În Moldova sunt 150 de mii de familii de albine din 500 de mii necesare pentru polenizare

0

Republica Moldova are acum o treime din numărul de albine pe care le avea în anii 80. Numărul de familii se cifrează la 150 de mii, pe când necesarul pentru o polenizare eficientă a culturilor şi florilor spontane este de 450-500 de mii, a comunicat preşedintele Asociaţiei apicultorilor din Moldova, Ştefan Condratiuc. Expertul a fost solicitat de IPN în contextul informaţiei televiziunii britanice BBC că Europa se confruntă cu un deficit mare de albine, iar situaţia din Moldova este mai proastă decât cea din Anglia, unde albinele constituie doar o pătrime din necesarul pentru polenizarea culturilor. 

„În anii 80 în Moldova erau circa 400 de mii de familii de albine. Pe atunci fiecare gospodărie colectivă avea o normă de albine pentru polenizarea eficientă. Către sfârşitul anilor 90, numărul albinelor în Moldova s-a redus dramatic, la 80 de mii. În 2005 am început a bate alarma, au fost instituite programe de susţinere a ramurii şi acum numărul familiilor practic s-a dublat”, a comunicat Ştefan Condratiuc.

Liderul apicultorilor susţine că situaţia treptat se redresează, apar mai mulţi apicultori tineri, fiind susţinuţi de asociaţie şi îndemnaţi de faptul că mierea de albine poate fi exportată pe piaţa europeană. Însă, spune Ştefan Condratiuc, ramura apiculturii nu este susţinută pe deplin de autorităţi, iar programele de subvenţionare sunt anevoioase pentru oameni.

BBC susţine că în ultimii ani populaţia de albine este în scădere în mai multe state ale lumii, printre cauze fiind utilizarea pesticidelor şi bolile. În Europa numărul albinelor a crescut cu 7% în 5 ani, însă s-a mărit volumul terenurilor semănate cu rapiţă şi floarea soarelui – culturi care necesită o polenizare mai mare. Conform estimărilor savaţilor, în Europa lipsa de albine se cifrează la peste 13 milioane de familii.

Ungaria oferă burse pentru studii de masterat în agricultură

0

Guvernul Ungariei oferă burse pentru studii de masterat în horticultură, științe agricole și dezvoltare rurală, precum și agrobusiness, cetăţenilor Republicii Moldova pentru anul de studii 2014/2015.

Potențialii candidați trebuie să cunoască la nivel înalt limba engleză și preferabil să nu depășească vârsta de 30 de ani.

Dosarul de aplicare, conținând documentele solicitate (detalii despre program sunt accesibile pe pagina electronică: http://www.fao.org/capacitydevelopment/scholarships/en/.) și urmează a fi transmise electronic la adresa [email protected].

Termenul de aplicare este 28 februarie 2014.

În următorii 40 de ani pământul va intra într-o nouă eră glaciară

0

Pământul va intra într-o nouă eră glaciară, susţin oamenii de ştiinţă japonezi, printre care şi oceanologul Mototaka Nakamura, relatează postul de radio Vocea Rusiei.

Gheaţa poate să se extindă până la tropice, atât de frig va fi, ceea ce s-a mai întâmplat în istoria Pământului.

Mulţi oameni de ştiinţă susţin acest scenariu bazându-se pe datele obţinute în urma observărilor climei mondiale efectuate o mare perioadă de timp.

Ei menţionează că în total pe planetă au fost înregistrate 15 ere glaciare, fiecare a durat câte 10.000 de ani.

În prezent noi trăim la sfârşitul unei perioade interglaciare şi trebuie să ne pregătim pentru intrarea în următoarea eră glaciară.

Teoria lui Nakamura este susținută și de către oamenii de știință din Rusia, care au făcut asemenea pronosticuri încă în anul 2008.

Idei de afaceri: Cum poți scoate anual până la 40 de mii de euro de pe o jumătate de hectar

0

Când nu dispui de o suprafață de teren agricol mare, atunci trebuie să alegi atent tipul de plante pe care îl cultivi, pentru a spori profitul.

Pentru a transforma grădinăritul dintr-un hobby într-o mică afacere care poate genera venituri de peste 40.000 de euro de pe o suprafață de jumătate de hectar e nevoie să se practice o agricultură inteligentă.

Un celebru autor de cărți dedicate agriculturii inteligente a realizat un top al celor mai profitabile 10 tipuri de culturi, care pot fi înființate pe suprafețe mici, luând în calcul timpul de lucru, cererea și veniturile pe care le pot genera anual.

Locul 10. Ierburi aromatice și plante medicinale. În ultima decadă, oamenii au început să se reîntoarcă la condimentarea mâncărurilor cu ierburi aromatice și tratarea diferitelor afecțiuni cu plante medicinale. Mai mult decât atât, industria cosmetică și a produselor de igienă a devenit un client fidel al fermierilor care cultivă ierburi aromatice și plante medicinale. Cererea pentru asemenea produse a crescut atât în ceea ce privește plantele proaspete, cât și a celor uscate.

Locul 9. Bambusul este o plantă uimitoare, iubită mai ales de peisagiști și de florari. O plantă poate fi cultivată în ghiveci și transplantată în suprafețe de circa un metru și poate genera un câștig de aproximativ 30 de eurocenți.

Locul 8. Folosit din vremuri străvechi nu doar pentru aromarea mâncărurilor, dar și la practici magice, cultura usturoiului poate aduce venituri frumoase fermierilor. Câștigurile pot spori dacă se optează pentru cultivarea unor soiuri îndrăgite de bucătari, cum sunt Rocambole, Purplestripe și Porcelain: clienții sunt dispuși să plătească aproximativ 7 euro pentru o cantitate de mai puțin jumătate de kilogram de usturoi. Și varietatea Elephant se vinde bine, cu circa 4-6 euro pentru o jumătate de kilogram.

Locul 7. Florăresele le folosesc pentru a crea aranjamente florale, alții împletesc coșuri din mlădițele elastice, alții au descoperit soiurile energetice. Salcia, căci despre ea este vorba, poate aduce fermierului circa 40.000 de euro, la o suprafață cultivată de jumătate de hectar. Salcia energetică este o specie arbustivă ce creşte sub formă de tufă, a cărei lujeri ating o înălţime de cca 4 m, în condiţii de recoltare anuală. Are o creștere rapidă (de până la 3-3,5 cm/zi în perioada de creştere activă) şi o mare putere de regenerare, putând produce, începând cu anul II-III de la plantare, în medie 30 tone de biomasă anual/hectar.

Locul 6. De sute de ani, arțarii japonezi au fost cultivați și îndrăgiți de grădinari din întreaga lume. Întrucât comercianții nu au destul loc pentru a expune corespunzător arțarii japonezi, un fermier care se va specializa în cultivarea acestora poate avea câștiguri frumoase. Dimensiunile reduse ale acestui tip de pomi îl fac ușor de cultivat în spații mici. Cum cererea este mare și oferta redusă, arțarii japonezi pot fi o opțiune profitabilă pentru un fermier răbdător.

Locul 5. De la pomi de dimensiunea unui deget, la arțari și pini de 45 de centimetri, specia bonsai este surprinzătoare, iar îngrijirea acestor plante a devenit un hobby pentru locuitori de pe toate meridianele. Cum cererea este în creștere, iar începerea unei afaceri în domeniu nu necesită mult spațiu, cultivarea unui bonsai poate deschide drumul către profit.

Locul 4. Oriunde întorci capul, vezi arbuști și pomi ornamentali, ceea ce transformă aceste plante în unele extrem de profitabile pentru micii fermieri. 1.500 de ghivece cu un volum de circa 10 litri încap într-un spațiu de cel mult 100 de metri pătrați, iar o plantă se poate vinde, în medie, cu 10 euro.

Locul 3. Au fost pictați pe felicitările oferite doamnelor pe 1 martie, au fost puși în aranjamente florale și au nume care variază de la o zonă la alta. Mărțișorii pot fi o sursă de venit, mai ales că sunt plante perene și se găsesc în numeroase varietăți și culori, de la albul catifelat al speciilor recunoscute la noi, la roșul lemnului-câinelui.

Locul 2. Ciupercile sunt ideale spre a fi cultivate de fermierii din mediul urban, deoarece pot fi crescute în spații închise și au productivitate ridicată.

Locul 1. Dureri de cap, mirosuri neplăcute sau insecte nedorite, toate pot fi alungate cu câteva fire de levănțică. În România sunt cazuri când fermierii reușesc să obțină chiar și patru tone de lavandă de pe un singur hectar, dar cererea e de șase, șapte ori mai mare. Florile proaspete se vând producătorilor de uleiuri aromatice. Uscarea florilor nu necesită mult efort, iar apoi pot fi vândute florăriilor, artizanilor care fac diferite aranjamente, perne din ierburi aromatice, produse de aromoterapie sau cosmetice, săpunuri sau odorizante de cameră.

Agricultura inteligentă nu înseamnă doar să folosești tehnologie de vârf, ci și să cultivi plante care pot genera profit cu costuri reduse.

Sursa: Stiriagricole.ro

Alertă în Ucraina din cauza virusului pestei porcine africane

0

OIE raportează descoperirea unui caz de pestă porcină africană pe teritoriul Ucrainei. Boala a fost descoperită în regiunea Lugansk din țară, în partea estică, la granița cu Rusia.

Potrivit Agrobroker, un mistreț mort a fost descoperit într-un râu care reprezintă granița între Rusia și Ucraina, aproape de malul ucrainean.

Testele de laborator au demonstrat faptul că mistrețul a murit din cauza infecției cu pestă porcină africană.

Măsurile luate de autoritățile ucrainene includ verificarea populațiilor de animale sălbatice, carantină în regiune și screening-ul animalelor în zonă.

Sistemul voluntar de muls – vacile singure decid când vor să dea lapte

0

Tehnologiile avansate aduc schimbări revoluționare la fermele producătoare de lapte din occident: vacile decid singure când este timpul cel mai potrivit pentru a fi mulse. Sistemul de muls voluntar funcționează 24 de ore pe zi. O stație servește la șaptezeci de vaci de lapte, înlocuind complet munca fermierilor.

În Canada, fermierul Brian Casey și familia sa întreține aproape 100 de vaci mulgătoare din rasa Holstein. Cel mai interesant este că familia Casey nu se ocupă practic deloc cu mulsul. Potrivit fermierului canadian, animalele sunt libere să decidă când vor să fie mulse, iar unele se apropie de aparatul care a înlocuit mâna omului chiar și de patru ori pe zi.

„Cu acest nou sistem de muls „De Laval” noi producem aceeași cantitate de lapte ca și mai înainte, dar acum avem cu 30 de vaci mai puțin”, se laudă Brian Casey.

Cu doi sau trei ani în urmă, fermierul canadian nici nu vroia să audă de roboți la ferma sa. Acum, el crede că tehnologiile au adus un progres imens în afacerea sa. În prezent, fermierul este mult mai liber și poate chiar lăsa vacile pe cont propriu în timp ce el își vede de chestiile sale. Principalul – să nu uite să-și ia cu el telefonul mobil, pentru că în cazul în care ceva nu merge bine, robotul îl informează la timp.

Brian a observat că sistemul automat de muls a crescut productivitatea fermei sale cu cca 150%. În plus, spune el, și animalele se simt mai bine, mai liniștite, iar ugerul a devenit mai mare.

Plus la toate, acest sistem robotizat contorizează zilnic producția de lapte, face teste de calitate și prezintă informații despre sănătatea animalelor.

Așadar, în concluzie putem spune că sunt o mulțime de avantaje, doar că e greu să facem un pronostic despre apariția și folosirea unor astfel de tehnologii la fermele din țara noastră.

Vodkă produsă exclusiv din lapte de vacă. Afacerea care l-a îmbogățit pe un fermier englez

1

Un fermier din Marea Britanie a dat lovitura pe piața locală cu un tip de vodkă produsă din laptele vacilor pe care le îngrijește la ferma sa.

Jason Barber (în imagine) este un fermier în vârstă de 47 de ani din localitatea Dorset, Marea Britanie. Acesta se ocupă de mulți ani cu creșterea bovinelor. Ferma sa adăpostește peste 250 de vaci mulgătoare, scrie Farmer Portal.

Acum 3 ani, în timp ce privea la televizor o emisiune despre Republica Tuva din Siberia, i-a venit o idee care practic i-a împărțit viața în două, până la… și, de la…

În emisiunea cu pricina se povestea despre tradițiile și obiceiurile băștinașilor din Tuva. În special se vorbea despre abilitatea populației locale de a face „samogon” din orice… chiar și din laptele iacilor. Explicație: (Iacul este un mamifer rumegător din Tibet, mai mic decât bivolul, cu corpul masiv, acoperit de păr lung de culoare brună și cu o cocoașă pe ceafă.)

Trei ani i-au trebuit lui Jason Barber pentru a exerimenta și el producția acestui tip de alcool. Într-un final a obținut un produs unic în Marea Britanie, pe care l-a numit „Black Cow” (în traducere: vaca neagră).

Vodka „Black Cow” este produsă după o tehnologie specială de fermentare și filtrare. Sticlele în care se vinde au un design special și sunt dotate cu un tip de capace frumos aurite, totul pentru a accentua exclusivismul băuturii. Este foarte scumpă, dar fermierul nu duce lipsă de cerere.

Potrivit ziarului londonez „Daily Mail”, această vodkă are o aromă ușoară de cremă și este extrem de apreciată de multe vedete din Anglia, motiv pentru care cele mai bune restaurante din Marea Britanie au inclus-o în meniurile lor.

Jason Barber se laudă acum în fața tuturor că a reușit să obțină cea mai pură vodkă produsă exclusiv din lapte de vacă.

Am reușit să aflăm că pe site-ul de vânzări online Amazon.com o sticlă de vodkă „Black Cow” de 75 cl se vinde cu circa 35 de euro. E lesne de înțeles că în unele localuri prețul poate fi dublu și chiar triplu.

Vinuri franțuzești produse în China. Schimbările climatice din Europa amenință producția vinurilor

0

Încălzirea globală va face din ce în ce mai dificilă obţinerea unor recolte bune de struguri în țările cu tradiție în producerea vinurilor, dar va avantaja țările nou-intrate în competiţia pentru titlul de viticultorul lumii. 

Regiunile consacrate pe piaţa vinului, cum sunt Bordeaux, Burgundia sau Rhone din Franţa, ori California din Statele Unite sau cele din Chile, se vor confrunta cu mari probleme, generate de încălzirea globală. Din 2050, viticultorii din aceste zone vor trebui să găsească noi soiuri pe care să le cultive, deoarece soiurile cultivate în prezent s-ar putea să nu mai facă faţă temperaturilor ridicate. Astfel, s-ar putea să asistăm la începutul sfârşitului unei poveşti de secole, cum este cea a vinurilor franceze.

Din cauza încălzirii globale, viticultorii din Franţa sau Chile îşi vor vedea recoltele diminuate cu până la două treimi până în 2050, după cum se arată în studii ale organizaţiilor de protecţie a mediului, preluate de presa internaţională.

Cel mai mare declin este așteptat în Europa

“Schimbările climatice vor duce la o redistribuire uriașă în ceea ce privește producția de vinuri “, a precizat Lee Hannah, om de știință la Conservation International și, totodată, autorul studiului privind implicaţiile schimbărilor climatice asupra producţiei de struguri şi de vinuri.

Cercetătorii prognozează schimbări majore de climă în regiunile cu ierni geroase și veri foarte căluroase care produc struguri de calitate superioară, recomandaţi pentru producția de vinuri.

“Va fi din ce în ce mai dificil pentru cultivarea acestor tipuri de struguri, cultivați în prezent în Europa. Asta nu înseamnă neapărat faptul că strugurii nu vor mai crește acolo, dar, cultivarea acestora va ămpune lucrări de irigații și tratamente speciale pentru ca vița de vie să rodeasca și să se obțină calitatea strugurilor, iar aceste lucruri vor atrage costuri de producție din ce ăn ce mai mari”, a explicat Hannah.

Strugurii destinați producției de vinuri sunt cunoscuți ca fiind unele dintre cele mai pretențioase plante în ceea ce privește diferențele de temperatură, condițiile de umiditate și căldură. Specialiștii au studiat fenomenul şi au arătat că un climat secetos va influiența negativ cultivarea strugurilor în cele mai multe regiuni consacrate, forțând cultivatorii să intervină în asigurarea condițiilor pentru dezvoltarea optimă a culturilor. Aceasta înseamnă că viticultorii trebuie să asigure umiditatea optimă pentru dezvoltarea și ajungerea la maturitate a strugurilor de vin și pentru a-i proteja de căldurile excesive, folosind vaporizatoare de apă. O a doua soluție recomandată este mutarea culturilor către regiuni mai prielnice, din nordul Europei, Americii de Nord şi Asiei.

Experimentele realizate de oamenii de știință au arătat că vom asista la o rearanjare a lumii vinului. Cel mai drastică declin este așteptat în Europa, unde cercetărorii au prognozat o scădere cu 85% a producției obținută în regiunile cu tradiție în producerea de vinuri, cum ar fi Bordeaux, Rhone sau Tuscany.

Şi pentru regiunile viticole cu tradiţie din Australia a fost prognozată o scădere a producției cu 74% . Un decline cu 70% a producţiei de struguri va fi consemnat şi în regiunile viticole ale Californiei.

Cultivatorii de viță de vie din regiunea Cape din Africa de Sud vor fi de asemenea loviți puternic de schimbările climatice, care vor genera o diminuare a producţiei de struguri cu 55%. Producătorii de vin din Chile se pot aștepta la pierderi de 40 % din producția actuală.

Vin Bordeaux, made in China

Dacă producătorii din regiunile consacrate în producerea vinurilor nu vor reuşi să se adapteze schimbărilor climatice, care le vor genera o scădere a producţiei cu 2 treimi în următoarele 4 decenii, viticultorii din alte zone ale lumii, cum sunt cei din Yellowstone, ar putea să le ia locul în topul producătorilor de vin la nivel mondial. Studii realizate la nivel mondial arată că în zone considerate cu ani în urmă nerecomandate cultivării strugurilor pentru producția de vinuri, cum sunt cele situate în părțile nordice ale Europei, incluzând Marea Britanie, sau din nord-vestul Statelor Unite, precum și dealurile centrale ale Chinei, se va obţine grosul producţiei de struguri şi, implicit de vinuri din 2050.

Industriile lumii se reorientează deja către teritorii noi, zone cu potențial de creştere în viitorul apropiat, cum ar fi Tasmania, arealul din imediata apropiere a Yellowstone Park și chiar către zonele înalte din centrul Chinei. Acestea ar putea deveni “gazdele” viitoarelor podgorii de renume.

Sursa: Stiriaricole.ro

Brăviceni – Satul businessmanilor cu afaceri agricole

0

Un sat modest, cu încă multe case cu acoperiș din paie și garduri de lemn. Așa arată Brăviceniul orheian la prima vedere. Părerea se schimbă, însă, după ce afli că în fiecare a cincea casă din sat este pusă pe roate câte o mică afacere. Din satul Brăviceni, raionul Orhei, nimeni nu pleacă peste hotare. Iar mulți dintre cei plecați decid să se întoarcă. Toți cei care vor să muncească își găsesc lesne de lucru acasă și încă pentru un salariu mai mare decât cel mediu pe economie în republică. Motorul care mișcă lucrurile, susțin sătenii, este primarul localității.

Satul fără de șomeri

Chiar dacă este 25 decembrie, Crăciunul pe stil nou și zi de odihnă oficială, majoritatea locuitorilor din Brăviceni sunt la muncă, care la fabrica de mezeluri din sat, care la cea de lactate. Peste 30 de persoane muncesc la ferma de bovine și porcine. Dar cei mai mulți dintre brăviceneni se îngrijesc de propriile afaceri, deschise pe lângă casă cu suportul financiar al Guvernului polonez. Satul Brăviceni are 2 400 de locuitori. 70 la sută din persoanele apte de muncă au un serviciu stabil. Salariul mediu al oamenilor care muncesc în acest sat este de 4 500 de lei. „Planul meu este ca, la sfârșitul anului viitor, să avem angajați în câmpul muncii toți brăvicenenii, iar salariul mediu al acestora să ajungă la 7 000 de lei”, ne spune ambițios primarul localității, Vladimir Cociorvă, a cărui soție, de altfel, este unul dintre principalii oameni de afaceri din sat.

Afaceri moldovenești pe bani polonezi

Abțibilduri cu textul „asistența Poloniei” găsești lipite în multe gospodării din satul Brăviceni. În toate casele astfel „marcate” se dezvoltă câte o mică afacere. Dumitru Caraman crește răsad în sere. Inițial, bărbatul își construise două sere rudimentare, dar, cu un an în urmă, primarul l-a chemat la el și l-a întrebat dacă nu vrea să își dezvolte afacerea și i-a propus să aplice pentru un grant oferit de un fond guvernamental polonez. Miercuri, l-am găsit pe Dumitru Caraman lucrând de zor la asamblarea unor noi sere moderne și spațioase. „Eu cu răsadul nu ajung la piață. Mi-l cumpără de acasă pe tot. Mi s-a dus vestea prin zonă că am răsad bun. Cresc și roșii de vânzare. Folosesc doar îngrășăminte biologice, de aceea vând producția ca pâinea caldă”, spune cu mândrie bărbatul care întreține din această afacere o familie numeroasă. Dumitru Caraman are cinci fiice. Primarul de Brăviceni ne dă asigurări că, la anul viitor, Dumitru Caraman va mai lua un grant de la același fond polonez și își va mai extinde afacerea.

Soluția primarului

Cu un buget modest pus la dispoziție de stat, primarul de Brăviceni a ales o altă cale pentru dezvoltarea satului. Vladimir Cociorvă a decis să încurajeze dezvoltarea micilor afaceri în localitate. Pentru aceasta, primarul a stabilit încă în 2009 relații de bună colaborare cu Fondul polonez „Vostok” și cu o altă fundație de stat din Cehia care susțin financiar dezvoltarea micului business. Timp de patru ani, grație acestor sponsori europeni, în sătucul din Orhei au fost deschise zeci de afaceri. „Primarul ne cheamă periodic la primărie și ne întreabă cine și ce idei de afaceri avem. El ne încurajează să ne apucăm de treabă și să scriem proiecte pentru granturi. Noi acoperim 30% din suma investițiilor, iar polonezii celelalte 70%”, ne spune directorul proaspăt deschisei fabrici de mezeluri din localitate, Vladimir Stradenenco. La ședința la care el a venit cu ideea de a deschide o fabrică de mezeluri, alți consăteni de-ai săi au propus să deschidă câteva ferme de iepuri. Și aceste idei au prins viață.

Invidiați de vecini

„La noi în sat nu lucrează numai acei care nu vor să lucreze”, spune Ecaterina Bucur. Femeia, care până nu demult era șefă a Oficiului poștal din sat, acum muncește la fabrica de mezeluri. „Nici nu mă gândesc să plec din sat. Am un salariu bun. Oamenii din satele vecine ne invidiază”, ne explică ea. Primarul își tălmăcește și el raționamentele după ce ne arătăm nedumeriți de faptul că, deși familia sa are afaceri, dânsul stimulează businessurile altora: „Noi afaceri în sat înseamnă investiții, locuri de muncă, oameni cu trai decent. De asemenea, atunci când îi ajut pe săteni să își pornească afacerile, ne înțelegem că, după ce se pun pe picioare, vor ajuta și ei satul. Așa am reușit să reparăm biserica din localitate și să construim un gard nou la cimitir. Pentru multe proiecte sociale primăria nu a alocat niciun bănuț. Oamenii, fiind îndestulați, sunt gata să contribuie pentru binele satului”, afirmă Cociorvă.

Aer european

Cu studii în Germania, primarul a reușit să aducă un spirit practic european în satul de baștină pe care îl conduce încă din 1999 (cu o mică pauză între anii 2001-2005, când a fost deputat în Parlament – n.r.). Chiar dacă oamenii o duc destul de bine, aceștia nu sunt tentați să își construiască palate. „Nu a venit încă momentul să ne facem o casă mare. Acum toți banii pe care îi câștigăm îi investim în dezvoltarea afacerilor sau în deschiderea lor. Așa gândesc aproape toți brăvicenenii. Afacerea vecinului te stimulează să te apuci și tu de muncă”, ne mărturisește unul dintre cei 150 de proprietari de sere din sat. Un alt lucru specific satului este faptul că aici aproape toată lumea se deplasează cu bicicleta, de la copii până la bătrâni și chiar primar. „Vara obișnuiesc să umblu prin sat cu bicicleta. Așa pot sta mai mult de vorbă cu sătenii”, ne explică el.

Planuri ambițioase

Primarul de Brăviceni are planuri mari pentru anul care vine. După ce, în acest an, Brăviceniul a vândut produse de 40 de milioane de lei (față de 4 milioane în 2011 – n.r.), Cociorvă își propune drept obiectiv în anul care vine să atingă cifra de vânzări de 80 de milioane de lei. „Vreau în 2014 să deschidem în sat o brutărie, o uscătorie solară de plante medicinale și o fabrică de producere a pavajului stradal. Avem deja promisiunea polonezilor să ne finanțeze. Căutăm cine să se ocupe de asta. Așa ne pregătim noi de concurența europeană. Facem produse calitative și dezvoltăm satul”, își dezvăluie planurile primarul satului. Locuitorii din Brăviceni se țin cu dinții de primarul lor. La ultimele alegeri, pentru el au votat peste 90 la sută din săteni. „Dacă se duce el, satul se întoarce în mlaștină”, crede Tamara Cojocaru, o femeie din localitate, arătând spre terenurile din jurul primăriei, privatizate de fostul primar al localității și lăsate în paragină.

Mariana Rață, Ziarulnational.md