Cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi şi-a sistat activitatea. Nu este singura întreprindere de profil ce a fost nevoită să meargă la acest pas, notează mold-street.com.
Motivul invocat de administraţia fabricii Floarea Soarelui este situaţia de pe piaţa locală de seminţe de floarea soarelui, dar şi cea de pe piaţa globală a uleiului.
De ce s-au oprit fabricile de ulei de floarea soarelui
Astfel compania nu reuşeşte să procure cantităţi suficiente de seminţe de floarea soarelui de pe piaţa locală şi nici nu poate importa, pentru că mecanismul de licenţiere a importului, introdus din octombrie 2023, practic nu funcţionează.
Potrivit ei întreprinderea are o capacitate de procesare mai mare de o mie de tone pe zi de seminţe de floarea soarelui, respectiv pentru a funcţiona în continuare sunt necesare cantităţi mari, pe care nu le poate achiziţiona în Republica Moldova.
Mărul discordiei: preţul seminţelor
Pe de altă parte Asociația Forța Fermierilor susţine că pe piaţa Republicii Moldova ar fi cantităţi foarte mari de seminţe de floarea soarelui, dar acuză procesatorii şi în special grupul Trans-Oil din care face parte şi Floarea Soarelui din Bălţi, că nu vor să ofere preţuri adecvate şi încearcă să dicteze.
De exemplu acum Floarea Soarelui din Bălţi cumpără seminţele de floarea soarelui la un preţ de 6.754 de lei tona, iar Trans Oil Refinery din Ceadir Lunga – 6.947 lei pentru o tonă, în timp ce pe diverse pagini specializate preţurile oferite oscilează între 6.600 şi 6.800 de lei pentru o tonă.
În acelaşi timp unii producători agricoli vor un preţ mult mai mare: de cel puţin 8.000 de lei, ba chiar 10.000 lei pentru o tonă.
De altfel la începutul lunii februarie 2024, preţul oferit de fabrică era cu 8% mai mare decât acum şi depăşea 7.300 lei pentru o tonă.
În plus acum Forţa Fermierilor cere ca Guvernul să introducă începând cu 27 martie 2024, „un mecanism constant privind restricționarea importului de grău, porumb, floarea soarelui și rapiță după modelul României”.
Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE” consideră că mecanismul de licenţiere, adoptat de Ministerul Agriculturii, trebuie modificat, pentru că el a devenit de fapt o barieră în calea unui comerţ civilizat.
Pierderi mari pentru economia Moldovei
De notat că staţionarea celor două fabrici semnifică pierderi foarte mari pentru economia Republicii Moldova.
Or acestea au peste o mie de angajaţi, care astfel sunt trimişi în şomaj tehnic. În plus acestea asigură circa 90% din exporturile de ulei de floarea soarelui din Republica Moldova.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu a comentat deocamdată informaţiile şi cerinţele impuse de Asociaţia Forţa Fermierilor, dar nici situaţia critică creată la fabricile de ulei.
Comentarii