‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 16 iunie, 2024
27.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCe amenzi riscă agricultorii care efectuează stropiri fără a anunța primăria și apicultorii din...

Ce amenzi riscă agricultorii care efectuează stropiri fără a anunța primăria și apicultorii din zonă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După ce mai mulți apicultori din diferite regiuni ale țării au semnalat că le mor familii întregi de albine, o echipă de experți efectuează investigații în acest sens. Apicultorii declară că, albinele mor din cauza insecticidelor cu care au fost stropite lanurile de rapiță și livezile din zonă.

În acest sens, ANSA a emis un comunicat de presă în care atenționează despre prevederile Legii apiculturii, care stipuleaza expres obligațiile producătorilor agricoli atunci când efectuează stropiri.

  • Se interzice utilizarea pesticidelor şi insecticidelor pentru prelucrarea câmpurilor, fâşiilor forestiere şi a plantaţiilor de arbuşti în perioada înfloririi plantelor nectaro-polenifere.

Persoanele fizice şi juridice care intenţionează să aplice mijloace chimice la tratarea terenurilor sunt obligate:

  • să prezinte din timp primăriilor graficul de tratare a terenurilor şi să înştiinţeze cu cel puţin 7 zile înainte de a începe tratarea, indicând concret data şi ora începerii şi sfârşitului, metoda tratării, denumirea preparatului, concentraţia acestuia, precum şi gradul lui de nocivitate;
  • să respecte întocmai data şi ora începerii şi sfârşitului tratării, metodele de utilizare şi concentraţia preparatelor administrate;
  • primăriile sunt obligate să afişeze la timp, în locuri publice, anunţul despre efectuarea tratării terenurilor şi să înştiinţeze nominal, în scris, despre aceasta apicultorii înregistraţi la staţionar şi pastoral în raza primăriei.

Conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1045/2005 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la importul, stocarea, comercializarea și utilizarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților, Pct. 51:

  • În cazuri excepţionale, cu aprobarea şi sub controlul subdiviziunii teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, unele lucrări de protecţie a plantelor pot să deruleze în perioada de înflorire a culturilor agricole, cu avertizarea obligatorie, în prealabil, a deţinătorilor familiilor de albine de către agenţii economici care efectuează aceste lucrări.

Utilizarea chimicalelor la protecția culturilor agricole și celor silvice fără avertizarea deținătorilor de albine se sancționează cu amendă de 20 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de 30 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Totodată, în conformitate cu Art. 21 a Legii apiculturii Nr.70 din 30.03.2006: persoanele fizice şi juridice vinovate de încălcarea legislaţiei, fapt ce a condus la moartea albinelor, restituie integral contravaloarea pagubelor de facto şi a venitului ratat care putea fi obţinut într-un sezon apicol.

‹ adv ›

Amintim că, o Comisie specială împreună cu colaboratorii Subdiviziunii Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor Comrat investighează cazurile de deces al familiilor de albine înregistrate în mai multe localități ale raionului.

‹ adv ›

7 Comentarii

  1. Bai rataților…nu am citit decât primul paragraf…în care specificați data și ora(sunt norocos ca nu indicați și…minutul) când stropesc cultura..mai mult.n-am citiț ptr. ca…sunteți ..aberanti…ca de altfel 99,99 % din toate reglementările legale(care..legale?) de pe teritoriul româniei…

  2. Nu va mirați Este vorba de genocid in masa: folosirea elementelor cancerigene in medicamente alimente apa natura Se vrea reducerea populației globului Puneti mâna pe citit muuult si va veti convinge

  3. Sunt mulți asa ziși fermieri cărora nu le pasa decât de profitul lor, iar de albine, sănătatea consumatorilor, poluarea solului, a apei și distrugerea biodiversității nici cât negru sub unghie! Este nevoie și în România și în republica Moldova de legi clare și sancțiuni în caz de încălcare a normelor!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›