‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 iulie, 2024
21.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCe cred vizitatorii Agrobiznes.md despre inițiativa legislativă a Federaţiei Naţionale a Fermierilor

Ce cred vizitatorii Agrobiznes.md despre inițiativa legislativă a Federaţiei Naţionale a Fermierilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Zilele trecute am publicat un material în care se vorbea că Federaţia Naţională a Fermierilor propune adoptarea unei legi prin care în fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli să se aloce anual 1,5% din PIB. Din mijloacele respective 50% ar urma să fie repartizate gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi încă 50% altor întreprinderi agricole, prin plăţi directe a câte 400 lei pentru un hectar de teren agricol prelucrat.  

V-am rugat în știrea respectivă să scrieți opiniile referitor la această inițiativă. Unii dintre voi au fost foarte receptivi și au comentat activ în cadrul materialului. Mai jos vă propunem să citiți opiniile lor. (Din considerente ortografice, ne-am permis să edităm puțin comentariile.)

„Este o propunere bună în condițiile în care se află astăzi fermierii și ținând cont că suntem o țară agrară. Trebuie să fim conștienți de faptul că Moldova nu are petrol, aur, cărbune, lemn și niciodată nu vom construi rachete, avioane sau mașini. Avem doar pământ negru și bogat care trebuie lucrat ca pe vremuri. Doar prin viile și livezile noastre noi vom ridica puțin nivelul de viață așa că mâna pe sapă! Asta pentru cei care nu muncesc, iar oamenii care sunt fermieri trebuiesc susținuți și de le urmat exemplul”, este de părere utilizatorul Victor.

 

„Ar fi binevenit, gospodăriile mari se descurcă destul de bine și așa. Chiar sunt de părerea că nici nu le-ar prea trebui fonduri adiționale de la stat. Cu toții vedem „liderii” așa ziși din fiecare localitate. Adevăratul ajutor ar trebui să meargă înspre gospodăriile de fermieri, așa zisele „gospodării țărănești”. E înjositor și absurd când cineva, care are și așa posibilități, poate să accseze fonduri de subvenționare, în timp ce gospodăriilor mici nu le este creată absolut nici o șansă spre apelarea acestora. Dar de la zis până la făcut e mult, în primul rând populația trebuie să fie informată și trebuie să fie create mecanisme reale spre îndeplinirea acestor activități. Experiența europeană e destul de neviabilă în privința Moldovei. Aceasta trebuie ajustată la cerințele și realitatea noastră”, crede Denis.

 

„Da este o propunere bună, deoarece pentru o mare parte din moldoveni este sursa de existență, sau mai bine zis, de supraviețuire. Cu o subvenție cât de mică, dar ar fi un impuls pentru sărmanul nostru țăran. Noi avem pământuri foarte bogate spre deosebire de alte țări, cum ar fi Marea Britanie. Ei au pământ galben ca lutul, dar cresc o gamă largă de legume și fructe. De ce importăm cartofi și varză din Macedonia sau roșii din Turcia, când sudul Moldovei este numai sere cât vezi cu ochii. Moldova tot poate fi o țară prosperă, dacă nu ar fi atâta birocrație, iar granturile și subvențiile care se acordă să fie accesibile pentru noi, fermierii, dar nu „cumătrilor”, scrie Olesea.

 

Materialul respectiv poate fi găsit urmând acest link.

‹ adv ›

Ne-ar plăcea foarte mult să stabilim o legătură între noi toți. Iată de ce, atunci când pe viitor vă vom solicita opiniile cu privire la diverse evenimente și legi, puteți comenta activ, iar noi ulterior vom publica opiniile. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›