Faqieh Fahar, administartorul SRL „Rikardel”, cu suportul Proiectului „Livada Moldovei” a accesat un împrumut de peste 152 mii euro pentru dotarea întreprinderii cu panouri fotovoltaice cu o capacitate de generare de 800 -1000 Kw pe zi.
A fost modernizat și tunelul de congelare cu șoc termic. Această investiție permite creșterea capacității de procesare a fructelor, legumelor și pomușoarelor de la 2 tone pe oră la 15-20 de tone.
Grație instalării panourilor fotovoltaice, consumul de energie electrică din rețea, necesară pentru congelarea și păstrarea produselor, a scăzut semnificativ crescând competitivitatea produselor procesate.
Consumatorii sunt mulțumiți de produsele la care au acces pe parcursul întregului an, iar agricultorii și furnizorii de astfel de produse au un beneficiu direct. Mai ales dacă se utilizează tehnologii eficiente, cum ar fi congelarea cu șoc termic.
Întreprinderea procesează anual peste 500 de tone de legume, fructe și pomușoare anual. Remarcabil este faptul că peste 80 la sută din produse sunt contractate de la agricultori cu un an înainte.
Este practicată chiar achitarea unor plăți în avans pentru a sprijini horticultorii să procure semințe și imput-uri de calitate. Pentru procesare este selectată doar materia primă de calitate superioară.
SRL „Rikardel” oferă 25 de locuri de muncă permanente și alte 25 sezoniere. Pentru că administratorii sunt în plin proces de extindere a capacităților de procesare și stocare cantitatea legumelor, fructelor și pomușoarelor procesate ar putea crește mult peste 500 de tone.
Astfel vor fi create noi locuri de muncă, nu doar la întreprindere dar și în gospodăriile agricole care livrează materia primă.
Comentarii