Cum a ajuns un lup să îngrijească de turma unui cioban polonez

0

Întâmplare interesantă în regiunea Podlasia din estul Poloniei. Un cioban a adăpostit la stâna sa un cățel, care mai apoi s-a adeverit a fi un lup în toată legea.

Polonezul Zbigniew Pezhik, în vârstă de 50 de ani, a avut parte de o experiență ieșită din comun. Acum ceva timp în urmă, a găsit pe deal un cățel drăguț, de rasă necunoscută, pe care l-a luat la stâna sa. Bărbatul s-a gândit că atunci când „câinele” va crește mare o să-l ajute la păscutul oilor, scrie farmerportal.ru.

„Am luat un cățeluș fără adăpost, crezând că mă va ajuta să am grijă de oi. Nu știam din ce rasă e, dar m-am gândit că posibil ar fi un câine ciobănesc. Când a crescut însă mare și a început să urle în timpul nopții mi-am dat seama că nu mai este el nici un fel de câine ciobănesc, dar un lup adevărat!”, povestește bărbatul.

Pentru că nu știa ce să facă și cum să procedeze, ciobanul a chemat la stâna sa poliția. Astfel, lupul a ajuns la un adăpost pentru animale, după care dus în pădure și eliberat. 

Nouă nu ne rămâne decât să ne minunăm de educația „câinelui” – lup: până când nu a ieșit totul la suprafață, acesta și-a îndeplinit conștiincios atribuțiile de păstor și nici o oaie din turma lui Zbigniew nu a avut de suferit.

De ce au nevoie de arici fermierii care practică agricultura ecologică

0

Puțini sunt cei care știu că aricii sunt sanitari naturali de neînlocuit pe lângă fermele și grădinile particulare. În meniul acestora intră o mulțime de insecte și dăunători care anual le aduc pagube însemnate proprietarilor.

Încă din antichitate este considerat un semn bun dacă o familie de arici se stabilește pe lângă fermă. Și nu numai pentru că se zice că servește ca un talisman aducător de noroc. Acest animal insectivor reprezintă pentru fermieri o adevărată bijuterie. Asta deoarece meniul său include foarte mulți dăunători. Cărăbuși, greieri, gândaci de la sol, larve de țânțari, viermi care atacă plantele, melci, omizi, acești dăunători formează cea mai mare parte a raționului lor alimentar. În total, aricii folosesc în alimentație aproximativ 250 de specii de insecte.

Este de remarcat că aricii, din cauza sensibilității lor scăzute la otrăvuri, pot mânca chiar și insecte otrăvitoare, care nu sunt atinse de nimeni altcineva. Încă în meniul lor mai intră șerpi, broaște, rozătoare. Deși aricii nu sunt într-atât de agili pentru a prinde șoareci, știu însă foarte bine cum să le găsească cuiburile și să le distrugă. Prin natura lor, masculii sunt extrem de egoiști și își apără cu încăpățânare teritoriul. Excepție fac doar pentru femele, atunci când sunt în perioada de împerechere.

Fermierii știutori i-au considerat dintotdeauna buni vecini, i-au hrănit la distanță și în niciun caz n-au îndrăznit să-i ucidă. Aricii iubesc să se stabilească în jurul fermelor. Slăbiciunea lor este laptele. Au un simț ascuțit și atunci când vine vremea mulsului se ascund prin colțuri în așteptarea că pe podea s-ar putea vărsa câteva picături de lapte.

Fermierii care vor să dezvolte afaceri eco ar trebui să se gândească în serios la arici. Pentru a-i atrage, este necesar de creat condiții de viață adecvate. În grădină ar trebui de păstrat un loc în care niciodată să nu se facă lucrări agricole, iar solul să nu fie prelucrat. Cel mai bine ar fi ca acest spațiu să reprezinte o bandă verde în jurul (sau în fundul) grădinii ocupată de garduri vii. În aceste locuri izolate femela poate găsi un loc liniștit, unde să-și facă cuib și să crească puii. Este foarte important de știu că, dacă, din neatenție, atingeți sau stricați cuibul, femela nu se mai întoarce niciodată înapoi, iar puii sunt sortiți pieirii.

Aricii au nevoie, de asemenea, de condiții pentru iernat. Se are în vedere că locul unde își au cuibul nu trebuie lăsat în bătaia ninsorilor și a vântului. În acest scop le puteți face o doseală improvizată din niște crengi, lemne, strujeni sau frunzele copacilor. Important este să nu le stricați adăpostul lor natural.

Ca orice animal care iarna hibernează, aricii trebuie să acumuleze din timp un strat frumos de grăsime. Ar fi bine ca toamna (octombrie, noiembrie) să le aruncați câte ceva de mâncare la distanță, nuci, cereale, fructe, etc.

Federaţia Fermierilor propune o lege care i-ar avantaja foarte mult pe agricultori. Tu ce crezi?

0

Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova propune adoptarea unei legi prin care în fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli să se aloce anual 1,5% din PIB. Din mijloacele respective 50% ar urma să fie repartizate gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi încă 50% altor întreprinderi agricole, prin plăţi directe a câte 400 lei pentru un hectar de teren agricol prelucrat, transmite IPN. 

Preşedintele federaţiei, Valeriu Cosarciuc, a menţionat, într-o emisiune la Radio Moldova, că anul 2014, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU, a fost declarat „Anul internaţional al fermelor de familie”. „Aceste ferme contribuie mult la dezvoltarea agriculturii, aprovizionează populaţia cu principalele produse agroalimentare, creează locuri de muncă şi păstrează biodiversitatea. Totodată, asigură egalitatea de şanse, în aceste ferme lucrează atât bărbaţi, cât şi femei”, a spus Valeriu Cosarciuc. Preşedintele federaţiei s-a pronunţat şi pentru majorarea cu 30% a subvenţiilor pentru tinerii fermieri.

Analistul economic Viorel Chivriga a spus că statul trebuie să susţină gospodăriile agricole mici. Mai ales, că unele dintre ele sunt performante. Nu este normal când acestea beneficiază doar de 20% din suma alocată din buget în fondul pentru subvenţionarea producătorilor agricoli.

Gheorghe Malcoci , conducătorul unei gospodării ţărăneşti din satul Horeşti, raionul Ialoveni, a spus că nu este uşor să menţii o afacere de familie în agricultură. „Anul trecut am câştigat puţin din terenul cu vii. Preţurile la cereale sunt mici, am încercat să cultivăm şi flori. Dar oamenii mai mult dau pe mâncare decât pe flori. Şi totuşi suntem optimişti. Am trei copii, toţi au rămas acasă, lucrăm împreună”, a spus agricultorul.

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că, venind dintr-o societate cu ambiţii de gigantomanie, e greu să admiţi că o gospodărie mică poate fi performantă. Dar asemenea exemple în Moldova există şi atitudinea se schimbă.

Nu doar în contextul Anului internaţional al fermelor de familie, dar şi a semnării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE, urmează să se lucreze mult pentru a spori capacităţile gospodăriilor mici, ca ele să poată accesa fonduri şi să preia experienţa europeană, a subliniat oficialul.

Potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Fermierilor, în Moldova în sectorul agricol activează 436,3 mii persoane, ceea ce alcătuieşte o treime din totalul persoanelor ocupate. Gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi alte entităţi formate în baza relaţiilor familiale alcătuiesc 70% din totalul întreprinderilor agricole active.

Folosește platforma de comentarii de mai jos și spune-ne ce părere ai despre această inițiativă legislativă. Opinia ta contează pentru noi!

Europa este continentul care va suferi cele mai severe secete în următorii ani

0

Încălzirea globală şi creşterea populaţiei vor cauza în Europa o mărire cu 80% a perioadelor de secetă până în anul 2100, potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană, informează Daily Mail. 

Europa este continentul care va suferi cele mai severe secete în următoarele decenii din cauza încălzirii globale şi a creşterii consumului de apă, avertizează oamenii de ştiinţă.

Până la sfârşitul acestui secol, sudul Europei, în special, se va confrunta cu o creştere cu 80% a perioadelor de secetă faţă de perioada actuală.

Un studiu realizat recent de Comisia Europeană prevede că diminuarea rezervelor de apă va fi agravată de creşterea populaţiei şi de creşterea consumului de apă.

Seceta poate avea un impact economic şi social foarte sever şi, potrivit estimărilor, acest fenomen a cauzat doar în ultimele trei decenii pierderi de 100 miliarde de euro la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană.

Oamenii de ştiinţă au folosit modelarea computerizată pentru a previziona zonele din Europa care vor fi cel mai grav afectate de creşterea temperaturilor şi a consumului de apă.

Cercetătorii au utilizat aceste proiecţii meteorologice pentru a alcătui un model hidrologic al tuturor bazinelor riverane din Europa, ce copiază distribuţia actualelor lacuri şi cursuri de apă. Ei au descoperit astfel că anumite zone din sudul Europei vor fi cele mai afectate.

Izvoarele şi cotele minime ale râurilor europene ar putea să scadă cu până la 40%, iar durata perioadelor de secetă ar putea să crească cu 80% în Peninsula Iberică, în sudul Franţei, în Italia şi în Balcani.

Studiul, publicat în revista Hydrology and Earth System Sciences, a evidenţiat totodată faptul că temperatura medie globală va creşte cu până la 3,4 grade Celsius până în anul 2100.

Via Economica.net

Se caută investitori pentru construcția și operarea Centrului agroalimentar Chișinău

0

Ministerul Agriculturii lansează concursul de identificare a potențialilor co-investitori și parteneri pentru dezvoltarea și implementarea proiectului de construcție a Centrului agroalimentar Chișinău. 

Elaborarea propunerii se va realiza în baza caietului de sarcini și va include obligatoriu:

– Proiectul de construcție și operare a Centrului agroalimentar Chișinău elaborat pe baza principiului cost-beneficiu și cost-eficiență;
– Planul de afaceri privind operarea și dezvoltarea Centrului agroalimentar Chișinău pe termen mediu și lung;
– Notificarea din partea unei Bănci comerciale europene privind capacitatea financiară a investitorului;
– Documentele confirmative privind experiența implementării și a gestionării unor proiecte similare la nivel internațional.

Termenul limită de depunere a dosarelor este 31 ianuarie 2014, orele 17.00.

După finalizarea procesului de evaluare a propunerilor, investitorul (co-finanțatorul) va semna un Memorandum de Intenție cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu notificarea ulterioară a Băncii Europene pentru Investiții.

Caietul de Sarcini se acordă la solicitare scrisă. Detalii la numărul de telefon +373 22 210 073.

Transnistria anunță noi măsuri la vamă

0

În anul 2014, în regiunea transnistreană vor putea fi introduse fără achitarea taxelor nu mai mult de 10 kilograme de carne şi produse din carne. Această normă inclusă în tarifele vamale ale autorităţilor separatiste pentru anii 2014-2016 se referă doar la persoanele fizice şi întreprinderile ce activează mai puţin de un an. 

Potrivit unui comunicat al structurilor vamale din autoproclamata rmn, conform unei dispoziţii a liderului separatist Evgheni Şevciuk, persoanele fizice vor putea introduce pe teritoriul regiunii transnistrene, fără achitarea taxelor, nu mai mult de zece kilograme de carne şi produse din carne.

Modificările respective au scopul să „intensifice controlul asupra importului mărfurilor cu acciz, printre care figurează carnea şi produsele din carne”, se arată în comunicatul citat de Moldpres.

Totodată, dacă persoana fizică va introduce pe teritoriul regiunii carne proaspătă sau răcită în cantitate mai mare de 10 kilograme, atunci va plăti o taxă vamală doar pe acea parte de producţie care depăşeşte norma prevăzută. În acelaşi timp, în autoproclamata rmn este interzis de adus mai mult de zece kilograme de carne îngheţată.

De asemenea, introducerea în regiunea transnistreană a mărfurilor cu acciz, printre care carne şi produse din carne, este interzisă persoanelor juridice care funcţionează mai puţin de un an, cu excepţia acelor organizaţii care sunt luate la evidenţa structurilor vamale separatiste în calitate de participanţi ai activităţii ce presupune relaţii economice externe.

Se încheie sezonul de vânătoare la iepuri, fazani şi alte specii

0

Astăzi şi mâine sunt ultimele zile când se mai poate vâna. Pe 12 ianuarie, se încheie sezonul de vânătoare 2013-2014 la iepuri, raţe, găinuşe de baltă, gâşte migratoare şi fazani. Până în aprilie, vor mai putea fi vânate doar vulpile. 

Preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor, Oleg Ciocoi, a declarat pentru IPN că numărul de iepuri a scăzut şi a fost greu de vânat din cauza lipsei de zăpadă. În schimb, s-au vânat bine fazanii.

Potrivit datelor preliminare, pe parcursul sezonului au fost întocmite peste 700 de procese-verbale pentru braconaj şi încălcarea regulilor de vânătoare, fiind ridicate peste 60 de arme. Oleg Ciocoi a spus că au fost aplicate şi amenzi doar că, în opinia sa, acestea sunt simbolice. Pentru vânatul de iepuri, în lipsa carnetului de vânător şi a autorizaţiei de vânat, se aplică o amendă de 1000 de lei, indiferent de numărul de animale omorâte.

Referindu-se la vânatul de mistreţi, Oleg Ciocoi a spus că autorizaţia necesară este scumpă, 2500 de lei, plus 500 de lei pentru intrarea în pădure. „Vânătorii achită aceşti bani, dar se poate întâmpla să nu vâneze niciun mistreţ. Agenţia Moldsilva face business pe seama vânătorilor”, a declarat preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor. Oleg Ciocoi a precizat că peste hotare autorizaţia de vânat mistreţi costă 2-3 euro.

Vânătoarea la vulpi va dura până pe 27 aprilie.

METEO. Mai avem parte încă puțin de vreme caldă. Când vin frigul și ninsorile

0

Vremea neobișnuit de caldă se va menține și în următoarele zile. Însă, începând de săptămâna viitoare, ninsorile își vor face apariția și pe meleagurile noastre. 

Astăzi ne vom bucura de un cer variabil și pe alocuri cu soare. Temperaturile continuă să rămână ridicate. Mercurul din termometre va urca până la +10 grade Celsius în sudul țării și +8 grade vor fi în regiunile din nord. În orele nocturne vor fi +4 grade. Vântul va avea intensificări și va sufla în rafale de până la 12 m/s. Presiunea atmosferică va fi normală.

În prima zi din weekend, vremea nu se schimbă radical. Cerul va fi dominat atât de soare, cât și de nori, iar temperaturile mai coboară cu câteva valori. Ziua vom avea o maximă de +8 grade Celsius, iar în orele nocturne se vor atesta +3 grade Celsius. Vântul va sufla moderat, iar presiunea atmosferică va fi normală.

Duminică vremea va fi mohorâtă și instabilă. Cerul va fi acoperit de nori, iar în nordul țării vor cădea precipitații sub formă de lapoviță. Maxima zilei va fi de +8 grade Celsius, iar noaptea se vor înregistra +4 grade. Vântul va sufla moderat, cu până la 10 m/s, iar presiunea se menține normală.

Potrivit prognozelor făcute de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, începând de săptămâna viitoare, în special în regiunile din nordul țării vor cădea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Agricultura UE va crește stabil până în 2020. Care sunt industriile cu mulți bani pe care mizează europenii

0

Agricultura europeană va fi caracterizată de o creștere moderată începând cu anul 2014 – industria laptelui, cărnii de porc și de pasăre va crește datorită cererii crescânde pe piața internațională, iar cel al cerealelor datorită producției crescânde de biocombustibil, arată prognoza pe termen mediu a Comisiei Europene (CE). 

Stocurile de cereale din Europa rămân limitate, prețurile rămân peste media pe termen lung, iar Uniunea Europeană își va menține statutul de exportator net de cereale, arată prognoza CE, potrivit agrobroker.ro.

Principalul factor al producției de culturi arabile în următorii ani va fi cererea pentru biocombustibil – scopul UE este ca 10% din combustibilul folosit în transportul rutier să provină din surse regenerabile până în anul 2020, din care 8,5% să fie biocombustibil. Conform așteptărilor CE, producția de biocombustibil din Europa va crește la 18,6 milioane de tone anual, față de nivelul curent de 11,3 milioane de tone pe an.

Producțiile de cereale vor fi dependente mult de randamentul culturilor, deoarece suprafețele cultivate se vor reduce ușor, consideră CE. Instituția se așteaptă la creșterea anuală a randamentului mediu al producției de cereale cu 0,6%, ceea ce ar însemna o producție totală anuală de 316 milioane de tone. La porumb CE se așteaptă la o creștere anuală de 1%, pe când în cazul grâului de doar 0,3%.

Creșterea economică va influența pozitiv consumul de carne, în special cea de pasăre, dar carnea de porc se va menține în continuare cea mai consumată carne în Europa – 31,8 kg/an/locuitor. CE se așteaptă în același timp la scăderea consumului mediu de carne de vită și oaie/miel.

Producția de carne de pasăre va crește anual cu 0,8% în următoarea perioadă, ajungând la 13,6 milioane de tone anual până în anul 2023. Exporturile destinate Chinei și Arabiei Saudite vor crește cu 15% până la această dată, arată prognozele CE.

Producția de porcine a scăzut anul trecut datorită introducerii noilor reglementări de bunăstare a animalelor, dar CE se așteaptă ca acest an să readucă creșterea în această ramură, până la nivelul de 23,4 milioane de tone până în 2023. În paralel CE se așteaptă la scăderea producției de carne de vită cu 7%, la 7,6 milioane de tone, în aceeași perioadă.

În ceea ce privește producția de lapte și lactate, CE se asteaptă la o creștere moderată, chiar și în condițiile abolirii cotelor de producție în anul 2015. Până în 2023 producția anuală de lapte din Europa va ajunge la 150 milioane de tone, cu abia 10 milioane de tone peste nivelul înregistrat în anul 2012, arată prognozele.