A fost înființată Uniunea Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații

0

Pe 18 iulie 2024 Asociații de Utilizatori de Apă pentru Irigații (AUAI) au votat formarea unei structuri comune, marcând o nouă etapă în dezvoltarea domeniului de hidroameliorații agricole din Republica Moldova.

Uniunea AUAI „Uniunea ProIrigație” are misiunea de a îmbunătăți cadrul legal în domeniul hidroameliorării și irigațiilor, de a crește capacitatea membrilor de a gestiona eficient sistemele centralizate de irigații și de a atrage investiții pentru sporirea competitivității sectorului.

Irigarea culturilor agricole este crucială pentru competitivitate, mai ales în contextul schimbărilor climatice.

Dezvoltarea infrastructurii de irigații prin sistemele centralizate de-a lungul râurilor Nistru și Prut rămâne o prioritate pentru Republica Moldova, cu eforturi continue pentru modernizarea stațiilor de irigații.

AUAI cu suportul autorităților și a donatorilor internaționali, depune eforturi continue pentru modernizarea și re-echiparea stațiilor de irigații, ceea ce duce la creșterea suprafețelor irigate și utilizarea mai eficientă a resurselor hidrologice. 

Diminuarea costului apei și rentabilitatea investițiilor în sistemele de irigații depind direct și de cererea pentru apă, de numărul de membri conectați sau suprafața irigată.

În același timp, un factor crucial pentru operarea eficientă a sistemelor de irigații îl joacă capacitatea de management și cunoștințele tehnice de care dispun asociațiile.

Eforturile AUAI au da roade: 10 stații centralizate de irigare au fost reabilitate cu suportul Programului Compact al Statelor Unite ale Americii și re-echipate cu sprijinul USAID Moldova, prin Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală.

Numărul AUAI a ajuns la aproximativ 40, iar trei asociații au fost echipate cu panouri fotovoltaice, asigurând astfel 40-100% din necesarul de energie pentru stațiile de pompare.

Inițiativa de formare a „Uniunii ProIrigație” a început la începutul anului 2024, când peste 20 de AUAI s-au întrunit pentru a discuta problemele sectorului.

Membrii Grupului de inițiativă au elaborat un Plan de acțiuni și un buget, prezentate în mai 2024 autorităților și donatorilor străini.

La Adunarea generală de constituire, au participat și reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și ai Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare, care au exprimat susținere și încurajare. 

„Autoritățile sunt co-interesate în dezvoltarea sectorului de irigații, lucru care necesită un dialog constant cu organizații reprezentative.

Înființarea Uniunii AUAI este binevenită. Suntem deschiși pentru conlucrare și avem posibilitatea să contribuim și la interacțiuni cu potențiali parteneri din străinătate pentru preluarea bunelor practici”, a menționat Angela Dogotari, Șefa Direcției îmbunătățiri funciare și dezvoltare tehnologică a MAIA. 

Valeri Perceamlî, Directorul Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare, a punctat:

„Suntem deschiși să sprijinim inițiativele AUAI, inclusiv cu suport financiar și ne bucurăm de crearea Uniunii AUAI, care va contribui la reprezentarea membrilor săi și la promovarea interesului sectorial al irigațiilor”. 

Eugeniu Belîi, Director adjunct al ANIF, a menționat:

„Este un pas cu dreptul și dorim ca organizația nou creată să fie de ajutor pentru AUAI. Noi vă vom fi alături în măsura care ne va reveni”.

Serghei Leah, AUAI Dubăsarii Vechi, membru fondator, a declarat:

„Considerăm că Uniunea AUAI va juca un rol major în reprezentarea intereselor sectorului printr-o comunicare eficientă cu autoritățile și partenerii de dezvoltare internaționali.

Uniunea va contribui pe intern la facilitarea schimbului de bune practici între asociații și la atragerea investițiilor”. 

În prezent, potențialul sistemelor gestionate de AUAI în Republica Moldova este estimat la circa 30,000 ha, dar suprafața irigată este de până la 7,000 ha.

Extinderea suprafețelor irigate depinde de un cadru legislativ de susținere, dezvoltarea infrastructurii și capacitatea bună de management – priorități asumate de membrii „Uniunii ProIrigație”.

Forța Fermierilor solicită declararea Stării de Urgență în agricultură

1

Asociația „Forța Fermierilor” cere declararea Stării de Urgență în agricultură la nivel de țară, menționând că „această măsură este absolut necesară pentru a salva sectorul agricol din Republica Moldova”.

Potrivit Asociației, clima aridă cu arșiță, temperaturile record și fenomenele climaterice extreme pentru Republica Moldova, înregistrate în ultimele săptămâni, au creat record la pagube pe tot teritoriul țării, transmite Știri.md.

„Toți agricultorii sunt afectați indiferent de tehnologia agricolă aplicată la creșterea culturilor, inclusiv cei cu tehnologie ecologică.

Menționăm că unele regiuni se confruntă cu secetă cruntă deja de trei ani consecutiv.

În situația creată, avizele de constatare a stării de calamitate și de forță majoră, deja puțin ajută, și nu sunt recunoscute de creditori, ele nu suspendă calcularea penalităților și majorărilor de întârziere”, se menționează într-un comunicat.

Asociația „Forța Fermierilor” vine cu mai multe propuneri care ar trebuie să fie realizate în cadrul Stării de Urgență, și anume:

1. Organizarea sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a procesului de actare centralizată a efectelor secetei în toată țara;

2. Introducerea moratoriului pentru fermieri la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere;

3. Adresare către Uniunea Europeană și Organizațiile Internaționale pentru obținerea de sprijin financiar rapid pentru stabilizarea situației;

4. Suspendarea plăților corpului principal la creditele agricole bancare și nebancare din perioada iulie 2024 – iulie 2025, creditele fiind prolongate cu respectiv 12 luni și plățile suspendate să fie achitate în perioada prolongată. Această măsură este una deja adoptată de Guvernului României pentru salvarea agricultorilor afectați de secetă în acest an;

5. Deschiderea cât mai urgent a apelului pentru plata subvențiilor complementare pentru acciza la motorină din FNDAMR;

6. Modificarea Legii nr.71 din 2023, care să permită agricultorilor afectați trei ani consecutiv de secetă sau grindină, să comercializeze tehnica agricolă subvenționată prin intermediul AIPA, fără restricționare și obligațiune de returnarea a subvențiilor primite pentru această tehnică;

7. Implementarea cât mai urgentă a plăților per ha, conform modelului european, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural;

8. Organizarea unei Platforme Naționale pentru redresare la schimbările climatice, la care să participe toate asociațiile agricole, mediul științific, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Ministerul Mediului, reprezentanți ai organizațiilor de finanțare și donatoare prezente în Moldova și alți actori afectați de situația schimbărilor climaterice din agricultură;

9. Crearea unui Program Special de finanțare pentru fermierii afectați de schimbările climatice pentru a oferi posibilitatea redresării situației.

De menționat că, potrivit cercetătorilor, cultura porumbului a fost afectată de secetă în proporție de 70-100%, iar cea de floarea-soarelui – în proporție de 60-80%. 

Procesul de certificare a produselor alimentare va fi simplificat

0

Deputații au examinat, în cadrul ședinței plenare, un Proiectul de lege care prevede simplificarea procesului de certificare a produselor alimentare.

Inițiativa legislativă aparține deputatului Alexandr Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Documentul are ca obiectiv supravegherea și controlul eficient al tuturor activităților din domeniul alimentar prin implementarea unei politici simplificate și echilibrate de certificare a alimentelor.

Prin modificările la Legea privind siguranța alimentelor se propune o nouă redacție a noțiunii de certificat de calitate.

Acesta reprezintă un document emis de producător, prin care se confirmă corespunderea calității și siguranței fiecărui lot livrat de produse alimentare cu cerințele stabilite în legislația alimentară, în baza rapoartelor laboratorului din cadrul întreprinderii/unității de producere proprii sau ale altui laborator acreditat/atestat.

Certificatul de calitate va fi emis de operatorul din domeniul alimentar și va fi garantul responsabilității asumate pentru calitatea și inofensivitatea alimentelor.

Modelul sau formularul tip al certificatului va fi stabilit de către operatorul din domeniul alimentar, cu respectarea cerințelor minime stipulate în Legea privind siguranța alimentelor.

Proiectul de modificare a Legii privind siguranța alimentelor a fost susținut în prima lectură cu votul a 58 de deputați.

Pepeni verzi cu putregai apical, deformări, goluri – cauze

0

Pe lângă bolile provocate de ciuperci, bacterii sau virusuri, plantele pot fi afectate de boli neinfecțioase, produse de factori abiotici ai mediului înconjurător. La pepeni verzi acestea se pot manifesta prin putregai apical, deformări sau goluri.

Aceste tulburări fiziologice sunt produse de condiții nefavorabile ce pot perturba diferite funcții ale plantelor. Plantele afectate înregistrează o scădere a rezistenței la agenții patogeni.

Cauzele bolilor fiziologice pot fi:

  • condițiile de sol;
  • condițiile meteorologice;
  • practicile agronomice;
  • daunele chimice provocate de pesticide.

Boli produse de starea solului

Putregaiul apical la pepene verde

În vârful fructului, mai ales la pepeni (în punctul de fixare a florii), coaja devine mai moale, apoi apare o pată întunecată, care se mărește treptat și se fisurează.

Zona este afectată de diverși agenți patogeni (ciuperci, bacterii) care declanșează procesul de putrezire. Fructele afectate de această boală își pierd aspectul comercial.


Cauze ale apariției putregaiului apical:

  • salinitatea solului sau a apei.
  • deficiența de calciu;
  • stres hidric (udare insuficientă sau excesivă).

În condiții de umiditate ridicată, transpirația încetinește, iar absorbția calciului – care este transportat exclusiv în fluxul de transpirație – este limitată. Prin urmare, gestionarea și aprovizionarea cu calciu este esențială.

Măsuri de prevenire și protecție:

  • aplicarea de calciu, dar pH-ul (6,0-6,5) trebuie monitorizat;
  • udare uniformă și suficientă;
  • mulcire, pentru a menține umiditatea solului la un nivel constant;
  • evitarea fertilizării excesive cu azot.

O concurență cationică, ca urmare a utilizării excesive a amoniului ca sursă principală de azot, crește semnificativ incidența putregaiului apical. Pe de altă parte, azotatul de calciu este deosebit de eficient în asigurarea unei bune calități a fructelor, minimizând putregaiul apical.

Afecțiuni provocate de condițiile meteorologice la pepeni verzi

Deformări ale fructelor

Fructele de pepene verde își pierd forma caracteristică soiului sau hibridului și capătă un aspect de mănușă de box. Această formă este considerată neatractivă pe piață.

Cauze ale deformării pepenilor verzi:

  • temperaturi foarte ridicate ale solului și ale aerului în timpul coacerii fructelor (ceea ce duce la încălzirea excesivă a unei părți a fructului, în urma căreia semințele nu se formează în această parte a fructului, în timp ce cealaltă parte este complet dezvoltată și plină de semințe);
  • masă foliară insuficientă;
  • stres hidric (udare insuficientă sau excesivă și neregularitatea udării);
  • masă foliară insuficientă;
  • polenizare insuficientă.

Măsuri de prevenire și protecție:

  • crearea unor condiții confortabile pentru dezvoltarea aparatului foliar care asigură umbrirea fructelor;
  • asigurarea unei irigații regulate optime;
  • crearea condițiilor favorabile polenizatorilor pentru a rămâne în câmp.

V-ar putea plăcea și articolul Cultura de pepene verde fără semințe – aspecte importante.

Arsuri solare la pepeni verzi

Plantele tinere suferă frecvent de arsuri solare pe tulpini atunci, când răsadurile sunt plantate pe câmp deschis, deoarece acestea nu sunt obișnuite cu lumina directă a soarelui.

Arsurile solare sub formă de pete, de culoare deschisă pot afecta și fructele. Fructele soiurilor și hibrizilor de pepeni verzi cu nuanță închisă la culoare pot fi afectate într-o măsură mai mare.

Fructele arse de soare își pierd valoarea comercială și sunt predispuse la putrezire.

Cauzele arsurilor solare:

  • intensitatea mare a luminii solare;
  • călirea insuficientă a răsadurilor;
  • aparatul foliar slab al plantei;
  • instabilitatea genetică a soiurilor sau hibrizilor.

Măsuri de prevenire și protecție:

  • călirea răsadurilor înainte de plantare;
  • crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea aparatului foliar, asigurarea umbrei pentru fructe cu plase de umbrire;
  • selectarea de soiuri sau hibrizi mai rezistenți.

Pagube produse de grindină

Grindina poate provoca daune semnificative în plantațiile de pepeni verzi. În cazul în care grindina cade asupra culturilor în primele stadii de dezvoltare și este de intensitate redusă, plantele se pot recupera prin nutriție foliară și a stimulatorilor de creștere.

Dacă, totuși, grindina cade pe fructele deja formate sau aproape formate, daunele sunt mult mai mari: fructele devin neatractive și, uneori, chiar nu sunt bune pentru vânzare.

Boli cauzate de practicile agronomice

Pepeni verzi cu goluri, fibrozitate

Atunci când pepenele verde este tăiat, este posibil să se observe o structură liberă în pulpă (goluri) sau vene albe distincte (fibrozitate).

Cauzele golurilor și fibrozității la pepene verde:

  • instabilitatea genetică a soiurilor și hibrizilor;
  • temperaturi scăzute în timpul perioadei de coacere a fructelor;
  • nutriție inadecvată: exces de azot, lipsă de bor;
  • irigare neregulată în timpul perioadei de maturitate.

Măsuri de prevenire și protecție:

  • asigurarea condițiilor optime de nutriție și de udare;
  • selectarea de soiuri și hibrizi rezistenți.

Polenizare insuficientă

Pentru ca polenizarea să fie completă, între 500 și 1 000 de boabe de polen trebuie să cadă pe stigmatul pistilului. Dacă pe stigmat a ajuns mai puțin polen, fructul rotund devine curbat, alungit și se îngustează.

Insuficiența polenului duce la formarea semințelor într-o singură parte a fructului și lipsa semințelor în alta.

Cauze ale polenizării insuficiente:

  • cantitate insuficientă de polen;
  • polen inactiv;
  • practici agronomice care limitează activitatea albinelor.

Măsuri de prevenire și protecție:

  • Crearea condițiilor optime pentru ca albinele să rămână în câmp;
  • evitarea utilizării pesticidelor în timpul înfloririi;
  • evitarea irigării prin aspersiune în timpul înfloririi în masă;
  • amplasarea corectă a stupilor;
  • eradicarea buruienilor melifere;
  • evitarea câmpurilor învecinate cu culturi melifere.

Meteorologii au emis Cod galben de instabilitate atmosferică

0

Meteorologii au emis Cod galben de instabilitate atmosferică, valabil astăzi din amiază și până la ora 24.00, transmite moldpres

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) menţionează că în această perioadă se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice cu grindină (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-35 l/m2 ) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

În cazul Codului galben, condițiile vremii sunt potențial periculoase, iar fenomenele meteorologice prognozate sunt obișnuite pentru teritoriul țării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activități socio-economice.

MAIA: În sudul ţării, porumbul e compromis 70-100%, iar floarea-soarelui în proporţie de 60-80%

1

Specialiștii au evaluat mai multe terenuri din sudul ţării şi au constatat că culturile de porumb au fost compromise în proporţie 70-100%, iar cele de floarea-soarelui – în proporţie de 60-80%, transmite Moldpres.

Cauza constă în secetă, atât pedologică, cât şi atmosferică, temperaturi excesiv de ridicate şi umiditate scăzută, precum şi temperaturile nocturne de peste 20 de grade Celsius.

Datele au fost anunţate astăzi de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), într-un briefing de presă în cadrul căruia a prezentat constatările făcute în urma vizitei de ieri împreună cu prim-ministrul Dorin Recean, însoțiți de reprezentanții instituțiilor de cercetare, efectuată în sudul țării, în raioanele Cahul și Cantemir.

Potrivit vicepremierului, în urma vizitei s-a decis ca în decurs de două săptămâni mediul academic de specialitate să vină cu recomandări pentru agricultori.

 „De asemenea, în luna august va fi organizat un ciclu de consultări, cu participarea tuturor raioanelor din sudul Republicii Moldova, UTA Gagauz-Yeri.

Scopul acestora constă în formularea unor direcţii de activitate înainte de un nou an agricol.

Cercetătorii vor veni cu recomandări foarte clare privind soiurile şi tipurile de  agricultură care vor permite sectorului să facă faţă schimbărilor climatice, care de la an la an se accentuează în mod extraordinar”, a estimat Vladimir Bolea.

În acelaşi timp, şeful MAIA a făcut apel către agricultorii, care au suferit pagube din cauza evenimentelor naturale extreme, cum ar fi seceta, să solicite eliberarea Avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor, de la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.  

Potrivit procedurilor legale, agricultorii care au suportat pierderi provocate de situații excepționale cu caracter natural, trebuie să întocmească un act de constatare a pagubelor.

În baza acestui act, agricultorii trebuie să meargă la Camera de Comerț și Industrie și să ia Avizul de atestare a impedimentului de neexecutare a obligațiilor ca ulterior să meargă la bănci, la creditori și să oprească procesul de plată a penalităților și executările.  

„Acest aviz este esențial pentru a justifica neexecutarea obligațiilor contractuale din motive de forță majoră.

Agenții economici interesați sunt invitați să depună solicitările în format electronic sau fizic pentru a iniția procedura de obținere a acestui aviz.

Procedura de eliberare a avizelor urmează a fi aplicată în cadrul raporturilor contractuale comerciale în care cel puțin o parte este subiect al activității de întreprinzător și în care părțile unui astfel de contract au convenit în scris atestarea de către CCI”, a subliniat oficialul.

A doua decadă a lunii iulie este caracterizată de un val de căldură în continuă extindere şi intensificare, iar temperatura aerului a oscilat în jur de 40°C, pe fundalul lipsei precipitațiilor.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a instituit un grup de lucru, din care fac parte și cercetători, pentru a gestiona provocările cu care se confruntă sectorul agricol, ca urmare a schimbărilor climatice.

În Moldova vor fi create șase clustere economice de-a lungul râului Nistru

0

În Republica Moldova vor fi create și dezvoltate șase micro-clustere economice pe ambele maluri ale Nistrului, datorită sprijinului oferit de Suedia și Marea Britanie, prin intermediul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). 

Micro-clusterele reflectă avantajele comparative ale regiunilor beneficiare, specializarea economică inteligentă venind cu avantaje precum eficiență, competitivitate și venituri decente.

Acestea contribuie la fortificarea capacităților de export ale agenților economici de pe ambele maluri, prin promovarea cooperării reciproc avantajoase, reintegrarea lanțurilor valorice.

Micro-clusterele au fost selectate pe baza unei analize de convergență economică, ținând cont de existența unei mase critice de antreprenori motivați de pe ambele maluri ale Nistrului, de potențialul lor de creștere și de posibilitatea de creare sau îmbunătățire a locurilor de muncă.

Acestea sunt:

  1. Micro-clusterul de fructe „Fruit Export Hub” – reunește 15 agenți economici din micro-regiunea Șoldănești și Camenca, cu o producție de circa 10.000 de tone de fructe.

Clusterul urmărește dezvoltarea unui hub comun de export către piața Uniunii Europene, bazându-se pe infrastructura post-recoltare din satul Parcani, raionul Șoldănești și asigurând cantități mai mari de producție omogenă și de calitate.

2. Micro-clusterul „Moldova Textile Export” – include 10 fabrici și ateliere de confecții din micro-regiunea Rezina, Rîbnița și Șoldănești.

Micro-clusterul își propune să sprijine cooperarea dintre agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului pentru a depăși provocările comune.

Cooperarea în cadrul clusterului va permite preluarea unor comenzi mai mari și promovarea unui marketing comun pentru identificarea noilor piețe de export.  

3. Micro-clusterul turistic „Riviera Nistrului” – cuprinde 24 de agenți economici din localitățile învecinate Lacului de Acumulare Dubăsari, cunoscut tradițional sub numele de „Marea Moldovei”, fiind cel mai mare lac din Moldova.

Scopul acestui cluster este de a consolida cooperarea și integrarea tuturor agenților economici specializați în turism și recreere de pe ambele maluri ale Nistrului.

În acest sens, se urmărește dezvoltarea și consolidarea unei destinații turistice unice, „Riviera Nistrului”, cu scopul de a redeveni principală destinație turistică în Republica Moldova.

Acest obiectiv va fi atins prin exploatarea comună a oportunităților de export a serviciilor de recreere, sănătate și înfrumusețare, atrăgând clienți din țară și din diasporă.

În viitor, agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului intenționează să înființeze o organizație comună de management al destinației turistice și să dezvolte trasee turistice comune pentru a promova și consolida „Riviera Nistrului” ca destinație turistică.

4. Micro-clusterul în domeniul strugurilor de masă  – include 13 agenți economici din micro-regiunea Ștefan Vodă, Căușeni, Slobozia și Grigoriopol.

Sectorul strugurilor de masă din Moldova se află într-o continuă dezvoltare și creștere, dar întâmpină provocări semnificative în promovarea exporturilor eficiente către piețele europene și în integrarea în lanțurile valorice tot mai sofisticate ale supermarketurilor pan-europene.

Scopul clusterului este să creeze un hub comun de export de struguri de masă (amplasat în satul Popeasca din raionul Ștefan Vodă), bazat pe dezvoltarea infrastructurii post-recoltare, stocare, ambalare și export conform standardelor europene.

Agenții economici de pe ambele maluri doresc să coopereze pentru a asigura vânzări directe, eliminând intermediarii și facilitând accesul la principalii traderi agro-alimentari din Uniunea Europeană.

5. Micro-clusterul din domeniul legumelor din zona Nistrului de Jos – reprezintă o inițiativă care adună 12 agenți economici specializați tradițional în producția de legume din micro-regiunea Ștefan Vodă, Slobozia, Grigoriopol și Căușeni.

Scopul acestui hub ar fi să dezvolte o infrastructură comună pentru ambalare și export, prin agregarea producției și formarea unor oferte competitive mai mari, evitând intermediarii și accesând direct casele de comerț europene și rețelele comerciale. 

6. Micro-clusterul apicol din micro-regiunea Căușeni, Slobozia, Grigoriopol și Basarabeasca – include 12 agenți economici de pe ambele maluri ale Nistrului, care gestionează în total peste 3,500 de familii de albine.

Scopul acestui cluster este să creeze un hub apicol comun trans-riveran, folosind infrastructura existentă de procesare a produselor apicole din satul Zaim, raionul Căușeni, și să dezvolte un integrator trans-riveran pentru procesarea și exportul mierii și produselor apicole, în beneficiul reciproc al apicultorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Proiectul PNUD/AdTrade a format grupuri de lucru pentru fiecare cluster, implicând peste 80 de antreprenori care au semnat acorduri de angajament pentru dezvoltarea clusterelor.

Până la sfârșitul anului 2024, acestea vor fi oficial instituționalizate, iar fiecare cluster va primi câte 200 000 de dolari pentru implementarea proiectelor și inițiativelor, contribuind astfel la consolidarea colaborării și dezvoltării economice pe ambele maluri ale Nistrului. 

PNUD, Uniunea Europeană și Elveția mai susțin dezvoltarea a alte 11 clustere economice, specializarea inteligentă fiind motorul dezvoltării economice la nivel local. 

BACTIM® SOL cu Bacillus spp. – produs perfect pentru descompunerea rapidă a resturilor vegetale

0

În agricultură, sănătatea solului joacă un rol crucial în asigurarea unei recolte bogate și de calitate. După recoltarea principalelor culturilor de câmp (rapiță, grâu, orz, floarea-soarelui, porumb), o atenție deosebită trebuie acordată regenerării solului pentru a menține fertilitatea acestuia. 

Bioprotect vine în ajutorul fermierilor cu produsul inovator – BACTIM® SOL, creat de către INTERMAG în colaborare cu unități științifice din diferite domenii: mediul înconjurător, microbiologie, cercetare în fertilizarea și cultivarea plantelor agricole.

BACTIM® SOL din bacterii Bacillus spp., pentru regenerarea solului

Bioprodusul conține până la 500 milioane unități formatoare de colonii de bacterii Bacillus spp. într-un mililitru de produs, cu efect multiplu asupra solului și plantei.

Cele două tulpini din genul Bacillus conținute în BACTIM ® SOL au o capacitate ridicată de a descompune celuloza și implicit descompun rapid și eficient paiele și resturile sistemelor radiculare într-un interval larg de temperaturi (4-40°C).

Prin descompunerea celulozei rezultă o cantitate mare de glucoză, care reprezintă o excelentă sursă de hrană pentru alte microorganisme din sol, ducând la creșterea biodiversității acestuia.

Eliberarea substanțelor nutritive din resturile de culturi descompuse crește conținutul de substanțe nutritive disponibile în sol, ceea ce îmbunătățește nutriția plantelor cu nutrienți esențiali.

Ca urmare a descompunerii celulozei în condiții aerobe, se formează mucilagii coloidale, substanțe gelatinoase, acizi uronici și coloranți, care sunt implicați în formarea humusului și a structurii solului. 

Degradarea solului a devenit tot mai îngrijorătoare. Au loc schimbări de natură fizică, chimică și biologică ale proprietăților solului ce cauzează scăderea fertilității acestuia.

Cele mai importante cauze ale degradării solului sunt legate de activitățile noastre precum cultivarea intensivă și scurtarea rotației culturilor:

bactim sol

Efectele degradării solului devin tot mai ușor de observat:

BACTIM® SOL

Bactim® Sol regenerează cu eficacitate solurile degradate de sistemul intensiv de cultură și fertilizare:

BACTIM ® SOL – beneficiile descompunerii rapide

Descompunerea rapidă a resturilor vegetale scade probabilitatea de iernare a agenților patogeni, ceea ce reduce presiunea de infecție și crește eficacitatea programelor de protecție a plantelor.

Prin acțiunea sa, BACTIM ® SOL regenerează solurile degradate, reduce procesele nedorite precum spălarea nutrienților și fixează azotul.

De asemenea, îmbunătățește proprietățile fizico-chimice ale solului și facilitează o mai bună utilizare a nutrienților de către plante.

BACTIM® SOL – eficacitate: 

Recomandări de aplicare:

  • După recoltare, prin încorporare: 1,0 – 2,0 l/ha (în primul an 2,0 l/ha).
  • După recoltare, stropit prin miriște 2,0 l/ha în amestec cu 10-20 kg Uree.
  • Înainte de semănat – se încorporează cu combinatorul 
  • Imediat după răsărirea culturii.

Volumul soluției de lucru este de 300- 500 l/ha (cu picături de mărime medie), în interval de temperaturi nu mai înalte de 400 C, ferit de razele solare.

Grâu – aplicare înainte de semănat

% De creștere raportat la martor

Important:

  • După aplicarea pe miriștile rămase după recoltare, este esențial să se intervină cu o lucrare de mărunțire și încorporare a resturilor vegetale pentru a asigura colonizarea eficientă a solului.
  • La prima utilizare, se recomandă doza de 2l/ha pentru a asigura startul optim al activității bacteriene. Ulterior, se va aplica o doză de 1l/ha pentru întreținerea numărului de colonii de bacterii.
  • Este recomandabilă aplicarea împreună cu un produs pe bază de azot, în special pentru miriștile de culturi cu raport C/N ridicat (miriști de cereale, porumb).

BACTIM ® SOL este soluția ideală pentru fermierii care doresc să mențină sănătatea solului și să optimizeze culturile.

Prin utilizarea acestui bioprodus inovator, se asigură o regenerare eficientă a solului, îmbunătățindu- se astfel producția agricolă și sănătatea culturilor.

Bioprotect este distribuitorul oficial al produselor Intermag în Republica Moldova

Oleg Timcu, fermier: Situația este catastrofală. Până la 90% din culturi ne sunt compromise de secetă

0

Oleg Timcu din Petrunea, Glodeni spune că lanurile pe care a cultivat porumb sunt afectate în proporție de 90%, transmite tvn.md.

Oleg Timcu, agricultor:

„Situația este catastrofală. Plantele sunt afectate și sunt compromise de secetă în proporție de 90 la sută, este un dezastru, deoarece noi în 2023 dacă am avut careva roade le-am vândut la un preț derizoriu, că așa a fost contextul regional. Astfel, impactul secetei se face și mai simțit”

Pentru a strânge o roadă bogată, agricultorul a investit la maxim în cele 180 de hectare pe care le îngrijește.

Oleg Timcu, agricultor:

„S-au investit foarte mulți bani, crezând că anul acesta să compensăm cumva acele cheltuieli pe care le-am suportat în 2023 și am investit la maxim pentru a avea o roadă cât mai bogată, dar situația la zi este cea care este. Investițiile variază de la 10 până 20 de mii de lei per hectar, poate și peste, în funcție de tehnologia pe care o aplicăm.”

În acest sezon, cantitatea de porumb recoltată de pe terenurile lui Oleg, va constitui doar 5% din cauza secetei.

Oleg Timcu, agricultor:

„Roada va fi una foarte mică, în jur de 500 de kilograme la hectar. Potențialul de producție la acești hibrizi este de 9-10 tone la hectar.”

Agricultorii speră ca statul să vină în ajutor, pentru a putea să-și continue activitatea agricolă.

Oleg Timcu, agricultor:

„Toți fermierii afectați de secetă trebuie să se înregistreze la primăria unde au viza de reședință, pentru a institui comisii de constatare a pagubelor. Însă, din analiza mea proprie, din 800 de mii de hectare de floare și porumb semănate în 2024, în proporție de 70 la sută sunt afectate, deci cam 560 de mii de hectare sunt în dezastru”.