marți, 3 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
Acasă Advertoriale Case IH – combine performante pentru dezvoltarea unei întreprinderi de succes

Case IH – combine performante pentru dezvoltarea unei întreprinderi de succes

0
Case IH – combine performante pentru dezvoltarea unei întreprinderi de succes

Deja nu mai este o noutate că performanță în agricultură e imposibil de obținut cu utilaje învechite tehnic și moral. Mai mult ca atât, condițiile climaterice care se înregistrează în ultima perioadă, impun producătorii agricoli să se adapteze și să-și modifice tehnologia de producere, pentru a obține roade de calitate, care să poată fi comercializate la un preț mai avantajos. În acest context, tot mai mulți fermieri care dezvoltă afaceri de succes, au ales calea spre modernizarea parcului tehnic, prin achiziționarea tractoarelor, combinelor, dar și a altor utilaje moderne.

Agrobiznes a discutat cu doi dintre producătorii care au în dotare combine de ultimă generație și, după cum recunosc aceștia, nu regretă investiția realizată, ba mai mult ca atât, o recomandă cu încredere și colegilor săi.

Vladimir Rusu, directorul Întreprinderii SRL Urchir Agro din raionul Căușeni, activează de mai bine de 20 de ani și are în gestiune circa 2000 de hectare. Este adeptul agriculturii practicate eficient, în care se investește multă muncă, răbdare, dar și cunoștințe. În Întreprinderea pe care o administrează se respectă cu strictețe asolamentul, astfel, culturile de bază pe care le cultivă sunt: floarea soarelui, porumbul, orzul, grâul și rapița.

„Activând de mai mulți ani în domeniul agricol, am înțeles că fără o tehnică performantă, nu poți conta pe o roadă bogată, aceasta influențând în mod direct recolta pe care o aduni. Cu alte cuvinte, utilajul modern este cheia spre o afacere de succes. În acest sens, pe parcursul ultimilor 10 ani am acordat o atenție deosebită modernizării parcului tehnic”, a menționat Vladimir Rusu.

Pe piața din Republica Moldova există multe companii care propun tehnică agricolă, dar conducerea Întreprinderii SRL Urchir Agro, a optat pentru combinele produse de concernul Case IH, deoarece, spune directorul, acestea sunt testate în timp, iar serviciul de deservire și reparație sunt organizate la cel mai înalt nivel.

„Cu tehnica de la Agroprofi lucrez de vreo 10 ani. Am procurat pluguri, semănători atât pentru cereale, cât și pentru floarea soarelui și porumb. La fel am procurat tractoare și combine fabricate de către compania Case IH. Considerând necesitățile tehnologice a gospodăriei, am achiziționat tractoare de peste 200 c.p. În privința combinelor am optat pentru modelele cu o capacitatea de recoltare sporită – Axial-Flow 5140 și Axial-Flow 7140 cu o putere a motorului de 312 c.p. și respectiv 450 c.p. Suntem mulțumiți de tehnica modernă pe care o avem în parcul nostru. Dacă anterior, tehnica învechită ne crea probleme, atunci utilajului produs de către Case IH s-a manifestat foarte bine, altfel spus își merită investiția până la ultimul leu. După ce am început să recoltăm cu combinele Case IH începând cu anul 2015, am observat o calitate a producției mai înaltă, dar cel mai important – nu înregistrăm pierderi. Datorită faptului că boabele sunt întregi după recoltare, le putem depozita pentru o perioadă mai îndelungată fără a avea careva probleme. Combinele tip rotor produse de Case IH în SUA, nu fac pierderi exagerate la recoltarea cerealelor de I și a II grupă. Consider că, tehnologia rotor este una foarte eficientă. Un alt avantaj al acestor combine este că mărunțesc excelent resturile vegetale. Prin introducerea acestora în sol odată cu arătura, contribuim și la îmbunătățirea calității acestuia prin sporirea volumului de substanțe nutritive. Pe o parte din suprafețe pe care le prelucrăm, intenționăm să implementăm și tehnologia de producere NoTill. În acest sens, este foarte util ca resturile vegetale să fie bine mărunțite și nu mai puțin important, distribuite uniform pe suprafața câmpului. Combinele Case IH aflate în gospodărie, cu succes, fac față acestor sarcini importante”, a mai adăugat producătorul.

A fost menționat și un alt aspect important a combinelor rotor Case IH – consumul redus de combustibil – un avantaj pentru agricultori în tendința de optimizare a sinecostului producerii.

„Doresc să remarc faptul că, consumul de combustibil la combinele Case IH se încadrează perfect în limitele rezonabile, și constituie circa 10 – 11 litri la hectar la cereale, cu un adaos de 1-2 litri la porumb. Tehnica pe care am procurat-o este folosită pentru suprafața proprie și respectiv, ne străduim să păstrăm viteza optimă de recoltare, pentru a evita pierderile. Reușim să recoltăm circa 35 de hectare pe zi per combină. Investiția în piese pe toată perioada de exploatare – 4 ani, s-a limitat la efectuarea lucrărilor de deservire tehnică regulamentare. În plus la acestea, au mai fost achiziționate careva consumabile, însă costurile au fost mici”, a remarcat Vladimir Rusu.

Cei 18 mecanizatori care activează la Întreprinderea SRL Urchir Agro au doar cuvinte de laudă despre noile combine.

„Datorită faptului că totul se reglează cu ajutorul calculatorului de bord, nu mai este necesar ca aceștia să coboare. Mecanizatorii au urmat cursuri de instruire organizate de Agroprofi și recunosc că nu au întâlnit dificultăți la conducerea combinelor noi”, a constatat directorul Întreprinderii.

Chiar dacă lipsa cadrelor calificate este o problemă majoră pentru Republica Moldova, totuși, Vladimir Rusu spune că nu are probleme în acest sens, pentru că a organizat un sistem de salarizare motivant.

„Cred eu că, la baza unei întreprinderi de succes stau mai mulți piloni printre care se numără – investițiile, tehnică modernă, cunoștințele în agricultură, multă răbdare și muncă. Mi-aș dori mult ca copii mei să-mi continue afacerea. Unul dintre feciori deja prinde din secretele muncii, fiind alături și implicându-se în activitatea de zi cu zi. Agricultura are viitor, dar necesită mai multă atenția din partea celorlalte componente care, unite, fac agricultura din țara noastră. Iar un gospodar bun se va bucura mult timp de tehnica pe care o procură, dacă este un gospodar adevărat”, a conchis Vladimir Rusu.

Serghei Boiștean, fondatorul întreprinderii Purcari Service SRL din raionul Ștefan Vodă, este un alt producător care a ales să-și completeze parcul tehnic cu o combină performantă Case IH, model Axial-Flow 5140. Acesta prelucrează circa 1000 de hectare și cultivă în mod special culturi cereale de prima grupă – grâu și orz. Floarea soarelui și porumbul ocupă suprafețe mai mici.

Fondatorul a menționat că, pentru a obține recolte de calitate, dar și pentru a dezvolta o afacere de succes a realizat că are nevoie de tehnică și utilaje moderne. Reieșind din culturile pe care le are în asolament, producătorul a decis să procure combina de la Compania SRL Agroprofi, deoarece experiența colegilor săi a demonstrat că tehnica își merită investiția.

„Întreprinderea a fost fondată în anul 2000, iar în 2016 am decis să procurăm o combina Case IH, Axial-Flow 5140. În anul curent, va fi deja al 3 sezon, în care vom recolta cu aceasta. Suntem foarte mulțumiți de calitatea roadei pe care o adunăm cu ajutorul acestei combine. Am mai cumpărat și un rabator de 6,7 metri pentru culturile cerealiere de I grupă și unul de 8 rânduri pentru porumb și floarea soarelui. Marele avantaj al acestei combine este faptul că, la recoltare nu se fărâmă boabele. Ce ține de pierderi, este important de menționat că combinele convenționale cu sistem de treierat pe baza de bătător provoacă fărâmițarea boabelor. Boabele fărâmate le atribuim la pierderi, acestea ulterior sunt separate în cadrul managementului de post-recoltare. Respectiv, volumul total al recoltei pierdute în urma unei combine rotor este mai mic”, a ținut să remarce Serghei Boiștean.

Printre alte avantaje, producătorul a susținut dezideratul colegului său din Căușeni privind consumul de combustibil, care este unul moderat și depinde în mare parte de masa vegetală a culturii recoltate, dar și de experiența operatorului.

„De obicei setăm astfel, ca după recoltare să rămână cât mai puține resturi. Conform calculelor se consumă circa 10-12 litri la hectar, ceea ce reprezintă un avantaj important pentru noi. Atunci când am decis să procurăm o combină de tip rotor ne-am condus după caracteristicile tehnice, dar și după experiența colegilor care mi-au recomandat-o. Desigur, dacă operatorul gestionează bine utilajul, atunci rezultatele obținute sunt și mai îmbucurătoare. Pierderile depind și de viteza cu care lucrează combina”, a mai spus fondatorul.

La întreprindere sunt angajate 32 de persoane, dintre care 17 sunt mecanizatori. Aceștia au fost instruiți de către specialiștii de la SRL Agroprofi pentru a se acomoda cât mai ușor cu noua combină.

„Operatorii susțin că, nu a fost greu să treacă la noua achiziție. Aceștia sunt încântați de condițiile pe care le oferă, în mod special cum aceasta funcționează – toți parametrii sunt setați și monitorizați direct din cabină. Suntem mulțumiți că ne sunt livrate piesele de schimb în timp real, la un preț real”.

Serghei Boiștean a atras atenția asupra faptului că, pentru a extinde perioada de exploatare, tehnica procurată trebuie păstrată în condiții corespunzătoare, respectiv pentru sezonul rece recomandă să fie construit un depozit de tip închis.

Întrebat ce recomandări ar avea pentru agricultorii care doresc să procure o combină modernă, Sergiu Boiștean a menționat că: „Eu mi-aș mai cumpăra o combină exact așa” și prin aceasta cred că e spus totul.

„Nu pot să nu menționez că și prețul de achiziție a fost unul convenabil. Pe viitor, ne-am dori să investim în infrastructura post-recoltare, dar aceasta depinde de mai mulți factori”, a conchis fondatorul întreprinderii SRL Purcari Service.

În concluzie, achiziționarea unui utilaj agricol de ultima generație nu mai este doar un vis frumos pentru producătorii de la noi, mai mult ca atât, mai mulți fermieri deja și-au cumpărat combine, dar și alte utilaje moderne. Aceasta este o dovadă în plus că, o astfel de investiție este nu doar necesară, dar și absolut justificată.