Modernizarea ANSA și AIPA: 46 de mașini pentru sectorul agro-veterinar

0

Un lot de 46 de automobile au fost transmise astăzi, 19 iunie, în gestiunea ANSA, AIPA, Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare și Centrului Național de consiliere în Agricultură.

Potrivit autorităților, circumscripțiile teritoriale sanitar-veterinare ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vor avea în dotare 32 de unități de transport noi, echipate cu 64 truse medicale pentru desfășurarea atribuțiilor de serviciu, precum și o unitate de dezinfecție și dezinsecție multifuncțională mobilă, transmite știri.md.

Automobilele destinate celor de la AIPA sunt echipate cu kit-uri pentru medicii veterinari, instrumente de intervenție, utilaje speciale pentru acordarea ajutorului medical veterinar animalelor din gospodării, precum și utilaje pentru dezinsecție sau dezinfectare în cazul unor epidemii.

„Dotarea Circumscripțiilor teritoriale sanitar-veterinare cu unități de transport a fost unul din obiectivele stridente ale autorității.

Acest fapt va contribui semnificativ la consolidarea capacităților instituționale și resurselor pentru desfășurarea activităților (ex. asistența medicală veterinară, activitatea de consultanță etc.) de către medicii veterinari, dar și facilitării accesului cetățenilor crescători de animale la serviciile veterinare minim garantate de către stat”, susțin reprezentanții ANSA.

În rezultat, se va îmbunătăți și mai mult interacțiunea cu deținătorii de animale din exploatațiile nonprofesionale – un aspect indispensabil pentru asigurarea sănătății și bunăstării animalelor, precum și facilitarea accesului produselor de origine animală pe piețele externe.

Achiziția a fost realizată cu suportul Proiectului AGGRI – „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură”, unul din scopurile principale ale Proiectului fiind consolidarea sectorului agricol din Republica Moldova, prin îmbunătățirea continuă a sistemului de management al siguranței alimentelor, fortificarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și modernizarea serviciilor de medicină veterinară.

Recolta de cireșe și mere, afectată în urma ploilor cu grindină

0

În urma ploilor și a grindinii din ultima perioadă, au avut de suferit livezile de cireșe din mai multe raioane, fiind afectate în proporție de 75-80 la sută, dar și livezile de măr – în proporție de 85-90 de procente, notează moldova1.md.

Despre aceasta au comunicat șefii direcțiilor agricole raionale, la o ședință online cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu tema „Situația în agricultură după intemperiile provocate de condițiile climatice nefavorabile”.

Conform datelor prezentate, la Criuleni, în baza cererilor depuse, au fost afectate peste 68 de hectare de cireșe, în jur la 75-80%.

„Problema agricultorilor este că cireșele de calitate superioară nu au unde le da, sunt crăpate, pline cu apă, deja la export nu mai merg, iar fabricile de procesare nu le procesează, motivând că au de anul trecut materie primă.

În linii generale exportul s-a făcut în Rusia, dar și în alte țări. La moment situația este chiar alarmantă”, a declarat Vitalie Onișciuc, șeful Direcției Agricultură Criuleni.

La Edineț, un agricultor a înregistrat pagube la 30,5 hectare de măr în urma grindinii și 3 hectare de cireșe, fiind afectate în jur la 75 la sută.

Merele au fost afectate în jur de 85-90 de procente. Fructele nu au fost date jos, dar au fost afectate de gheață.

De asemenea, șapte hectare de măr au fost afectate de grindină și în raionul Ocnița și Florești.

Potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, agricultorii care au avut de suferit vor putea merge cu actele de constatare la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, iar în baza cererilor depuse vor obține certificate de forță majoră.

Ministrul Agriculturii a declarat că Republica Moldova dezvoltă, împreună cu România, un proiect pentru a eficientiza combaterea căderilor de grindină, ce prevede tratarea norilor cu ioni de argint, prin pulverizare.

În prezent, ideea este la nivel de testare. Soluția Ministerului Agriculturii vine și în contextul în care lansarea rachetelor antigrindină nu este permisă în zona frontierei de stat.

„După ce va avea loc testarea vom putea folosi și utiliza acești ioni de argint și în raioanele care astăzi nu au acoperire cu rachete antigrindină, și în al doilea rând de-a lungul hotarului, pentru că avem hotar și cu Ucraina și nu-i permis să împușcăm și înspre România nu-i permis să împușcăm”, a specificat Vladimir Bolea.

Anterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare anunța că peste patru mii de hectare de culturi agricole au fost distruse, cele mai afectate fiind lanurile de floarea-soarelui și de porumb.

Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU, în raioanele Briceni, Nisporeni, Anenii Noi, Ungheni, Strășeni, precum și UTA Găgăuzia au fost înregistrate cele mai mari pagube.

Asistență tehnică pentru producătorii de pomușoare. Detalii

0

Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID Moldova, organizează în perioada 8-12 iulie vizita expertului în domeniul producerii fructelor moi, Aleksandar Leposavic din Serbia.

Expertul sârb va oferi asistență tehnică în câmp producătorilor de pomușoare, care vor solicita suportul tehnic.

Fermierii interesați de consultanță sunt îndemnați să expedieze până pe data de 1 iulie o solicitare la adresa de email: [email protected] sau să sună direct la numărul de telefon: 068200373 – Oleg Calestru, Manager sector fructe și pomușoare.

Anatol Belibov – noul director financiar al Grupului Purcari Wineries

0

Grupul Purcari Wineries, unul dintre principalii producători de vin din Europa Centrală şi de Est, a anunţat numirea lui Anatol Belibov în funcţia de director financiar, începând cu 1 iulie 2024, notează mold-street.com.

Aceasta pentru că Victor Arapan, actualul director financiar, părăseşte compania după ce făcut parte din echipa de management a Purcari Wineries timp de peste 13 ani şi a jucat un rol crucial în perioada de redresare a companiei după embargoul rusesc din 2013, se menționează într-un comunicat al grupului.

În comunicatul Purcari Wineries este menţionat că noul director financiar, Anatol Belibov (documentele oficiale arată că numele corect ar fi Anatolie) „este originar din Republica Moldova şi are peste 15 ani de experienţă în domeniul financiar, incluzând elemente precum contabilitatea, controlul intern, serviciile financiare, precum şi managementul proiectelor de transformare financiară”.

Totodată se menţionează că a lucrat în mai multe ţări din Europa Centrală, de Est şi de Sud în companii globale de top, precum KPMG, Nestlé şi AkzoNobel, acoperind mai multe poziţii locale şi regionale în aceste companii şi că „va conduce şi dezvolta echipa financiară a Grupului Purcari Wineries”.

Anatol Belibov susține că este norocos să fie originar din ţara în care Purcari își are începutul și că este „cu adevărat recunoscător pentru oportunitatea de a mă alătura echipei Purcari Wineries și de a contribui la succesul său”.

„Am acceptat această provocare cu mult entuziasm, deoarece sunt dornic să contribui la ambiţia şi valoarea Purcari”, a spus Anatol Belibov.

Victor Bostan, director executiv al Purcari se arată încrezut că „experienţa şi mentalitatea internaţională a lui Anatol vor fi o completare puternică a echipei noastre de conducere”.

De notat că datele de pe profilul de Linkedin arată că Anatol Belibov a început activitatea ca auditor la CNAM în 2010, apoi la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, unde a condus unitatea de audit intern până în 2013.

Concomitent a muncit şi controlor financiar la magazinul UNIC.

Din decembrie 2013 şi până în septembrie 2014 a fost consultant principal în Parlament, după care timp de doi ani a fost auditor senior la Moore Stephens din Bucureşti.

A urmat funcţia de director asociat la KPMG România – noiembrie 2016 – mai 2018 şi apoi timp de cinci ani la corporaţia Nestlé ca responsabil pentru finanţe în Moldova.

Din iunie 2023 şi până în prezent este director financiar de ţară la AkzoNobel, un holding care se ocupă de fabricarea și vânzarea de vopsele.

Belibov deţine o mică afacere în satul Pecişte, Rezina – Rural Consulting, cu activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal.

În 2018, Anatol Belibov se declara producător de alune din Rezina.

Purcari Wineries are în prezent o capitalizare bursieră de peste 120 milioane euro, după ce acţiunile s-au apreciat cu 7,5% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de opt milioane euro, arată datele BVB.

Compania a încheiat primul trimestru din 2024 cu un profit net de 2,1 milioane euro, în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, la venituri de 16,4 milioane euro, în creştere cu 11%.

De ce se formează castraveți amari – cauze, prevenire

0

Anumite condiții nefavorabile își lasă amprenta asupra calității recoltei. În cazul castraveților, una dintre problemele frecvente este obținerea castraveților amari.

Gustul amar neplăcut la castraveți este produs de cucurbitacină în exces, un compus organic toxic care face fructele amare. Substanța este sintetizată în frunze și apoi distribuită în întreaga plantă.

Castraveți amari – cauze, condiții ce-i favorizează

  • vreme caldă sau uscată
  • udări neregulate
  • nutriție deficientă
  • rănirea vrejurilor, frunzelor
  • particularitate a varietății cultivate
  • atacul dăunătorilor.

Cucurbitacinele se răspândesc din părțile vegetative ale plantei în fructele de castravete atunci când plantele sunt supuse la stres. Vremea caldă și uscată este, de obicei, este cea mai frecventă cauză responsabilă pentru producerea gustului amar la castraveți.

În plus, schimbările de temperatură, lipsa de umiditatesunt alte cauze frecvente ce pot provoca castraveți amari.

Doar unul dintre acești factori este suficient pentru ca plantele să înceapă să acumuleze cucurbitacină în partea inferioară a fructului și a cojii.

Important! Nu este recomandată deranjarea vrejurilor, rănirea sau strivirea frunzelor în timpul recoltării, deoarece fructele vor avea un gust amar din cauza migrării curcubitacinei din peduncul în fruct.

Pentru a evita deteriorarea plantelor – instalați suporturi și legați plantele.

castraveti spalier

Cucurbitacinele tind să se concentreze la baza castravetelui și chiar sub coajă (compusul tinde să se afle în zonele verzi mai închise ale cojii).

castraveti amari cauze

Pentru a elimina cea mai mare parte a amărăciunii, tăiați baza și decojiți porțiunea rămasă din castravete.

Fructele diformate vor avea, de asemenea, mai multă cucurbitacină decât cele de formă normală.

Utilizarea unor hibrizi ce nu sunt predispuși spre fructe amare ar fi o soluție de a evita problema. Hibrizii de astăzi au fost dezvoltați pentru a avea cantități mai mici de cucurbitacină în fructe, iar cucurbitacina din plantă este concentrată în rădăcini, frunze și tulpini.

Îngrijirea castraveților pentru a evita formarea fructelor amare

Cel mai comun motiv pentru care cresc castraveții amari este lipsa udărilor regulate. Dacă uneori ploaia poate salva castraveții în câmp deschis, atunci castraveții de seră sunt complet dependenți de udări și sunt mai predispuși stresului din cauza lipsei de umiditate.

Insuficiența de apă va afecta nu numai gustul, ci și aspectul fructului. Timpul de coacere se va mări. Din această cauză, aspectul fructului va lăsa de dorit, coaja se va închide la culoare.

În plus, evitați schimbările bruște de temperatură, aerisiți regulat sera (temperatura din interior nu trebuie să depășească 28°C) și asigurați-vă că o închideți noaptea, precum și în zilele reci.

Cum să udați castraveții, astfel încât să nu aibă gust amar

În primul rând – apa nu trebuie să fie rece. Este necesar să respectați regimul de irigare.

Rata consumului de apă depinde de soiul/hibridul cultivat, de compoziția solului și de caracteristicile climatice ale regiunii. În zilele însorite și fierbinți, cultura este udată zilnic sau o dată la două zile, pe vreme înnorată udăm 1-2 ori la 5 zile.

Există două perioade de dezvoltare a culturii: perioada timpurie (când crește și înflorește) și perioada de fructificare.

Umiditatea optimă a solului pentru castraveți înainte de formarea fructelor este de 75-80%, iar în timpul formării și fructificării fructelor – 85-90%.

Pentru a evita umiditatea scăzută în seră sau solar, puneți un butoi de apă udați periodic cărărușele, irigați plantele. 

În condiții de grădină, solul de lângă plante trebuie umezit pe o rază de 10-15 cm și până la o adâncime de 20 cm. În același timp, solul din jurul tulpinilor trebuie să fie uscat.

Apa este turnată lângă plantă cu un flux slab, fără a tasa solul și fără a răni rădăcinile, deoarece sunt gingașe.

Pe vreme rece, parcelele trebuie acoperite cu o peliculă pentru ca plantele să nu fie supuse stresului produs de temperaturi.

Aplicați un mulci, cum ar fi paie, rumeguș pentru a ajuta la răcirea solului, la conservarea umidității și la ținerea sub control a buruienilor.

Castraveții sălbatici au o cantitate mare de cucurbitacină, care descurajează hrănirea de către animalele sălbatice și insecte.

Afidele, musculița albă, tripsul, nematozii și alți dăunători pot provoca amărăciune la castraveți. Planta se va apăra împotriva invaziei insectelor și va începe să producă substanța amară respingătoare.

Prin urmare, luați măsuri preventive pentru a proteja plantațiile și urmați tehnologia. Când plantați anul viitor, alegeți soiuri și hibrizi de castraveți ce nu sunt predispuși spre a deveni amari.

Discuțiile de pe rețelele de socializare despre faptul că polenizarea de către albine duce la dezvoltarea castraveților amari (prin mutarea polenului de la castraveții sălbatici la castraveții de grădină) promovează o înțelegere falsă a modului în care funcționează polenizarea.

Dacă polenul este mutat de la o floare de castravete sălbatic la o floare de castravete din grădina dvs, genetica răspunzătoare de trăsătura de producere a cucurbitacinei se va afla în noile semințe formate, nu în fruct.

Noii castraveți vor rămâne fideli soiului plantat în ceea ce privește gustul și textura. Atunci când semințele sunt păstrate din această încrucișare, poate apărea o problemă. Plantele cultivate din aceste încrucișări vor reflecta trăsăturile ambilor părinți și, dacă unul dintre părinți este un castravete sălbatic, castraveții produși ar putea fi amari.

Castraveții trebuie ajutați prin fertilizare. NU este recomandat să introduceți gunoi de grajd proaspăt sub castraveți. Dați preferință gunoiului de grajd bine descompus (mranița, care e deja transformată, practic, în humus) sau excrementelor de păsări deja descompuse.

În plus, îngrășămintele special concepute pentru legume vă pot fi de mare ajutor.

Ce să faceți cu castraveții amari

Înmuierea în apă caldă (aproximativ 3 ore) sau tratamentul termic va ajuta, de asemenea. Cantitățile mici de curcubitacină nu dăunează sănătății.

Marja comercială la vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere a fost majorată

0

Marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul doi al anului 2024 a fost majorată.

Decizia a fost aprobată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), transmite moldpres.md.

Astfel, pentru semestrul doi al anului curent, marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere va fi de 3 lei și 28 de bani per litru în cazul benzinei și 3 lei și 29 de bani per litru pentru motorină.

Comparativ cu primul semestru al anului curent, marja comercială a crescut cu câte 11 bani per litru atât în cazul motorinei, cât și în cazul benzinei.

ANRE a explicat că majorarea marjei comerciale a fost influențată în principal de variația indicelui prețurilor de consum în ultimele șase luni (decembrie 2023-mai 2024).

Conform datelor Biroului Național de Statistică, rata inflației pentru această perioadă a fost de 3,56%.

Pentru primul semestru al anului curent, marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard a fost de 3,17 lei/litru la benzină și de 3,18 lei/litru la motorină.

Crescătorii de ovine și caprine pot depune cereri pentru granturi oferite de proiectul AGGRI

1

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, vă reamintește despre derularea în continuare a apelul II de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI pentru crescătorii de ovine și caprine din Republica Moldova în perioada 20 mai – 02 august 2024.

Granturile, în valoare maximă de 1.000.000 dolari SUA per beneficiar, sunt destinate susținerii investițiilor în dezvoltarea infrastructurii de producere și procesare în sectorul zootehnic.

Fermierii eligibili trebuie să asigure o cofinanțare de cel puțin 50% din valoarea totală a investiției eligibile.

Eligibilitate și criterii de selecție

Solicitanți eligibili: Fermieri individuali și grupuri de producători înregistrați și activi pe teritoriul Republicii Moldova, excluzând orașele Chișinău și Bălți. Aceștia trebuie să fie deținători legali ai bunurilor imobile și mobile implicate în investiție.

Cofinanțare: Solicitanții trebuie să dovedească existența cofinanțării prin mijloace proprii, credite bancare sau alte surse, înainte de semnarea contractului de grant.

Documente necesare: Cererea de grant trebuie să fie însoțită de un set complet de documente, inclusiv planul de afaceri pe 5 ani, documentația tehnică preliminară și avizele necesare.

Investiții eligibile:

  • Construcția și modernizarea exploatațiilor zootehnice.
  • Dotarea exploatațiilor cu utilaje și echipamente tehnologice.
  • Dezvoltarea infrastructurii pentru procesarea laptelui și cărnii.
  • Investiții în infrastructura aferentă, cum ar fi sistemele de alimentare cu energie și apă.

Lista completă a criteriilor de eligibilitate, precum și documentele care urmează a fi prezentate împreună cu cererea pot fi accesate aici.

Dosarele pot fi depuse la direcțiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

ANSA: Noi prevederi privind calculul valorii energetice a produselor alimentare

0

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor aduce la cunoștință operatorilor din domeniul alimentar că, cu privire la intrarea în vigoare, la data de 05.04.2024, a Hotărârii Guvernului nr. 84/2024 pentru aprobarea Metodologiei privind calcularea valorii energetice a produselor alimentare ambalate și a Regulamentului sanitar privind informarea consumatorului cu privire la substanțele prezente în produsele culinare nepreambalate care cauzează alergii sau intoleranțe.

Actul normativ supra menționat:

  1. reglementează procedura de calcul al valorii energetice a produselor alimentare ambalate, în vederea asigurării unui nivel sporit de protecție a sănătății și a intereselor consumatorilor.

2. stabilește modalitățile de furnizare a informației privind prezența unor substanțe care pot cauza alergii sau intoleranțe în produsele culinare nepreambalate.

În mod special se atrage atenția asupra „Cerințelor privind indicarea substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe în produsele culinare nepreambalate” și anume:

  • la raft sau în vitrina frigorifică, pe eticheta de preț, precum și în orice material informativ (afiș, anunț, broșură, catalog etc.), după denumirea fiecărui produs alimentar/băutură care are în compoziție substanțe care cauzează alergii sau intoleranțe, inclusiv în cazul în care a fost în contact încrucișat cu alergeni, se va înscrie „conține: …”, urmat de numele substanței care cauzează alergii sau intoleranțe,
  • în cadrul unităților de alimentație publică, operatorul din domeniul alimentar se va asigură că în meniul unității, precum și în orice material informativ (afiș, anunț, broșură), după denumirea ingredientului component al porției de mâncare/băutură, inclusiv în cazul în care acesta a fost în contact încrucișat cu alergeni, se înscrie între paranteze „conține: …”, urmat de numele substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe.

Astfel, se solicită insistent operatoriilor din domeniul alimentar care comercializează produse culinare nepreambalate să întreprindă toate măsurile necesare stipulate în legislație, pentru a informa în mod eficient consumatorii referitor la prezența substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe.  

ANSA menționează că, lipsa mențiunilor privind prezența substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe prezintă un risc imediat și iminent cu urmări foarte grave sănătatea consumatorilor sensibili la acestea substanțe.

Documentul integral poate fi vizualizat accesând Registrul de Stat al actelor juridice.

Se atrage atenția că operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma noilor prevederi legale riscă să fie sancționați în conformitate cu prevederile art. 269 lit. a) din Codul Contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008 și anume, cu amendă până la 25 mii lei.

Corteva Agronomy Day – hibrizi performanți și produse inovatoare prezentate fermierilor la Varnița

0

Corteva Agriscience, jucător major global în domeniul agriculturii, a organizat Corteva Agronomy Day la Varnița, în raionul Anenii Noi.

Evenimentul a avut scopul de a prezenta portofoliul său performant de semințe, produse inovatoare de protecție a plantelor și produse biologice.

Participanții au avut posibilitatea să observe direct rezultatele acestora în câmpurile demonstrative ale GȚ Dorin Jardețchi și să înțeleagă avantajele pe care le aduc hibrizii Corteva în ceea ce privește performanța de producție și alte aspecte agronomice valoroase.

Un alt punct forte al evenimentului a fost prezentarea produselor inovatoare de protecție a plantelor, dar și biostimulatorii incluși în portofoliul companiei. Corteva a demonstrat eficiența soluțiilor sale care combină știința de vârf cu preocuparea pentru mediu.

Mai multe detalii aflați din video-ul realizat în cadrul evenimentului.