‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCât trăiește o vacă. Durata de viață pe rase

Cât trăiește o vacă. Durata de viață pe rase

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În sfera creșterii animalelor locul de frunte îl ocupă bovinele, așa cum acestea asigură până la 95% din cantitatea totală de lapte consumat la nivel mondial, și până la 35% din cantitatea de carne.

Statisticile ne arată, că efectivul de animale este în descreștere, în timp ce productivitatea pe cap de animal sporește continuu.

Crescătorii de animale contemporani aleg să dețină mai puține vaci, dar care asigură o cantitate mai mare de lapte.

‹ adv ›

Selecția animalelor rezultă la caracteristici de top în ce ține de productivitate, așa deci un bun fermier va alege o rasă mai performantă.

Rasele ameliorate asigură și până la 13 mii kg de lapte pe lactație. Dar, un factor decisiv este și numărul de lactații, care formează producția totală de lapte pe durata vieții animalului.

Cu cât acesta este mai longeviv, cu atât mai multe lactații vom obține și evident producția totală va crește.

‹ adv ›

Cât trăiește o vacă?

În linii generale, acest factor este dictat de numeroase condiții. Aici se includ și factorii genetici (rasa, talia, producția de lapte) precum și condițiile de întreținere, alimentație și exploatare.

Joacă rol și clima și arealul de răspândire. Predispoziția la anumite boli, precum și îngrijirea medicului veterinar la fel își lasă amprenta.

După potențialul lor genetic, vacile pot atinge vârsta de până la 35 de ani. Această cifră este actuală pentru India, unde ele nu se sacrifică pentru carne și își trăiesc viața în condiții decente până la moartea naturală.

‹ adv ›

Datele statistice ne vorbesc despre o durată medie a vieții bovinelor de pe glob de 15-17 ani. Vârsta dată poate fi actuală pentru animalele întreținute în gospodărie, care sunt crescute în condiții favorabile și rămân sănătoase și productive pe parcursul anilor.

Vorbind însă la nivel de producere, cifrele scad, fiind dictate de profit.

Divizarea majoră a bovinelor se face în dependență de producția de lapte sau de carne.

Durata vieții raselor de vaci de lapte

Vacile de lapte sunt ținute la fermă până când lactația începe să scadă și atinge valori neprofitabile. Ulterior, acestea sunt direcționate la secția de îngrășare și apoi sacrificate.

Unul dintre obiectivele majore în producerea intensivă este majorarea vârstei de producție și a lactației pe viață. Și totuși, exploatarea la maxim a animalului reduce drastic potențialul acestuia.

Nu sunt date fixe pentru fiecare genotip, așa cum cifra ar fi dependentă de prea mulți factori. Dar s-a creat o statistică generală, care ne vorbește în linii șterse despre anumite perioade a fiecărei rase.

Citește și despre Bolile respiratorii la vaci – simptome și prevenire.

Rasa de vaci Holstein-Friză

Holstein-Friză este renumită la nivel global pentru producții record de lapte: în mediu 7 000-9 000 kg lapte pe lactație, cu record mondial de 30 000 kg.

Însă, mai puțin se vorbește despre faptul că acestea cu greu se exploatează până la 3 lactații, fiind foarte masive de constituție și sensibile la diferite boli. Pubertatea se atinge în mediu la 11-12 luni.

La reproducție vacile se admit la 14-16 luni. Gestația durează în jur de 280 zile, iar lactația – 305 zile. Animalul se consideră matur complet la vârsta de 4 ani.

Maximul de producție se atinge până la 5-6 ani. După care animalul este reformat și transmis spre sacrificare.

Rasa de vaci Bălțată cu Negru Moldovenească

Bălțată cu Negru Moldovenească este o rasă locală, creată prin încrucișarea vacilor de rasa Roșie de Stepă și Simmental cu tauri de rasa Bălțată cu Negru și Holstein.

Este valoroasă prin faptul că e adaptată la condițiile locale, fiind mai resistentă la boli și la factori climaterici.

Productivitatea este menținută la nivel decent de 5 000-6 000 kg în mediu, dar numărul de lactații este semnificativ mai mare.

Aceasta dă productivitate bună și până la a șaptea fătare, fapt care aduce productivitatea pe viață la cifre impunătoare.

Pubertatea apare la 8-12 luni, dar la reproducție se admite în medie la 18 luni.

Rasa de vaci Bălțată cu Negru (Friză Olandeză)

Bălțată cu Negru (Friză Olandeză) – este o rasă cu productivitate ridicată, în mediu de 8 000-10 000 kg, dar și până la 15 000 kg per lactație.

Din nou, însă se manifestă invers-proporționalul: mai mult lapte, mai puțin de trăit. Aceste vaci se exploatează în mediu până la 3-4 lactații.

Vârsta medie de reformare este de 5-6 ani. Se admite la reproducție la 17-19 luni, prima fătare revine la 26-28 luni.

Rasa de vaci Jersey

Jersey este numită și „rasa de unt”, deoarece laptele are conținut record de grăsime de 5,5-5,7%. Productivitate medie de aproximativ 5 000 kg de lapte la o lactație.

Este considerată rasa cu cea mai precoce maturitate și cea mai lungă viață productivă – până la 6-7 lactații. Pubertatea o ating la 8-9 luni, la reproducție se admit la 15 luni.

Gestația durează 280 zile, prima fătare revenind la vârsta de 24 de luni.

Citește și despre Cum și când însămânțăm vacile după fătare. Sfaturi utile.

Rasa de vaci Simmental

Simmental – rasă mixtă de lapte și carne, cu o producție medie de 5 000-6 000 kg lapte per lactație.

Vacile Simmental pot trăi și până la 10-12 ani, însă productive rămân până la 5-6 ani, după care urmează aceeași cale de îngrășare și sacrificare.

Durata de viață a raselor de vaci pentru carne

Rasele de bovine, crescute pentru carne au un potențial de vârstă mai ridicat, comparativ cu cele de lapte. În medie, se consideră ca ele ar putea trăi cu 3-5 ani mai mult.

Aceasta se explică prin faptul, că producția de lapte este un proces foarte consumabil pentru organismul animalului, ceea de duce la epuizarea lui mai precoce.

Cu cât este mai intensiv procesul de exploatare pentru lapte, cu atât mai devreme animalul își va consuma potențialul vital.

Dar! Nici un crescător nu va întreține animalul de carne până la vârsta lui maximă. Acestea se sacrifică odată ajunse la punctul critic de îngrășare, sau mai devreme.

Statisticile spun, că în medie, vacile de carne trăiesc până la 3-5 ani, însă pot fi sacrificate și la 220 de zile, în cazul tehnologiei de îngrășare baby-beef foarte precoce.

Producția de carne de vită se clasifică în câteva categorii în dependență de vârsta sacrificării animalului. Cu cât acesta este mai tânăr, cu atât carnea este mai valoroasă, fiind calificată drept carne albă, sau carne de mânzat.

Aceasta se obține până la vârsta de 24 de luni din sisteme de creștere intensive (până la 18 luni), sau semiintensive (18-24 luni). După vârsta de doi ani, carnea se numește carne roșie, sau carne de vită.

Aceasta provine din sistemele de creștere semiintensiv, sau extensiv, unde animalele se sacrifică după vârsta de 30 de luni.

Animalele pentru reproducere

Un subiect aparte este longevitatea vacilor de prăsilă. Acestea sunt selectate din efectivul de animale atât de lapte cât și de carne, după caracterele genetice mai pronunțate.

Ele au rol de reproducere pe toată durata vieții lor (care de obicei este mai lungă decât a animalelor de producere), cu scopul obținerii tineretului la fel de performant.

Animalele de prasilă cuprind atât femelele din matcă, cât și taurii reproducători, a căror viață poate dura și 12-14 ani.

De menționat, că statisticile reprezintă doar cifre generale. Vacile, ca orice alte ființe vii au nevoie de grijă pentru a fi fericite și longevive.

Află și despre Cum hrănim vițeii la diferite vârste pentru creștere rapidă.

Condițiile de întreținere trebuie păstrate optime, igiena menținută la nivel, controalele și tratamentele veterinare efectuate la timp, nutriția planificată de specialiști în domeniu.

Având cunoștințe suficiente, aplicate rațional se pot obține indici mai impunători indiferent de rasă.

Autor: Oleinik Anastasia, studentă Medicină veterinară, UASM

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›