Statul va aloca 7,4 milioane de dolari din creditul Băncii Mondiale de 10 milioane pentru compensarea pierderilor producătorilor agricoli la cultivarea porumbului.
Potrivit IPN, compensaţiile vor fi acordate tuturor producătorilor, indiferent de forma juridică de organizare, inclusiv gospodăriilor casnice, cu excepţia raioanelor Briceni, Edineţ şi Drochia, unde nu s-au înregistrat pierderi la porumb cauzate de seceta din anul trecut. Suprafaţa minimă semănată cu porumb pentru care se va acorda compensaţii este de 0,5 hectare. Anunţul a fost făcut de către directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA) Petru Maleru.
„Sumele compensaţiilor vor fi calculate în funcţie de pierderea medie suportată de raion şi suprafaţa totală a terenurilor semănate cu porumb, calculată conform listelor întocmite de comisiile primăriilor. În unele raioane sudice, grav afectate de secetă, compensaţiile vor ajunge la 300 lei la hectar. În alte raioane acestea vor constitui în medie 200 de lei la hectar”, a menţionat Petru Maleru.
Tot din acest credit 1,6 milioane de dolari vor fi alocaţi pentru a acoperi pierderile suportate la cultivarea grâului de toamnă în 15 raioane care au avut cel mai mult de suferit de pe urma secetei din 2012. Aceste mijloace se oferă suplimentar la 38 de milioane de lei distribuiţi conform deciziei Guvernului din 15 octombrie 2012 din banii primiţi de la Comisia Europeană.
„Faţă de pierderile suportate, sigur compensaţiile sunt mici, dar în situaţia noastră este bun orice ajutor, cât de mic ar fi”, a comentat Tudor Gore, un producător din raionul Rezina.
Compensaţiile vor fi transferate pe conturile bancare ale producătorilor, iar dacă nu deţin cont bancar, agricultorii vor primi compensaţia acasă, prin intermediul oficiilor poştale. Termenul limită de transferare a compensaţiilor este 31 octombrie 2013.
Comentarii