Circa 150 de exportatori de produse alimentare au analizat împreună cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), Serviciului Vamal şi Inspectoratului Fiscal Principal de Stat barierele care există în calea exportului produselor agroalimentare din Republica Moldova.
Potrivit agenţiei moldpres, la întrunirea republicană a exportatorilor de produse alimentare a fost prezentat studiul „Bariere interne la comerţul de fructe şi legume proaspete din Republica Moldova – dincolo de abordări simpliste”, elaborat la iniţiativa MAIA cu susţinerea financiară a PNUD. Potrivit acestuia, barierele la export enunţate de participanţii la studiu se referă, în particular, la procedura de eliberare a certificatelor fitosanitare şi de inofensivitate, la chestiuni legate de procedurile vamale şi la probleme ce ţin de aspecte fiscale.
Studiul a relevat şi constrîngeri fundamentale ale exportului produselor moldoveneşti. Acestea sînt determinate de trei factori externi majori: consumatorii ruşi migrează spre segmentul de supermarkete, Rusia a devenit membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi concentrarea exportului pe piaţa Rusiei este prea mare.
Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare a declarat că exportul produselor agroalimentare este un lucru strategic pentru ţara noastră şi Ministerul Agriculturii va face tot ce este necesar pentru a exclude barierele existente la export. „Barierele apar din partea unor întreprinderi sau persoane care încearcă să monopolizeze acest domeniu”, a specificat ministrul.
Tudor Baliţchi, director al Serviciului Vamal a afirmat la întrunire că în ultimii ani procedurile vamale au fost simplificate şi că acţiunile în acest sens vor continua, astfel încît agentul economic să nu simtă prezenţa Serviciului Vamal la trecerea frontierei.
Ponderea livrării peste hotare a produselor agroalimentare în exportul total al Republicii Moldova variază între 42 şi 48 la sută.
Comentarii