‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCe spune ministrul Economiei despre posibila închidere a fabricii S.A. „Floarea Soarelui”

Ce spune ministrul Economiei despre posibila închidere a fabricii S.A. „Floarea Soarelui”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Dacă pe timp de criză se cer intervenții din partea Guvernului, trebuie să fie suportate consecințele, pentru că unele decizii pot avea efecte dureroase, susține ministrul economiei, Sergiu Gaibu, după ce directorul S.A. „Floarea Soarelui” din Bălți s-a plâns că o decizie a Comisiei Situații Excepționale are efecte negative asupra activității întreprinderii și poate duce la sistarea activității acesteia.

Ministrul spune că pe timp de criză economia se reorganizează, iar la Giurgiulești deja este construită o fabrică nouă de producere a uleiului, notează IPN.

S.A. „Floarea Soarelui” din Bălți, care produce ulei îmbuteliat, s-a plâns recent că decizia Comisiei Situații Excepționale prin care exportul de ulei vegetal se scutește de TVA fără drept de deducere, aduce întreprinderea în pragul falimentului.

Ministrul economiei spune că lipsa eficienței întreprinderii nu trebuie pusă doar pe seama deciziei CSE, ci și pe seama echipamentelor învechite.

„Economia se reorganizează pe timp de criză, asta înseamnă atât riscuri pentru companii, cât și oportunități. Anumite companii trebuie să-și revizuiască strategiile. Avem multe companii cu echipamente extrem de vechi, de pe timpurile sovietice, ele nu sunt eficiente și atunci când ai consum de energie sporit, cum se întâmplă în condițiile actuale, ar putea să nu mai fie atât de rentabili pe piață.

În același timp, se construiește o fabrică la Giurgiulești, de producere a uleiului și, bănuiesc, este mult mai performantă. De la Guvern se cer intervenții, unele pot fi mai dureroase. Dacă vrem intervenții din partea Guvernului, trebuie să înțelegem că sunt anumite consecințe. Unii le suportă mai ușor, alții mai greu. Scopul este să fie temperate tendințele mai puțin sănătoase”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul emisiuni.

Amintim că, după includerea uleiului pe lista produselor social-importante de către CSE în data de 18 mai 2022, prețul uleiului „Floris” de 955 ml a fost plafonat și la raft, constituind aproximativ 35 lei.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›