Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare are un nou secretar de stat

0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare are un nou secretar de stat, Andrian Digolean. Acesta a fost prezentat, astăzi, echipei ministerului.

Andrian Digolean a menționat că, își dorește o activitate prodigioasă pentru a face față cerințelor în creștere a producătorilor și sectorului, la provocările actuale, dar, și la evoluțiile specifice spațiului european, în domeniul agroindustrial.

Noul secretar de stat are experiență atât în sectorul privat, cât și în cel public. Peste 15 ani i-a dedicat sectorului vitivinicol.

Pe parcursul a nouă ani a activat în cadrul a 2 companii vinicole din țară. Iar pe parcursul a șase ani a promovat brandul național Wine of Moldova, în cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului.

Amintim că, candidatura lui Andrian Digolean a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului din data de 4 aprilie curent. Tot atunci, Sergiu Gherciu a fost numit în funcția de secretar general al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Componența numerică a Consiliului de coordonare a Oficiului Național al Viei și Vinului ar putea fi modificată

0

Proiectul de lege care propune revizuirea componenței numerice a Consiliului de coordonare al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) a fost examinat, astăzi, de membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Documentul prevede reducerea, de la 15 la 13, a numărului de membri ai Consiliului de coordonare al Oficiului Național al Viei și Vinului, prin excluderea din componența acestuia a reprezentantului Ministerului Finanțelor și cel al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Totodată, prevederile proiectului se referă și la modul de reglementare a procedurii de selectare a candidatului la funcția de director al Oficiului Național al Viei și Vinului.

Astfel, candidatul la funcția de director al Oficiului va fi selectat de către o comisie creată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Comisia va fi constituită din șapte membri: un reprezentant al ministerului de profil și câte un reprezentant al organizațiilor incluse în Consiliul de coordonare al ONVV.

Funcția de director va putea fi deținută de una și aceeași persoană nu mai mult de două mandate a câte patru ani, indiferent de consecutivitate. Încetarea înainte de termen a mandatului directorului Oficiului se va face prin ordinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu avizul pozitiv al Consiliului de coordonare.

Potrivit notei informative, aceste modificări vor reduce intervenția statului și a factorului politic în activitatea Oficiului Național al Viei și Vinului și vor spori rolul asociațiilor din sector în procesul de selectare  și eliberare din funcție a conducătorului acestuia.

Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, va fi propus spre examinare, în prima lectură, în plenul Parlamentului.

ICCC „Selecția” produce semințe de sfeclă prin metoda directă

0

ICCC „Selecția” produce în prezent semințe de sfeclă pentru zahăr și furaj prin metoda directă, care presupune însămânțarea din toamnă și iernarea plantulelor în câmp.

Prin această metodă pot fi obținute până la 2,3 t/ha de semințe de o calitate biologică înaltă cu cheltuieli de 3-4 ori mai mici decât în cazul celei indirecte.

Folosirea metodei directe devine tot mai eficientă pe fondul schimbărilor climatice care au loc în ultimii ani și generează ierni mai blânde, ce oferă condiții favorabile pentru iernarea plantelor în câmp.

În acest caz, semănatul se face în sol pregătit din timp, la o adâncime de 3-4 cm, iar termenul optim e 25 august – 5 septembrie.

Norma de însămânțare este mai mare comparativ cu cea utilizată la cultivarea sfeclei în scopuri industriale, cu păstrarea aceleiași distanțe, de 45 cm între rânduri. 

După răsărire, plantele se îngrijesc prin udare și fertilizare, pentru a le asigura o creștere sănătoasă și viguroasă. Primăvara devreme se efectuează lucrări mecanice de îngrijire.

Recoltarea semințelor se face mecanizat în ultima decadă a lunii iulie–prima decadă a lui august.

În prezent, ICCC „Selecția” dispune de 2,85 ha de semănătură de sfeclă pentru zahăr de soiul „Victoria” și de 1,2 ha de sfeclă furajeră „Ciugur”. Caracteristicile detaliate ale celor două soiuri pot fi găsite pe site-ul selectia.md la compartimentul „Culturi”.

Alexander Di Leonardo, MSC: Ajutăm exportatorii din Moldova să livreze produsele lor în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii

0

Compania MSC – Mediterranean Shipping Company SA, este cea mai mare linie maritimă de containere din lume. În 2022, MSC a transportat aproximativ 23 de milioane de containere cu ajutorul flotei sale de 730 nave care navighează peste 260 de rute comerciale și deservesc 520 de porturi.

De 11 ani, MSC este prezentă și în Republica Moldova, iar detalii despre oportunitățile disponibile exportatorilor și importatorilor locali și cum aceștia pot beneficia de toate avantajele transportului maritim și terestru oferit de către MSC, ne-a oferit Alexander Di Leonardo, directorul general al companiei ICS MSC MLD SRL, reprezentanța națională a companiei MSC:

În ianuarie 2012, linia maritimă de containere MSC a deschis oficiul său la Chișinău și a devenit prima linie maritimă de containere care a început să ofere Portul Internațional Liber Giurgiulești în portofoliul său.

Datorită eforturilor depuse de către echipa locală de profesioniști, oficiul local a lărgit gama de servicii oferite la porturile Odesa și Chornomorsk în Ucraina precum și Constanța, România.

La moment, oferim clienților inclusiv transportul terestru între orice locație din Republica Moldova și portul Constanța, unicul port regional care mai operează nave de containere începând cu declanșarea războiului din Ucraina.


Până în ziua de azi, suntem unicul armator care are o reprezentanță dedicată în Republica Moldova. Importatorii și exportatorii locali care se adresează la noi primesc un serviciu complet și calitativ de la ușă la ușă. Fiind reprezentantul oficial al liniei MSC, putem răspunde în timp util la toate întrebarile operaționale și comerciale legate de serviciile prestate de către linia MSC.


La import transportăm diferite mărfuri de consum sau materie primă, majoritatea originară din China, India sau Spania. La export livrăm în primul rând cereale în vrac (grâu alimentar și furajer, rapiță, orz, floarea soarelui, etc.) făină în saci, vin îmbuteliat, concentrat de suc de mere în flexitank și multe alte tipuri de marfă spre SUA, Canada, diferite țări din Asia și restul lumii.


Pentru un exportator mare de cereale din Republica Moldova chiar am reușit să organizăm trenuri complete între portul Constanța și elevatorul său. Îi aducem săptămânal câte două trenuri cu 60 containere mici de tip 20’DV per tren asigurând și transpunerea containerelor goale și pline la frontieră între ecartamentul îngust în România și ecartamentul larg în Republica Moldova.

Ne mândrim cu faptul că MSC este prima companie din țară care a implementat așa o soluție sofisticată de logistică pentru piața locală.

Clientul dat încarcă în jur de 25 tone de grâu furajer direct din elevator în fiecare container, astfel ajungând la 1500 tone de marfă per tren. Folosind containere maritime pentru exportul său, clientul beneficiază de flexibilitate maximă oferită de către acest mijloc de transport multimodal.

Clienții pot trimite loturi câte 20 x 20’DV egale cu 500 tone per lot în diferite porturi din Asia de Sud Est. Asta permite exportatorilor să distribuie riscurile pe mai multe destinații și cumpărători.

De asemenea, nu trebuie să blocheze mijloace mari de bani pentru a umple o navă întreagă de tip vrac de minim 5,000 – 10,000 tone. Astfel și fermierii mici și mijlocii pot realiza exporturi de cereale, ocolind necesitatea comercializării cerealelor pe plan local.

MSC are disponibile și containere frigorifice destinate mărfurilor ce necesită condiții speciale de livrare, păstrând un nivel anumit de temperatură pe parcursul rutei, cum ar fi merele sau strugurii.

Pentru a afla mai multe detalii și pentru a cere o ofertă de preț, luați legătura cu reprezentanța locală a companiei:

ICS MSC MLD SRL Skytower, etajul 5, Oficiul F1, Strada Vlaicu Pârcălab 63, 2012 Chișinau, Moldova.

T: +373 22 807 255; M: +373 79 84 32 33; E-mail: [email protected]; W: www.msc.com.

Consultări publice asupra proiectului hotărârii de Guvern cu privire la subvenționarea în avans

0

Asociațiile de profil, reprezentanții instituțiilor interesate, precum, și reprezentanții societății civile sunt invitate să participe marți, 18 aprilie 2023, începând cu ora 10:00 la runda de consultări publice, a proiectelor de Regulament privind măsurile și condițiile specifice de subvenționare complementară și de subvenționare în avans.

Proiectele nominalizate au fost elaborate în temeiul noi Legi cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural și au drept scop descrierea măsurilor de subvenționare și condițiile specifice de eligibilitate pentru formele de subvenționare „complementară” și „în avans”.

Evenimentul va avea loc la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, bl. Ștefan cel Mare și Sfânt 162, etajul 10, sala de ședințe 1005.

Proiectele de regulamente și notele informative sunt disponibile și pot fi consultate pe pagina web oficială MAIA, la rubrica Transparența decizională/Proiecte de documente.

A fost abrogată Hotărârea cu privire la importul și exportul resurselor de prăsilă

0

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, 12 aprilie, modificarea unor hotărâri ale guvernului și abrogarea Hotărârii Guvernului nr.1203/2003 cu privire la importul și exportul resurselor de prăsilă.

De asemenea, vor fi modificate încă 8 hotărâri de guvern, care au tangență cu asigurarea implementării prevederilor Legii zootehniei.

Proiectul prevede și ajustarea terminologiei din actele normative cu cea din Legea zootehniei nr. 213/2022 întru asigurarea aplicării adecvate a cadrului legal prezent.

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare odată cu Legea zootehniei, la 26 august 2023.

Câteva vinării din Moldova – în proces de obținere a Certificatelor de sustenabilitate

0

Un grup de experți, reprezentanți ai unei asociații din Germania, care promovează standardele de sustenabilitate în sectorul vitivinicol, a vizitat recent Moldova pentru a-i ajuta pe vinificatorii moldoveni să devină sustenabili conform standardelor europene.

Experții estimează că mai multe companii din industria vitivinicolă din Moldova ar putea obține certificate ce confirmă implementarea standardelor de sustenabilitate până la finele anului 2024.

Mai bine de un an, în cadrul inițiativei Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) „Vinul Moldovei Sustenabil” susținută de USAID, vinăriile din Moldova beneficiază de asistență în implementarea standardelor de sustenabilitate, iar mai mulți producători de vinuri mici, medii și mari, au fost supuși unui audit de sustenabilitate în conformitate cu 150 de criterii ale Codului de Sustenabilitate a Vinurilor.

Urmare a auditului complex efectuat în vara anului 2022 de echipa de experți a Asociației Germane Fair’N Green, vinăriile din Moldova au beneficiat de recomandări cu privire la pașii care urmează să fie întreprinși pentru a obține certificatele de sustenabilitate. 

Procesul de certificare Fair’N Green constă din cinci pași, care includ examinarea cerințelor minime, colectarea și evaluarea datelor urmată de Raportul Amprentei de Mediu, analiza de status quo, vizita pe teren urmată de Raportul de Sustenabilitate și controlul de către terți.

Florian Reinert, expert de la Fair’N Green, după discuția recentă cu producătorii, a menționat că vinăriile au înregistrat progrese pentru a deveni mai sustenabile, comparativ cu situația de anul trecut.

„Când vine vorba de producerea de struguri în Moldova, există  mult loc pentru îmbunătățire. De exemplu, promovarea biodiversității, răspândită în sudul Germaniei, nu prea este întâlnită la vinăriile din Moldova pe care le-am analizat. Pe de altă parte, cramele moldovenești sunt mai avansate în implementarea bunelor practici de protecție a plantelor, supunând strugurii mai puțin stresului”, explică expertul.

Asociația Fair’N Green afirmă că tranziția completă la producția sustenabilă durează o perioadă de până la 3 ani maxim.

„Am discutat cu vinificatorii următorii pași de implementare a criteriilor de sustenabilitate pentru obținerea certificării și există șansa ca unele companii să fie certificate până la sfârșitul anului 2024”, a confirmat Florian Reinert.

Arcadie Fosnea, fondatorul vinăriei „Crama Mircești”, evaluată conform celor 150 de criterii de sustenabilitate, a menționat că vinăria deja a adoptat tehnologii de producere prietenoase mediului.

„Suntem deciși să mergem mai departe și să obținem Certificatul de sustenabilitate, ca să putem justifica încrederea consumatorilor noștri. Cunoscând cerințele pieței germane și standardele internaționale, necesitatea alinierii la criteriile de sustenabilitate este un pas evident în procesul de dezvoltare a vinăriei. Certificatul de sustenabilitate oferă un avantaj semnificativ atunci când se discută o potențială colaborare cu importatorii de vin”, a declarat vinificatorul.

Vasile Luca, directorul general Rădăcini Wines SRL, auditată conform criteriilor de sustenabilitate, afirmă că vinăria planifică dezvoltarea pe termen lung. 

„Destinațiile noastre de export pentru vinuri îmbuteliate și vrac includ țări precum Marea Britanie, România și altele. Ne dorim să ne extindem prezența în statele scandinave, dar pentru a intra pe această piață din nordul Europei, trebuie să obținem certificarea internațională de sustenabilitate, ceea ce în zilele noastre este un plus pentru orice companie”, susține Vasile Luca.

Notă: Potrivit informației prezentate de ONVV în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole din 31 martie 2023, volumul total al exporturilor de vinuri moldovenești în 2022 s-a redus cu 14%, iar valoarea exportului – cu 9%, comparativ cu anul 2021.

Având în vedere criza regională provocată de războiul din Ucraina, dependența de piețele tradiționale, secete, nivelul ridicat de migrație din regiunile rurale, producătorii de vin din Moldova sunt mai hotărâți acum să devină sustenabil pentru a valorifica oportunitățile de export pe noi piețe.

Potrivit „The Global Sustainability Study 2022”, 71% dintre consumatorii globali fac schimbări în modul în care trăiesc și în produsele pe care le cumpără, în efortul de a trăi mai sustenabil. De aceea, companiile trebuie să ia aceste idei ca bază pentru strategiile lor de intrare pe o piață nouă.

Apel de granturi post – investiționale „Managementul durabil al terenurilor”, în cadrul MAC-P

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură în conformitate cu Ordinul MAIA nr. 35 din 10 octombrie, lansează al II-ea apel de depunere a dosarelor în cadrul Programului de granturi post investiționale „Managementul durabil al terenurilor”, din cadrul  Proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P).

Apelul este valabil pentru perioada 11 aprilie- 30 iunie 2023.

Sunt invitați să participe, la Programul de granturi, producătorii agricoli care sunt înregistrați în conformitate cu legislația Republicii Moldova, ce activează și au efectuat investiții eligibile în sectorul agroalimentar.

Fermierii care au efectuat investiții în echipamente și utilaje agricole sau în aplicarea de practici, ce asigură conservarea și ameliorarea solurilor pot solicita granturi de până la 10 000 dolari SUA.

Granturile nu vor depăși 30% din valoarea investiției și vor fi acordate prin intermediul AIPA. Un beneficiar poate fi eligibil pentru un singur grant post-investițional.

Printre echipamentele eligibile pentru finanțare se numără: 

  • semănători, tocătoare, stropitoare, combine de recoltare (tehnologii No-Till);
  • combinatoare pentru formarea benzilor (tehnologii Strip-Till);
  • echipamente și sisteme de irigare;
  • construcții hidrotehnice de captare a apei;
  • înființarea/reabilitarea de fâșii paravânt; 
  • ameliorarea prin împădurire a terenurilor degradate;
  • înierbarea în jurul pomilor în livezi.

Dosarele de aplicare se depun la sediile secțiilor/serviciilor teritoriale ale AIPA, din raza teritorială a investiției, de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia, în limita termenului specificat în apelul de depunere. 

Detalii privind documentele necesare, precum și investițiile eligibile pot fi găsite în Manualul de alocare a granturilor al programului de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor”.

Programul de granturi post – investiționale destinate MDT mai presupune și consultanță gratuită oferită tuturor producătorilor agricoli interesați.

Consultantul Programului de granturi: Maxim Pocaznoi, mob. 069303090.

Combaterea viermelui mărului (Cydia pomonella) prin metoda dezorientării în masă

0

Viermele mărului (Cydia pomonella) este o insectă ce cauzează cele mai mari pagube la cultura mărului, nucului și părului, dar poate afecta și alte culturi.

Dauna este produsă de insecta în stadiul larvar prin crearea de galerii în fruct, care ulterior nu poate fi consumat în stare proaspătă, dar care nu poate fi nici procesat din cauza evoluției bolilor fungice și a dezvoltării insuficiente a compușilor nutritivi în fruct.

În condițiile țării, C. pomonella are 2-3 generații pe an, în funcție de temperaturile din perioada de vegetație. De regulă, agricultorii locali combat acest dăunător prin tratamente chimice.

Această metodă duce la acumularea în fructe a reziduurilor de pesticide, implicând eforturi de gestionare a numărului și a dozei de reziduuri în fructe la momentul recoltării.

De exemplu, în rețelele de supermarketuri din Europa de Vest nu sunt acceptate merele care conțin mai mult de 5 reziduuri de pesticide.

Un alt dezavantaj al aplicării insecticidelor convenționale este impactul negativ pe care îl au asupra faunei utile din plantații, care contribuie la controlul invaziei de alți dăunători cum sunt acarienii, afidele și tripșii.

Tratamentele se fac pe baza de evaluare a capturilor din capcanele de monitorizare instalate în plantație și/sau prin metoda de acumulare „grade-zile” conform determinărilor de la stația meteo.

Ultima metodă constă în măsurarea unităților de temperatură într-o perioadă anumită de timp calculată prin temperaturile zilnice maxime și minime.

Insectele sunt exoterme (cu sânge rece) și fazele lor de dezvoltare evoluează în funcție de temperatura mediului în care se află.

Astfel, fiecare insectă are nevoie de o anumită sumă de acumulare a temperaturilor ca să atingă o etapă de dezvoltare, cum sunt depunerea ouălor, ecloziunea din ou, zborul adulților.

Feromonii multor specii de insecte au fost identificați și sintetizați, apoi utilizați pentru combaterea dăunătorilor. Printre primele cercetări și rezultate au avut loc cu C. pomonella.

În zonele de producere intensivă a merelor cum este, Sudul Tirolului din Italia, abordarea de tratamente chimice pentru combaterea C. pomonella este depășită complet sau parțial cu ajutorul metodei dezorientării sexuale a masculilor, numită și perturbarea împerecherii.

Metoda include utilizarea feromonilor sexuali pentru prevenirea masculilor de a identifica femelele și de a se împerechea.

Feromonii sexuali sunt compuși chimici eliminați de insectele femele pentru a atrage masculii de la distanțe mari cu scopul de a se copula.

Masculii zboară în direcția vântului, încercând să capteze unda feromonilor, și urmează direcția unde concentrația de feromoni crește până când găsește sursa sau femela.

După împerechere, femela încetează eliminarea feromonilor și se pregătește de următoarea etapă – depunerea ouălor. Prin dezorientarea sexuală se creează un nor uniform de feromoni.

Masculii urmează pistele false, mult mai concentrate decât dozele de feromoni eliminate de femele, și, pierzând orientarea în spațiu, sunt incapabili să găsească și să fecundeze femelele. În rezultat, copulația este împiedicată, femelele nu depun ouă sau depun ouă sterile, iar fructele nu sunt infestate.

Dezorientarea sexuală pentru combaterea Lepidopterelor se practică în trei moduri de bază:

  • Utilizarea difuzorilor cu feromoni aplicați manual;
  • Utilizarea pulverizatorilor cu aerosoli feromonali;
  • Tratamente cu feromoni efectuate cu stropitoarea.

La general, metoda de utilizare a feromonilor are următoarele avantaje:

  • Nu dăunează faunei utile și albinelor;
  • Nu formează reziduuri în fructe;
  • Reduce numărul tratamentelor fitosanitare pentru alți dăunători;
  • Rezistența dăunătorului la utilizare repetată este cu mult mai redusă, decât prin folosirea produselor fitosanitare;
  • Este permis de utilizat în agricultura ecologică, cu excepția stropirii pomilor cu feromoni.

La utilizarea difuzorilor se instalează manual 300-700 bucăți/ ha în plantația de măr, în funcție de recomandările producătorului. Se recomandă aplicarea lor în pomi până la apariția primei generații C. pomonella, care rămân până la sfârșitul perioadei de recoltare.

Costul pentru un ha pentru un an este de 150-300 EUR, fiind un preț competitiv în raport cu utilizarea tratamentelor chimice. Feromonul este căptușit într-o ampulă din plastic, care poate fi sau nu biodegradabilă, dotată cu un cârlig pentru a-l atârna în pom.

Difuzorul emană constant feromonul, oferind protecție pe toată perioada de vegetație. Acesta se instalează în jumătatea superioară a pomilor și la distanță egală pe suprafața plantației.

În Moldova sunt două produse de acest fel înregistrate pentru combaterea C. pomonella:

  • RAK 3+4 pentru combaterea C. pomonella, Archips rosana, Adoxophyes orana, Pandemis ribeana: 700 difuzori/ ha);
  • Cydia Protect pentru combaterea C. pomonella: 300 difuzori/ ha.

Această metodă este eficientă în plantațiile cu suprafețe mai mari de un ha. De altfel, femelele fecundate din terenurile adiacente pot zbura în plantația pomicolă și depune ouă ce vor dăuna fructelor, chiar dacă agricultorul a utilizat feromoni.

De regulă, începând cu anul 2-3 are loc protecția deplină prin această metodă, reducând populația de molii din livadă. În anul 1-2 după începerea utilizării metodei de dezorientare sexuală se pot aplica unele tratamente fitosanitare conform capturilor din capcanele de monitorizare, aplicate la fiecare 5 ha în zona tratată.

În plantațiile amplasate pe suprafețe mari și terenuri întinse plane, poate fi aplicată o altă metodă eficientă de combatere a C. pomonella prin utilizarea pulverizatorilor cu aerosoli feromonali.

Un alt termen folosit este pufer, din engleză: pheromone puffer. Aerosolii se aplică în fiecare an, câte 2,0-2,5 dispozitive/ ha la înălțimea maximă a pomilor.

În exemplul din fotografia de mai jos, pulverizatorul cu aerosoli este aplicat de sârma de la sistemul de susținere a plantației. Unul dintre avantajele acesteia este reducerea gradului de manoperă la instalare.

De asemenea, în comparație cu utilizarea difuzorilor aplicați manual la care emanarea feromonilor este direct proporțională cu temperatura, aerosolii pot fi setați ca să elimine feromoni într-o anumită perioadă a zilei, de exemplu, noaptea, când are loc intens zborul adulților C. pomonella.

Costul utilizării aerosolilor la un ha este apropiat de cel al aplicării difuzorilor.

Unii producători de fructe din Europa de Vest și SUA practică stropirea cu produse pe bază de feromoni specifici pe suprafața plantațiilor multianuale.

Tratarea se face ca și în cazul insecticidelor obișnuite, deși efectul nu este de nimicire a dăunătorului, ci de dezorientare a masculilor.

Este o metodă ce oferă flexibilitate prin cronometrarea stropirilor în generațiile dăunătorului care depășesc pragul economic de dăunare al fructelor și oferă o soluție rapidă de combatere a C. pomonella.

Stropirea cu produse pe bază de feromoni protejează fructele total sau parțial, fără a lăsa reziduuri de toxicitate înaltă. Feromonii pot fi amestecați cu alte produse fitosanitare sau fertilizanți, deși unele produse utilizate se inhibă reciproc, reducând eficiența tratării.

Pentru mai multe detalii la acest subiect puteți viziona filmulețul produs de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova în colaborare cu Asociația Moldova Fruct: Utilizarea feromonilor în combaterea moliilor la cultura mărului.