Ciupercile sunt considerate o cultură de nișă în Republica Moldova. Astfel, nu mulți fermieri se aventurează să inițieze o afacere în acest domeniu.
Sergiu Cichir susține că este cel mai mare producător de ciuperci Pleurotus (păstrăvi) din Republica Moldova. De 3 ani acesta le cultivă în mina din satul Făurești, municipiul Chișinău pe o suprafață de 2 ha.
Dorința de a fi alături de familia sa, dar și ideea dezvoltării unei afaceri din care să primească satisfacție sufletească cât și financiară l-a motivat să aleagă această cale.
Creșterea păstrăvilor nu a fost o activitate nouă pentru Sergiu, anterior a avut un parteneriat cu un alt producător de ciuperci Pleurotus.
Fiind economist de specialitate, a calculat minuțios ce are de făcut. Chiar și așa produătorul ne spune:
Sergiu cultivă 2 varietăți de Pleurotus în subteran, într-o fostă mină de unde câțiva ani în urmă se extrăgea calcar.
”Creșterea în mină are un șir de avantaje, aici temperatura și umiditatea sunt constante în mod natural”.
Există diferite tehnologii de cultivare a ciupercilor Pleurotus. Sergiu a ales-o pe cea a cultivării în saci de polietilenă pe substrat nutritiv dezinfectat termic.
„În calitate de materie primă pentru producerea substratului nutritiv utilizăm paie și coji de răsărită. După pregătirea substratului inoculăm miceliul. Una din problemele cu care ne-am ciocnit la început a fost lipsa producătorilor de miceliu la nivel local. La noi în țară acesta se produce în cantități mici doar la Laboratorul Ştiinţific Aplicativ pentru Legume, Flori şi Ciuperci, UASM. De aceea noi am ales să importăm miceliu de la marii producători din Franța și Italia.”
În contextul pandemiei, Covid 19 dar și a condițiilor climaterice nefavorabile foarte multe afaceri agricole au avut de suferit. Iar afacerile cu creșterea ciupercilor nu au fost ocolite.
”Anul 2020 ne-a afectat mult activitatea, vânzările au fost de 4 ori mai mici comparativ cu 2019. S-a ajuns la un moment, când din cauza vânzărilor foarte mici, ne-am sistat activitate pe o perioadă de 6 luni. Iar în afară de problemele legate de pandemie, anul 2020 a fost unul nefavorabil climateric, ceea ce a scăzut calitatea și cantitatea materiei prime necesare pentru pregătirea substratului nutritiv.”
Capacitatea de producere a ciupercilor – 1 tonă pe zi
În prezent, cu pași mici situația cu vânzările își revine. Totuși, piața noastră nu consumă cantitățile pe care le poate produce Sergiu Cichir.
”La momentul actual, capacitatea noastră de producere este de 1 tonă de ciuperci Pleurotus pe zi. Dar din păcate la noi în țară cerința este mult mai mică. Avem contracte cu rețelele de supermarketuri, cu magazinele mici specializate, vindem și la piețe, dar chiar și așa cantițățile vândute zilnic sunt destul de mici. Acest fapt ne permite doar să ne acoperim cheltuielile”.
Importurile – afectează producătorii locali
Una din problemele expuse de producător este politica de stat față de producătorii autohtoni.
”În prezent, cantitatea de ciuperci produsă la noi în țară, poate asigura necesarul de consum. Importul ciupercilor din Ucraina, Belorusia și alte țări ne creează impedimente, deorece acestea de multe ori sunt de o calitate mai joasă și vândute cu un preț mai mic. În astfel de situații e necesară susținerea din partea statului”.
Chiar dacă se ciocnește cu unele greutăți, în perspectivă Sergiu Cichir dorește să mărească varietatea de ciuperci cultivate.
„Avem posibilitate și ne dorim în viitor să cultivăm și alte specii de ciuperci ca Shiitake (Lentinula edodes), ghebe de iarnă (Flamulina velutipes) ș.a. În același timp conștientizăm că piața țării noastre nu este pregătită pentru cantități mari, de aceea le vedem mai curând pentru crearea mixurilor din câteva specii de ciuperci”.
Comentarii