‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAliona Cubai, fitopatolog: „Este foarte important diagnosticul corect al bolilor, altfel tratamentele nu au...

Aliona Cubai, fitopatolog: „Este foarte important diagnosticul corect al bolilor, altfel tratamentele nu au efect”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În condițiile ecologice din Republica Moldova castraveții și roșiile pot fi atacate de un spectru larg de boli. Iar un factor foarte important în combaterea acestora este determinarea corectă a agentului patogen. Astfel, este deosebit de importantă diferențierea simptomelor bolilor importante economic.

Aliona Cubai, expert în fitopatologie, în cadrul Conferinței naționale „Legumicultura în spațiu protejat”, a explicat cum pot fi vizual determinate bolile tomatelor și castraveților și care sunt simptomele caracteristice fiecărui fitopatogen.

„Multe produse combat un anumit spectru de boli, astfel, simptomele determinate incorect produc cheltuieli suplimentare și diminuează cantitatea și calitatea recoltei. Cele mai importante boli din punct de vedere economic la tomate și castravete sunt: fitoftoroza, alternarioza, peronosporoza, antracnoza, ascohitoza, fuzarioza, verticilioza, putregaiul cenușiu și alb”, a explicat Aliona Cubai.

Fitoftoroza tomatelor este una dintre cele mai răspândite boli la tomate și ardei.

FOTO: paradisverde.ro

„Boala se manifestă pe organele aeriene, cât și pe cele subterane. Primele simptome apar pe frunze – pete de culoare verde-gălbuie, care de parcă s-au format după ce a fost frunza strânsă-n mână. Aceste simptome indică faptul că, în plantă deja este prezentă infecția. Apoi, culoarea devine cenușiu-brună, având la margini o fâşie îngustă decolorată. Un aspect important este prezența senzației de umed la pipăitul petelor, ceea ce și deosebește mana de celelalte boli. Mai apoi, frunzele se usucă sau putrezesc”.

‹ adv ›

În a doua jumătate a perioadei de vegetaţie (august-septembrie), când dimineaţa cade rouă rece, pe fructe apar pete mari, brunificate și tari, cu suprafaţa denivelată, acoperite cu un puf fin albicios. Dacă se adâncește degetul ușor în pata din fruct – este o simptomă a fitoftorozei. Fructele bolnave cad ca urmare a putrezirii pedunculului. O altă simptomă a bolii este piciorușul negru, provocat de diverse bacterii. Pentru a deosebi mana de celelalte boli, rădăcinile plantei trebuie spălate, dacă partea atacată are o culoare neagră ce bate spre roșu, iar țesuturile în interiorul tulpinei sunt roz surii, atunci este fitoftoroza.

Ciupercile din Clasa Oomicete (fitoftoroza, piciorușul negru, mucegaiul) pot fi combătute cu același produs chimic. Fitoftoroza se dezvoltă activ la temperaturi de +16..25°C. Agentul patogen pătrunde în plantă prin ostiole în timpul respirației plantei și se hrănește cu substanțe nutritive.

„În cazul în care sunt prezente ploi, variații de temperatură, recomand tratările de prevenire cu produsele de uz fitosanitar: Previcur, Acrobat, Ridomil Gold, Mancozeb și altele, ce au o perioadă de acțiune de 7 zile. Dacă deja plantele au fost afectate recomand tratarea cu Acrobat+jumătate de doză de Quadris. La fel, sunt eficiente produsele bio, însă este important să fie pregătite corect. Acestea sunt eficiente la temperaturi de +18°C și trebuie păstrate în locuri ferite de lumină”.

Alternarioza tomatelor – pe tulpini apar pete cafenii, ce pot crăpa. Dacă tulpina este tăiată în interiorul acesteia se observă inele de culoare închisă – vase conducătoare moarte. Pe frunze apar pete rotunde, cafenii cu margini mai deschise la culoare. Această boală este periculoasă în sere, unde umiditatea aerului este sporită și boala se dezvoltă activ. Temperatura optimă este de 20..25°C. Pe pete se formează un strat de fructificații de culoare verde sau neagră, provocat de ciupercă ce poate provoca infecții respiratorii și la om. Pentru această boală pot fi aplicate aceleași produse chimice, ca și la fitoftoroză. De obicei, boala atacă plantele care deja, au fost afectate de un alt patogen, slabe sau arse de soare.

‹ adv ›
FOTO: gradinavisata.wordpress.com

Antracnoza – atacă toate organele plantei. Este frecvent întâlnită la castraveți. Apare mai des la umiditate sporită (98%). Pe frunze se pot observa pete circulare sau colţuroase, cu marginile difuze, verzi-gălbui, care mai târziu devin brun-roşietice. În condiţii de umiditate ridicată, pe suprafaţa petelor se observă puncte de culoare roz. Antracnoza se dezvoltă și la temperaturi reduse, începând cu +3ºC, iar la temperaturi de +30ºC își încetează activitatea. Cu timpul ţesuturile atacate se usucă şi se rup, perforând frunzele.

FOTO: botanistii.ro

Ascohitoza – boală des confundată cu antracnoza, dar diferă. Pe frunze petele formate se unesc formând o pată mare. Pe tulpini se formează o pieliță uscată, asemănătoare cu epiderma castraveților. Ca și în cazul atacului de bacterii, plantele afectate au tulpinile crăpate, din care curge o substanță cafeniu-închis. Se dezvoltă la 18..20°C. Planta este infectată la +16°C în prezența umidității. Tratamentele cu produse pe bază de cupru sunt eficiente în prevenirea răspândirii bolii.

FOTO: openfile.ru

Peronosporoza– simptomele sunt unele dintre cele mai ușor de depistat. Pe partea superioară a frunzei se formează pete deschise unghiulare, care se închid la culoare, și se usucă. Pe partea inferioară a frunzei, în locurile atacate, se observă culoarea violetă. Apare în condiții de umiditate. Se dezvoltă la temperaturi de +12ºC, iar la +29ºC, boala nu se mai dezvoltă. Este foarte importantă schimbarea produselor pentru a evita formarea rezistenței.

FOTO: zerno-ua.com

„Este foarte important de a stopa hrănirile plantei cu azot, acesta favorizând dezvoltarea bolilor prin mărirea și diviziunea celulelor”, a mai adăugat Aliona Cubai.

‹ adv ›

Făinarea – se dezvoltă în serele neaerisite, sau în câmp deschis după secete precedate de ploi abundente. Se dezvoltă la temperaturi de +16..20°C, la o umiditate de 80-90%, fiind des întâlnită primăvara. Poate fi foarte ușor depistată, simptomele nu pot fi confundate cu cele ale altor boli.

FOTO: agropost.ro

Putregaiul alb și cenușiu – patogen ce pătrunde în plantă prin leziuni. Putregaiul brun – se formează puf de culoare cafenie pe organele plantei în a 5-a zi de la infectare. În primele 4 zile se observă doar pete de culoare cafenie, ce pot fi ușor confundate cu simptomele altor boli. Pentru combaterea bolii sunt eficiente produsele Rovral, Topsin, Fundazol. Produsul Fundazol nu se permite a fi aplicat mai mult de două ori per sezon.

FOTO: pestre.ro

Putregaiul alb este mult mai ușor de depistat. Primele simptome apar după 24 de ore de la infectare – un strat de culoare albă mai apoi cu mici puncte negre – scleroții. Infecția se păstrează în sol sau în resturile vegetale. La umiditatea de 90% și temperatura aerului de +2..35°C boala se dezvoltă activ.

FOTO: botanistii.ro

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›