‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe plantăm după varză? Culturi indicate pentru recolte bune

Ce plantăm după varză? Culturi indicate pentru recolte bune

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Varza este una dintre cele mai populare culturi. Însă, pentru a obține o recoltă bună și de calitate, nu este recomandat să cultivăm varză pe aceeași parcelă timp de 2 ani la rând. Varza poate fi replantată în același loc după o pauză de 3-4 ani.

Motiv din care, este important să planificăm noile culturi ce urmează a fi cultivate după varză. Iar pentru a avea maxime beneficii, acestea trebuie alese corect. Mai multe despre aceasta, relatăm în continuare.

Caracteristicile solului după plantarea verzei

Varza crește foarte bine în sol structurat, fertil, reavăn, afânat. Majoritatea soiurilor preferă să crească în sol cu ​​o reacție neutră (6,2-7,8); unele soiuri pot crește în sol ușor acid, însă, aici este important să știm că solul acid favorizează dezvoltarea bolii Hernia rădăcinilor de varză (Plasmodiophora brassicae).

‹ adv ›

Varza preia o cantitate mare de elemente minerale și organice din sol. Absoarbe, în special, cantități importante de azot. De exemplu, consumul de substanțe active în kg pentru o tonă de produs este de 3-3,8 kg N; 1-1,5 kg P2O5; 4,5-7 kg K2O; 5-5,8 kg CaO şi 0,26-0,3 kg MgO.

Prin urmare, înainte de a planta această cultură, solul trebuie fertilizat. După ce răsadurile au fost plantate, acestea sunt fertilizate în mod regulat cu o varietate de îngrășăminte. În condiții de suprafețe mici, compostul și mranița sunt cele mai potrivite pentru aceste scopuri. În general, îngrășămintele organice se consideră a fi cele mai potrivite pentru varză.

Cu toate acestea, indiferent cât de bine este fertilizat solul în timpul cultivării, după recoltare rămâne sărac. Sistemul radicular al verzei este puternic dezvoltat și pătrunde până la o adâncime de cel puțin 40 cm. Ramificațiile laterale ale rădăcinilor sunt capabile să pătrundă în sol la o adâncime și mai mare.

‹ adv ›

Astfel, majoritatea legumelor semănate într-o astfel de parcelă vor avea nevoie de suplinirea stocurilor de nutrienți organici și minerali. În plus, varza are o gamă mare de boli și dăunători, la care poate fi susceptibilă.

Prin urmare, atunci, când se decide ce poate fi plantat după varză, ar trebui să se acorde preferință culturilor, care nu sunt susceptibile la boli și dăunători care sunt periculoși pentru varză.

Citiți mai multe despre Cultivarea verzei – cerințe și sfaturi pentru recolte bune.

‹ adv ›

Ce putem planta după varză?

Există mai multe culturi care pot fi plantate în parcela în care a crescut anterior varza:

  1. Puteți planta castraveți anul viitor. Aceștia cresc bine în solurile în care au fost plantate anterior varza albă sau conopida, precum și mazărea, fasolea. Citiți mai multe despre Cultivarea castraveților – sfaturi la semănat și întreținere.
  2. Sfecla roșie se poate planta după soiurile de varză timpurii. Dar, trebuie luat în considerare faptul, că sfecla nu trebuie plantată într-un singur loc mai mult de 3-4 ani. Totodată, acest interval este recomandat și pentru alte rădăcinoase (morcov, țelină pentru rădăcină). Sfecla crește bine și după majoritatea leguminoaselor (mazăre, fasole), tomate, castraveții și alți membri ai familiei curcubitacee. Vezi mai multe despre Sfecla roșie – sfaturi utile la cultivare.
  3. Ceapa crește bine în parcelele în care anterior s-au aplicat îngrășăminte organice. Deoarece parcelele de varză sunt de obicei fertilizate cu generozitate cu materie organică, pe ele crește bine ulterior ceapa. În plus, ceapa crește bine după tomate, vinete, dovlecei și dovleac, castraveți. Vezi și Plantarea cepei – sfaturi la cultura prin arpagic și semănat.
  4. Puteți planta usturoi după varză. Pentru a evita infectarea solului cu nematodul tulpinii, nu se recomandă plantarea acestuia într-un singur loc mai mulți ani la rând. Pentru ca usturoiul să crească bine și să formeze căpățâni mari, este bine să-l plantați în locul culturilor ce se recoltează timpuriu – cartofi, varză, castraveți.
  5. Morcovii cresc bine după multe legume, inclusiv varză. Nu este recomandat să plantați morcovi după roșii, mazăre și salată verde. Trebuie remarcat faptul, că cultivarea în vecinătate a verzei și morcovului în vecinătate nu este cea mai bună idee.
  6. În locul în care au crescut soiurile timpurii de varză, anul viitor puteți obține o recoltă bună de vinete. Ierburile perene, ceapa și castraveții la fel sunt potrivite pentru vinete.
  7. Țelina crește bine în parcele în care anterior s-a cultivat varza.
  8. Cartofii pot fi cultivați după soiurile timpurii de varză albă și conopidă.

Ce culturi nu trebuie plantate după varză

Nu toate culturile sunt potrivite pentru terenul pe care a fost cultivată varza. Precum am menționat, acest lucru se datorează faptului, că legumele preiau anumite substanțe nutritive și microelemente din sol și astfel pot epuiza solul foarte rapid.

Chiar dacă uneori este recomandată cultivarea tomatelor după varză, varza nu este bună premergătoare pentru tomate şi spanac, deoarece lasă terenul sărac şi cu unele toxine. În plus, dacă varza crește mult timp într-un singur loc, toxinele se pot acumula în sol în cantități excesive și vor suprima creșterea și dezvoltarea culturii.

În plus, nu se recomandă plantarea următoarelor culturi în locul unde a fost cultivată varza:

  1. Ridichi, napi.
  2. Fasole și alte leguminoase.
  3. Pătrunjel.

Putem planta varză într-un singur loc? Nu este recomandat să plantăm această cultură în același loc timp de câțiva ani la rând. Acest lucru duce la epuizarea severă a solului și crește semnificativ riscul de infectare cu dăunători și boli nu numai ale verzei în sine, ci și ale culturilor din vecinătate.

Cele mai bună dintre culturi după care să plantați varză sunt:

  1. Solanaceae: tomate, vinete, ardei.
  2. Curcubitacee: castraveți, dovlecei.
  3. Leguminoase: mazăre verde.

Pentru a evita unii dăunători importanți în cultura verzei, puteți planta lângă aceasta crăițe, care vor respinge dăunătorii cu mirosul lor puternic și înțepător.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›