‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 15 iunie, 2024
21.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCine va răspunde pentru moartea albinelor în Comrat? Agricultorii au prezentat alte produse decât...

Cine va răspunde pentru moartea albinelor în Comrat? Agricultorii au prezentat alte produse decât cele cu care au tratat câmpurile

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La începutul lunii mai, în Găgăuzia a fost înregistrată pieirea în masă a albinelor, în proporție de până la 70% în prisăcile private. Potrivit apicultorilor, cauza principală ar fi tratarea câmpurilor cu rapiță. Astfel, au fost prelevate mai multe probe pentru a determina posibilele cauze ale morții albinelor. În laborator au fost identificate câteva substanțe chimice cu care au fost tratate câmpurile, scrie Nokta.

„La moment, nu a fost demonstrat că, proprietarii câmpurilor cu rapiță sunt vinovați sau nu de moartea albinelor. Nu putem dovedi că albinele au decedat din cauza produselor aplicate. Laboratorul a identificat substanța din cauza căreia au murit albinele. S-a constatat că, același produs a fost utilizat în toate localitățile. În plus, există alte produse cu care au fost stropite plantele și diferă în fiecare localitate. Prin urmare, am solicitat să fie stabilit în laborator dacă exact același produs cu care au fost pulverizate câmpurile a fost depistat și în albinele moarte. Așteptăm acest rezultat”, a explicat Andrei Curca, șeful departamentului de sănătate animală al ANSA din Comrat.

Potrivit lui, agenții economici care au tratat câmpurile au prezentat produsele cu care, potrivit lor, au stropit câmpurile, însă acestea nu corespund cu probele prelevate din câmpurile lor de rapiță. În prezent, ANSA continuă cercetarea pentru a determina sursa infecției.

Amintim că, utilizarea produselor chimice pentru protejarea culturilor agricole și forestiere fără avertizarea apicultorilor se pedepsește cu amendă de 20 de unități convenționale per persoană fizică și cu o amendă de 30 de unități convenționale per funcționar.

‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›