‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCultura de pepene verde fără semințe – aspecte importante

Cultura de pepene verde fără semințe – aspecte importante

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Hibrizii de pepene verde fără semințe sunt din ce în ce mai populari. O înțelegere de bază a geneticii este utilă pentru a înțelege cum este creat un pepene verde fără semințe.

Soiurile standard de pepeni verzi sunt diploide și conțin două seturi de cromozomi. Pepenii verzi fără semințe sunt triploizi (3X), ceea ce îi face să fie sterili sau fără semințe.

Semințele triploide sunt create prin încrucișarea unui pepene normal diploid ca polenizator cu un părinte tetraploid. Fiecare părinte contribuie cu jumătate din cromozomii săi respectivi, 1X de la un părinte și 2X de la celălalt.

Sămânța triploidă are un înveliș mai gros decât o sămânță de pepene roșu diploidă standard și este mai mică. Din această cauză și din cauza cheltuielilor pentru semințe, majoritatea pepenilor triploizi sunt cultivați prin răsaduri.

Acești pepeni au o aromă excelentă, iar privind rezistența la boli sunt păreri diferite, majoritatea surselor indică o toleranță bună.

Răsadurile de pepeni verzi fără semințe au o vigoare de creștere mult mai slabă în stadiile inițiale decât pepenii verzi convenționali.

‹ adv ›

La cultivarea pepenilor verzi fără semințe este important să:

  • Folosiți un substrat ușor pentru răsaduri pentru o bună aerisire.
  • Nu udați excesiv. Ambele practici subliniază necesitatea de a menține o bună aerisire în jurul semințelor aflate în germinare.
  • Pepenii verzi au nevoie de mai mult oxigen în timpul germinării decât multe alte semințe. Producătorii de răsaduri au constatat că pepenii verzi fără semințe sunt chiar mai sensibili la saturația solului decât semințele de pepene verde obișnuite.
  • Dacă aveți puține semințe, crestați capătul rotunjit al semințelor triploide mai groase (capătul îndepărtat de embrion) pentru a crește rata de absorbție a apei și a accelera germinarea semințelor.
  • Mențineți temperaturile solului în limitele recomandate după germinare.
  • Pepenii verzi sunt de origine tropicală, germinarea semințelor și creșterea plantelor sunt cele mai bune la temperaturi mai ridicate.
  • Este recomandată realizarea udărilor dimineața, monitorizarea permanentă a stării răsadurilor, respectarea parametrilor optimi de creștere.
  • Irigarea plantelor în câmp este foarte recomandată. Pepenii verzi nu ar trebui să sufere niciodată de stres hidric.
  • Pepenii verzi fără semințe sunt triploizi și auto-infertili. Prin urmare, pentru polenizare este necesară o cultură diploidă standard.

Răsadurile triploide sunt sensibile la daunele provocate de frig și la alte tipuri de stres. În consecință, nici germinația timpurie și nici dezvoltarea răsadurilor nu sunt la fel de viguroase ca în cazul plantelor diploide standard.

Cu toate acestea, odată ce s-au stabilit, răsadurile triploide de pepene verde prezintă o creștere vegetativă viguroasă.

‹ adv ›

Pepene verde fără semințe – selecția substratului

La cultivarea hibrizilor de pepene verde fără semințe vă recomandăm să optați pentru producerea răsadurilor, nu semănat direct. Astfel, puteți obține rezultate maxime.

La alegerea substratului, optați pentru caracteristici cum ar fi un drenaj bun și excluderea prezenței agenților patogeni. Amestecurile de turbă cu vermiculit, perlit sau alți aditivi anorganici sunt cele mai potrivite în acest scop.

Adăugarea de sol natural nu este recomandată din cauza riscului sporit ca agenții patogeni din sol să infecteze răsadurile. Vă recomandăm să folosiți substraturi de calitate superioară de la producători de încredere.

Umiditatea substratului

Germinația semințelor triploide nu este la fel de bună ca a celor standard, chiar și în cele mai bune condiții. Umiditatea crescută are un efect negativ asupra germinației, iar primele 48 de ore sunt cele mai critice pentru germinare.

Un test simplu și fiabil pentru umiditate este strângerea unui pumn de substrat: dacă apa se scurge ca dintr-un burete umed – substratul este prea umed, iar dacă amestecul se sfărâmă – uscat. Amestecul de sol ar trebui să-și păstreze forma după începutul strângerii.

Cea mai frecventă greșeală este udarea excesivă. Umezirea stratului superior de sol trebuie făcută cu apă sub formă de ceață. Utilizarea pulverizatoarelor suspendate convenționale duce la udarea excesivă a solului și la o germinație redusă.

De asemenea, umiditatea relativă trebuie să fie ridicată, până la 95 %.

Temperatura

Temperatura recomandată în faza de răsărire trebuie să fie cuprinsă între limitele 30-35°C. Cel mai bun rezultat se obține, dacă substratul este încălzit la temperatura necesară înainte de semănat.

În acest scop, paleta cu substrat trebuie ținute la cald timp de aproximativ o zi sau substratul trebuie încălzită cu apă caldă.

Puteți încălzi substratul într-o cameră specială. Aceasta este o cameră bine izolată termic, cu un microclimat controlat.

O altă metodă este folosirea încălzirii cu apă prin intermediul tuburilor de plastic ale meselor pe care sunt cultivate răsadurile. Cu această metodă, conținutul de umiditate al substratului trebuie monitorizat cu deosebită atenție.

Semănatul semințelor de pepene verde fără semințe

Semințele utilizate la cultivarea pepenilor verzi fără semințe sunt mult mai mici decât cele ale pepenilor convenționali. Membrana semințelor se lipește adesea, împiedicând răsărirea plantulelor, ceea ce provoacă daune răsadurilor.

Cel mai bun rezultat se obține atunci, când semințele sunt așezate cu vârful ascuțit în sus, la un unghi de 45 de grade. Acestea nu trebuie să nu fie aruncate la întâmplare.

Adâncimea de semănat recomandată este de 1,3-1,5 cm.

Perioada critică pentru pepeni verzi

Condițiile de umiditate și temperatură ale solului menționate trebuie menținute timp de 48 de ore. La o temperatură de 30°C, perioada de germinare durează cu 1-2 zile mai mult față de 35°C.

După apariția a aproximativ o treime din plantule, creați condiții de creștere ca pentru pepenii convenționali (temperatură la 21-27°C). Depășirea temperaturii duce la alungirea răsadurilor.

Plantarea răsadurilor de pepene verde fără semințe

Răsadurile se plantează când au două-trei frunze adevărate, de obicei la vârsta de 3-4 săptămâni. Pepenii verzi fără semințe sunt plante iubitoare de căldură.

Temperatura optimă pentru creștere și dezvoltare este cuprinsă între 27-35°C în timpul zilei și 18-22°C în timpul nopții.

Polenizarea hibrizilor de pepene verde fără semințe

Deoarece pepenii verzi fără semințe nu pot produce polen fertil, este nevoie de un hibrid polenizator pentru a produce recoltă. Acesta este, de obicei, un hibrid de pepene verde obișnuit.

Este dificil să se recomande fără echivoc un anumit hibrid pentru o anumită întreprindere. Prin urmare, fermierul ar trebui să testeze mai mulți hibrizi pentru a-l găsi pe cel mai bun pentru condițiile locale.

Principalele cerințe pentru polenizator:

  • trebuie să aibă aceeași perioadă de coacere sau să fie puțin mai timpuriu față de hibridul fără semințe;
  • să aibă fructe care diferă după formă, culoare sau mărime față de cele fără semințe.

Acest lucru facilitează recoltarea și sortarea ulterioară a recoltei. Este mai bine să se planteze polenizatorul în același rând cu pepenii fără semințe, peste fiecare 3 plante.

Acest aranjament mixt va îmbunătăți semnificativ condițiile de polenizare și, prin urmare, producția.

Pentru a îmbunătăți polenizarea plantelor fără semințe, se recomandă utilizarea insectelor polenizatoare.

Albinele și bondarii sunt potrivite în acest scop, bondarii fiind mai productivi. cele două specii nu ar trebui să fie folosite în același câmp.

Este suficient să se plaseze stupii lor în colțurile câmpului și să se organizeze umbrirea. Stupii se instalează atunci când 10% din plante au început să înflorească.

Tratamentele, fertilizările și irigarea se realizează similar pepenilor verzi convenționali. Citește mai multe despre Irigarea pepenelui verde – recomandări.

Recoltarea și determinarea gradului de coacere

Fructele pepenilor verzi fără semințe au urme de semințe albe, dar numai ocazional. În condiții extreme de stres, este posibilă formarea unor învelișuri de semințe maro, dure, care seamănă cu semințele.

Semnele de maturitate la pepenii verzi fără semințe sunt destul de asemănătoare cu cele ale pepenilor verzi cu semințe. Aceștia pot fi ușor transportați și depozitați, deoarece pulpa lor este mai densă.

Absența semințelor le permite să fie depozitați mai mult timp decât pepenii verzi convenționali.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›