Piața cerealelor este influențată de mai mulți factori printre care se numără recoltele obținute la nivel regional de principalele țări producătoare, cererea de pe piață dar și altele.
Totuși, anul de comercializare 2020/2021 se dovedește a fi unul dintre cele mai complicate, inclusiv din cauza condițiilor climatice și crizei generate de pandemie.
Am solicitat comentariul lui Spartac Chilat, co-fondator SRL Prograin Organic, pentru a afla care sunt prețurile pentru produsele agricole eco oferite în acest sezon.
Una dintre culturile pentru care se mențin prețurile constante pe parcursul ultimilor 5 ani este floarea soarelui eco. Punctul de referință, spre regret, nu sunt recoltele obținute de fermierii autohtoni, ci tendințele de pe piața internațională.
Potrivit lui Spartac Chilat, prețurile pentru produsele ecologice pe piața internațională nu s-au modificat esențial. Pentru unele poziții – acestea sunt în creștere, pentru altele – în scădere. Ținând cont de necesitățile pieței interne, fermierii autohtoni ce produc culturi eco nu vor fi în pierdere.
Prețurile pentru culturile precum floarea soarelui eco sunt cu circa 50% mai mari, comparativ cu cele oferite pentru semințele convenționale. Spre exemplu, dacă la zi pentru semințele convenționale sunt oferiți circa 6 lei per kilogram pentru cele eco – 9 lei.
Pentru soia eco, la fel, prețul ar fi cu circa 50-60% mai mare, de circa 9- 9,50 lei per kilogram.
Pentru sectorul eco mai sunt rentabile culturile precum spelta, inul sau meiul.