‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
31.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCel mai mare producător și principal furnizor de gaze din România se extinde în...

Cel mai mare producător și principal furnizor de gaze din România se extinde în Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, și-a deschis o nouă sucursală în Republica Moldova, informează compania, notează mold-street.com.

Pe 16 mai 2024, a fost înregistrată la Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova, în Registrul de Stat al persoanelor juridice, Sucursala Romgaz din Chişinău.

Decizia a fost anunțată și în contextul forumului gazelor naturale desfășurat la Chișinău și face parte din planurile Romgaz de a extinde furnizarea de gaze la nivel regional.

„Demersul înregistrării Sucursalei ROMGAZ la Chișinău se înscrie în sfera acțiunilor pe care compania le derulează în scopul extinderii activității de furnizare gaze la nivel regional, obiectiv prevăzut în strategia companiei pentru perioada 2021-2030.

Romgaz dorește să contribuie la asigurarea securităţii în aprovizionare cu gaze naturale în Republica Moldova, iar pasul făcut azi asigură premisele atingerii acestui deziderat”, a declarat Răzvan Popescu, CEO Romgaz.

Următorul pas este obținerea licenței de furnizare gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova, a spus Aristotel Jude, Director General Adjunct Romgaz.

Acum 10 ani s-a vehiculat că Romgaz, alături de alte companii românești, ar avea planuri de extindere în Republica Moldova.

De notat că, Romgaz analizează varianta de a achiziționa un business deja matur, în atenție fiind furnizarea gazelor naturale și electricitate de la E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, care este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți.

‹ adv ›

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România.

Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE).

Acționar principal este statul român, cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909.

‹ adv ›

Romgaz a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri consolidată de 9 miliarde lei românești (circa 1,8 miliarde euro), în scădere cu 32%, şi un profit net de 2,8 miliarde lei (circa 560 milioane euro), în creştere cu 10,4%, potrivit raportului financiar.

Scăderea cifrei de afaceri din 2023 provine din diminuarea cu 31,31% a veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât a celor din producţia Romgaz, cât şi a celor achiziţionate în vederea revânzării şi din scăderea veniturilor din vân­zarea de energie electrică cu 69,41%.

Potrivit companiei, un efect important în diminuarea veniturilor l-a avut obligaţia impusă de Guvernul României, prin care Romgaz a vândut cea mai mare parte a pro­ducţiei de gaze la preţ reglementat.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›