Căpșunul este o cultură importantă ușor de crescut chiar și de amatori în cadrul gospodăriilor casnice. Totuși, reușita culturii depinde mult de lucrările realizate în timpul plantării.
Câteva reguli necesare de respectat la plantarea căpșunului, găsiți în acest articol.
Pregătirea terenului pentru plantarea stolonilor de căpșun
Există mai multe sisteme de plantare a căpșunului:
Plantarea căpșunului în rânduri simple
În rânduri simple pe teren nemodelat cu distanţa între rânduri de 60-100 cm, în funcţie de sistemul de întreţinere a solului, manual sau mecanizat şi 20-25 cm între plante pe rând.
Plantarea căpșunului în benzi, pe teren modelat
În biloane de 2 sau 4 rânduri. Distanţele de plantare fiind de 35cm între rândurile din bandă, 85-95 cm între benzi şi 20-25 cm între plante pe rând.
Plantarea căpșunului în sere și solarii
Plantarea căpșunului în sere sau solarii este aceeaşi ca la plantarea în cultură liberă. Schema de plantare este în benzi de 2-5 rânduri pe teren modelat, în biloane sau plan cu distanţa între benzi de 85-95 cm, între rânduri pe bandă de 35 cm, iar între plante pe rând de 20-25 cm.
Pregătirea solului pentru plantarea căpșunului
Pentru a înființa o plantație multianuală de căpșun este necesar de realizat în prealabil un proiect, de analizat riscurile, de efectuat analiza solului și apei necesare pentru irigare.
Terenul potrivit pentru căpșun
Căpșunul se menţine pe un loc de obicei 3-4 ani. Pentru alegerea corectă identificăm dacă există în apropiere o sursă de apă și dacă ea este bună pentru irigare.
Terenul ales trebuie să aibă cale de acces liber pentru transportarea producției.
Pregătirea terenului pentru plantarea căpșunului
Mai întâi se face aratul cu 1,5-2 luni înainte, apoi nivelarea cu 2 săptămâni și după urmează parcelarea. Marcarea rândurilor se face prin instalarea picheţilor la capetele parcelei.
Așezarea foliei de mulcire la plantarea căpșunului
Se recomanda ca lungimea unei parcele să nu depășească 100-120 m. Etapele parcurse pentru așezarea foliei de mulcire manual, sunt:
- Întinderea aței de balot sau sforilor pe lungimea unei parcele pentru a realiza biloane drepte și echidistante.
- Sunt necesare 2 sfori de lungimi egale care se vor întinde în paralel la distanța de 70-80 cm în funcție de lățimea foliei.
- Cu o sapă sau lopată se aruncă pământul de pe părțile exterioare ale sforii spre interiorul stratului sau bilonului, astfel rezultă câte un mic șanț pe fiecare parte exterioară a sforii. Înălțimea finala a bilonului trebuie să fie de 15-20 cm.
- Pământul de pe stratul rezultat se uniformizează cu o greblă etapa în care se poate administra și îngrășământul complex la plantare. Se împrăștie pe straturi uniform o doză de 20 kg/1000 mp care se încorporează cu grebla.
- Așezarea liniilor de picurare pe biloane. Este important să existe 2 benzi de picurare cu picurători la 10 cm pentru o irigare rapidă și uniformă pe toată rândurilor.
- Întinderea foliei de mulcire și fixarea ei. Acest lucru se face mai ușor dacă prin interiorul rolei de folie se introduce o bară metalică de 2 m sau o coadă de lemn și 2 persoane merg înainte de rulant folia, după ce capătul acesteia este fixat cu pământ. Se întinde folia cam 10-20 m după care se fixează din loc în loc (la 2-3 m) cu bulgari de pământ pe ambele părți pentru ca vântul să nu mute folia de pe bilon. Apoi este acoperită și fixată complet cu pământ pe 12-15 cm din marginea foliei.
Plantarea stolonilor de căpșun
Alegerea materialului săditor – stolonii destinaţi plantării trebuie să fie autentici, cu sistemul radicular întreg şi bine dezvoltat.
Alegerea stolonilor pentru plantare se face diferenţiat în funcţie de soi, distanţa de plantare şi anul obţinerii primei recolte economice.
Citește și despre: Bolile la căpșun – cum să eviți răspândirea acestora.
Fasonarea stolonilor constă în îndepărtarea resturilor de filamente şi frunze uscate, menţinându-se 1-2 frunzuliţe. Rădăcina nu se scurtează, deoarece este necesară pentru a asigura buna fixare de pământ a stolonilor.
Când se plantează căpșunul
Căpșunul are 3 epoci optime de plantare:
- Toamna între 10 septembrie şi 15 octombrie, se face cu stoloni recoltaţi direct din stolonieră nerefrigeraţi.
- Primăvara în perioada martie– aprilie, se face cu stoloni direct din stolonieră – nerefrigeraţi, până la sfârşitul lunii aprilie.
- Vara în perioada iunie-iulie. Plantarea de vară se face cu stoloni refrigeraţi.
Plantarea stolonilor:
Se repartizează plantele înainte la 25-30cm pe lungimea rândului. Între rânduri se lasă 70-90 cm (1).
Cu o mână se ține planta de la nivelul coletului iar cu cealaltă se prinde vârful rădăcinii cu lama de la plantator aproximativ la 2 -3 cm de la vârful rădăcinii (2).
Se apăsa cu plantatorul planta în sol, până ajunge coletul la nivelul solului, iar cu cealaltă mână se ține ușor de plantă. Se ține de plantă bine iar cu plantatorul se apasă brusc ca rădăcina să fie retezată.
Schema plantării corecte a stolonilor de căpșun în rânduri pe teren nemodelat și modelat, coletul fiind exact la nivelul solului:
Bibliografie și material ilustrativ: Căpșun, zmeur, mur – materiale didactice ilustrative, 2020, Școala Profesională Bubuieci.
Comentarii