Scenariul de combatere a Lepidopterelor este în continuă schimbare. Schimbările climatice ce au loc la nivel mondial, cât şi în ţara noastră duc la creşterea populaţiilor şi atacului de dăunători (Lepidoptere) prin schimbarea ciclului de viaţă către 3 generaţii în regiunile sudice.
Factorii importanţi care contribuie la combaterea ineficientă a Lepidopterelor sunt:
- Erori în programul de protecţie care constau în:
- identificarea incorectă a momentului apariţiei dăunătorilor;
- momentul nepotrivit pentru aplicarea tratamentului;
- produsele nu sunt corespunzător alese, în concordanţă cu ciclul biologic al insectei;
- alegerea produselor insecticide cu eficacitate redusă faţă de Cydia pomonella şi Adoxophyes reticulana.
2. Reducerea numărului de produse fitosanitare disponibile;
3. Existenţa reală a apariţiei fenomenului de rezistenţă la insecticide;
4. Nesincronizarea avertizărilor cu apariţia dăunătorilor în teren;
5. Utilizarea de produse neselective cu entomofauna utilă.
Viermele mărului (Cydia pomonella)
În mod normal, acest dăunător are 2-3 generații pe an, doar in zonele mai reci. Iernează sub formă de larvă matură (L5) aflată în diapauză, protejată de cocon în scoarță.
Metamorfoza începe în aprilie, cu circa 10 zile înaintea primului zbor. Acesta are loc în preajma înfloritului, frecvent la mijlocul lunii aprilie sau în mijlocul lunii mai, în zonele nordice, când se acumulează aproximativ 150°C (peste limita biologică de 10°C).
Al doilea zbor pornește normal la circa 700°C acumulate peste limita biologică, frecvent la mijlocul lunii iulie. Al treilea zbor are loc de la mijlocul lunii august și până la mijlocul lunii septembrie, rareori până în octombrie.
Ciclul de viață este de 1-4 săptămani pentru femele, fiecare femelă putând depune între 15 și 80 de ouă, în funcție de temperatură. Depunerea pontei începe de la temperaturi de peste 15-16°C. Se depun ouă izolate sau în grupuri de 2-3, pe frunze, în apropierea fructelor, pe fața superioară la măr, sau pe ambele fețe ale frunzei la păr.
Pentru completa dezvoltare embrionară are nevoie de 90°C, temperaturi acumulate peste limita biologică de 10°C. Larvele se dezvoltă frecvent în 21-30 de zile, parcurgând 5 stadii larvare (5 năpârliri, L1-L5). Adulţii zboară seara, la temperaturi minime de 15-16° C, şi se împerechează pe pomi.
Femelele zboară cu ouăle deja dezvoltate, dar nefecundate, pe care le depun imediat după împerechere. Adulţii pot trăi mai mult de 20 de zile, dar adesea mai puţin, în special vara. Femelele pot depune teoretic mai mult de 100 de ouă, dar în realitate ele depun mult mai puţine, mai ales în prima zi după zborul de împerechere.
Atacul poate fi total, creşterea gradului de atac este exponenţială, înmulţindu-se de la o generaţie la alta. Atacul primei generaţii nu ar trebui să fie mai mare de 1 %. Larvele după ecloziune pătrund rapid în fruct, unde se hrănesc cu seminţele. Fructele atacate cad pe sol, producţia fiind astfel diminuată.
Molia pieliţei fructelor (Adoxophyes orana)
Este un dăunător ce dezvoltă 2-3 generații/an. Iernează ca larvă tânără, de vârsta a doua, în cocon de mătase, pe trunchi sau ramuri. Larvele sunt active de la dezmugurit sau în stadiul pre-floral. Apariția acestora este eșalonată, putându-se identifica mai multe stadii larvare în același timp. Primul zbor are loc în luna mai și iunie, ca adult. Cel de-al doilea zbor are loc de la sfârșitul lunii iulie și până în luna august, adulții având zborul diurn.
O femelă poate depune 150-200 de ouă, iar ponta este localizată pe frunzele din vârful lăstarilor (la pere chiar mai jos) formând grupuri de 2-3 ouă. Dezvoltarea are loc odată cu creșterea temperaturii peste 10°C, iar ciclul de dezvoltare este în funcție de evoluția temperaturii. Ouăle din generaţia 1 se dezvoltă în mod normal în 7-10 zile, iar stadiul larvar durează 2-3 săptămani. La dezvoltarea completă, larva se transformă într-o pupă în interiorul a 2-3 frunze învelite în mătase sau sub frunzele lipite de fructe, pe care le atacă. Stadiul de nimfă durează 12-15 zile pentru generațiile de iarnă și aproape o săptămană pentru prima generație.
Larvele provoacă pagube calitative întrucât rod coaja fructelor. Dăunătorul este greu de combătut, întrucât larva se protejează prin tragerea frunzei peste fructe şi infăşurarea acesteia în mătase. Primăvara, larvele hibernante se hrănesc cu mugurii şi lăstarii care işi reiau vegetaţia, urmând atacul pe flori la faza de buton roz, după care se impupează şi dau naştere primei generaţii.
Cum adaptăm strategia de combatere?
- Utilizarea capcanelor feromonale pentru identificarea momentului apariţiei dăunătorului;
- Folosirea produselor adecvate ciclului de dezvoltare a dăunătorilor:
- ovi-larvicide: momentul reproducerii (înainte de eclozare – ou cu cap negru), precum Affirm®, Insegar®;
- larvicide: stadiul de penetrare activă a larvelor, precum Affirm®, Ampligo®.
- Acoperirea cât mai uniformă a plantelor cu insecticid specific;
- Alternarea claselor chimice/generaţie.
Affirm® este specialistul în combaterea lepidopterelor într-un număr mare de culturi
Affirm® este un insecticid de origine naturală, obţinut prin fermentaţie, care combate un număr mare de Lepidoptere din pomicultură, viticultură și legumicultură. Produsul este rezistent la ploaie, iar prin modul său dublu de activitate (ovi-larvicidă) oferă protecţie de durată.
Affirm® este un produs selectiv pentru mediul înconjurător, entomofauna utilă şi are profil favorabil de reziduuri. Timp de pauză mic până la recoltare (3 zile; 7 zile pentru vița de vie).
Affirm® acţionează prin blocarea transmiterii semnalelor nervoase ale insectei, ce traversează canalele de clor de la nivelul muşchilor. Insecta îşi încetează imediat hrănirea, paralizează ireversibil şi moare într-un timp relativ scurt. Affirm® acţionează specific asupra lepidopterelor prin contact şi ingestie. Produsul are mişcare sistemică locală (translaminară sau penetrantă) la nivelul organelor vegetale tratate, unde pătrunde şi formează un rezervor activ de produs ce asigură plantelor o protecție eficientă împotriva lepidopterelor.
Broșura online cu mai multă informație despre Affirm® poți să o listezi aici.
Recomandări de aplicare
AFFIRM® îl găsiți la distribuitorii oficiali Syngenta în Republica Moldova: