‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 17 noiembrie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCaravita a cerut să fie amnistiată, însă judecătorii au respins cererea avocatului firmei

Caravita a cerut să fie amnistiată, însă judecătorii au respins cererea avocatului firmei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Judecătoria Anenii Noi şi apoi şi Curtea de Apel au respins cererea avocatului firmei Caravita Co SRL privind amnistierea acesteia. Compania, proprietate a lui Vladimir Rusu, (nepotul expremierului Vlad Filat) a fost utilizată în diverse scheme frauduloase, scrie Mold-Street.

Pe 9 septembrie 2016, intra în vigoare Legea privind amnistia în legătură cu Aniversarea a 25-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, care se aplică condiţionat şi exclusiv persoanelor bănuite, învinuite şi inculpate.

Condamnată la lichidare

Amnistia s-a aplicat în special faţă de persoanele fizice, dar au existatat tentative şi a unor companii de a folosi prevederile legii pentru a scăpa pe această cale de pedeapsă.

‹ adv ›

E cazul celebrei firme Caravita Co SRL, implicată în frauda bancară şi recunoscută vinovată de spălarea banilor. Pentru aceasta, companiei i-a fost aplicată pedeapsa sub formă de „amendă în mărime de 150.000 lei, cu lichidarea persoanei juridice, în privinţa căreia în prezent hotărârile judecătoreşti nu se contestă cu recurs în anulare”.

Totodată, s-a dispus încasarea în mod solidar de la Caravita Co SRL, Ion Rusu şi Business Estate Investments SRL în beneficiul Băncii de Economii a sumei de 2.793.229 euro, echivalentul a 52,18 milioane lei.

A cerut să fie amnistiată, fără plata prejudiciilor

Proprietarul nu au fost de acord cu verdictul prin care compania urma să achite amenda şi prejudiciul, dar şi cu lichidarea ei. Aşa că avocatul firmei, Ilona Nicula a solicitat instanţei (Judecătoria Anenii Noi) aplicarea amnistiei în privinţa Caravita Co „privind absolvirea de pedeapsă principală a amenzii şi pedeapsa complimentară sub forma lichidării, indicând că toate procedurile de executare au fost comasate şi stinse datoriile, până la emiterea sentinţei de condamnare”.

‹ adv ›

„Mai mult ca atât, conform Legii privind amnistia… pentru persoana juridică este necesar doar caracteristica pozitivă, dar nu şi în mod obligatoriu achitarea prejudiciilor cauzate în rezultatul săvârşirii infracţiunii”, a menţionat apărătorul în şedinţa de judecată.

În acelaşi timp procurorul Adriana Beţişor a solicitat respingerea cererii privind aplicarea amnistiei în privinţa Caravita Co indicând că „Legea privind amnistia… este aplicabilă doar la persoanele condamnate la pedeapsa cu închisoarea”.

Pe 7 noiembrie 2017, instanţa a respins cererea privind aplicarea amnistiei în acest caz.

‹ adv ›

Compania nu a manifestat căinţă

Drept motiv a fost invocate prevederile din art.l alin.l al Legii privind amnistia care stipulează că aceasta „se aplică condiţionat şi exclusiv persoanelor bănuite, învinuite şi inculpate care manifestă căinţă activă în cadrul procesului penal şi celor condamnate care sunt caracterizate pozitiv pe parcursul executării pedepsei, perioadei de probaţiune sau termenului de probă şi sunt evaluate psihologic ca prezentând risc de recidivă mediu sau redus, dacă aceste persoane cad sub incidenţa prevederilor art.2-9, 11 şi 12”.

Totodată, instanţa specifica că Legea privind amnistia, „se aplică persoanelor condamnate la închisoare şi nici de cum persoanelor condamnate pentru săvârşirea infracţiunii la pedeapsă sub formă de amendă”.

În plus a fost respins şi argumentul avocatului Ilona Nicula precum, că pentru aplicarea amnistiei în privinţa persoanei juridică, este necesar doar caracteristica pozitivă şi nicidecum şi restituirea prejudiciului.

Pe 1 februarie 2018, Curtea de Apel a respins recursul declarat de avocatul Ilona Nicula şi a menţinut încheierea primei instanţe. Decizia este irevocabilă.

Caravita și dosarul Filat

Caravita Co SRL a fost fondată în septembrie 2011, în localitatea Zolotievca, Anenii Noi. Primul fondator a fost Sanda Filat, soția fostului premier Vlad Filat. După divorțul celor doi, proprietar în acte al companiei Caravita a ajuns Vladimir Rusu, nepotul fostului premier.

În vara anului 2014, a izbucnit un scandal legat de faptul că firma Caravita Co SRL a beneficiat de subvenții de peste patru milioane lei pentru investițiile în agricultură.

Astfel, compania în câțiva ani a ajuns să dețină câteva mii de hectare de terenuri agricole în raioanele Anenii Noi, Căușeni și Ştefan Vodă. De asemenea a procurat tehnică agricolă de zeci de milioane de lei.

Spălare de bani în proporții deosebit de mari

O anchetă inițiată de Centrul Național Anticorupție și Procuratură a constatat că firma Caravita și alte companii afiliate ar fi beneficiat de credite de zeci de milioane de lei obținute ilegal de la Banca de Economii.

Totodată, două rude ale liderului PLDM, Vlad Filat, Vladimir Rusu, proprietarul Caravita Co și tatăl acestuia, Ion Rusu au fost reținuți și apoi condamnați pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari și complicitate la tranzacțiile dubioase cu banii de la BEM.

În același dosar au fost reținuți și apoi condamnați Igor Cijov, administrator și Tatiana Roșioru, director financiar la firma Caravita Co. Dosarul Caravita a reprezentat o parte din investigațiile legate de fraudele de la Banca de Economii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›