‹ adv ›
sâmbătă, 15 august, 2020
22 C
Chișinău
‹ adv ›

Aliona Cubai, fitopatolog: „Este foarte important diagnosticul corect al bolilor, altfel tratamentele nu au efect”

‹ adv ›

Recente

Adrian Oros: Avem bani să acordăm despăgubiri pentru secetă aşa cum nu s-a mai făcut de mulţi ani

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România (MADR) a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei, iar acest lucru ne permite...

VIDEO. Femei de succes pentru agricultura performantă

Pentru a dezvolta o afacere în agricultură este nevoie de mult curaj și perseverență. Tot mai multe femei se implică cu dedicație...

Cantități sporite de nitrați – depistate în legumele și fructele vândute în magazine

O expertiză de laborator realizată în perioada iunie -iulie curent în cadrul laboratoarelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la inițiativa centrelor de...

Dislocarea protestului. De la Telecentru spre șoseaua Hâncești. Fermier: Poliția ne duce în eroare. Vrem să hotărâm acțiunile

După 4 zile de protest și prima zi începută la podul de la Telecentru, protestatarii și-au dislocat locul manifestației și au revenit...
‹ adv ›
‹ adv ›

În condițiile ecologice din Republica Moldova castraveții și roșiile pot fi atacate de un spectru larg de boli. Iar un factor foarte important în combaterea acestora este determinarea corectă a agentului patogen. Astfel, este deosebit de importantă diferențierea simptomelor bolilor importante economic.

Aliona Cubai, expert în fitopatologie, în cadrul Conferinței naționale „Legumicultura în spațiu protejat”, a explicat cum pot fi vizual determinate bolile tomatelor și castraveților și care sunt simptomele caracteristice fiecărui fitopatogen.

„Multe produse combat un anumit spectru de boli, astfel, simptomele determinate incorect produc cheltuieli suplimentare și diminuează cantitatea și calitatea recoltei. Cele mai importante boli din punct de vedere economic la tomate și castravete sunt: fitoftoroza, alternarioza, peronosporoza, antracnoza, ascohitoza, fuzarioza, verticilioza, putregaiul cenușiu și alb”, a explicat Aliona Cubai.

Fitoftoroza tomatelor este una dintre cele mai răspândite boli la tomate și ardei.

‹ adv ›

FOTO: paradisverde.ro

„Boala se manifestă pe organele aeriene, cât și pe cele subterane. Primele simptome apar pe frunze – pete de culoare verde-gălbuie, care de parcă s-au format după ce a fost frunza strânsă-n mână. Aceste simptome indică faptul că, în plantă deja este prezentă infecția. Apoi, culoarea devine cenușiu-brună, având la margini o fâşie îngustă decolorată. Un aspect important este prezența senzației de umed la pipăitul petelor, ceea ce și deosebește mana de celelalte boli. Mai apoi, frunzele se usucă sau putrezesc”.

În a doua jumătate a perioadei de vegetaţie (august-septembrie), când dimineaţa cade rouă rece, pe fructe apar pete mari, brunificate și tari, cu suprafaţa denivelată, acoperite cu un puf fin albicios. Dacă se adâncește degetul ușor în pata din fruct – este o simptomă a fitoftorozei. Fructele bolnave cad ca urmare a putrezirii pedunculului. O altă simptomă a bolii este piciorușul negru, provocat de diverse bacterii. Pentru a deosebi mana de celelalte boli, rădăcinile plantei trebuie spălate, dacă partea atacată are o culoare neagră ce bate spre roșu, iar țesuturile în interiorul tulpinei sunt roz surii, atunci este fitoftoroza.

Ciupercile din Clasa Oomicete (fitoftoroza, piciorușul negru, mucegaiul) pot fi combătute cu același produs chimic. Fitoftoroza se dezvoltă activ la temperaturi de +16..25°C. Agentul patogen pătrunde în plantă prin ostiole în timpul respirației plantei și se hrănește cu substanțe nutritive.

„În cazul în care sunt prezente ploi, variații de temperatură, recomand tratările de prevenire cu produsele de uz fitosanitar: Previcur, Acrobat, Ridomil Gold, Mancozeb și altele, ce au o perioadă de acțiune de 7 zile. Dacă deja plantele au fost afectate recomand tratarea cu Acrobat+jumătate de doză de Quadris. La fel, sunt eficiente produsele bio, însă este important să fie pregătite corect. Acestea sunt eficiente la temperaturi de +18°C și trebuie păstrate în locuri ferite de lumină”.

‹ adv ›

Alternarioza tomatelor – pe tulpini apar pete cafenii, ce pot crăpa. Dacă tulpina este tăiată în interiorul acesteia se observă inele de culoare închisă – vase conducătoare moarte. Pe frunze apar pete rotunde, cafenii cu margini mai deschise la culoare. Această boală este periculoasă în sere, unde umiditatea aerului este sporită și boala se dezvoltă activ. Temperatura optimă este de 20..25°C. Pe pete se formează un strat de fructificații de culoare verde sau neagră, provocat de ciupercă ce poate provoca infecții respiratorii și la om. Pentru această boală pot fi aplicate aceleași produse chimice, ca și la fitoftoroză. De obicei, boala atacă plantele care deja, au fost afectate de un alt patogen, slabe sau arse de soare.

FOTO: gradinavisata.wordpress.com

Antracnoza – atacă toate organele plantei. Este frecvent întâlnită la castraveți. Apare mai des la umiditate sporită (98%). Pe frunze se pot observa pete circulare sau colţuroase, cu marginile difuze, verzi-gălbui, care mai târziu devin brun-roşietice. În condiţii de umiditate ridicată, pe suprafaţa petelor se observă puncte de culoare roz. Antracnoza se dezvoltă și la temperaturi reduse, începând cu +3ºC, iar la temperaturi de +30ºC își încetează activitatea. Cu timpul ţesuturile atacate se usucă şi se rup, perforând frunzele.

‹ adv ›

FOTO: botanistii.ro

Ascohitoza – boală des confundată cu antracnoza, dar diferă. Pe frunze petele formate se unesc formând o pată mare. Pe tulpini se formează o pieliță uscată, asemănătoare cu epiderma castraveților. Ca și în cazul atacului de bacterii, plantele afectate au tulpinile crăpate, din care curge o substanță cafeniu-închis. Se dezvoltă la 18..20°C. Planta este infectată la +16°C în prezența umidității. Tratamentele cu produse pe bază de cupru sunt eficiente în prevenirea răspândirii bolii.

FOTO: openfile.ru

Peronosporoza– simptomele sunt unele dintre cele mai ușor de depistat. Pe partea superioară a frunzei se formează pete deschise unghiulare, care se închid la culoare, și se usucă. Pe partea inferioară a frunzei, în locurile atacate, se observă culoarea violetă. Apare în condiții de umiditate. Se dezvoltă la temperaturi de +12ºC, iar la +29ºC, boala nu se mai dezvoltă. Este foarte importantă schimbarea produselor pentru a evita formarea rezistenței.

FOTO: zerno-ua.com

„Este foarte important de a stopa hrănirile plantei cu azot, acesta favorizând dezvoltarea bolilor prin mărirea și diviziunea celulelor”, a mai adăugat Aliona Cubai.

Făinarea – se dezvoltă în serele neaerisite, sau în câmp deschis după secete precedate de ploi abundente. Se dezvoltă la temperaturi de +16..20°C, la o umiditate de 80-90%, fiind des întâlnită primăvara. Poate fi foarte ușor depistată, simptomele nu pot fi confundate cu cele ale altor boli.

FOTO: agropost.ro

Putregaiul alb și cenușiu – patogen ce pătrunde în plantă prin leziuni. Putregaiul brun – se formează puf de culoare cafenie pe organele plantei în a 5-a zi de la infectare. În primele 4 zile se observă doar pete de culoare cafenie, ce pot fi ușor confundate cu simptomele altor boli. Pentru combaterea bolii sunt eficiente produsele Rovral, Topsin, Fundazol. Produsul Fundazol nu se permite a fi aplicat mai mult de două ori per sezon.

FOTO: pestre.ro

Putregaiul alb este mult mai ușor de depistat. Primele simptome apar după 24 de ore de la infectare – un strat de culoare albă mai apoi cu mici puncte negre – scleroții. Infecția se păstrează în sol sau în resturile vegetale. La umiditatea de 90% și temperatura aerului de +2..35°C boala se dezvoltă activ.

FOTO: botanistii.ro

 

‹ adv ›

Chiar acum, producătorii discută în grupul nostru de viber despre afaceri, proteste și experiențele din agricultură. Click pe imagine pentru a te alătura!

‹ adv ›

Citește și ›

FOTO. Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală și-a trasat prioritățile pentru anul 2020

Satele din Moldova trebuie să devină moderne, bogate și să asigure condiții de muncă și de trai pentru toată populația. Politica de dezvoltare agricolă...

Rodica Movileanu, legumicultoare: Avem în țară tineri capabili ce ar putea să obțină rezultate frumoase, dacă ar interveni și statul

Rodica Movileanu este o tânără din Ialoveni care acum un an a pus bazele unei afaceri în domeniul creșterii legumelor în sere. Deși, nu...

Video

Advertoriale ›

VIDEO. Femei de succes pentru agricultura performantă

Pentru a dezvolta o afacere în agricultură este nevoie de mult curaj și perseverență. Tot mai multe femei se implică cu dedicație...

VIDEO. Eficiența produselor Bioforce în agricultura eco: Lot demo WeTrade – Vastadum SRL

Agricultura eco și bunele practici încep a căpăta teren și la noi în țară. Fermierii, ghidați atât de cerințele consumatorilor cât și...
‹ adv ›

Info

VIDEO. Soluțiile ADAMA pentru protecția culturii de măr și particularitățile răririi chimice cu produsul BREVIS

Compania ADAMA Moldova a organizat vineri, 14 august, o transmisiune LIVE VIDEO din livada Fresh Time SRL, unde s-a discutat despre soluțiile...

Syngenta angajează Reprezentant vânzări cultura mare pentru Zona de Nord

Suntem o companie globală cu sediul central în Elveția și operațiuni pe tot globul. Cultura noastră este diversă și incluzivă, iar munca...
‹ adv ›

Recomandate

Adrian Oros: Avem bani să acordăm despăgubiri pentru secetă aşa cum nu s-a mai făcut de mulţi ani

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România (MADR) a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei, iar acest lucru ne permite...

Prima victorie după 4 zile de protest. Fermierii urmează să discute, mâine, cu prim-ministrul Ion Chicu

Zi soldată cu victorie pentru fermierii-protestatari din Dănceni. A 4-a zi de protest s-a încheiat cu deblocarea fermierilor...

Fermieri indignați: „Pentru soiurile pomicole admise temporar pentru testare ni s-au refuzat subvențiile”

Câțiva producători de alun din țară au contactat redacția Agrobiznes susținând că fiind la etapa finală de obținere a subvențiilor în avans,...

Protestul agricultorilor capătă conotații negative: Fermierii de la Dănceni susțin că au fost bruscați de mascați

Câțiva fermieri din grupul de protestatari care se aflau lângă localitatea Dănceni, Ialoveni au fost bruscați de către mascați. Incidentul, potrivit lui...
‹ adv ›