miercuri, 17 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
Acasă AgroEco Care sunt cele mai bune utilaje pentru lucrarea solului în agricultura ecologică

Care sunt cele mai bune utilaje pentru lucrarea solului în agricultura ecologică

2
Care sunt cele mai bune utilaje pentru lucrarea solului în agricultura ecologică
FOTO: vsar.ru

Atunci când vorbim de producerea culturilor în agricultura ecologică, una dintre cele mai importante probleme la care ne gândim din start este menținerea sub control a buruienilor, dar și lucrarea solului fără a distruge structura acestuia.

Dacă pentru culturile multianuale (vii, livezi) unul dintre cele mai eficiente sisteme s-a dovedit a fi înierbarea (producătorii eco afirmă că, în acest mod se dezvoltă și prădătorii naturali ce combat dăunătorii), lucrarea solului în câmpurile cultivate cu culturi anuale este destul de anevoioasă, mai ales pentru cele prășitoare.

Experții susțin că, fermierii trebuie să mențină buruienile sub control, nu să le combată total. În acest caz, în ajutor vin metode precum asolamentul, semănarea la diferite densități (mai multe detalii obțineți accesând acest link), care ajută să reduceți numărul lucrărilor solului, trecerilor mașinilor agricole și să mențineți structura acestuia. Totuși, există unele utilaje fără de care este destul de greu de realizat producerea eco a culturilor.

Scarificatorul

Este un utilaj care asigură afânarea solului la adâncimea de până la 50 cm, pe verticală, fără a răsturna brazda. Acesta ar fi un avantaj substanțial al scarificatorului comparativ cu plugurile care, potrivit cercetărilor, favorizează eroziunea solului, contribuie la distrugerea structurii acestuia. Scarificarea permite distrugerea stratului impermeabil de sol și permite infiltrarea apei. Respectând asolamentul și asigurând solul cu îngrășăminte organice, este suficient să executați scarificarea o dată la 3 sau chiar 6 ani.

Scarificator FOTO: agro.md

Sapa rotativă

Sapa rotativă (grapa rotativă) permite distrugerea crustei și închiderea crăpăturilor naturale ale solului. Totodată, utilajul asigură aerarea sistemului radicular a plantelor și distruge o parte din buruieni. Această are o adâncime de lucru de 4-12 cm.

Grapă rotativă pentru distrugerea crustei și a buruienilor

Grape ușoare

Grapele ușoare cu discuri pot fi utilizate pentru pregătirea patului germinativ înainte de semănat cu o zi sau chiar în ziua semănatului. Acestea asigură sfărâmarea bulgărilor și afânarea solului. Pot fi utilizate pe soluri mijlocii și grele însă este interzisă aplicarea acestora pe terenuri cu pante mai mari de 12 grade.

FOTO: utilajetractor.ro

Cultivator de rânduri

Cultivatorul de rânduri permite menținerea sub control a buruienilor pe parcursul perioadei de vegetație când plantele sunt încă mici, în culturile prășitoare.

FOTO: busabt.hu

Țesala de buruieni

Mai este numită și grapă cu dinți flexibili. Este una dintre cele mai utilizate utilaje în fermele certificate ecologic ce permite întreținerea și dezburuienarea culturilor. Aceasta poate fi utilizată până în stadiul de trei frunze și permite distrugerea buruienilor din culturi. Datorită dinților flexibili nu provoacă daune în cultură.

Lucrarea trebuie realizată seara, când plantele nu sunt atât de turgescente și fragile.

FOTO: utilajeagricole.ro

Motosapa

FOTO: pestre.ro

Motosapa a devenit indispensabilă fermierilor ce practică producerea legumelor în teren deschis sau realizarea lucrărilor solului în jurul pomilor în livezi. Aceasta este eficientă pe suprafețe mici și absolut necesară, deoarece are o productivitate sporită comparativ cu prășitul manual. O bună parte din fermierii eco optează pentru o motosapă electrică, pe care o alimentează datorită bateriilor solare, astfel reducând poluarea mediului de carburanți.

 

Cultivator de precizie

Cultivatorul de precizie a devenit unul dintre cele mai eficiente utilaje de lucrare a solului la adâncimea de până la 15 cm. Este utilizat, în special, pentru pregătirea patului germinativ.

Tăvălugi pentru culturile verzi

Tăvălugii pentru mulcire au efecte agronomice deosebite, fiind utilizate mai ales în agricultura conservativă sau ecologică pentru producerea îngrășămintelor verzi. Lamele perpendiculare culcă plantele de pe rânduri, ceea ce împiedică creşterea şi maturizarea plantelor prin tăierea circulaţiei sevei.

FOTO: permacultura-romania.com

Cositoare selectivă

Utilajul permite tăierea buruienilor lăsând cultura nevătămată.

FOTO: agronaplo.hu

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.