‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 31 octombrie, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTrans-Oil: Moldova ar putea rămâne fără uleiul Floris

Trans-Oil: Moldova ar putea rămâne fără uleiul Floris

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Grupul Trans-Oil susţine că nu mai poate subvenţiona preţul uleiului de floarea-soarelui şi ameninţă cu stoparea activităţii uzinei din Bălţi, dacă Guvernul prin Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) nu anulează decizia de la finele lunii mai 2022, prin care la exportul de ulei nu poate beneficia de rambursarea TVA.

„Această decizie naționalizează aproape 11% din veniturile din vânzări ale uzinei (luând în considerare că exportul uleiului reprezintă 93% din vânzările uzinei). Aceste 11%, nerestituite de stat, se înscriu la cheltuielile uzinei, ceea ce iarăși majorează costul de producere a uleiului cu 11%”, a afirmat Vitalie Butnaru, manager financiar al Grupului Trans-Oil, în cadrul unui interviu pentru curentul.md.

Potrivit managerului, TVA-ul pe care uzina Floarea Sorelui din Bălţi îl achită atunci când cumpără semințe de floarea-soarelui, materiale auxiliare și servicii utilizate pentru producerea uleiului pentru export, nu mai este restituit la exportul de facto al uleiului, dar este trecut la cheltuielile perioadei.

Majorarea cheltuielilor cu aproximativ 11% cauzează necompetivitatea Grupului Trans-Oil și a uleiul moldovenesc pe piețele externe.

‹ adv ›

Consecința va fi una „simplă” – Trans-Oil va scădea din activitatea sa operațională în țară, până la sistarea producerii de ulei în Republica Moldova, susţine Vitalie Butnaru.

„Una din consecințe va fi și pierderea colectivului de aproximativ 750 de specialiști și lucrători calificați, care activează în uzinele de ulei ale Grupului din Bălți și Ceadîr-Lunga. Va fi pierdut și know-how-ul de prelucrare industrială a semințelor de floarea-soarelui. Uzina de la Bălți nu poate lucra la o capacitate de 7% pentru a furniza ulei doar pe piața locală – uzina sau lucrează la o capacitate de 60-70%-80%, sau nu lucrează deloc”, precizează managerul.

Una dintre consecinţe va fi dispariţia de pe piaţă a uleiului de brand local „Floris”, iar Republica Moldova va fi nevoită să importe ulei din România sau Ucraina, fără a mai putea controla prețul de import.

Vitalie Butnaru spune că, dacă decizia CSE privind nerambursarea TVA va fi anulată, Trans-Oil îşi asumă angajamentul de a livra ulei pe piața moldovenească, în cantități necesare, la cel mai mic preţ din regiune.

‹ adv ›

Amintim că, după includerea uleiului pe lista produselor social-importante de către CSE în data de 18 mai 2022, prețul uleiului „Floris” de 955 ml a fost plafonat și la raft, constituind aproximativ 35 lei.

‹ adv ›
‹ adv ›

4 Comentarii

  1. Trebuie urgent de intervenit nu admiteți 80 % din populație preferă acest ulei Și credețimă că va bate buzunarele la toți inclusiv și a celor care au posibilitate dar nu se implică, nu admiteți încă o greșală la multe altele care sau mai admis în trecut.

  2. Minciuni!!!
    Piata locală este neglijata și se asigura parțial, chiar dacă cererea e mult mai mare. Prioritate are exportul, iar piata locală sta cu rafturile goale.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›