‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCiuruirea frunzelor (clasterosporioza) - simptome, tratament

Ciuruirea frunzelor (clasterosporioza) – simptome, tratament

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ciuruirea frunzelor sau clasterosporioza (Clasterosporium carpohilum) este o boală comună culturilor pomicole sâmburoase – piersic, prun, cais, vișin, cireș, migdal, nectarin.

Clasterosporioza se poate dezvolta pe muguri, frunze, lăstari tineri și fructe. Iernile blânde, ce permit supraviețuirea sporilor, urmate de primăveri umede favorizează dezvoltarea ciupercii.

În urma vizitelor în câmp întreprinse de Alfred Ștefan, au fost depistate simptome ale ciuruirii frunzelor.

Ciuruirea frunzelor – simptome

Simptomele bolii se manifestă prin apariţia pe frunze a unor pete mici circulare, solitare de culoare roșietică-violetă sau brună-gălbuie.

Pe frunze apar numeroase pete circulare, brune cu marginea violacee. Zonele atacate sunt rotunde, după un timp apar necroze, iar petele se desprind și cad.

În final, frunza are un aspect ciuruit. După dezmugurire pe frunze apar pete de dimensiuni și culori diferite, în funcţie de specie. În câteva zile petele se măresc până la 2-3 mm.

‹ adv ›

Peste 1-2 săptămâni ţesuturile de sub pete se necrozează, se desprind și cad, determinând ciuruirea frunzei.

Găurile formate sunt înconjurate de o lizieră de culoare roșietică-cafenie, simptom distinctiv al acestei boli, faţă de alte pătări (bacterioze, viroze).

Mugurii atacaţi se înnegresc, se usucă și capătă o nuanţă strălucitoare (spre deosebire de acţiunea îngheţului). Petele pe fructe sunt mici, roșii, cu marginile ridicate și desprinzându-se formează ulcere.

‹ adv ›

Primăvara la pornirea în vegetație (din aceste zone de pe lăstar) apar scurgeri de clei. Atacul pe ramurile tinere se manifestă prin apariţia unor pete ceroase, brun-roșcate, puţin cufundate în ţesut.

În urma atacului seva este brusc oprită din circulaţie, ceea ce duce la veștejirea vârfurilor la lăstarii tineri, iar buchetele florale se usucă. Scoarţa moartă este acoperită de gome cleioase.

Pe fructe, mai rar, apar pete mici, cenușii, superficiale cu marginea de culoare mai închisă; ţesuturile se rup și apar
secreţii cleioase.

Sfaturi pentru prevenire

 • Igiena culturală – îndepărtarea organelor afectate și arderea lor.
 • Utilizarea masticului de altoire pe rănile proaspete (necicatrizate).
 • Aplicarea unui tratament de îmbăiere a pomilor cu produse cuprice imediat după tăiere.

Ciuruirea frunzelor – perioade de realizare a tratamentelor pentru prevenire

clasterosporioza
 • la umflarea mugurilor;
 • după scuturarea petalelor;
 • în timpul perioadei de vegetaţie;
 • toamna, după căderea frunzelor.

Ciuruirea frunzelor – sfaturi pentru control pe suprafețe mici

 • În cazul unui atac foarte puternic în anul precedent și a unui grad înalt de umiditate în primăvară, tratamentele sunt obligatorii.
 • Tratamentul la intrarea în vegetație este cel mai important. În locurile problematice și în condițiile de climă umedă, protecția trebuie asigurată din faza de intrare în vegetație până după înflorire.
 • În cazul tratamentelor la temperaturi reduse, se recomandă utilizarea preparatelor de cupru sau alumină în combinație cu sulful.
 • La temperaturi mai mari de 15°C, se recomandă utilizarea preparatelor pe bază de sulf pur.

Pentru combaterea ciuruirii frunzelor sunt folosite produsele ce conțin:

Sulf (sulf micronizat, sulf praf umectabil, sulf lichid). Cu cât este mai înaltă temperatura, cu atât acționează mai bine.

În condiții de temperaturi mai joase de 12°C, acțiunea este insuficientă, iar la temperaturi de peste 25°C acțiunea este de scurtă durată, din cauza gradului sporit de evaporare (la 30°C cca 4–5 zile). În condiții favorabile, efectul durează 6–12 zile.

Cupru (hidroxid de cupru, zeama bordeleză, oxiclorură de cupru, sulfat de cupru) – în condiții de temperaturi mai joase este mai eficient decât sulful.

Oxid de aluminiu – spre deosebire de sulful micronizat, este eficient și în condiții de temperaturi scăzute și, prin urmare, reprezintă un posibil substitut pentru cupru.

Clasterosporioza – tratamente

Până la înflorire se fac tratamente cu produse cu acțiune de contact ce conțin drept substanță activă: hidroxid de cupru, sulfat de cupru neutralizat cu hidroxid de calciu, oxiclorură de cupru, sulfat de cupru tribazic.

După scuturarea petalelor se pot aplica produse omologate în Moldova ce conțin substanța activă captan (Captain, Kito 800), ciprodinil (Chorale, Priam, EC), metiram (Polimorf 70), folpet (Volcane) și altele, lista completă fiind disponibilă pe pesticide.md.

În România sunt omologate produse ce conțin cupru și difenoconazol. Lista completă poate fi accesată pe codexul-fitosanitar.ro.

Tratamentele în toamnă la căderea frunzelor se realizează cu un produs ce conține cupru.

Verificați dacă substanțele active indicate sunt omologate la data efectuării tratamentului!

Bibliografie:

 • Producerea prunelor, Autori: Popa Sergiu, Cumpanici Andrei, Braghiș Alexandra, Zbancă Andrei, Rîbințev Ion.
 • Protecția culturilor sâmburoase în agricultura ecologică, broșură FIBL.
 • Producerea piersicilor, Autori: Autori: Popa Sergiu, Valerii Manziuc, Cumpanici Andrei, Braghiș Alexandra.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›