‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 30 octombrie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleO delegație FARM a studiat performanțele Ucrainei și Olandei în sectorul legumicol

O delegație FARM a studiat performanțele Ucrainei și Olandei în sectorul legumicol

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Intensificarea și diversificarea colaborării internaționale a Federației Agricultorilor din Moldova (FARM) vine să consolideze profesionalismul și capacitățile agricultorilor și experților din Republica Moldova și, prin deschiderea de noi oportunităţi de cooperare, să preia noi practici inovatoare pentru dezvoltarea producției de legume în spații protejate. În acest context, i-am solicitat un interviu expertului FARM, Vasile Pojoga.

Care sunt secretele echipei FARM și prin ce metode reușiți să fiți alături de producătorii agricoli autohtoni, în acest interviu referindu-ne în mod special la  cei din sectorul legumicol?

„Dorim să ținem pasul cu toate noutățile din domeniul legumiculturii și să le transmitem mai departe atât către membrii Federației Agricultorilor din Moldova, dar și către toți cei interesați, pe care motiv colaborăm intens cu experți consacrați locali și de peste hotare. Respectiv, am ales să participăm la evenimente din țări cu tradiție în cultivarea legumelor, pentru a prelua din experiența acestora. Recent, bunăoară, mai mulți membri ai FARM au fost detașați să participe la două evenimente de rezonanță în domeniul vizat, desfășurate în orașele Zaporojie și Dnipro, Ucraina, și în Olanda.  În cadrul acestor deplasări, am putut observa asemănări dar și deosebiri față de tehnologiile utilizate în Republica Moldova, am analizat tehnologiile de cultivare și prelucrare post recoltă, hibrizii cultivați în funcție de specificul zonelor, metode de fertilizare utilizate, precum și modalități de comercializare a legumelor. Scopul nostru este acela de a contribui la dezvoltarea sectorului legumicol din Republica Moldova și toate eforturile noastre se îndreaptă spre atingerea acestui obiectiv”.

Cu ce scop delegația FARM a mers în Ucraina și cu ce a finalizat evenimentul descris ?

„O delegație a Federației Agricultorilor din Moldova a participat la prima conferință internațională „Afacerile cu sere în Ucraina – 2019”, care și-a ținut lucrările în orașul Dnipro, Ucraina, pe 22 august curent. La acest forum internațional au participat circa 50 de producători agricoli din Moldova, Georgia, Ucraina, Uzbekistan și Tadjikistan, dintr-un total de 150 de delegați din cele șapte țări participante. Reprezentanții rețelelor de comercializare, ai producătorilor de legume în sere și cei ai instituțiilor de creditare și finanțare au discutat tendințele mondiale în domeniu, piața mondială, cum are loc comercializarea producției, cum se investește în branșă, cât și alte subiecte din domeniul vizat. Plus la aceasta, pe dimensiunea practică am vizitat mai multe tipuri de sere pentru roșii și castraveți, o linie de sortare și ambalare și un depozit de păstrare. A fost un exercițiu complex, participanții asimilând informații teoretice și practice deosebit de utile pentru tot spectrul, de la solarii pe structură de lemn până la sere de ultimă generație”.

Este de presupus că vizita în Olanda a fost una de consolidare și completare a cunoștințelor acumulate în domeniul vizat ?

„Bineînțeles! Delegația Federației Agricultorilor din Moldova a întreprins o vizită de studiu în Olanda, unde, pe 25-29 august curent, a avut loc un studiu aprofundat a sectorului de sere din această țară, cât și a sectorului internațional de horticultură de seră. La lucrările reuniunii a mai participat o delegație de experți și producători agricoli din Georgia, care, alături de reprezentanții FARM, au valorificat oportunitatea de a lua cunoștință cu ultimele tendințe și inovații din domeniu. Gazdele, în acest scop, au organizat un tur de studiu al sectorului serelor din Olanda, care, alături de dimensiunea teoretico-științifică a evenimentului, a conținut mai multe vizite de documentare practică, la întreprinderi cu renume mondial în domeniul horticulturii de seră”.

Ce întreprinderi ați vizitat și ce v-a impresionat din practica colegilor din Olanda?

„Noi am vizitat mai multe întreprinderi, specializate pe anumite segmente ale creșterii legumelor în spații protejate. În primul rând, aș menționa World Horti Center, care, pe plan mondial, este  principalul centru de inovații al sectorului internațional de horticultură de seră. De asemenea, agenda reuniunii a conținut vizite de studiu în mai multe localități din Olanda, la alte întreprinderi cu renume mondial, printre care Hoogendoorn Growth Management, care furnizează sisteme automatizate de ultimă oră pentru sectorul de sere, Dalsem, care este o companie specializată în proiecte de sere complete, în baza tehnologiilor de vârf, serele Tomato World etc. Membrii FARM, alături de colegii din Georgia, au întreținut un dialog intens și productiv cu experții olandezi pe subiecte ce țin de sistemele  automatizate de ultimă oră pentru sectorul serelor, dedicate gestionării climei, apelor, energiei, sistemelor de management al datelor etc”.

‹ adv ›

 

Cum ați caracteriza vizita în Olanda și care, la modul succint, sunt principalele învățăminte și concluzii ?

„Pe finalul acestei vizite de studiu, am remarcat cu toții excelenta desfășurare a evenimentului și le-am mulțumit colegilor din Olanda pentru schimbul productiv de practici și informații. Toate câte am preluat sunt extrem de necesare producătorilor agricoli din Republica Moldova, noi fiind gata să le oferim tot suportul necesar. În ultima perioadă se constată un trend pozitiv de creștere a capacităților de producere a legumelor în spații protejate, afirmarea și consolidarea afacerilor ce țin de creșterea legumelor în spații protejate necesitând eforturi și cunoștințe temeinice. Este relevant faptul că, urmare a unui schimb mutual de informații și practici, noi, cei de la FARM, căpătăm noi cunoștințe în domeniu și suntem antrenați într-un continuu proces de perfecționare și profesionalizare. Suntem bucuroși că, în acest context, colegii noștri de peste hotare, precum cei din Ucraina, Olanda etc., manifestă maximă deschidere și cooperare”.

‹ adv ›

Vă mulțumim pentru interviu!

Notă: Vizitele în Ucraina și Olanda au fost realizate în cadrul Proiectului regional „Îmbunătățirea oportunităților de comerț a horticulturii de valoare înaltă în Georgia, Moldova, Tadjikistan și Uzbekistan”, cu suportul BERD/FAO și implementat de FARM în Republica Moldova.

Interviu realizat de Viorel Ursu

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›