Dacă în prima zi a expoziției Moldagrotech (spring) majoritatea vizitatorilor au fost persoane de peste 40 de ani, ce au procurat material săditor și semințe, astăzi, o bună parte dintre aceștia sunt tineri. Este îmbucurător faptul că, agricultura și inovațiile acestei ramuri sunt relevante și pentru ei. Echipa Agrobiznes a realizat un reportaj pentru a afla care sunt motivele vizitei și cele mai importante aspecte agricole ce-i interesează pe tinerii antreprenori.

Andrei Ganea are 21 de ani și administrează împreună cu tatăl său o mică afacere. Acesta a menționat că este prezent la expoziția Moldagrotech (spring) pentru a se informa despre noutățile sectorului agricol, dar și a analiza ofertele companiilor participante.

„Avem o mică afacere de familie, o livadă de nuci cu suprafața de 12 hectare cu soiurile Cazacu, Pescianski, Cogâlniceanu și Schinoasa. Sunt soiuri moldovenești cu o productivitate destul de bună. Fiind un tânăr fermier consider deosebit de importantă dezvoltarea afacerii prin inovații, iar la această expoziție sunt prezentate practic tot ceea ce este nou în sectorul agrar: mașini, utilaje agricole, inputuri de calitate. Aș dori să cumpăr o foarfecă pentru tăieri și să văd ce tehnică este propusă pentru prelucrarea solului în livezi”, a spus Andrei Ganea.

Ionela și Valentin Golovatîi sunt o tânără familie de horticultori care au venit la expoziție pentru a face unele cumpărături pentru noul sezon.

„Cu câțiva ani în urmă am plantat o livadă de mere cu soiuri timpurii pe o suprafață de 5 hectare. Respectiv, avem nevoie de tehnică agricolă pentru prelucrarea solului, dar și îngrășăminte, produse de uz fitosanitar pentru noul sezon agricol. Considerăm că, un loc mai potrivit unde sunt la îndemână practic toți distribuitorii și companiile din acest sector nu există. Este foarte important nu doar să producem calitativ, dar și conform tendințelor pieței, iar aici aflăm care sunt acestea”, au menționat tinerii agricultori.

O bună parte din vizitatorii tineri, sunt studenți ai Universității Agrare, printre care și Lilian Tabârță – tânărul care a decis să inițieze o afacere în agricultură.

„În acest an finalizez studiile în domeniul agrar și sunt bine determinat să-mi inițiez o afacere agricolă. Planific să plantez o livadă de nuci, dar și să cultiv culturi de câmp. Știu că, în cadrul expoziției Moldagrotech sunt organizate diverse seminare, dar și prezente companii, instituții ce oferă suport financiar sau granturi tinerilor agricultori. Astfel, aș dori să aflu mai multe despre cum aș putea beneficia de acestea. Îmi pare bine că în țară sunt organizate astfel de evenimente, care întrunesc practic tot ceea de ce au nevoie agricultorii și potențialii agricultori pentru a-și dezvolta afacerea”, a relatat Lilian Tabârță.

Se pare că munca grea, caracteristică agricultorilor nu sperie nici tinerele femei, confirmă acest lucru și Olga Botezatu – tânăra specialistă în protecția plantelor, prezentă la seminarele organizate în cadrul Moldagrotech (spring).

„Am venit la această expoziție pentru a asista la seminare privind protecția plantelor. Am participat deja la două. Consider extrem de utile astfel de instruiri, mai ales că sunt gratuite – respectiv accesibile tuturor doritorilor. Studiez protecția plantelor și, pentru a fi un specialist bun, trebuie să mă informez permanent despre schimbările apărute în sectorul agricol, mai ales că majoritatea cheltuielilor pe care le suportă agricultorii țin de protecția plantelor. Chiar dacă profesia pe care am ales-o necesită multă muncă și răbdare, mă bucur că prin activitatea mea voi contribui la dezvoltarea agriculturii și asigurarea populației cu produse de calitate”, a conchis Olga Botezatu.

Întrebați cât de atractivă li se pare agricultura și inițierea unei afaceri aici, în Moldova, tinerii intervievați au răspuns că ei deja au făcut alegerea și nu regretă, chiar dacă știu că vor avea de trecut prin multe încercări. Deci, tinerii consideră că agricultura națională are viitor!

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here