joi, 16 mai, 2024
17.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCe îngrășăminte verzi putem semăna toamna în seră, solar

Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în seră, solar

Recomandate

Îngrășămintele verzi asigură un mare beneficiu atât toamna, primăvara cât și vara. Diferite specii de plante sunt semănate în teren deschis sau în sere, apoi cosite, lăsate pe sol sau încorporate în sol, iar după putrezire, producătorii primesc îngrășăminte naturale și ieftine.

Nu puteți semăna orice semințe pe care le găsiți la îndemână, deoarece fiecare cultură are premergătorii ei. Dacă doriți ca îngrășămintele verzi semănate să răsară cu succes, luați în considerare după ce plante le puteți semăna.

Îngrășămintele verzi nu trebuie să fie semănată după culturi ce aparțin aceleiași familii botanice.

Îngrășămintele verzi au următoarele proprietăți valoroase:

 • suprimă creșterea buruienilor;
 • satură solul cu azot și alte substanțe utile;
 • îmbunătățesc schimbul de aer din sol;
 • protejează microflora solului, protejează solul de temperaturi scăzute;
 • reduce numărul de dăunători;
 • previne răspândirea bolilor;
 • acoperă solul gol.

Când recolta e culeasă și vrejurile rămase sunt îndepărtate din seră, este timpul să se semene îngrășăminte verzi. În toamnă, această procedură nu va dura mult și va fi o alternativă excelentă care va înlocui adăugarea solului în seră sau aplicarea gunoiului de grajd.

Mulți își pot pune întrebarea: când să semene îngrășămintele verzi toamna într-o seră sau solar, astfel încât să aducă cel mai mare beneficiu? Această procedură poate fi efectuată:

 • de la sfârșitul lunii august până la începutul lunii octombrie, după recoltare;
 • în noiembrie.

Momentul semănării îngrășămintelor verzi în toamnă depinde de potențialul de a forma masa verde necesară. Plantele însămânțate la începutul lunii septembrie vor avea timp să se dezvolte înainte de îngheț, ele pot fi cosite și lăsate până în noul sezon.

Îngrășămintele verzi însămânțate toamna înainte de iarnă vor crește primăvara. Înainte de înflorire, vor fi cosite și încorporate în sol, pregătind solul pentru plantarea răsadurilor. Acest lucru este valabil mai ales când se cultivă soiuri timpurii de roșii și castraveți.

Citește aici despre Cultivarea castraveților – sfaturi la semănat și întreținere.

Pentru a planta îngrășăminte verzi cu scopul de a îmbunătăți solul în toamnă, trebuie să urmați regulile:

 • mai întâi îndepărtați buruienile și afânați solul;
 • apoi împrăștiați semințele în conformitate cu instrucțiunile (dacă semănați înainte de iarnă, semănați mai multe semințe, deoarece unele dintre ele ar putea să nu supraviețuiască până în primăvară);
 • udați bine locul;
 • după semănat, tasați ușor solul;
 • puteți presăra deasupra o cantitate mică de compost.

Îngrășămintele verzi se înmulțesc cu ușurință prin semințe și se pot transforma în buruieni, așa că, dacă înfloresc în seră înainte de apariția vremii reci, tăiați vârfurile ce urmează să înflorească.

În rest, plantele cultivate pot să nu fie tăiate, le puteți cosi puțin. Înainte de îngheț, vor avea timp să acopere complet solul și, putrezind, îl vor satura cu substanțe utile.

Ce îngrășăminte verzi să cultivați toamna într-o seră

Gama îngrășămintelor verzi pentru sere sau solarii este destul de largă. Puteți semăna leguminoase, crucifere sau cereale, ținând cont de momentul germinării lor. Muștarul, ovăzul, secara și facelia s-au recomandat cel mai bine în sere și solarii.

Doar o singură plantă poate soluționa rareori toate problemele solului care s-au acumulat de-a lungul sezonului, așa că este recomandat să folosiți amestecuri de semințe. 

Muștarul ca îngrășământ verde

Înainte de prima vreme rece, muștarul din seră va avea în continuare timp să crească masa verde și, în același timp, să protejeze solul de dăunători și buruieni.

Semănat la începutul toamnei, nu trebuie să fie încorporat în sol, este suficient doar să îl cosiți și să îl lăsați să putrezească. Puteți semăna muștar înainte de iarnă pentru a obține îngrășământ verde timpuriu.

Semințele de muștar pot fi achiziționate ieftin la kilogram. Când semănați la începutul toamnei, săpați, udați bine solul și semănați-l uniform pe sol. Dacă lucrarea are loc în ajunul iernii, trebuie să semănați  la o adâncime de 2-3 cm și la fel să udați solul.

Ovăzul ca îngrășământ verde

Ovăzul este o adevărată fericire pentru solul sărac. Plantele îl vor satura cu azot, fosfor și potasiu, îl vor îmbogăți și vor îmbunătăți aerația.

Ovăzul este ușor de semănat, răsare rapid și necesită puțină întreținere. Partea sa aeriană nu este foarte mare, prin urmare, pentru a obține cel mai bun rezultat, este însămânțat împreună cu măzăriche, mazăre.

Semănatul se face cel mai bine înainte de primul îngheț. Semănați la o adâncime de 3-4 cm.

Pentru ca ovăzul să crească o cantitate suficientă de masă verde înainte de apariția vremii reci, cel mai bine este să-l semănați de la începutul până la jumătatea lunii septembrie.

Secara ca îngrășământ verde

Secara este apreciată pentru proprietățile sale dezinfectante ridicate. Cel mai bine este să o semănați înainte de iarnă, dar puteți face acest lucru imediat după recoltare.

Este puțin probabil ca plantele să aibă timp să acumuleze suficientă masă verde, dar vor forma deja un sistem radicular puternic, care va afâna solul din seră și va alunga nematozii.

Secara nu prea iubește să fie semănată alături de alte îngrășăminte verzi. Această plantă suprimă perfect chiar și cele mai vicioase buruieni, de exemplu, ciulinii. Este bine să semănați secara în rânduri la o adâncime de 3-4 cm.

Facelia ca îngrășământ verde

Facelia este un îngrășământ verde versatil, care se distinge prin rezistență și creștere rapidă. Planta nu se teme nici de secetă, nici de frig.

După aceasta, orice cultură se va simți confortabil pe acea solă. Facelia respinge viermii sârmă, afidele și nematozii, inhibă creșterea fungilor care provoacă fitoftoroza și putrezirea rădăcinilor.

În ciuda faptului că facelia este un îngrășământ verde destul de popular, nu toată lumea știe când să-l semene toamna. Puteți face acest lucru după recoltare până la mijlocul toamnei, astfel încât partea de la suprafață să protejeze solul.

Sau, puteți efectua o însămânțare în prag de iarnă – atunci facelia va crește la începutul primăverii și o puteți folosi pentru a pregăti solul pentru plantarea răsadului.

Este important să nu plantați semințele prea adânc în sol. Este suficient să le împrăștiați pe suprafață și să afânați ușor solul cu o greblă.

Ce îngrășăminte verzi este mai bine să se semene în toamnă într-o seră pentru tomate și castraveți

Îngrășăminte verzi recomandate pentru tomate

Înainte de a planta răsaduri de roșii, puteți semăna orice leguminoase, crucifere sau cereale. Dar opțiunea ideală este facelia. De asemenea, puteți semăna: măzăriche, lucernă, lupin, ovăz, hrișcă.

Utilizarea acestor îngrășăminte verzi va crește randamentul roșiilor. În plus, dăunătorii se vor dezvolta mai rău.

După tomate, merită să plantați îngrășăminte verzi care vor curăța solul de fitoftoroza și îl vor satura cu azot. Cele mai bune alegeri sunt facelia, muștarul și ridichea oleaginoasă. Dacă anul viitor intenționați să cultivați din nou roșii în seră, cultivați îngrășăminte verzi cum ar fi secara sau lucerna, care vor dezinfecta solul.

Îngrășăminte verzi pentru castraveți

Castraveții absorb substanțele nutritive din solul de la suprafață, deci este important să fie fertil. Aproape orice îngrășământ verde vă va ajuta să faceți față acestei sarcini: facelia, orz, ovăz, mazăre, măzăriche, rapiță etc.

Aceste îngrășăminte verzi pot fi semănate și între rânduri, vara. Acestea vor îmbunătăți în mod vizibil gustul castraveților.

Nu este de dorit să semenăți secară înainte de castraveți. Conform observațiilor, după ea castraveții se dezvoltă mai rău decât de obicei.

Află despre Top 5 dăunători în solar/seră și cum scăpăm de ei.

Îngrășăminte verzi care sunt semănate după castraveți

Când se recoltează castraveții în seră, cel mai bine este să semănați îngrășăminte verzi precum mazăre, fasole sau alte boboase. Vor restabili fertilitatea solului și îl vor îmbogăți cu azot.

Sperăm că v-am convins, că îngrășămintele verzi sunt esențiale toamna. Recenziile producătorilor care în mod activ folosesc ca îngrășăminte verzi ovăz, muștar, facelia și alte plante indică faptul că aceasta este o lucrare utilă și eficientă.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco