‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCapra Alpină Franceză – rasă valoroasă de lapte

Capra Alpină Franceză – rasă valoroasă de lapte

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Alpina Franceză face parte din top trei cele mai productive rase de capre din morfotipul de lapte, de rând cu rasele Toggenburg și Saanen.

Fermierii din întreaga lume aleg această rasă de caprine din numeroase motive:

  • Producție mare de lapte cu calități organoleptice superioare;
  • Rezistența la diferiți factori de mediu;
  • Capacitate bună de adaptare și aclimatizare;
  • Cerințe reduse la condițiile de întreținere.

Acești factori de bază, dar și mulți alții, au făcut caprele Alpine Franceze populare atât la nivel de producere, cât și în gospodăriile de familie.

‹ adv ›

Originea rasei Alpină Franceză

Caprele Alpine, după cum ne dăm seama din denumire, sunt animale de munte, originare din Alpi. Acest factor a determinat capacitatea lor de a se adapta rapid la frig și alte condiții meteorologice nefavorabile.

Istoricul rasei este unul slab determinat, deoarece aceasta era crescută în zonele muntoase la hotarele Elveției, Franței și Italiei. Totuși mai specificată este dezvoltarea rasei pe teritoriul Franței la începutul secolului XX. În anii 20 ai aceluiași secol Alpina Franceză a fost introdusă în America de Nord, dar și în țările europene, unde rasa își păstrează popularitatea până în prezent.

Citește mai multe despre Balonarea la capre – cauze, simptome și tratament.

‹ adv ›

La ziua de azi, rasa este foarte apreciată în Franța, unde, după diferite surse, aceasta ocupă de la 80 până la 98% din populația totală de capre, iar numărul lor se estimează la 150 mii de capete.

Caracteristica rasei Alpină Franceză

Caprele Alpine sunt cel mai des de nuanțe cafenii, cafeniu-gri, cu pete întunecate pe față și dungi negre pe spate, de la cap la coadă. Dar există și alte variații de culoare, care țin de zona geografică unde acestea sunt crescute. În total sunt descrise opt subtipuri.

Aspectul corporal:

‹ adv ›
  • Blană scurtă, netedă, lucioasă;
  • Cap mic, urechi erecte (drepte);
  • Corp masiv, picioare grațioase;
  • Coadă alungită;
  • Uger și mameloane mari.

Dimorfizmul sexual este slab pronunțat. Greutatea medie a femelelor este de 60 kg, înălțimea 75 cm. Pe când cea a masculilor este de 70 kg și 85 cm.

Caprele Alpine Franceze au un temperament blând și nu sunt deloc capricioase. Sunt foarte active, mai ales în căutarea hranei.

De menționat, că această rasă este mai puțin dependentă de intervenția omului, comparativ cu celelalte.

Productivitatea caprelor Alpine Franceze

Producția medie pe lactație (care durează în jur de 250 zile) se consideră 750-800 kg de lapte. O capră bună, întreținută corespunzător, atinge valori de până la 1000 kg. Recordul rasei este de 2200 kg pe perioada de lactație 305 zile.

Laptele are un raport de grăsime în medie de 3,7%, cu un conținut de proteine de aproximativ 3,2%.

Majoritatea crescătorilor afirmă, că laptele caprelor Alpine Franceze este total lipsit de mirosul și gustul specific. Puține persoane ar putea face diferența dintre acesta și laptele de vacă.

Foarte des părinții nu își pot impune copiii să bea lapte de capră din cauza mirosului acestuia. În cazul Alpinei Franceze problema nu apare, mirosul neplăcut lipseste, în timp ce beneficiile asupra sănătății persistă.

Prolificitatea rasei Alpine este de invidiat. Caprele chiar și la prima fătare aduc pe lume nu mai puțin de doi iezi, iar numărul maxim poate fi de până la cinci.

Iezii sunt hrăniți îndestulat, considerând capacitatea mamelor de alăptare.

Avantajele rasei Alpine Franceze

  • Producții mari de lapte (în mediu 800 kg pe lactație) cu calități superioare, lipsit de gust și miros specific.
  • Rezistența față de factorii de mediu și condițiile de întreținere;
  • Adaptabilitate la diferite regiuni climaterice;
  • Prolificitate și capacitate de alăptare înalte;
  • Temperament calm și nepretențios;

Dezavantajele rasei Alpine Franceze

  • Pretențioase la calitatea apei. Nu se v-or atinge de apa murdară. Iar producția de lapte depinde direct de volumul de apă consumat;
  • Este dificil de găsit capre de rasă pură, iar prețul acestora poate fi destul de mare;
  • Se menționează și sensibilitatea ongloanelor, fapt ce impune o atenție sporită la podelele și așternutul din încăpere.

Condiții de întreținere a Alpinei Franceze

Această rasă nu necesită condiții speciale, fiind apreciată pentru rezistența sa. Se asigură doar condiții generale, importante pentru orice animal:

  • O capră are nevoie de spațiu de 3-4 metri pătrați;
  • Încăperea se menține luminoasă, uscată și bine ventilată pentru confortul animalului;
  • Podelele se acoperă cu așternut. Alpinele nu iubesc podele goale. Un capriciu aparte sunt așa numitele rafturi de dormit, care se pot construi din lemn și situa la înălțimea de 50-60cm de la podea. Caprele Alpine vor aprecia profund un așa semn de atenție;
  • Deși această rasă se consideră foarte rezistentă la frig, careva măsuri de încălzire a grajdului pot asigura producție maximă de lapte și pe timp de iarnă;
  • Masculii se întrețin separat de femele și tineret.

Clik aici pentru a afla și despre Îngrijirea oilor înainte și după fătare.

Nutriția caprelor Alpine Franceze

Caprele Alpine nu sunt deloc pretențioase la alimentație. Însă o rație echilibrată mereu va sta la baza productivității maxime, precum și a imunității sporite.

  • Partea esențială a furajării pe timp de iarnă va fi fânul, care se dă pentru consum liber, atât cât animalul va dori. Pe perioada caldă fânul este înlocuit de pășunat.
  • În cantități limitate se dau cereale și leguminoase.
  • Rațiile se îmbogățesc cu vitamine, minerale și sare.
  • Pe timp de iarnă în rație se adaugă concentrate.
  • O atenție sporită se acordă nutriției femelelor gestante, așa cum perioada dată este decisivă în formarea capacității de lactație.
  • Iezii se hrănesc cu laptele matern, care le asigură imunitate și dezvoltare corectă.

Reproducerea caprelor Alpine Franceze

Este una deloc anevoioasă, cu care se isprăvește și un fermier începător. Caprele Alpine sunt destul de independente și nu necesită mare ajutor din partea omului.

Prolificitatea lor este mare, ceea ce rezultă în câțiva iezi la o fătare, pe care capra mamă îi alăptează îndeajuns. Mortalitatea iezilor nou-născuți este foarte mică.

Un alt avantaj al rasei este capacitatea de a transmite potențialul genetic la încrucișări de hibridare cu rasele mai puțin performante. Urmașii prezintă rezultate impunătoare, având practic același nivel de producție și rezistență. Aceste rezultate se pot menține și următoarele câteva generații.

Așa deci, capra Alpină Franceză nu în zadar este una dintre cele mai apreciate rase.

Temperamentul blând, productivitatea înaltă, rezistența impunătoare le fac favorite pentru mulți fermieri. Iar la asigurarea condițiilor optime de întreținere și nutriție, acestea își vor bucura constant stăpânul cu cele mai bune rezultate.

Vedeți și alți factori, care determină producția de lapte la capre.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›