‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
31.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCarburanții se scumpesc. Fermierii cer reduceri la cumpărarea motorinei angro

Carburanții se scumpesc. Fermierii cer reduceri la cumpărarea motorinei angro

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri maxime de referință valabile pentru miercuri, 4 ianuarie.

Astfel, prețul pentru un litru de benzină A95 nu trebuie să depășească 23,32 lei, iar cel pentru motorină – 23,64 lei. Prețul respectiv ar însemna o scumpire cu 70 de bani la benzină și 46 de bani la motorină.

Conform ANRE, la începutul anului 2023, se atestă o creștere a prețurilor la produsele petroliere. Pe lângă fluctuațiile cotațiilor internaționale, aceasta se explică, în mare măsură, prin alți doi factori obiectivi.

Pe de o parte, pentru primul semestru al anului 2023, ANRE a majorat marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard cu 10%, de la 2,62 lei/litru la 2,91 lei/litru.

Această majorare a fost necesară pentru păstrarea unui echilibru adecvat între interesele consumatorilor și fiabilitatea pieței produselor petroliere, în special, în condițiile în care războiul din Ucraina a avut și continuă să provoace consecințe economice severe pentru statele din regiune, inclusiv Republica Moldova.

Majoritatea cheltuielilor suportate de către comercianții de carburanți, precum remunerarea muncii, transportul sau cheltuielile de regie au crescut semnificativ pe parcursul anului 2022, fapt ce a impus necesitatea ajustării nivelului marjei comerciale specifice.

‹ adv ›

Pe de altă parte, începând cu 1 ianuarie 2023 s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul fiscal al Republicii Moldova.

ANRE menționează că, prin Legea nr. 257 din 16.12.2020, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare au fost majorate gradual cotele accizelor pentru o perioadă de trei ani, respectiv pentru anii 2021-2023.

În rezultat, din 1 ianuarie 2023, acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 637 de lei și pentru o tonă de motorină cu 268 de lei, care în consecință se vor reflecta treptat pe parcursul a două săptămâni în prețul final la pompă în mărime de plus 48 de bani/litru la benzina COR 95 și plus 22 de bani/litru la motorină.

‹ adv ›

ANRE subliniază că, majorarea prețurilor bazată pe creșterea marjei comerciale specifice și a cotei accizelor poartă un caracter unic, fiind resimțită mai accentuat doar în prima zi de calcul a anului nou.

În continuare, în baza Metodologiei în vigoare, evoluțiile prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard vor fi influențate exclusiv de nivelul cotațiilor la bursele internaționale și ratele de schimb ale monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

În contextul celor menționate, producătorii agricoli se arată indignați că, din cauza majorării marjei comerciale și accizelor au crescut semnificativ prețurile la motorină.

Ei constată că „continuă discriminarea agricultorilor în procesul comercializării produselor petroliere necesare pentru producere agricolă”.

Potrivit fermierilor, în prezent, practic nu există diferența de preț la cumpărarea motorinei angro și la pompă, ceea ce contravine tuturor practicilor comerciale.

Deși, este evident că în cadrul comerțului angro prețul dieselului nu este influențat de cheltuieli de transportare a combustibilului la benzinăriile, salariile operatorilor la pompă și taxele locale, producătorii agricoli sunt impuși să procure motorină în volume mari fără nici o reducere specifică comerțului angro, menționează Asociația Forța Fermierilor.

În acest sens, fermierii cer de urgență:

  • Introducerea în legislație a marjei speciale de comercializare a produselor petroliere angro, care să nu depășească 1,5 lei per litru.
  • Revenirea la mecanismul restituirii accizelor agricultorilor pentru motorină procurată.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›