotare, cu obiectivul de a avea o acoperire teritorială cât mai mare. În acest sens, a fost încurajată consolidarea cooperării cu Consiliile raionale și primăriile.

Potrivit directorului Organizației pentru Dezvoltarea IMM-urilor (ODIMM), Iulia Iabanji, eforturile de promovare a Programului PARE 1+1 au dat rezultate bune, în primul trimestru numărul persoanelor care au primit consultații (peste 700) sau au beneficiat de instruiri antreprenoriale (149), crescând semnificativ.

De la începutul programului, în 2011, de granturi în cadrul PARE 1+1 au beneficiat 313 persoane.

Bumacov: Moldova doreşte să vină în UE, nu ca un concurent, ci complementar

0

Ministrul Vasile Bumacov a participat zilele trecute la Conferința Regională pentru Europa a Organizației pentru Agricultură și Alimentație a Organizației Națiunilor Unite (FAO), care s-a desfășurat la București.

Bumacov a declarat în cadrul evenimentului că ˝agricultorii din Republica Moldova sunt cei care îşi doresc cel mai mult integrarea europeană a ţării, iar agricultura, care stă la baza economiei Moldovei, este necesar să fie competitivă, de aceea, are nevoie de susţinere financiară˝.

Ministrul a menţionat, de asemenea, că decizia UE privind liberalizarea pieţei europene pentru vinurile moldoveneşti a însemnat o susţinere morală colosală pentru Moldova. Bumacov a mai spus că a mers la Bucureşti să înveţe din experienţa României privind integrarea europeană şi că Republica Moldova doreşte să vină în UE, nu ca un concurent, ci complementar (care completează n.r.).

Referindu-se la agricultura României, Ministrul Bumacov a calificat ţara vecină ca pe o putere agricolă europeană de apreciat, asigurând că, „Vecinătatea şi experienţa agricultorilor români ne ajută foarte mult”.

Evenimentul de la București a reunit circa 200 de participanţi, reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Guvernului României, membri ai diverse organizații agricole, reprezentanți de companii, bănci, societăţilor de asigurări, ai societăţilor de leasing, consultanţi, companii cu servicii agricole, precum şi reprezentanţi ai mass-media.

Ferma ecologică – afacerea viitorului în Moldova

0

Investițiile pentru realizarea și crearea unei ferme ecologice sunt direct proporționale cu amploarea proiectului. În unele cazuri, pentru o mini-fermă sunt destui circa 400.000 lei, dar pentru altele e nevoie de zeci de ori mai mult. O astfel de investiție este destul de profitabilă și are mari șanse ca să devină una dintre afacerile viitorului.

Potrivit Instituțiilor internaționale de nutriţie, peste 50% dintre toate bolile descoperite până la moment sunt legate de calitatea proastă a produselor alimentare. La ziua de azi, în producţia alimentelor de origine vegetală şi animalieră sunt autorizate folosirea a mai mult de 500 de aditivi sintetici. Un număr uriaş de produsele „rele” (până la 40%) ajung pe piaţa internă din ţări străine. Problema securității alimentare va atinge un interes sporit în viitorul apropiat. Va veni timpul când cetățenii statelor se vor gândi serios la consumul produselor naturale și ecologice. Iar acest lucru e destul de vizibil deja. Produsele ecologice sunt din ce în ce mai căutate.

Potrivit lui Alexander Konovalov, proprietarul uneia dintre primele ferme moderne ecologice din Rusia: „O afacere legată de fermele ecologice trebuie să prezinte din start un proiect complex, dacă dorești să-ți recuperezi investițiile. În mod ideal, antreprenorul trebuie să aibă toată materia primă proprie, inclusiv materialele, transportul, uneltele, rețelele de distribuție. Profitul în acest caz poate veni după 3 – 5 ani”, mai susține acesta.

Dar nu doar produsele de calitate pot aduce venituri unui antreprenor. Agroturismul este la fel de rentabil. Acesta poate aduce profit, în special dacă fermele sunt construite în apropierea orașelor mari sau în zonele metropolitane, unde majoritatea populaţiei nu este familiarizată cu agricultura. În Europa, mai mult de 30% din populaţie preferă să practice acest turism „verde”.

Deci, pentru a iniția o afacere în oricare domeniu legat de producerea produselor ecologice, trebuie să se țină cont de mai multe lucruri. Iată unele secrete.

Terenul

Ferma ecologică poate fi construită la o anumită distanţă de oraşele importante şi de zonele industriale. În mod ideal, aceasta ar trebui să fie înconjurată de o zonă de pădure, cu rezerve de apă potabilă, cu păşuni şi o bună infrastructură a drumurilor care să permită accesibilitatea transportului. Suprafața totală a teritoriului poate avea mai multe hectare, dar cu o perspectivă de extindere. Principiul de bază al construcţiei fermei e să nu dăuneze mediului înconjurător prin folosirea materiilor prime exclusiv naturale.

Una dintre problemele cu care te poți confrunta când alegi terenul este legată anume de infrastructură. Pentru aceasta vei avea nevoie de serviciile unor arhitecți cu experiență ca să creezi ceva de la zero, și să nu încerci să economisești cu ei. De ei depinde cum va activa ferma ta.

Încăperile 

O fermă ecologică ideală trebuie să cuprindă:

1. O încăpere standard care să permită menţinerea şi creşterea bovinelor, o încăpere în care acestea vor putea fi mulse, și un spaţiu pentru creşterea altor rase de porcine, păsări de curte, iepuri, nutrii şi aşa mai departe.

2. Un complex specializat în producţie şi prelucrare – o încăpere de lucru unde va avea loc prelucrarea produselor din carne şi a produselor lactate, și un spațiu special pentru mezeluri-afumate.

3. O încăpere tehnică – unde va avea loc sacrificarea şi dezosarea animalelor, un depozit pentru produsele deja gata de vânzare, magazii, garaj pentru maşinile agricole şi alte echipamente.

4. Spațiul de locuit ce va include încăperi pentru personal, biroul administrativ sau chiar și parcarea pentru agroturiști.

5. Blocul pentru agroturiști – mini hoteluri pentru turiști, locuri de joacă pentru copii, un iaz pentru pescuit și agrement.

6. O încăpere dotată cu echipament de încălzire pentru gradină și livadă.

Certificarea producției

Pentru ca produsele de pe teritoriul fermei să fie numite pe merit de-a dreptul ecologice, e necesar să se obțină un certificat de mediu. Acest document este emis de autoritatea de certificare – Fondul Ecologic Internațional.

După aceasta, proprietarul are tot dreptul de a eticheta produsele cu emblema specială drept eco și să le promoveze în mass-media ca fiind ecologice.

O astfel de certificare costă aproximativ 2.000 de euro pe an. Pentru a obține un certificat în procesul de producție trebuie să se respecte cerințele „produselor ecologice”. Astfel, produsele trebuie să provină dintr-o zonă curată ecologic și să fie crescute fără utilizarea de îngrășăminte minerale, pesticide și alți aditivi chimici. La obținerea lor ar trebui să fie folosite numai ingrediente naturale, iar produsele ar trebui să aibă un termen de valabilitate natural.

Pe teritoriul fermelor ecologice e interzis tratamentul animalelor cu antibiotice. Animalele bolnave sunt eliminate, altfel produsele nu vor mai fi considerate ecologice. De aceea, produsele ecologice au un preț mai mare de vânzare în raport cu produsele de aceleași fel, dar crescute prin metodele tradiționale.

Realizarea producției

Produsele ecologice vor găsi întotdeauna un client. La început, aceștia vor fi vecinii din apropiere. Ei vor fi și primii care vor răspândi informația și vor fi drept o sursă de realizare a producției. De obicei, produsele ecologice sunt consumate de persoanele cu venituri peste medie.

Trebuie să se țină cont că aceștia nu vor fi unicii, și că ar trebui să se caute și alte canale de distribuire a produselor. Pentru asta s-ar putea începe cu deschiderea obligatorie a magazinelor proprii de vânzare, precum și a unui magazin on-line de produse alimentare ecologice.

Prețurile pentru produsele obținute în fermele ecologice întotdeauna sunt mai mari decât în magazinele obișnuite. Spre exemplu un kg de unt poate ajunge la 130-150 lei, în raport cu 80 lei prin piețele agroalimentare. Deci, ce mai aștepți?

S. Tataru