‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCanibalismul la iepuri: De ce iepuroaicele își mănâncă puii

Canibalismul la iepuri: De ce iepuroaicele își mănâncă puii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Motive pentru care o femelă de iepure își va mânca iepurii. Una dintre cele mai cunoscute probleme asociate cu nașterea iepurilor este mama care mănâncă și își rănește descendenții. 

De ce iepurele își mănâncă iepurii? 

Pot exista mai multe motive. Femela mănâncă puii din cauza stresului, a lipsei de apă după naștere sau a lipsei de instinct. De foarte multe ori rădăcinile motivului sunt înrădăcinate în instinctele primitive ale animalului.

 În sălbăticie iepurii nu își pot permite să crească descendenți defecți, la cel mai mic indiciu femela încetează să alăpteze și distruge cuibul. Același lucru se întâmplă atunci când descendenții sunt prea mari, caz în care puii se nasc mai mici și mai slabi.

‹ adv ›

Acest lucru servește ca un semnal că iepurii sunt slab viabili, iar femela îi va ucide fără îndoială. 

Motivul rănirii iepurilor de către femelă

De fapt, iepurele are multe motive pentru a mânca iepuri. UNEORI ESTE VÂRSTA FEMELEI! O femelă tânără nu are experiența necesară pentru a face totul bine.

Există părerea că iepurele își va mânca puii imediat după naștere sau chiar în timpul acestui proces. Cu toate acestea, astfel de cazuri sunt extrem de rare. Cel mai adesea, descendenții suferă de acțiunile tinerei mame în prima săptămână.

‹ adv ›

După fătare, iepurii trebuie examinați cu atenție. Burtica mușcată a tinerilor arată lipsa de experiență a femeii în încercarea de a tăia cordonul ombilical. 

Dacă picioarele și urechile erau schilodite, bebelușul nu putea ieși și mama a încercat să-l ajute. 

Citește și despre Înțărcarea puilor de iepuri. Sfaturi și perioade recomandate.

‹ adv ›

Un iepure poate răni accidental capul unui bebeluș în timp ce încearcă să îndepărteze un film din acesta. Dinții iepurilor sunt extrem de ascuțiți și uneori nu pot calcula puterea mușcăturii. 

De obicei, astfel de incidente dispar până la a doua sau a treia fătare, dar dacă iepurele continuă să paralizeze descendenții la naștere, nu este potrivit pentru reproductie.

Uneori, un o femelă tânără nici măcar nu înțelege ce i s-a întâmplat și, prin urmare, încearcă să distrugă sursa stresului – puii. 

În primele câteva zile, este important să monitorizăm îndeaproape comportamentul tinerei mame: dacă iepurele își ignoră puii sau, dimpotrivă, este prea activă, este posibil să fi pierdut instinctul matern. În acest caz, iepurii sunt de obicei transplantați unei alte femele. 

 Când instinctul eșuează

Instinctul matern este un set de norme comportamentale bazate pe dorința de a proteja și păstra descendenții.  Datorită acestui fapt, animalele pot supraviețui și se pot reproduce în sălbăticie. 

Totuși, foarte des, mai mult de jumătate din descendenți nu supraviețuiesc în condiții naturale. Din această cauză, frecvența fătărilor este de 4-5 ori pe an.

De ce dispare instinctul matern la iepuroaicele de acasă?

Un motiv comun pentru aceasta este riscul redus de pericol. Iepurele crescut la o fermă nu simte amenințarea din afară și din sălbăticie și, prin urmare, este mai puțin interesat să-și protejeze puii. 

Există și alte motive posibile pentru pierderea instinctului:

  • Stresul postpartum, mai ales după primul, cuib înghesuit, murdar sau slab echipat, prea mulți oameni.
  • Mirosuri și zgomote puternice, mediu precar, prezența prădătorilor domestici (pisici, câini).
  • Prezența șoarecilor, șobolanilor, dihor.
  • Hrană deficitara.

Uneori, puiul poate fi mâncat dacă femela îl zdrobește din greșeală. Este, de asemenea, unul dintre instinctele principale. Cadavrul unui iepure poate atrage mirosul unui prădător în cuib. 

De altfel, nu numai un iepure poate mânca iepuri morți, uneori și șobolani sau păsări de pradă.

Citește și despre Boli produse de paraziți de iepuri.

Pe lângă pierderea instinctului matern, lipsa apei poate servi drept motiv pentru consumul descendenților. Femela este foarte deshidratată în timpul nașterii, deci trebuie să vă asigurați că are acces la apă în timpul gestației și fătării.

În caz contrar, iepurele în sine va căuta o modalitate de a suplini lipsa de lichide din organism și cel mai simplu mod ar fi să alegi să mănânci iepure.

Foarte des, iepurii își pot face rău puii din cauza agresivității crescute. Motivul lor este dorința de a proteja iepurii de posibilul rău.

Evitați să atingeți puii și femela în timp ce o hrăniți, dacă nu știți cum să procedați și nu există o relație între crescător și femelă, este important să le oferiți un mediu liniștit. 

Iepurele trebuie să se simtă complet în siguranță, altfel se va grăbi adesea în ajutorul descendenților și îl va zdrobi. Uneori, iepurașii sunt mai slabi, iar femela îi consideră improprii pentru viață.

Metode de combatere a canibalismului la iepuri

De fapt, iepurii cu un cuib bine echipat și o dietă bună își vor mânca rareori puii. Este important să ne amintim că sarcina și nașterea sunt procese debilitante pentru organismul animal. 

Organismul nu poate dezvolta singur cele mai utile substanțe. Multe vitamine și minerale ar trebui adăugate alimentelor pentru iepuri în timpul sarcinii. O urzică opărită cu apă clocotită este potrivită pentru aceasta. 

De asemenea, se recomandă administrarea altor tipuri de verdeață: blat de pătlagină, măcriș, morcov. Nu este de prisos să amestecați făină de os și cretă în momeală: viitoarea mamă ar putea să nu aibă suficient calciu în corpul viitoarei mame. 

Înainte de a intra în contact cu o femelă însărcinată, nu trebuie să pulverizați parfum și să fumați: iepurii reacționează brusc la mirosurile înțepătoare.

O atenție specială merită un loc special pentru primele zile de viață ale iepurilor. Un cuib echipat corespunzător pentru iepuri poate garanta liniștea femelei, așa că, după ce ați decis să construiți cuibul, ar trebui să urmați reguli simple:

Se recomandă utilizarea unei cutii de lemn închise și a resturilor naturale (paie sau fân).

Locația cuibului trebuie să fie într-un loc liniștit, fără curenți și mirosuri înțepătoare, cutia trebuie izolată iarna, sticlele obișnuite de apă caldă sunt potrivite pentru aceasta, cuibul nu ar trebui să fie accesibil altor animale și păsări.

O serie dintre aceste precauții vor ajuta la evitarea multor probleme în timpul fătări. Este important ca iepurele să se simtă cât mai calm, protejat și plin. Este extrem de important să fii atent la modul în care se simte mama după fătare. 

Dacă femeia respiră intens, dacă are ochii apoși și temperatura corpului este crescută, fătarea nu a avut prea mult succes. În acest caz, femela este separată de descendenți, iar bebelușii sunt transferați la o altă femelă.

Respingerea iepurașilor de către femelă. Ce să facem?

Respingerea femelei este practic vizibilă imediat: ea aruncă iepuri, se grăbește, uneori îi zdrobește. În acest caz, bebelușii trebuie așezați cu un alt iepure, rapid și precis. 

Mama care a părăsit urmașul este depusă într-o altă cușcă, iar tinerii iepuri sunt transferați la o femelă nou născută nou-născută. 

Pentru ca celălalt iepure să perceapă puii în mod normal, puteți trata puii și propriile mâini cu pelin, este inofensiv pentru nou-născuți și înfundă mirosul uman. 

După câteva minute, trebuie să verificați: dacă femela nu a început să împrăștie iepuri, atunci adopția a avut succes.

Uneori, motivul respingerii poate fi lactația slabă la iepure.  În acest caz, merită examinată femela pentru mastită.  Masajul sânilor poate fi, de asemenea, de ajutor.

Din toate cele de mai sus, putem concluziona că iepurele își poate mânca iepurii din mai multe motive. Pot fi instincte naturale, un loc nepotrivit pentru reproducere sau stres postpartum. 

Cu o pregătire adecvată pentru procesul de gestație, riscul de a mânca descendenți este extrem de scăzut. De asemenea, este extrem de important ca o persoană să controleze procesul nașterii și hrănirea iepurilor. 

Iepurii nu sunt carnivori, iar femela nu-și mănâncă descendenții fără niciun motiv. 

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Buna seara tuturor.
    Aceste forme de canibalism care se manifesta pana la 12 zile de la fatare,depinde de foarte multe ori,aproape intodeauna,de la temperatura corpului a iepurasului.
    Deci,el nu a fost luat din cuib din partea mama lui pentru a fi sacrificat,sa fie clar.
    El a fost sacrificat pentru ca era afara cuibului,fara blana si inca orb,si ca consecinta mama lui a inceput sa i ciupesca partile lui care se racesc mai repede,cum ar fi ureche si labutele.
    Aveti grija sa nu ramana nici un pui afara cuibului pana nu au blana si ochi deschisi.
    De foarte multe ori,iepurasul ramana agatat la mama care iese cu graba din cuib.
    Fabrizio

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›