‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 20 iunie, 2024
25.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCentrul de excelență agricol din Țaul se va încălzi cu propriul biocombustibil

Centrul de excelență agricol din Țaul se va încălzi cu propriul biocombustibil

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul își va produce singur biocombustibilul pentru încălzirea spațiilor. În prezent, se desfășoară concursul pentru instalarea unei centrale termice și a liniei de producere a biocombustiobilului, instituția având propria materie primă din deșeuri agricole și plante energetice.

Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul dispune de 400 de hectare de teren agricol, pe care cultivă grâu, orz, oarea soarelui, soia, etc, și de pe care este colectată materia primă pentru biocombustibili – deșeurile agricole – iar căminul Colegiului agricol este încălzit deja din 2013 cu baloturi de paie.

„Este foarte avantajos să ne încălzim cu paie balotate, economia fiind de cca 2,5 ori în raport cu gazele naturale. Totodată, au fost create și câteva noi locuri de muncă – operatori la centrală, persoanele care balotează paiele”, spune Aurel Serdeșniuc, directorul instituției.

Cu sprijinul nanciar al Proiectului Energie și Biomasă, Colegiul va procura și un cazan pe biomasă cu capacitate de 75 de kW pentru încălzirea serelor din dotare. Astfel, Proiectul contribuie la continuitatea utilizării biomasei atât în viața cotidiană a instituției, cât și în procesul de învățământ.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›