‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFerma ecologică - afacerea viitorului în Moldova

Ferma ecologică – afacerea viitorului în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Investițiile pentru realizarea și crearea unei ferme ecologice sunt direct proporționale cu amploarea proiectului. În unele cazuri, pentru o mini-fermă sunt destui circa 400.000 lei, dar pentru altele e nevoie de zeci de ori mai mult. O astfel de investiție este destul de profitabilă și are mari șanse ca să devină una dintre afacerile viitorului.

Potrivit Instituțiilor internaționale de nutriţie, peste 50% dintre toate bolile descoperite până la moment sunt legate de calitatea proastă a produselor alimentare. La ziua de azi, în producţia alimentelor de origine vegetală şi animalieră sunt autorizate folosirea a mai mult de 500 de aditivi sintetici. Un număr uriaş de produsele „rele” (până la 40%) ajung pe piaţa internă din ţări străine. Problema securității alimentare va atinge un interes sporit în viitorul apropiat. Va veni timpul când cetățenii statelor se vor gândi serios la consumul produselor naturale și ecologice. Iar acest lucru e destul de vizibil deja. Produsele ecologice sunt din ce în ce mai căutate.

Potrivit lui Alexander Konovalov, proprietarul uneia dintre primele ferme moderne ecologice din Rusia: „O afacere legată de fermele ecologice trebuie să prezinte din start un proiect complex, dacă dorești să-ți recuperezi investițiile. În mod ideal, antreprenorul trebuie să aibă toată materia primă proprie, inclusiv materialele, transportul, uneltele, rețelele de distribuție. Profitul în acest caz poate veni după 3 – 5 ani”, mai susține acesta.

‹ adv ›

Dar nu doar produsele de calitate pot aduce venituri unui antreprenor. Agroturismul este la fel de rentabil. Acesta poate aduce profit, în special dacă fermele sunt construite în apropierea orașelor mari sau în zonele metropolitane, unde majoritatea populaţiei nu este familiarizată cu agricultura. În Europa, mai mult de 30% din populaţie preferă să practice acest turism „verde”.

Deci, pentru a iniția o afacere în oricare domeniu legat de producerea produselor ecologice, trebuie să se țină cont de mai multe lucruri. Iată unele secrete.

Terenul

‹ adv ›

Ferma ecologică poate fi construită la o anumită distanţă de oraşele importante şi de zonele industriale. În mod ideal, aceasta ar trebui să fie înconjurată de o zonă de pădure, cu rezerve de apă potabilă, cu păşuni şi o bună infrastructură a drumurilor care să permită accesibilitatea transportului. Suprafața totală a teritoriului poate avea mai multe hectare, dar cu o perspectivă de extindere. Principiul de bază al construcţiei fermei e să nu dăuneze mediului înconjurător prin folosirea materiilor prime exclusiv naturale.

Una dintre problemele cu care te poți confrunta când alegi terenul este legată anume de infrastructură. Pentru aceasta vei avea nevoie de serviciile unor arhitecți cu experiență ca să creezi ceva de la zero, și să nu încerci să economisești cu ei. De ei depinde cum va activa ferma ta.

Încăperile 

‹ adv ›

O fermă ecologică ideală trebuie să cuprindă:

1. O încăpere standard care să permită menţinerea şi creşterea bovinelor, o încăpere în care acestea vor putea fi mulse, și un spaţiu pentru creşterea altor rase de porcine, păsări de curte, iepuri, nutrii şi aşa mai departe.

2. Un complex specializat în producţie şi prelucrare – o încăpere de lucru unde va avea loc prelucrarea produselor din carne şi a produselor lactate, și un spațiu special pentru mezeluri-afumate.

3. O încăpere tehnică – unde va avea loc sacrificarea şi dezosarea animalelor, un depozit pentru produsele deja gata de vânzare, magazii, garaj pentru maşinile agricole şi alte echipamente.

4. Spațiul de locuit ce va include încăperi pentru personal, biroul administrativ sau chiar și parcarea pentru agroturiști.

5. Blocul pentru agroturiști – mini hoteluri pentru turiști, locuri de joacă pentru copii, un iaz pentru pescuit și agrement.

6. O încăpere dotată cu echipament de încălzire pentru gradină și livadă.

Certificarea producției

Pentru ca produsele de pe teritoriul fermei să fie numite pe merit de-a dreptul ecologice, e necesar să se obțină un certificat de mediu. Acest document este emis de autoritatea de certificare – Fondul Ecologic Internațional.

După aceasta, proprietarul are tot dreptul de a eticheta produsele cu emblema specială drept eco și să le promoveze în mass-media ca fiind ecologice.

O astfel de certificare costă aproximativ 2.000 de euro pe an. Pentru a obține un certificat în procesul de producție trebuie să se respecte cerințele „produselor ecologice”. Astfel, produsele trebuie să provină dintr-o zonă curată ecologic și să fie crescute fără utilizarea de îngrășăminte minerale, pesticide și alți aditivi chimici. La obținerea lor ar trebui să fie folosite numai ingrediente naturale, iar produsele ar trebui să aibă un termen de valabilitate natural.

Pe teritoriul fermelor ecologice e interzis tratamentul animalelor cu antibiotice. Animalele bolnave sunt eliminate, altfel produsele nu vor mai fi considerate ecologice. De aceea, produsele ecologice au un preț mai mare de vânzare în raport cu produsele de aceleași fel, dar crescute prin metodele tradiționale.

Realizarea producției

Produsele ecologice vor găsi întotdeauna un client. La început, aceștia vor fi vecinii din apropiere. Ei vor fi și primii care vor răspândi informația și vor fi drept o sursă de realizare a producției. De obicei, produsele ecologice sunt consumate de persoanele cu venituri peste medie.

Trebuie să se țină cont că aceștia nu vor fi unicii, și că ar trebui să se caute și alte canale de distribuire a produselor. Pentru asta s-ar putea începe cu deschiderea obligatorie a magazinelor proprii de vânzare, precum și a unui magazin on-line de produse alimentare ecologice.

Prețurile pentru produsele obținute în fermele ecologice întotdeauna sunt mai mari decât în magazinele obișnuite. Spre exemplu un kg de unt poate ajunge la 130-150 lei, în raport cu 80 lei prin piețele agroalimentare. Deci, ce mai aștepți?

S. Tataru

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›